מעלה כמה נקודות להרהור- הנסיון שלי מתמקד בגידול 3 ילדים תוך כדי עבודה אינטנסיבית ותארים אקדמאיים-אבל לא מחקריים:
1. אולי ראשית שווה לבדוק עם עצמכם בשיא הכנות (האפשרית) -איזה טיפוס אנשים אתם- לחוצים? חרדתיים? קוליים? "אמא ואבא אדמה מחבקים ומכילים?"-ילדים הם מסתבר סייסמוגרפים רציניים של חרדות הוריות, ואם אתם חרדתיים ולחצנים--צריך (מניסיון) לקחת בחשבון את העצמת הסיטואציה החרדתית-והורות שהיא לא בדיוק מה שראוים בסרטים אמריקאיים.
ואז המשמעות היא שצריך לעבור לשאלה 2.
לעומת זאת- אם אתם רגועים ומפוקסים- אמנם "ילדים זה שמחה" כמו שאמר (בציניות) שלמה בר, אבל צ'יל בנאדם- קטן עליכם .
2. מערכת תמיכה? גידלנו שני ילדים עם קצת עזרה, ואחד לחלוטין בלי- אי אפשר להשוות בין שני העולמות מבחינת הרווחה הרגשית שלנו, ומן הסתם גם של הילד.אם יש מערכת תמיכה מסועפת- הידד. אם אין- נא לעבור לשאלה 3.
3. הפחתת חרדה באמצעים קוגניטיביים- ראשית-לא "להביא ילדים"- אלא להיכנס להריון ולגדל ילד אחד- ואז אם הכל טוב- לבדוק עם עצמכם טוב טוב אם אתם בנויים ויכולים להכיל עוד אחד. שנית- תכנון אסטרטגי של הארוע- חלוקת חופשים, חלוקת הנשיאה בנטל- למשל-מי ישאר בבית אם חלילה ילד חולה בבלת"מ , אחרי צהריים מתישים- מי עושה מה כדי להציל את השני, איך ממשיכים במחקר למרות עייפות מצטברת וסט דאגות שלא דימיינתם שיכול לקפוץ עליכם (דוד גרוסמן אמר פעם שאימהות היא אי-מהות, נדמה לי שב2021 צריך למצוא את המקבילה המתחכמת גם לאבאים), אם אתם בעד מדיטציה, יוגה, ספורט או כל מפחית לחץ שאימצתם- איך מוצאים לזה פנאי, ואיך עומדים על שלכם מול בוסים או ראשי אקדמיה מלחיצים שדורשים תוצאות-ועכשיו.
4. אני מצטרפת ל@דרורה ו@בת העמק- אין "זמן טוב" לילדים- זו שאלה מאד אישית שתלויה בעיקר במוכנות הרגשית שלכם להבין שהעולם שלכם ישתנה מאד. מאד. והכל בסדר. יהיו רגעים קשים, ויהיו רגעים מדהימים, ובעיני הכי חשוב שתהיו רגישים זה לזו- תגבו זה את זה ותאפשרו זה לזה.
בהצלחה!