@גרהם
אני נגד הרפורמה ונגד ביטול עילת הסבירות.
אבל היום קראתי את הכתבה הבאה , על החלטות שבית המשפט פסל בגלל עילת הסבירות ,וזה עושה רושם בקריאה ראשונית ומהירה שאין ממש סיבה מוצקה לפסול אותם,לפחות לטעמי.
כמובן יתכן שזה רק העיתון מציג זאת כך(עיתון ימני ).
אז אני סקרן לדעת מה דעתך ודעת שאר חברי הפורום?
https://www.makorrishon.co.il/opinion/638307/
תודה על ההפניה, כתבה מעניינת ומעמיקה יחסית.
דעתי בעניין (בתור אזרח, הדיוט בענייני משפטים) -
1. מקריאת התקציר אכן נראה שבכמה עניינים - דעת בג"צ שונה מדעת רוב העם (כולל אותי),
אבל צריך לזכור כמה הסתייגויות:
א. קראנו רק את התקציר ולא את מאות העמודים של המשפט המלא.
ייתכן שתוכן הפרטים היה משנה את הסבירות גם בעיני האזרחים, אילו רק היו נחשפים להם.
ב. לא בטוח שתפקיד בג"צ הוא לפסוק כמו דעת העם...
אולי התפקיד הוא לפרש את החוק כמו שהוא כתוב?
2. כמו שכבר נכתב כאן רבות בעבר -
המחאה
אינה על צמצום עילת הסבירות,
וכנראה שממשלה אחרת הייתה יכולה לצמצם את עילת הסבירות ללא התנגדות ציבורית (למעט אולי מחאה של כמה משפטנים).
המחאה של האזרחים היא על המכלול של צעדי הממשלה, שנתפס בעיני המוחים כבלתי סביר בעליל.
כאן פירטתי חלק קטן מהסיבות לחוסר האמון בממשלה, וכמובן שמאז עברו כמה חודשים והצטברו עוד המון סיבות אחרות...
ראה גם בהודעה
הזו בשרשור הנוכחי, ובעוד הודעות רבות שנכתבו ע"י חברי פורום אחרים.
אני רוצה גם להוסיף שייתכן שדיון אקדמי ענייני לגבי עילת הסבירות עלול לחטוא למציאות.
ישנה הטייה קוגניטיבית בשם
כשל לודי, שמתארת מצב שבו הטלת מטבע שאמור להיות הוגן - מניבה תוצאה זהה 99 פעמים ברצף.
מי שינסה לחשוב על זה בצורה מדעית ומנותקת מההקשר, עלול להגיע למסקנה שבהטלה הבאה - עדיין יש סיכוי של 50% בלבד לקבל את אותה תוצאה, כי ההטלות בלתי תלויות.
אבל מי שקשוב למציאות, יגיע כנראה למסקנה שהמטבע מוטה, לכן כמעט בוודאות נקבל גם בהטלה הבאה את אותה תוצאה שכבר קיבלנו 99 פעמים...
והנמשל:
נניח שקיימת ממשלה שמנסה להעביר 99 חוקים בלתי סבירים (מקדמים שחיתות/פופוליזם/דעות קיצוניות ועוד),
ואז כשמגיעה המחלוקת על החוק ה100 (שלגמרי במקרה רוצה לתת יותר כוח ליוזמים, על חשבון איזונים ובלמים קיימים) -
פתאום יצוצו מאמרים שמנסים לקיים דיון אקדמי, במנותק מההקשר הפוליטי הנוכחי...
האם זה הגיוני לקיים את הדיון בצורה כזו?
או שאולי צריך לומר - את הדיון האקדמי נשאיר לפעם אחרת, אבל כרגע פשוט נקשיב למציאות, ונבין מהי ככל הנראה כוונת יוזמי החוק?