• אזהרה: פורום זה מיועד להחלפת דעות בין משקיעים חובבים בנושאים תאורטיים בלבד. חל איסור מוחלט על מתן ייעוץ השקעות פרטי. אין לראות בדיונים בפורום בבחינת יעוץ השקעות או תחליף לייעוץ פיננסי מקצועי המותאם אישית וספציפית למשקיע תוך התחשבות בנתוניו, צרכיו המיוחדים והאחרים, מצבו הכספי, נסיבותיו ומטרותיו. אין להסתמך או לפעול על פי הנאמר בפורום ללא קבלת יעוץ מקצועי אישי מבעל הרישיון המתאים, וכל הנוהג אחרת עושה זאת על אחריותו בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחבר/ת ההודעה בלבד.
  • חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

מנפיקי קרנות הסל הישראליות "גונבות" מהציבור סכום של מעל 150 מיליון ש"ח בשנה

תומר אאא

משתמש רגיל
הצטרף ב
25/7/16
הודעות
226
דירוג
332
פוסט מהבלוג הרשמי של הבורסה שבו יניב פגוט, מנהל מחלקת המסחר מספר על איך מנפיקי קרנות הסל בישראל (אקסלנס, הראל, מגדל, מור ותכלית) לוקחות מהציבור סכום שקרוב ל-170 מיליון ש"ח בשנה.

לצערי (ואני חושב שלצער כולנו) מנפיקי קרנות הסל מחזיקים בכח מאוד גדול על הרשות וכחלק מתיקון 28 (ההפיכה של תעודות הסל לקרנות) הם קיבלו כל מני "הטבות" (על חשבון המשקיעים כמובן) כדי לפצות אותם על הרווחים שהיה להם כשהיה מדובר בתעודות.

מעבר לאותה "רצועה" יש עוולות נוספות שממשיכות להתקיים ופוגעות בציבור המשקיעים - למשל עשיית שוק בקרנות סל: עושי שוק בקרנות מקבלים הטבה של 0% עמלה המרה ויצירה כדי לאפשר להם עשיית שוק מדוייקת עם מרווח (SPREAD) צפוף.
העניין הוא שהיום יש מגבלה של עושה שוק יחיד לקרן סל (בניגוד לבערך כל בורסה בחו"ל ששם אין שום מגבלה), בחלק מהמקרים (הראל קסם ותכלית) עושה השוק הוא גם חברת בת של המנפיק, אבל הבעיה העיקרית זה שעושה השוק עושה מה שבא לו כי אין לו תחרות, שבא לו הוא פותח מרווחים, שבא לו הוא מסיט את הציטוט רחוק מה-NAV והכל על חשבון המשקיעים, לא יודע מה הסכום המדויק אבל ממה ששמעתי מדובר פה על עשרות מיליוני שקלים בשנה.


תיקון מספר 28 לחוק השקעות משותפות בנאמנות אשר הושלם ברבעון השלישי של שנת 2018 והסדיר את הפיכת תעודות הסל לקרנות סל, הוא התיקון המהותי ביותר שעברה תעשיית המוצרים הפאסיביים בישראל. מדובר בתיקון מבורך אשר הפך את תעודות הסל לקרן נאמנות ובכך נטרל את הסיכון שהיה קיים בתעודות הסל, וזאת בדומה למצב בעולם. יחד עם זאת, המעבר ממבנה של תעודת סל למבנה של קרן נאמנות, שלל ממנהלי תעודות הסל מקורות הכנסה מגוונים אשר הכניסו להם לאורך השנים ממון רב.

על מנת לרכך את הפגיעה של יצרני עוקבי המדדים, איפשר להם תיקון 28 לגבות דמי ניהול משתנים בגין המוצרים הפאסיביים שהם מנהלים. מדובר בדמי ניהול משתנים המתווספים לדמי הניהול הרגילים שגובה הקרן הפאסיבית. המנגנון שנקבע הוא מנגנון סימטרי הכולל הן רכיב דמי ניהול חיוביים והן רכיב דמי ניהול שליליים, קרי, החזר דמי ניהול לקרן במקרה שתשואת הקרן נמוכה מתשואת נכס המעקב.

המנפיקים קיבלו אישור לגבות את דמי הניהול המשתנים על הצבירה בקרנות הפאסיביות כאשר לא חלה עליהם הגבלה לגבות את דמי הניהול המשתנים על הצבירה החדשה בקרנות אלו וכך נולדה לה ביצת זהב ענקית בעבור אותם היצרנים.

המצב הזה ייצר מצב חריג ויקר העולה לציבור הישראלי כ- 150-170 מיליון ₪ בשנה. בהינתן שהיקף הנכסים המנוהל בקרנות נאמנות פאסיביות הגובות דמי ניהול משתנים עומד על כ- 100 מיליארד ₪ מתוך כ- 166 מיליארד ₪ המנוהלים בתעשיית קרנות הנאמנות הפאסיבית בישראל, אזי מדובר על תוספת דמי ניהול שנתיים אפקטיבית בקרנות אלו של בין 15 ל- 17 נקודות בסיס בשנה, זאת כאשר ישנן קרנות הגובות דמי ניהול משתנים של 30 נקודות בסיס. חשוב לציין כי בבורסת תל אביב ישנן כ- 1,200 קרנות נאמנות פאסיביות, כאשר רק כרבע מקרנות אלו הינן בעלות מנגנון של דמי ניהול משתנים ואולם הפלא ופלא – קרנות עוקבות אלו מנהלות כ- 60% מנכסי קרנות הנאמנות הפאסיביות.

אם נוסיף לדמי הניהול המשתנים האמורים את דמי הניהול הקבועים המשוקללים של התעשייה הפאסיבית בישראל, העומדים על 33 נקודות בסיס, נקבל כי תעשיית הקרנות הפאסיביות בישראל גובה דמי ניהול שנתיים משוקללים של כ- 40 נקודות בסיס. לדמי ניהול אלו יש להוסיף את דמי הנאמנות שמופרדים מדמי הניהול של הקרן ועולים אף הם 1-2 נקודות בסיס בשנה ולכל אלו יש להוסיף את הרווחים הגדולים בעשיית השוק במוצרים אלו.

נזכיר לקוראינו כי היצרנים של קרנות נאמנות פאסיביות אינם משלמים עמלת הפצה למערכת הבנקאית, המשמשת כמפיץ המרכזי של קרנות נאמנות בישראל והבנקים נהנים במקום זאת מעמלות קניה ומכירה מלקוחות הקצה. אם ננרמל את עמלת ההפצה הממוצעת בקרנות האקטיביות העומדת על כ- 25 נקודות בסיס, נקבל מצב אבסורדי בו רכישה של קרן פאסיבית בישראל עשויה להיות יקרה יותר מרכישה של קרן נאמנות אקטיבית, קרן בה מושקעים תשומות ניהוליות משמעותיות. זאת בניגוד גמור לסטנדרט העולמי ולהיגיון הקיים בהשקעה במוצר פאסיבי.

אדם מהישוב עלול לחשוב בטעות כי על מנת להשיג את דמי הניהול המשתנים, נדרש מנהל המוצר הפאסיבי ליכולות מסחר יוצאות דופן, או ליכולות מחקר חריגות ואולם המציאות אפורה הרבה יותר ולפיכך אלמנט הסימטריות ברצועה הוא לרוב תיאורטי ומהווה עלה תאנה להכשרת השרץ שבדמי ניהול משתנים. הרוב המכריע של הרווחים המייצרים את דמי הניהול המשתנים הם פועל יוצא של הכנסות בגין השאלות של ניירות ערך וריביות זכות שהם פועל יוצא של הפרשי ריביות, זאת כאשר המעקב אחר נכסי בסיס רבים אינו מתבצע באמצעות ניהול נכס הבסיס, אלא באמצעות רכישת חוזי החלף על המדדים האמורים. נציין כי בקרן נאמנות אקטיבית הכנסות בגין השאלות נותרות בידי מחזיקי היחידות ולא משתלשלות לכיסי היצרנים.

בארה"ב מחזירים המנפיקים של קרנות הסל למחזיקים בממוצע כ- 75% מדמי ההשאלה וישנם מנפיקים המחזירים ללקוחות כ- 100% מדמי ההשאלה ובכך מתאפשר להם להוזיל באופן דרמטי את דמי הניהול בקרן. מהסתכלות על הנתונים, לא מפתיע כי העלות הכוללת של קרנות הסל הגדולות בארה"ב עומד על 6 נקודות בסיס בממוצע, כלומר 1/6 ופחות מהעלות הממוצעת של מוצר פאסיבי בישראל.

המכניזם ההזוי של דמי ניהול משתנים במוצר פאסיבי הביא עמו לאובדן אמון של הציבור במערכי הייעוץ בקרנות הסל וקושי לתקשר מנגנון מסובך זה ללקוחות הקצה.

זאת ועוד, דמי הניהול המשתנים אינם שקופים לציבור הרחב, כך שמשקיע החפץ לדעת מה הם דמי הניהול האפקטיביים של הקרן אותה הוא מחזיק, או לחילופין רוצה לרכוש, נדרש לעיין בדו"ח השנתי של קרן הנאמנות, או שנדרש לחישובים מסובכים מעין כמותם על בסיס הדיווחים המתפרסמים במערכת ההודעות של הבורסה. בנוסף, המשקיע לא מסוגל לדעת באיזו נקודה השיאה הקרן הפאסיבית את תקרת דמי הניהול המשתנים ומה משמעות הדבר עבורו.

היכולת להבין מה גובה דמי הניהול האפקטיביים במוצר פיננסי היא אלמנט בסיסי בצרכנות פיננסית נבונה ובהפחתת יוקר המחייה. הפרקטיקה העקומה של דמי הניהול המשתנים בישראל מאפשרת ליצרנים לשווק מוצרים פאסיביים בדמי ניהול "אפס", זאת כאשר בפועל דמי הניהול האפקטיביים גבוהים הרבה יותר.

תיקון עיוותים אלו יכול להיעשות על ידי כך שרשות ניירות ערך תבחן ביצוע מהלכים אשר ישקפו באופן מיטבי את העלות האפקטיבית של דמי הניהול בקרנות הפאסיביות לתועלת הציבור הרחב. במקביל, טוב תעשה רשות ניירות ערך אם תוביל חקיקה אשר תבטל את דמי הניהול המשתנים, או שתיזום מתווה וולונטרי מול היצרנים, שיביא לביטול דמי ניהול אלו ובכך תוביל להוזלה דרמטית של מחיר המוצרים הפאסיביים בישראל בעבור המחזיקים באותן קרנות פאסיביות.

מערך ההפצה הבנקאי יכול אף הוא להוביל מהלך שיסיים את חגיגת דמי הניהול המשתנים של היצרנים ללא צורך בהתערבות רגולטורית, על ידי כך שיסמן מוצרים אלו כמוצרים לא מומלצים במערכות הייעוץ ויביא למכירתן והחלפתן במוצרים פאסיביים ללא דמי ניהול משתנים.
 
ובהמשך לפוסט:


* נשבע שאני לא יניב פגוט :)
 
ובהמשך לפוסט:
ובכל זאת, כל עוד קונים פעם אחת ומוכרים פעם אחת אחרי הרבה שנים אז זה די זניח.
לפחות ביחס לדמי ניהול הקבועים.

נדמה לי שפורום דווח על מרווחים של 0.1-0.2% בקרנות של בלאקרוק למשל.
 
ובכל זאת, כל עוד קונים פעם אחת ומוכרים פעם אחת אחרי הרבה שנים אז זה די זניח.
לפחות ביחס לדמי ניהול הקבועים.

נדמה לי שפורום דווח על מרווחים של 0.1-0.2% בקרנות של בלאקרוק למשל.
במצב כזה זה לא רלוונטי, אבל יש הרבה אנשים שזה לא המצב אצלם.

להרבה מאוד אנשים במדינה יש חשבונות מנוהלים בבנקים/בתי השקעות שבהם מי שמנהל את התיק הרבה פעמים קונה בלי לבדוק את המצב ומשלם את כל הספרייד או פשוט קונה בהסטה.
אותו הדבר בקרנות פנסיה/גמל/השתלמות מנוהלות (אמנם "כולם" פה במסלולים פאסיביים אבל יש עוד 9 מיליון איש במדינה הזאת שלא).
 
אם כבר קונים מדדים בארץ , אז לקנות קרנות מחקות. שם אין את הבעיה הזו. קונים בשווי ההוגן.(NAV)
לא ייעוץ לא המלצה
 
במקרה הזה עלולים לשלם "עמלת יצירה/פדיון".
עמלת יצירה\פדיון זה שאתה קונה קרן סל שלא דרך המסחר אלא ישירות ממנהל הקרן.
בקרנות מחקות לא נתקלתי בזה.
 
חלק מהמוסדיים בחר לממש את מסלולי ה S&P 500 הפאסיביים של קופות הגמל באמצעות קרנות הסל הישראליות בעיקר, ששם משלמים דמי ניהול משתנים של 0.3% + דמי ניהול קבועים. זאת עלות גבוהה פי כמה מאשר בתעודות הזרות.
לדוגמה הנה אחזקות מיטב קרן השתלמות במסלול S&P 500
בטאב "קרנות סל" רואים שכ 90% מהאחזקות הן בחמש קרנות סל ישראליות שגובות כולן אותם דמי ניהול משתנים בסך 0.3% שנתי (*איך כולן התכנסו לאותו מספר?).
גם מוסדיים אחרים מחזיקים קרנות סל ישראליות, לא רק מיטב.
אלו 0.3% שמופחתים מהתשואה השנתית של המסלול הפסיבי מחקה S&P 500 על חשבון החוסכים.
שאלתי למה מחזיקים מכשירים יקרים כאלו חלף קרנות סל זרות או קרנות ישראליות מחקות ולא קיבלתי תשובה ששכנעה אותי.
 
אלו 0.3% שמופחתים מהתשואה השנתית של המסלול הפסיבי מחקה S&P 500 על חשבון החוסכים.
דמי ניהול משתנים יכולים עקרונית לפעול גם לטובתך.
יש גם טענה שהמוסדיים לא משלמים דמי ניהול.

בכל מקרה הבדיקה הפשוטה יותר היא להשוות את קופת הגמל למדד.
עד כמה שזכור לי, בבדיקות קודמות בפורום לא נמצאו הבדלים מעבר לדמי הניהול של הקופה.
 
בחמש קרנות סל ישראליות שגובות כולן אותם דמי ניהול משתנים בסך 0.3% שנתי (*איך כולן התכנסו לאותו מספר?).
0.3% הם דמי ניהול המשתנים המקסימליים שניתן לגבות. יכול להיות שזו הסיבה.
 
עמלת יצירה\פדיון זה שאתה קונה קרן סל שלא דרך המסחר אלא ישירות ממנהל הקרן.
מה הכוונה לקנות ישירות ממנהל הקרן? איך עושים את זה?
יש לזה יתרונות?
יש דרך לקנות בשוק ההון עם פחות מתווכים? ולמה בעצם קנייה ישירה ממנהל הקרן תעלה לי יותר?


בקרנות מחקות לא נתקלתי בזה.
הנה אחת כזו, לא? קרן סל מחקה 1165828, רשום שבתשקיף שלה יש עמלת יצירה/פדיון בסך 0.3%, בנוסף לדמי ניהול ולדמי נאמנות.
 
קרא שוב על ההבדל שבין קרנות סל לקרנות מחקות.
בחירת השמות לסוגי הקרנות לא מוצלחת לדעתי, זה נראה לי נושא בפני עצמו.
הקרן סל שציינתי היא קרן שמנסה לחקות מדד בצורה מדויקת (פסיבי) כלומר היא קרן מחקה, מסוג קרן סל. (משפטית היא גם קרן נאמנות אבל לא מתייחסים אליה ככזו בשפה).
בשפה קוראים לה פשוט קרן סל, למרות שהיא קרן מחקה וגם קרן נאמנות.

ובמקביל ישנם קרנות נאמנות מחקות, שבשפה נהוג פשוט לקרוא להם קרנות מחקות.

(ההבדל העיקרי בין שתי הקרנות הוא האם ניתנת אפשרות לקנות את המניות במהלך שעות המסחר או במרוכז בסוף היום. )

מישהו צריך להעלות למשפט על זה!, תתקנו אותי




רק אם אתה קונה ישירות ממנהל הקרן ולא במהלך המסחר בשוק

שאתה קונה במערכת המסחר הברוקר אמור להציג לך 2 אפשרויות, אצלי בבנק זה קורה
האם יש יתרונות לקנות ישירות ממנהל הקרן? האם אני לא משלם עמלת ברוקר או משהו כזה? בלי תיווך?
מה היתרון של לקנות ישירות מהספק ? :)
 
נערך לאחרונה ב:
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
א פשיטת רגל של מנפיקי etf שוק ההון 8
MaorRocky שאלות על קרנות אמריקאיות ומס ירושה עבור אזרח ישראלי מיסים 6
Gari קרנות סל על מדדים סקטורים\מדדים דפנסיביים בשלב המשיכה כדי למזער נעילת הפסדים בשוק דובי שוק ההון 34
א קרנות ביטקוין לא מספקות את מלוא התשואה השקעות אלטרנטיביות 7
T האם יש קרנות ישראליות בGoogle finance? אוף טופיק 1
N קרנות מומנטום שוק ההון 0
ה מסחר עצמאי - קרנות סל שוק ההון 5
JaywalkerPenguin קרנות מחקות ישראלית למדדי חו"ל שוק ההון 5
D מעקב אחרי קרנות השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
simple בעקבות הורדת הדירוג קרנות כספיות לאן ? שוק ההון 3
I נזילות קרנות ישראליות שוק ההון 1
M מקורות לחיפוש קרנות/ני"ע והשוואה שוק ההון 2
א מס ירושה על קרנות וואנגארד שנקנו בבנק ישראלי שוק ההון 12
מ קנית קרנות סל ביטקיון באינטראקטיב ברוקר השקעות אלטרנטיביות 16
J קרנות ממונפות שוק ההון 100
H קרנות בלאקרוק - נוהל קניה חודשית שוק ההון 1
ס מס עיזבון על קרנות של בלאקרוק מיסים 4
tomchoook איך משווים בין קרנות כספיות? שוק ההון 3
ס קרנות הסל שעוקבות ביטקוין הן בשורה? השקעות אלטרנטיביות 1
The Thinker רשות ניירות הערך האמריקנית אישרה קרנות סל מחקות ביטקוין השקעות אלטרנטיביות 92
U קרנות סל/קרנות מחקות אחרי מדדי הבנקים פוסטים מאיכות נמוכה 1
א קרנות פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ב קרנות ריט ב IRA שוק ההון 6
B הוצאת קרנות השתלמות לטובת תשלום משכנתא? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ש קרנות השתלמות של מורים פדיה והעברה למדדי מניות מובילים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 22
א קרנות סל לבעל אזרחות כפולה אוף טופיק 3
כ הקלות מס רווחי הון מעל גיל 60 - כולל קרנות נאמנות? מיסים 35
א קרנות כספיות דולריות ? שוק ההון 3
N IRA - איחוד קרנות השתלמות וקופות גמל - קושי במעקב פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
L קרנות איריות בחשבון IRA שוק ההון 6
א אילו קרנות כספיות כרגע לא "חסומות"? שוק ההון 5
N שיקולים במעבר בין קרנות סל שוק ההון 2
F האם קרנות הפנסיה כרגע בירידה בשל המצב? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
stamEhad קרנות פנסיה וקה"ש - האם הן "מנוטרלות מטח"? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
ק דמי ניהול יקרים כנגד תשלום מס על רווחי הון - קרנות ישראליות אל מול זרות שוק ההון 2
I שאלות בסיסיות על מעבר מקרנות אמריקאיות אל קרנות איריות\ישראליות שוק ההון 6
M מדוע קיים אצלי פער גדול בין קרנות פנסיה והשתלמות בעלות מסלול זהה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
A האם ניתן לקנות קרנות נאמנות של וואנגראד דרך ברוקר ישראלי? שוק ההון 4
D קרנות סל שקליות להשקעה בחו״ל שוק ההון 4
Ido42 קרנות אגח שוק ההון 11
Y קרנות איריות שקליות - מיסוי ריאלי או ע״פ מט״ח שוק ההון 3
Y קרנות איריות שקליות - המיסוי הוא ריאלי או צמוד מטח? שוק ההון 0
K להמיר קרנות בלי לייצר אירוע מס שוק ההון 6
Y השפעת מט״ח על קרנות הנסחרות בשקלים שוק ההון 265
מ קרנות מחקות מדד - לקנות בזול או ביקר? שוק ההון 10
N אתר לחיפוש קרנות נאמנות להשקעה מחקות מדדים שוק ההון 3
R שאלות לגבי קרנות מחקות זרות ו IRA שוק ההון 0
S החלפת קרנות אמריקאיות לקרנות אחרות שוק ההון 3
O קרנות כספיות עבור אזרח אמריקאי - pfic בעייתי? מיסים 21
I אסטרטגיית השקעה ארוכת טווח באמצעות קרנות מחקות מדד שוק ההון 14

נושאים דומים

Back
למעלה