תודה רבה לכולם על התגובות!
כן ,מזדהה. גם אני משלם יותר ויותר כל שנה.
האם אתה בחובות? האם אתה מוציא יותר ממה שאתה מכניס? יש לך קרן חירום, תיק השקעות, ניהלת משא ומתן על הורדת עמלות? יש לך רישום מסודר על מה הכסף יוצא?
אם התשובה היא כן, מצבך לא כזה גרוע.
אם אתה לא בחובות, ומצליח לחסוך (גם אם לא הרבה) אז אין עם זה בעיה. כסף נועד להשתמש בו ואתה מספק רמת חיים טובה למשפחה שלך, צריך גם להנות מהדרך.
אם אתה מוציא יותר מדי, אז אין מנוס, צריך להתחיל לראות מה אפשר לצמצם.
אנחנו לא בחובות, יש לנו חסכונות, גם השקעות וגם קרן חירום נזילה.
ככה שהמצב שלנו סביר.
אבל עדיין, אני לא מסתכל על הסכומי היחסי אלא על ההוצאות האבסולוטיות.
ההוצאות בילד ראשון קופצות לרוב ללא שום פרופורציה לצרכים האמיתיים. כתבת שקניתם "ציוד איכותי לילד", וזו בעיניי דוגמת מיקרו קלאסית. עגלה ב-3,000–5,000 ש"ח ועגלה שמוסרים בחינם בקבוצת הורים שכונתית עושות בדיוק את אותה העבודה (לפעמים המשומשת אפילו נוחה ועמידה יותר).
כאן הרעיון היה בעיקר בשבילנו משהו שיהיה לנו נוח, קל לפרק, קל להכניס/להוציא וכו׳
האם זה היה בהכרח הכי משתלם? לא בטוח
האם רכב גבוה שמאפשר להכניס ולהוציא את הילד יותר בקלות שווה את זה? לא בטוח בכלל
עשינו את זה כי הייתה לנו את האפשרות הכלכלית. אבל הנקודה הקריטית היא שאם לא הייתה לנו את האפשרות הזו, היינו מוצאים פתרונות אחרים, ולא מתעקשים על אותה רמת נוחות במחיר של שחיקת העתיד או הלוואות.
ברור שבשביל זה עובדים קשה ומרוויחים, וכסף נועד לשרת את החיים ולא להפך. במיוחד בשנים האינטנסיביות האלה. החוכמה היא רק לא לבלבל בין "הכרח אובייקטיבי" לבין "החלטה מודעת לקנות נוחות", ולהישאר תמיד במצב שבו אתם שולטים בתקציב ולא שהנוחות שולטת בכם.
אני כל כך מסכים איתך!
אני מרגיש ששכחנו שזאת בחירה ולא הכרח, כמו שכתבתי ״חייבים״ ולא ״רוצים״.
מזכיר לי עובד בחברה שלי שאמר שהוא לא מבין איך משפחות ברמת הכנסה נמוכה יותר בכלל מסתדרות.
הוא לא מבין שהוא מראש בעל הכנסה גבוהה יותר ולכן מאפשר לעצמו יותר, משפחות אחרות פשוט לא.
למשל אנחנו שילמנו כמה אלפי שקלים על סלקל וכסא בטיחות לרכב.
אבל כשאני הייתי ילד ואחי נולד לא היה את כל זה כי פשוט לא היה לנו רכב
בתור רווק פרנואידי שמריץ סימולציות להנאתי וחושב על העתיד, בכמה ההוצאות גדלות מרווק סולידי לתא משפחתי חציוני?
בתור רווק 5-8 בחודש.
בזוגיות אחרי שגרים ביחד 11-13 בחודש.
אחרי שמתחתנים ומאחדים חשבונות 19-20 בחודש.
אחרי שיש ילדים 24-25 בחודש בקלות.
עצה פרקטית
רישום הוצאות מסודר.
גם בלי פילוח לפי קטגוריות, סכום בסוף חודש, לוותר על דברים, כלום.
חסכת בזה 20% [מינימום] -בצריכה שוטפת, ז״א לא שכ״ד/משכנתא/חשבון חשמל, כן?
תנסה
אני רושם את כל ההוצאות ומסכם אותם באדיקות בכל חודש וכל פעם נחרד מחדש.
אני יודע שאנחנו חיי במדינה יקרה ושאי אפשר להשוות את זה לשנים קודמות.
אבל פשוט לא נראה לי סביר להוציא כל כך הרבה כסף.
מה יהיה כשהמשפחה תתרחב?
אני מנסה למצוא איפה לחסוך אבל כל פעם יש משהו.
שמעתי פעם הרצאה מרתקת על אסטרטגיות ייצור, שיווק ומכירה של מוצרים וצעצועים לילדים.
הנתח הזה מתחלק באופן מובהק לשני סגמנטים שונים לחלוטין לפי פרמטר אחד: מי מקבל את החלטת הרכישה. ההורה או הילד עצמו? כל אסטרטגיית הייצור, התמחור, המיתוג והשיווק נגזרת אך ורק מהחלוקה הזו.
מסכים, קראתי בזמנו את הספר של כהנמן שבו הוא הסביר שהורים מוכנים לשלם המון בשביל להימנע מסיכון של 0.01% רק כי הם רוצים לעשות הכל לטובת הילד.
או לשלם יותר על כסא בטיחות טוב יותר למרות שמבחינה בטיחותית כולם עומדים בדיוק באותו תקן.