אם רוצים לתת דוגמה למצב שבו דמוקרטיה הפכה לדיקטטורה, אפשר לתת דוגמאות אחרות, כפי שאמרתי כאן כמה פעמים, אני ער לחששות, וגם אני מתנגד לחקיקה המשפטית (אם כי חושב שצריך לעשות שינויים, אחרים, במערכת המשפט). אבל כאשר משווים ומזהירים ממקרה המפלגה הנאצית בגרמניה, בעצם מניחים שלא רק שאנחנו בדרך לדיקטטורה, אלא לדיקטטורה נוסח גרמניה הנאצית.
כדי שדבר נורא כזה יקרה צריך להניח לא רק שחברי הכנסת של הקואליציה הם בעלי כוונת רצחניות ברבריות כשל הנאצים, אלא צריך גם להניח שיהיה בסיס תמיכה רחב בעם שיתמוך במהלכים אלימים שלהם, כמו שהיה בגרמניה (כבר ב1933 הנאצים היו אלימים מאוד, והייתה להם תמיכה רבה בציבור שבלעדיה לא היו יכולים להשתלט על גרמניה.), וגם להניח שאפשר בשנת 2023, על ידי תעמולה של כמה שנים, לגרום לצבא המוסרי שלנו לבצע רצח עם.
האמת שזו לא רק הנחה, לצערי זה נאמר בפירוש כאן, שהימין, או לפחות חלקים ממנו, דומים לנאצים.
נאמר, ואיש לא מחה.
כמו אותה אמירה אומללה בשבת, שגם עליה לא שמעתי גינויים. (אולי אני טועה וכן גינו ופספסתי את זה. הלוואי! אבל אני לא שמעתי גינוי למרות שחיפשתי).
אם אתה רוצה לענות לי שגם מצד ימין נאמרו אמירות כאלה, אתה צודק. זה חמור באותה מידה. אמירות כאלו מצד ימין מבחילות אותי לא פחות.
אפשר להזהיר, ואני וודאי בעד ללמוד מן ההיסטוריה, אבל לא צריך לרוץ כל כך מהר לטראומות הגדולות ביותר, לעצבים החשופים ביותר של העם היהודי.
אני באמת לא מעוניין להיגרר לוויכוח הטיפשי כמה היסטוריה למדתי ואיפה, אבל מי שמשווה את המצב שלנו היום לגרמניה בשנים ההם לא מודע למה שהיה שם.
ואני יודע שיש היום בארץ אנשים שעושים פשעים לאומניים, וצריך לטפל בהם ביד קשה. ועדיין, אין כל השוואה ואסור שתהיה.