אני לא מאמין שאף אחד מהמגיבים ממש מתכוון לעזוב ואם כן, אנא השמיעו קולכם...
אם העניינים ימשיכו כמו שהם העזיבה היא וודאית.
הייתי בתהליכי הוצאת דרכון אירופי שעצרתי בגלל עומס - ועכשיו חידשתי, ובלי (או עם) קשר -
אעזוב ברגע שהמדינה סופית תהפוך ללא דמוקרטיה
כרגע זה מרגיש שהמצב עדיין לכאורה "הפיך" - לא בהכרח חזרה למה שהיה אבל אולי לדבר חדש שיהיה סביר
אתן דוגמא:
נניח שפורצת "מיני מלחמת אזרחים" - כלומר - נניח היועמ"שית מכריזה על נבצרות, ביבי מסרב לצאת אליה, ו/או ביהמ"ש פוסל את החקיקה והממשלה מתעלמת מהפסיקה - מדובר במשבר חוקתי שבסופו של דבר יחייב בצורה כזו או אחרת את התערבות כוחות הבטחון. כתלות במה שהם יעשו, אני צופה גם אפשרות לא מבוטלת של התערבות אזרחית כלשהי (לא משנה מאיזה צד) - והתערבות כזו יכולה להביא להתנגשות בין כוחות הבטחון והאזרחים ולכן גם פגועים בגוף או חו"ח הרוגים. עימותים בסגנון של המערכון של "שאולי" (של אנשים שזורקים אחד על השני בקבוקים בשכונה) כנראה פחות סבירים, אבל יכול להיות שיהיו גם עוד "בריונים" מטעם הקואליציה שינסו להפעיל אלימות כנגד מפגינים, שובתים וכו' - במיוחד אם צעדי המחאה יחריפו (נניח חסימת כביש שתיגמר בדריסה).
תרחיש כזה יכול להסתיים באחת משתי דרכים: הסלמה והתפוררות חברתית כוללת (בסגנון לבנון) ואז סביר להניח שהאויבים שלנו ינצלו את שעת הכושר ויתקפו במקביל (או אפילו שתהיה תקיפה יזומה מצד הממשלה באיראן או מבצע נגד הפלסטינים בנסיון לטרוף את הקלפים)
וגם אז יתכנו שני תרחישים (התאגדות והגנה עם סמכויות חירום - שעשויות להיות גם מנוצלות לרעה) ו/או דה-אסקלציה שתוביל להידברות ואולי לסוג של חוקה (בתרחיש האופטימי).
אלה התרחישים החמורים (כמובן שאם נהיה לבנון אברח מפה, אבל אם תהיה חוקה - אולי לא).
יש גם קשת של תרחישים אחרים - בסגנון של מצמצוץ של האופוזיציה כנגד פשרה מתונה של הקואליציה (אני מעריך את זה לצערי כתרחיש הסביר ביותר) - המשמעות שלו דה-פקטו היא המשך התבשלות הצפרדעים בסיר - גם בתרחיש כזה אעזוב את המדינה אבל יהיה לי יותר אורך נשימה לברוח (עניין של שנים).
תיאורטית אפשר לדמיין גם סוג של "התקפלות" של הקואליציה אבל תרחיש כזה לא סביר בעליל בעיניי.
אני לא מאמין שיגיעו לחוקה או הסכמה רחבה אמיתית ללא עימות (מזויין).
לכן הייתי מעריך כרגע עזיבה ב-80% והישארות ב-20%. מאוד תלוי איך הדברים יתפתחו.
יש פה גם עניין עדין מסויים כי אתה לא רוצה מצד אחד לברוח מוקדם מדי (כשעוד יש סיכוי שיהיה "בסדר") ומצד שני אתה לא רוצה לברוח מאוחר מדי (כשעשויים לנסות למנוע יציאה - לדוגמא על הטלת מיסי יציאה דראקוניים, עיקולים, חסימת הנזלת פנסיות, התאיידות של השקל וכו').
אני אישית חושב שמשבר הוא גם הזדמנות, השאלה אם שני הצדדים ישכילו לחוקק חוקה ליברלית חילונית (ו/או פיצול לקונפדרציה) שתאפשר לשני הצדדים לקבל מה שהם רוצים.
אני לא אופטימי ולו מהסיבה שלמרות הסיבות האותנטיות (ואולי אף המוצדקות) שבחלקן מצביעי הקואליציה היו רוצים לראות "רפורמה" שעדיין כביכול תשמר "דמוקרטיה" (כפי שבעיקר משמיעים כל המלומדים -ומהלליה של רות גביזון, כמו גדי טאוב וכו') - יש בסופו של דבר כמה סיבות לא-אותנטיות (החרדים, ביבי, והלאומנים) שרוצים לקדם דברים כמו חקיקה לא-שוויונית, אפליה של ערבים, סיפוח השטחים, ומעל להכל - חילוץ נתניהו מהכלא.
לא אותנטיות במובן זה שהן מפרות את העקרונות הדמוקרטיים עצמם (שוויון, חירות, שלטון החוק, שוויון בפני החוק, אי-שחיתות, וכו').
הסיבה שאני נוטה להעריך את התרחישים ה-"חמורים" כפחות סבירים ומעריך שבסוף תהיה התקפלות של האופוזיציה - היא שרוב האופוזיציה היא אדישה ו/או מבולבלת. זו האמת. רוב האנשים בחברה שלי לדוגמא די אדישים: לא מגיעים להפגנות, לא מבינים את משמעות החקיקה (למרות שאני מסביר שוב ושוב), וכו'. ולכן יש רק 150,000 מפגינים ולא 500,000 וכו'. ו-"ככה לא בונים חומה". כלומר, אין פה כח מצטבר מספיק גדול כדי לחולל באמת מחסום אנושי כנגד דיקטטורה.
זה לא בוער בדם של רוב האזרחים. הערבים בכלל OBLIVIOUS ואין להם מושג מה מכינים להם (אחרת היו מזמן כבר שורפים את הרחובות).
לכן בדיוק כמו בהונגריה, הדברים בסוף "יעברו" - במתכונת כזו או אחרת, והציבור "יסתגל" ויחשוב שזה לא נורא וכולם ימשיכו להתבשל ויטפטפו מפה בהדרגה בלי עימות - עד שלא ישאר פה כלום ויחזור להיות מדבר צחיח.
אגב, למי שקיווה להתנחם ב-"דין וחשבון" או "הכאה על חטא" שתבוא - לא תהיה כזו. הקואליציה תאשים את ה-"שמאל" בטביעת הספינה וכך יחרב הבית ה-3, ללא שיש הסכמה אפילו על מי החריב אותו. אולי הסטוריונים עוד 200 שנה יעשו צדק ויתארו את האירועים נכוחה.