• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.
  • חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

השפעת הירידות בבורסה על היום-יום ומצב הרוח

• פותח הנושא פותח הנושא Eugene
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

Eugene

משתמש בכיר
דירוג
504
אני מניח שאני לא היחיד פה שככה אבל אני הירידות (וגם העליות) בבורסה ממש משפיעות על המצב רוח וגם על הריכוז שלי באותו היום.
אבל הירידות משפיעות הרבה יותר..

לדוגמא בחודש האחרון המצב רוח שלי ממש ירוד, אני לא מצליח להתרכז ולקרוא.. אפילו מרגיש שאני הופך פחות יצירתי בעבודה בגלל המעמסה המנטלית של הבורסה. (ובמקביל דוגם את המניות כל איזה 5 דקות כמו נרקומן)
לעומת זאת לפני חודשיים שהבורסה עלתה ברוב הימים, הייתי שקט ורגוע וימים שלמים אפילו לא התעניינתי בכמה הבורסה עולה אלא הייתי בודק רק בסוף היום, ובשאר היום הייתי עסוק בדברים אחרים שמעניינים אותי.

לפני שתציעו לי להוריד % מניות בתיק אני רוצה להדגיש ש:
1. עובדתית - יש לי סיבולת סיכון מאד גבוהה. אני משקיע בבורסה מ2016, כמעט תמיד 100% מהכסף שלי במניות וחלק אפילו באופציות, עברתי את כל המשברים מאז ותמיד הייתי HODL וממצע, ואפילו לקחתי הלוואות כדי לקנות עוד בזמן הקורונה וגם ב2018
2. אני יודע (גם מניסיון אישי) שאת הכסף הגדול עושים בזמנים כאלה. התחלתי להשקיע ב2016 עם 20,000 שקל והיום התיק שלי ~1M$
3. אני יודע שהשוק יחזור לשיא ואני מאמין בחברות שאני משקיע בהן ואפילו בתוך תוכי "מקווה" שהן ירדו עוד כדי לקנות יותר בזול. אבל זה דיסוננס כי מצד אחד אני מתבאס לראות מניה נחתכת ב40% מהשיא ומצד שני יודע שזו הזדמנות להתעשר עוד
4. אני גם מודע לשנאת הסיכון וגם קראתי את הספר של כהנמן
5. אני לא רוצה להפסיק להשקיע במניות או להוריד את החשיפה שלי למניות כי זה לא מתיישר עם התוכניות השקעה שלי (טווח ארוך, עדיין לא הגעתי להון מספיק גדול בשביל עצמאות כלכלית וכו')
6. אני יודע גם שבריאות > כסף אבל עדיין לא הצלחתי לכמת את "הנזק" של להיות מדוכדך טיפה בגלל ירידות (אין מצב שיש מישהו שאדיש לזה..)

בשאיפה שלי הייתי רוצה להתייחס לבורסה בעליות וגם בירידות באדישות ולפעול כמו מכונה, אבל אני לא מצליח וזה שואב אותי פנימה בזמן משברים :(

בעלת הבית כבר כתבה על זה

בעלת הבית כבר כתבה על זה
היא מדברת על טועיות שמשקיעים עושים מתוך פחד..
אני לא פועל מתוך רגש, אני מחזיק ולא מוכר.. ואתמול קניתי עוד

אני מניח שאני לא היחיד פה שככה אבל אני הירידות (וגם העליות) בבורסה ממש משפיעות על המצב רוח וגם על הריכוז שלי באותו היום.
אבל הירידות משפיעות הרבה יותר..
אולי זו הסיבה למתקפות הטרור בעת האחרונה?
שכנינו ממונפים על נאסדק?

@Eugene
סחטיין על המודעות לבעיה, ועל הנכונות להודות בה.
בעיניי זה כבר רוב הדרך לפתרון.

לגבי המשך הדרך לפתרון -

האפשרות הקלה היא להבין שהעיסוק בחדשות כלכליות מזיק לך.
בדיוק כמו צריכת תזונה לא נכונה (אלרגן / סוכר לסוכרתי וכדומה),
גם צריכה של תוכן לא נכון יכולה לפגוע בנפש שלנו.

מעבר למה שהזכרת, כתבתי קצת כאן על סיבות אחרות מדוע חדשות מזיקות לנו.
והזכרתי כאן וכאן דרכים אפשריות לקבל את המידע שרוצים וצריכים תוך צריכת חדשות מאוזנת, ללא התנזרות מוחלטת.
אפשר לקבל את רוב המידע השוטף באמצעות קריאת הכותרות בלבד בחדשות גוגל (3 דקות פעם ביום).
תמונת עולם רחבה יותר אפשר להשיג באמצעות קריאת כתבות עומק מדי פעם, כתבי עת, מאמרים, ספרים, ושיחות עם אנשים.

מה שלא צריך בשום צורה זו ההפגזה הבלתי פוסקת של רעש ורעל שמקבלים מהתקשורת השוטפת...

במקביל לצריכה מאוזנת של חדשות, יש גם דרך יסודית יותר לפתרון של בעיות כאלו
(אם להמשיך את המשל התזונתי - אפשר להפחית עמידות לאינסולין כך שהגוף יאפשר צריכה גבוהה יותר של סוכר ללא נזק).
הספר "בוחרים להרגיש טוב" של ד"ר דיוויד ברנס מדבר בדיוק על הפוסט שהעלית כאן.
הוא מתאר איך 10 עיוותי חשיבה נפוצים שקיימים במינונים כאלו ואחרים אצל כל אחד מאיתנו גורמים לנו להפוך אירוע חיצוני לתגובה רגשית שגורמת לנו מצב רוח רע.

הרעיון הוא שממש לפני המצב רוח הרע, כנראה שיש מחשבה שחולפת לך בראש בשבריר שנייה (דוגמאות אפשריות בטבלה למטה).
זיהוי עיוות החשיבה במחשבה האוטומטית ותיקון שלה למחשבה הגיונית, יכול לגרום לכך בפעם הבאה שהמחשבה הזו תופיע, יהיה קל יותר להתמודד איתה - יהיה לך טיעון הגיוני מוכן בראש.

לדוגמא, אפשר להכין טבלה כזו:
מחשבה אוטומטיתעיוות החשיבהתגובה הגיונית (גישה עניינית)
השוק קורס, אני אבודחשיבה בשחור או לבן ("הכל או כלום")הפסדתי כמה אחוזים מהתיק, עדיין נותר לי הרבה מאוד כסף.
פסילת החיוביהשוק בסך הכל תיקן חלק מהרווחים שכבר עשיתי בחודשים האחרונים. לא יקרה כלום אם השוק יחזור כמה חודשים (או אפילו שנים אחורה).
העצמה ומזעוראני מגזים בהשפעה של תיק ההשקעות על המצב שלי בחיים.
ברור שזה חשוב, אבל זה ממש לא הכל בחיים:
יש לי משפחה אוהבת, חברים, עבודה טובה, תחביבים ועוד.

אני אפילו מגזים בהשפעה של התיק על המצב הכלכלי שלי.
גם אם תהיה קריסה, אני לא אהיה אבוד. אני עדיין בגיל העבודה, ויכול ליצור הכנסה נוספת במקרה הצורך. אולי אפילו להיפך - קריסה של השוק תוך כדי שאני ממשיך להשקיע את המשכורת שלי דווקא תיצור לי רווחים ממש טובים.
המשבר רק מתחיל, יהיה עוד הרבה יותר גרועמסקנות מוטעות - ניבוי העתידאין לי שום דרך להיות בטוח בזה.
היו בעבר המון משברים קטנים, ואף אחד לא יכול לומר בוודאות שמה שקורה עכשיו יוביל דווקא למשבר גדול.
הפעם זה אחרת. הכל יתרסק ולא יעלה שובמסקנות מוטעות - ניבוי העתידסביר יותר שכמו במשברים קודמים, גם כאן השוק יעלה שוב.
...
(מדגיש שהטבלה היא רק לדוגמא.
מי שרוצה לבצע עבודה עצמית צריך לזהות את המחשבות האוטומטיות האישיות שלו.
לא בהכרח רק מחשבות כלכליות כמו אלו למעלה, אלא גם מחשבות רגשיות כמו "אני לא מוצלח" או "אני מאכזב את המשפחה שלי" ועוד.
כמו כן הטבלה היא רק טכניקה אחת מתוך הספר, יש גם אחרות.)

הספר מומלץ בחום לכל מי שמתעניין בתחום של הבנת הנפש,
וגם בתור עזרה לבעיות שכולנו מתמודדים איתן בחיי היום-יום (גם אם לא ברמה חמורה/קלינית),
כמו דיכאון (/מצב רוח רע), חרדה (/חשש), הימנעות (/דחייה) ועוד.

התגובה הייתה ארוכה מאוד (למי שקרא את הספויילרים), אז אסכם בקיצור:
1. עצם העובדה שאתה מכיר ומודה בבעיה היא רוב הדרך.
2. כדאי להפחית את המינון של צריכת החדשות.
מינון עודף מזיק לחלק מהאנשים באופן מיידי (ומזיק לכולם באופן פחות מיידי).
3. עבודה עצמית על עיוותי החשיבה שלנו יכולה לשבור את הקשר בין אירועים שקורים לבין הפרשנות השגויה שאנחנו נותנים להם, שהיא זו שמביאה אותנו למצב רוח רע.

נערך לאחרונה ב:
קודם כל סחטיין, אם הצלחת להפוך 20 אלף שקל לכמעט 3.5 מיליון שקל ב5 שנים והכל בבורסה זה בטוח שם אותך בטופ 10 של משקיעים בעולם. זה תשואה שנתית ממוצעת של 3,400 אחוז. מרשים מאוד;)
אם יש לך כסף בצד ואתה משקיע כסף שאתה לא צריך בשנים הקרובות אז פשוט אתה צריך להבין שזה חלק מהמשחק וכמו שעלית מ20 אלף שקל ל3.5 מיליון אז אתה צריך גם לתת חלק בחזרה ואין מה לעשות לגבי זה.
בנימה אישית - ההודעות שלך פה בפורום בחודש חודשיים אחרונות מעידות מאוד על לחץ ופאניקה ורבות מהן קצת הזויות אם להיות כנה. יכול שכדאי לך לעשות הפסקה לכמה שבועות מכתיבה וקריאה פה, זה יכול לעזור לדעתי. בהינתן התשואה שלך בשנים האחרונות יכול להיות שכדאי לך להשקיע את הזמן שמתפנה לך באיתור השקעות חדשות ולא בכתיבת הודעות לחוצות.

קודם כל סחטיין, אם הצלחת להפוך 20 אלף שקל לכמעט 3.5 מיליון שקל ב5 שנים והכל בבורסה זה בטוח שם אותך בטופ 10 של משקיעים בעולם.
הגזמת בטירוף, אבל בהחלט כל הכבוד לו, תשואה מדהימה.

הגזמת בטירוף, אבל בהחלט כל הכבוד לו, תשואה מדהימה.
3400 אחוז בשנה לאורך 5 שנים לא מקנה לו לדעתך מקום של כבוד בהיכל התהילה של המשקיעים? במיוחד אם מדובר במשהו מעבר להשקעה של 20 אלף בביטקוין ב2016 (גם מרשים אבל כבר יותר עניין של מזל לעומת יכולת)

יש לדעתך קשר לגודל התיק או שחווית את אותו דבר גם ב2018?
אישית אני דיי אדיש (בלי שום קשר להשקעות, כל החברים קוראים לי אדיש כל הזמן), בין אם השוק עולה ב-4% או יורד ב-4%, אבל גם אני מוצא את עצמי מתעדכן מספר פעמים ביום בתקופות תנודתיות.
אבל אני לא נכנס לתיק שלי, אלא סתם מסתכל על המדדים המובילים או באלו שאני מושקע בהם, אני מוצא שלהכנס לתיק ולראות את ההפסד בדולרים זה קשה יותר.
הייתי ממליץ לך לנסות להפחית את רמת הפעמים שאתה בודק את התיק או את המדדים בהדרגה, נגיד בהתחלה לבדוק רק פעמיים ביום ואז לבדוק רק בסוף היום, אחרי זה רק בשישי בלילה וכו׳.
זה משהו שאני גם משתדל לעשות (אבל לא תמיד מצליח), בסופו של דבר מה שאתה לא יודע לא מפריע לך.

נערך לאחרונה ב:
3400 אחוז בשנה לאורך 5 שנים לא מקנה לו לדעתך מקום של כבוד בהיכל התהילה של המשקיעים? במיוחד אם מדובר במשהו מעבר להשקעה של 20 אלף בביטקוין ב2016 (גם מרשים אבל כבר יותר עניין של מזל לעומת יכולת)
למה אתה יוצא מנקודת הנחה שהוא לא המשיך להפקיד כספים מדי חודש לאורך כל התקופה הזאת?

למה אתה יוצא מנקודת הנחה שהוא לא המשיך להפקיד כספים מדי חודש לאורך כל התקופה הזאת?
יכול להיות אבל סביר שהרוב המכריע היה מתשואה לכאורה

קודם כל סחטיין, אם הצלחת להפוך 20 אלף שקל לכמעט 3.5 מיליון שקל ב5 שנים והכל בבורסה זה בטוח שם אותך בטופ 10 של משקיעים בעולם. זה תשואה שנתית ממוצעת של 3,400 אחוז. מרשים מאוד;)
אם יש לך כסף בצד ואתה משקיע כסף שאתה לא צריך בשנים הקרובות אז פשוט אתה צריך להבין שזה חלק מהמשחק וכמו שעלית מ20 אלף שקל ל3.5 מיליון אז אתה צריך גם לתת חלק בחזרה ואין מה לעשות לגבי זה.
בנימה אישית - ההודעות שלך פה בפורום בחודש חודשיים אחרונות מעידות מאוד על לחץ ופאניקה ורבות מהן קצת הזויות אם להיות כנה. יכול שכדאי לך לעשות הפסקה לכמה שבועות מכתיבה וקריאה פה, זה יכול לעזור לדעתי. בהינתן התשואה שלך בשנים האחרונות יכול להיות שכדאי לך להשקיע את הזמן שמתפנה לך באיתור השקעות חדשות ולא בכתיבת הודעות לחוצות.
מן הסתם הכסף שמושקע בבורסה הוא לא 20K אלא הרבה הרבה יותר... חסכון, הלוואות, עליה בשכר ועוד ועוד

הייתי מתחיל בלמחוק כל אפליקציה שמראה לך את מצב התיק שלך - בין אם האפליקציה של הברוקר ובין אם אפליקציות כגון יאהו פייננס. תגרום לכך שבמשך היום אין לך מושג על כמה כסף הפורטפוליו שלך זז.
הדבר השני זה לכבות התראות של העיתונות הכלכלית, אם יש לך כאלו (אולי שווה שרשור בפני עצמו - התרעות הם אחד מגנבי הזמן ותשומת הלב הגדולים ביותר. במקום שאדם יחליט במה להקדיש את זמנו, מנהלי האתרים מחליטים בשבילו).

אבל אני לא נכנס לתיק שלי, אלא סתם מסתכל על המדדים המובילים או באלו שאני מושקע בהם, אני מוצא שלהכנס לתיק ולראות את ההפסד בדולרים זה קשה יותר.
לא נכנסתי לראות את התיק כבר איזה חודשיים ... אבל מספיק לראות מה קורה בבורסה אז אני מבין שירדתי בכמה מאות אלפי $

הירידות (וגם העליות) בבורסה ממש משפיעות על המצב רוח וגם על הריכוז שלי באותו היום.
אבל הירידות משפיעות הרבה יותר.
בחודש האחרון המצב רוח שלי ממש ירוד, אני לא מצליח להתרכז ולקרוא.. אפילו מרגיש שאני הופך פחות יצירתי בעבודה בגלל המעמסה המנטלית של הבורסה. (ובמקביל דוגם את המניות כל איזה 5 דקות כמו נרקומן

לפי הקודמים הייתי מטיל ספק בעובדה הבאה:
עובדתית - יש לי סיבולת סיכון מאד גבוהה

א. סיבולת סיכון יכולה גם להשתנות עם הזמן ועם מצבים שונים בחיים.

ב. זה לא "יותר טוב" להיות עם סיבולת סיכון יותר גבוהה. סיכון לא מבטיח תשואה יותר גבוהה, רק יותר מנעד רחב יותר של תוצאות - בין אם יותר חיוביות או יותר שליליות.

אם לא נח לך עם הקצה השלילי של המנעד (ואנחנו בכלל לא קרובים כעת לקצה השלילי אם משווים לאירועים היסטוריים) אז למה בכח?

שירדתי בכמה מאות אלפי $
לפי מה שציינת מדובר בירידה של 20%-30% לפחות. התיק שלי 100% מניות, רק בימים האחרונים ירד מתחת ל 0%(מתחילת שנה).
התיק שלך לא בנוי טוב.

ב. זה לא "יותר טוב" להיות עם סיבולת סיכון יותר גבוהה. סיכון לא מבטיח תשואה יותר גבוהה, רק יותר מנעד רחב יותר של תוצאות - בין אם יותר חיוביות או יותר שליליות.

אם לא נח לך עם הקצה השלילי של המנעד (ואנחנו בכלל לא קרובים כעת לקצה השלילי אם משווים לאירועים היסטוריים) אז למה בכח?
ברור שכן אם הכסף שלך נמצא במדדים כמו S&P.
אני לא צריך את הכסף הזה ב5-10 שנים הקרובות
אז אין שום סיבה שאני לא אשקיע את כולו במניות

@Eugene אני חושב שאתה חותר ל-"ככה אעשה יותר כסף בוודאות", ולא למסקנה שבעיני יותר מדוייקת שהיא "ככה אולי אעשה יותר כסף, אבל אולי אפסיד יותר - בוודאות לאורך הדרך, אבל אולי גם ביום הצורך בכסף"

סיבולת סיכון זה ניסוח אחר לאכפתיות מהכסף. לא נשמע שאתה אדיש לביצועיו.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
Y השפעת מנהלי קרן פאסיבית על אקטרטיביות ורווח הקרן פוסטים מאיכות נמוכה 3
י השפעת שינוי מט"ח על רכישת המניות הראשונית שוק ההון 53
ה השפעת המע"מ על דירה שנקנתה נדל"ן 2
ד האם יש דרך לנטרל השפעת הדולר במסלולים כמו עוקב SP500 בפנסיה וקרן השתלמות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 14
F דעתכם האישית על השפעת הבינה המלאכותית על חברות הטק אוף טופיק 8
ר השפעת יחסי ישראל-אירלנד על קרנות איריות שוק ההון 21
A לגבי השפעת מטח בקרנות חוץ שוק ההון 6
ד השפעת מכירת פסגות על פסגות טרייד שוק ההון 3
ב השפעת המלחמה על הריבית של פיקדונות דולריים בבנקים צרכנות פיננסית 5
Y השפעת מט״ח על קרן אירית מחקה מדד שנסחרת בשקלים שוק ההון 0
א השפעת מות ההפיכה המשפטית על שווקים בישראל פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 499
Y השפעת מט״ח על קרנות הנסחרות בשקלים שוק ההון 265
דו דו השפעת דיבידנד על שערי קניה ומכירה בחישובי דף עזר 1325 מיסים 1
I השפעת קריסת SVB על הכלכלה הישראלית שוק ההון 19
הטירונית אג"ח ממשלתי 5116181 MTF מחקה תל גוב-כללי - השפעת הארועים הפוליטיים על הקרן שוק ההון 22
Y השפעת הרפורמה המשפטית על שוק ההון בישראל שוק ההון 429
C ״השפעת המיסוי הריאלי אל מול הנומינלי חזקה יותר בטווח הקצר״ שוק ההון 3
ב השפעת הלוואה קודמת על פרופיל לווה למשכנתא נדל"ן 6
S השפעת האינפלציה והעלאת הריבית על מגזר ההייטק פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 9
ש השפעת מעבר בנק על דירוג האשראי צרכנות פיננסית 0
A השפעת הריבית העולה והאינפלציה על מחירי הנדל״ן נדל"ן 109
D מניות דואליות - השפעת מחיר המניה והבדלים בימי מסחר שוק ההון 1
K השפעת מלחמת רוסיה-אוקראינה על הכלכלה העולמית פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 2437
L השפעת הוצאות על פרישה מוקדמת פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 3
א השפעת מט"ח על נייר 1159235 שוק ההון 2
ס השפעת עלייה קלה בריבית הפריים נדל"ן 33
N השפעת שער הדולר על קרן שקלית שוק ההון 34
ר ילדים במהלך התואר - השפעת הורות על התפתחות אישית התפתחות אישית 14
E השפעת שער הדולר על שער הפאונד אוף טופיק 2
E השפעת מט"ח על תיק ההשקעות שוק ההון 1
לא חשוב שמות השפעת תופעת הפרישה המוקדמת על המשק הישראלי פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 42
B השפעת שינוי שער הדולר על מניות זרות לא דואליות שוק ההון 5
E השפעת ג'ו ביידן על המדדים שוק ההון 3
M השפעת קבלת מענקי CARES act על דילול בעלי המניות? שוק ההון 1
נ השפעת המגפה בעולם על דור הY והZ, דעתכם בנושא? אוף טופיק 47
G השפעת הגישה של טראמפ על השוק אוף טופיק 29
ה השפעת הקורונה על נדלן - דיון תיאורטי נדל"ן 363
ר השפעת דמי ניהול על מחיר קרן סל שוק ההון 14
O השפעת מכירת בית השקעות על תנאים קיימים שוק ההון 2
P השפעת "הכנסות פטורות" על חישוב סך ה"הכנסה" צרכנות פיננסית 20
A השפעת קרבה לבית ספר על איכות חיים ושווי הנכס נדל"ן 9
מוריארטי השפעת היפראינפלציה על מיסוי ניירות נקובים בדולר מיסים 14
Yos השפעת ירידה במס רווח הון על שינוי הקרנות שוק ההון 8