שלום לכולם,
בהמשך לשאלה שלי על דמי ניהול בקרנות סל/נאמנות/זרות הלכתי עם אחת ההמלצות כאן לאיתור האתרים והדוחות הרשמיים של הקרנות.
לקחתי על עצמי מעין "תרגיל דוגמא" ועברתי על נתונים של חמישה קרנות עוקבות מדד S&P500. זה לקחת לי לא מעט זמן מכמה סיבות:
1) אני עובד במשרה מלאה ואין לי הרבה זמן פנוי, לקחתי שעה פה ושעה שם בין לבין במהלך החיים.
2) לא הכרתי הרבה ממקורות המידע כגון אתרים רשמיים של מגדל, קסם, מאיה, מגנא, בלקרוק ועוד.
3) ניסיתי כמיטב יכולתיי לעבור בצורה מפרכת על הדוחות עצמם של חלק מהקרנות ובכל פעם שנתקלתי בנושא מעניין גם הלכתי ללמוד עליו בצד, ולפעמים רק רשמתי שאלות לעתיד.
אני מצרף פה טבלה של הקרנות ושל דמי הניהול.
לאחר מכן רשימה של תובנות / מסקנות / שאלות שאשמח לשמוע חוות דעת מבעלי נסיון. במידה שהשאלות "גדולות מדי" בשביל לתת פה תשובה מפורטת, מוזמנים גם לצרף קישור למקור, אם אפשר שיהיה דף ספיציפי.
| | קישור לאתר מאיה | דמי ניהול קבועים | דמי נאמן | דמי ניהול משתנים |
| MTF סל SP500 (קרן סל של מגדל) | 1150333 | 0.25 | 0.03 | 0.3 |
| קסם SP500 ETF (קרן סל) | 1146471 | 0.6 | 0.03 | 0.3 |
| MTF מח SP500 (קרן מחקה) | 5122627 | 0 | 0.03 | 0.3 |
| קסם SP500 KTF (קרן מחקה) | 5124482 | 0 | 0.025 | 0.1 |
ISHARES CORE S&P 500 UCITS ETF
(קרן חוץ נסחרת) | 1159250 | 0.07 | 0 | 0 |
שאלות ותובנות
המלצות להשקעה
- למה שמישהו שרוצה להשקיע לטווח ארוך יבחר קרן סל ולא קרן נאמנות אם דמי הניהול שם הם 0%? היועץ בבנק הציע לי את קרן הסל MTF בטיעון שניתן לקנות ולמכור במהלך היום, אבל הכוונה שלי היא לקנות ולהשאיר להרבה זמן (בתקווה שנים).
- האם יש איזה עמלות סמויות שמבדילות בין קרן סל לקרן מחקה?
- שאלה לימודית - מדוע בעצם יש פער כזה בין קרנות סל לקרנות מחקות? מה מצדיק את זה מבחינת ניהול הקרן?
- בקרן סל מחקה MTF דמי הניהול הם 0.25%. בקרן סל של קסם 0.6%. מה ההסבר לפער הגדול הזה? האם קרן אחת כל כך יותר טובה מהשניה? הרי אחרי הכל שניהן עוקבות מדד זהה.
דמי ניהול
- האם התשואות (שווי היחידות) של קרנות (סל או נאמנות) הן לאחר קיזוז דמי הניהול או שכדי לחשב את התשואה שלי עלי להפחית מהתשואה את דמי הניהול?
- דמי ניהול משתנים: למיטב הבנתי מדובר על מנגון שבו מנהל הקרן לוקח או מחזיר לקרן בהתאם לפער העקיבה ממדד הייחוס, אבל עד התקרה של דמי הניהול המשתנים. כך למשל אם דמי הניהול המשתנים הם 0.3%, אזי אם פער העקיבה הוא +0.5% מנהל הקרן לוקח 0.3%, אם פער העקיבה הוא +0.2% מנהל הקרן יקח 0.2%. ואם פער העקיבה הוא -0.5% מנהל הקרן יחזיר 0.3%. האם הבנתי נכון?
- בהסכם עם נאמן הקרן (MTF סל) מוזכר שמנהל הקרן רשאי לעמלה של 5% ונאמן הקרן לעמלה של 0.1%. מה המשמעות של מספרים אלו?
מדד ייחוס NTR
מדד הייחוס מפורסם על ידי חברת המדד (לא קשור לקרן עצמה). לפי איזה מס מחושב NTR? אם למשל המדד מורכב מחברות שונות שרשומות במדינות שונות, האם בכל מדינה יש מס אחר על דיבידנדים?
טיקרים
מדד הייחוס של הקרנות הנ"ל (מגדל וקסם) הוא S&P 500 NTR, בתשקיף (למשל של 1150333) מוזכר
- טיקר SPTR500N.
- מספר מזהה המדד BBG000VWRDV2.
באתר של עורך המדד (ראה
כאן) מוזכרים גם מספרים נוספים:
- טיקר של רויטרס .SPXNTR
- ISIN US85300R1086.
אני מניח שזו רק רשימה חלקית כי ב- google finance או Yahoo אולי יש טיקרים אחרים.
אשמח להבין מה המשמעות של כל המספרים הללו (טיקר, מספר מזהה, ISIN וכו). האם זה רק תחושה סובייקטבית שלי שיש פה מין ג'ונגל?
עמלת יצירה ופדיון בקרנות סל
- לפי מה שאני מבין מסקירה של הנושא (שיחה עם AI), העמלה שייכת ליצירה או פדיון של יחידות בקרן בכמויות גדולות ונעשית מחוץ לזמן המסחר בבורסה, בעיקר על ידי עושי שוק או גופים גדולים (יש מינימום של 100K למשל). הם פודים יחידות או מיצרים יחידות כשהמטרה היא לאזן את מחירי היחידות במסחר בבורסה שיהיו קרובות כמה שיותר לשווי האמיתי שלהן (NAV), ובדרך גם לעשות רווח קטן. האם בגדול זה נכון?
- מהי מחסנית המוזכרת בתשקיפים? ("יחידות שנפדות לא תימחקנה אלא תישמרנה במחסנית")
תובנות (אשמח לתגובות/הערות)
- תשקיפים באתר מאיה - בד"כ התשקיפים שמופיעים בדף הקרן הראשי הם מזמן יצירת הקרן ולא עדכניים. כדי למצוא את הדוחות והתשקיפים העדכניים, ניתן לחפש במגנא או להשתמש בחיפוש באתר מאיה.
- באתר Funder אין ממשק מסודר לקרנות סל, למרות שניתן להגיע אליהן דרך חיפוש גוגל או בכתיבה ישירה של הכתובת URL https://www.funder.co.il/etf/ ולאחר מכן את מספר הקרן. המסקנה שלי היא שזה לא אתר נוח לקרנות סל.
- כשמסתכלים על נתונים של קרנות של Blackrock עדיף לבדוק במקביל שתי גרסאות - גרסת ישראל וגרסת UK כי האינפורמציה והקבצים קצת שונים. באתר ישראל למשל - אין נתונים היסטורים של 10 שנים בניגוד ל-UK.
תודה רבה לכולם, בברכת חג שמח
DD