• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

דוקטורט או מחקר בתעשייה?

• פותח הנושא פותח הנושא SolidAce
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

SolidAce

משתמש רגיל
דירוג
176
שלום לכולם,

אני בסוף שנות ה20, מאורס, ובסוף התואר שני במדעי המחשב בתחום של בינה מלאכותית.
אני מחזיק בתיק השקעות של 370 א"ש שמושקע כרגע בmsci וקרן פנסיה של 30 א"ש.

ההכנסות כדוקטורנט:
מבוססות על מלגה (לא ממוסה, אך גם ללא הפרשות) של סדר גודל של 7-8K, ושכר תרגול של עוד 2-3K בהיקף הנוכחי שאני מתרגל בו (לא כלכלי להעלות היקף תעסוקה).
אפשרי לצאת להתמחות קיץ בשכר של "תעשייה" לשלושה חודשים (בד"כ), ואז גם לשלם מעט מאוד מס על ההכנסה גם (מכיוון שרוב ההכנסה השנתית היא במלגה, למעשה ההכנסה הממוסה מאוד נמוכה)

ההכנסות בתעשייה:
סדר גודל של 35-40K ברוטו בחודש, תלוי גם בכמה אהיה טוב בראיונות ובעבודה עצמה.

ההפרש (לפי החישוב שלי, תחת ההנחות שעשיתי והנחה של דוקטורט של 3 שנים) הוא כסדר גודל של 500 א"ש
כמובן שקשה לדעת את המשמעות של ההפרש הזה, השכר עשוי לעלות אחרי דוקטורט, אבל גם עשוי לא לעלות לעומת בוגר תואר שני עם שלוש שנים ניסיון..

אלו החישובים, למי שמעניין אותו ורוצה לחוות דעה:

קצת לבטים אישיים, ומחשבות שלי בנושא, הרשתי לעצמי לכתוב קצת בכתיבה חופשית:

"בעד":
- אני מאוד אוהב את המחקר שאני עושה. להתעדכן במאמרים, לקרוא בטוויטר על דברים חדשים, לכתוב קוד ו"לבחור" את הבעיות שלדעתי הכי יפתחו אותי.
- הייתי שמח לנסות לבחור נושא להפוך בו ל"domain expert", וזה מרגיש לי שזה מה שעשוי לקרות בדוקטורט. בגלל שיש לך את החופש לבחור במה אתה מתעסק, זה עשוי להיות מאוד מפתח גם ברמה האישית וגם ברמה המקצועית.
- יש לי חופש מלא - מתי לעבוד, מתי לקום, מתי לצאת לחופש. בפועל כנראה שאני עובד הרבה יותר מבעבודה "רגילה", אבל זה גם עשוי להשתנות בתקופות אחרות.
- בנוסף, כלכלית אני חושב שאני במקום יחסית בטוח. אני מאוד אוהב את העבודה שלי, ואין לי איזושהי מטרה משמעותית של לפרוש מוקדם, אז אני מרגיש בנוח לקבל החלטות עם "מחיר כלכלי" כבד, כי אני מאמין שגם אם אעשה דוקטורט וגם אם לא, יהיה לי מספיק כסף לכלכל את עצמי ואת משפחתי העתידית.

"נגד":
- התחום שאני חוקר במחקר מאוד פעיל כרגע בתעשייה, ויש סיכוי שאעבוד על דברים מאוד דומים בחברה (ואז מה הטעם בלעשות את אותו דבר רק בלי שכר טוב ובטחון תעסוקתי?),
- הניסיון והשכר הגבוה בתעשייה נותנים לי איזשהו ביטחון שכרגע אין לי אותו, יש משהו אחר בלדעת שיש לך עבודה ואתה טוב בה, או שיש לך ניסיון. לא היה פשוט "לקבל" את ההתמחות קיץ הזו, - תהליך הראיונות היה מסנן מאוד ולא היו כמעט משרות פתוחות, ואני חושב שאם הייתי עם שנתיים שלוש ניסיון בתעשייה הייתי מרגיש אחרת לגמרי.

- ומעל כל זה, אני בעיקר חושש מהעובדה שכיום אני עובד המון. אני עובד עד מאוחר בד"כ, עובד קצת בשישי ובשבת, ולא שומר על איזשהו איזון סביר בעבודה שלי על המחקר. זה שילוב של זה שאני מאוד אוהב את מה שאני עושה, וזה שאני "עצמאי" - אני מקדם משהו שהוא שלי, ואני חתום עליו. זה מרגיש קצת כמו יזם, אם המחקר שלי יצליח זה יהיה לי מעולה, אם הוא לא יצליח הוא יהיה דיי useless. וזו תחושה קצת קשה. אני מקווה ומאמין שבדוקטורט אחרי כמה מאמרים ביד, זה יראה וירגיש אחרת, ועדיין, זה (לדעתי) יותר תובעני מתואר שני.
- מה המשמעות של לוותר על חצי מיליון שקל? כמה "זמן" זה שווה לי, והאם אני מעדיף לעשות דוקטורט על פני לקחת כמה חודשי חופש מתישהו באמצע החיים, מה ששקול כנראה לסכום הזה.

הצומת הזו גרמה לי לחשוב הרבה על איפה אני רואה את הקריירה בתעדוף בחיים שלי, ומה המשמעות שאני נותן (ורוצה שיהיה) לקריירה ולסיפוק אישי בהחלטות שלי.
עד כמה חשוב לי התחביבים והמשפחה שלי לעומת העניין המקצועי, ומה המטרה של העבודה והכסף בחיים שלי.
העובדה שהפורום "מאפשר" שיח כל כך פתוח על כסף בעולם בו בני אדם רואים בנושא הזה נושא כל כך אישי ורגיש, פותח אפשרויות לחשוב ולדבר על נושאים משמעותיים וכללים הרבה יותר, כמו איך ולמה אנחנו רוצים לחיות את החיים שלנו, ומה חשוב לנו. וזו שיחה ומחשבה מעניינת, וחלק מהסיבות שבחרתי לשתף את ההתלבטות דווקא כאן.

מתנצל על האורך, ומקווה שנשארו איתי כמה קוראים למניפסט שנתתי כאן,
אשמח לכל דעה, מחשבה או הערה, בין עם על המשמעויות הכלכליות גרידא או על כל שאר המשמעויות גם

כלכלית התעשייה משלמת יותר מהאוניברסיטה.
מצד שני, באוניברסיטה אתה יכול לקבל אחוזים יותר משמעותיים בפיתוח שאתה יוצר.
בנוסף, יש תחומים שאם אתה חוקר אותם באוניברסיטה אין להם בכלל מקבילה בתעשייה.
מהפאן הזה, יש תחומים שכלכלית יותר משתלם לחקור באוניברסיטה ויש תחומים שיותר משתלם לחקור בתעשייה.
זה כמובן יכול להיות תלוי ברמת הידע שלך או בהזדמנויות שפתוחות לך.
כמו כן, אני מניח שיש גם אופציה לבצע דוקטורט כחלק מהעבודה במקומות מסויימים.
מבוססות על מלגה (לא ממוסה, אך גם ללא הפרשות) של סדר גודל של 7-8K, ושכר תרגול של עוד 2-3K בהיקף הנוכחי שאני מתרגל בו (לא כלכלי להעלות היקף תעסוקה).
אפשרי לצאת להתמחות קיץ בשכר של "תעשייה" לשלושה חודשים (בד"כ), ואז גם לשלם מעט מאוד מס על ההכנסה גם (מכיוון שרוב ההכנסה השנתית היא במלגה, למעשה ההכנסה הממוסה מאוד נמוכה)
ההבנה שלי היא שהמטרה במחקר היא לחקור ולאחר מכן על סמך התוצאות שאתה מגלה לפרסם מאמרים.
כלומר זה אומר שהשאיפה צריכה להיות לעשות מינימום דברים כמו הוראה או התמחות קיץ.
במצב כזה השכר שלך הוא המלגה עצמה או פרסים נוספים שאתה זוכה בהם.

ההפרש (לפי החישוב שלי, תחת ההנחות שעשיתי והנחה של דוקטורט של 3 שנים) הוא כסדר גודל של 500 א"ש
כמובן שקשה לדעת את המשמעות של ההפרש הזה, השכר עשוי לעלות אחרי דוקטורט, אבל גם עשוי לא לעלות לעומת בוגר תואר שני עם שלוש שנים ניסיון..
המטרה של דוקטורט זה לא לגרום לך להכניס כסף, המטרה שלו אחת. לתת לך הכשרה למחקר עצמאי.
אם אתה מחפש החזר השקעה על דוקטורט כשכיר, אז אתה צריך לזכור שרוב עבודות הדוקטורט לא מייצרות איזה משהו משנה עולם.
כלומר, כנראה אתה לא הולך לפרסם מאמר או כמה כאלו עם אלפי ציטוטים (ויש כאלה שלא עושים את זה גם בקריירה שלמה באקדמיה).
מצד שני, יש מי שיטען שדוקטורט ממקום X במיוחד אם הוא טוב גם אם הוא לא משנה עולם הוא מספיק משמעותי כדי שזה יהיה שווה את זה.
למשל כי יכול להיות שיהיה לך יותר קל לגייס כסף או שהסביבה עצמה תביא לך יותר הזמנויות אם תחפש אותם.

- אני מאוד אוהב את המחקר שאני עושה.
את זה אתה יכול לעשות גם בבית, גם באוניברסיטה וגם בתעשייה.
- הייתי שמח לנסות לבחור נושא להפוך בו ל"domain expert", וזה מרגיש לי שזה מה שעשוי לקרות בדוקטורט.
למה אתה חושב שדוקטורט באוניברסיטה יתמוך בזה יותר מאשר עבודה בנושא כשכיר בחברה אחרי תואר שני? ולאחר מכן למידה עצמאית בבית?
דווקא התהליך בו אתה נדרש לפתור בעיה קשה יכול למנוע ממך למידה כי אתה מנסה לפתור את הבעיה קודם עם ידע שיש לך.
בגלל שיש לך את החופש לבחור במה אתה מתעסק, זה עשוי להיות מאוד מפתח גם ברמה האישית וגם ברמה המקצועית.
אתה לא חושב שעודף חופש דווקא גורם לך להתפזר? דווקא פידבק הוא אחד הדברים הכי חשובים כדי להשתפר.
- יש לי חופש מלא - מתי לעבוד, מתי לקום, מתי לצאת לחופש. בפועל כנראה שאני עובד הרבה יותר מבעבודה "רגילה", אבל זה גם עשוי להשתנות בתקופות אחרות.
כשאתה יושב בבית יש לך חופש מלא לעשות מה שאתה רוצה רק שאתה לא מקבל מלגה.
כשמצפים ממך לפרסם X מאמרים בזמן מסויים, קשה לקרוא לזה חופש מלא במיוחד שאתה תלוי כלכלית במלגה של האוניברסיטה.
- התחום שאני חוקר במחקר מאוד פעיל כרגע בתעשייה, ויש סיכוי שאעבוד על דברים מאוד דומים בחברה
מי אמר שכשתסיים את הדוקטורט התחום עדיין יהיה ב"הייפ שלו"?
לא היה פשוט "לקבל" את ההתמחות קיץ הזו, - תהליך הראיונות היה מסנן מאוד ולא היו כמעט משרות פתוחות, ואני חושב שאם הייתי עם שנתיים שלוש ניסיון בתעשייה הייתי מרגיש אחרת לגמרי.
זה שקיבלת הצעה אחרי X מאמץ, זה לא אומר שההצעה טובה או גרועה.
- ומעל כל זה, אני בעיקר חושש מהעובדה שכיום אני עובד המון.
אני לא מצליח להבין איך דוקטורט תומך במעט עבודה. מצד שני, חופש כלכלי כן תומך במעט עבודה.
בדוקטורט אתה דיי קרוב ללעבוד כל הזמן בדיוק בגלל שאתה צריך לפרסם X מאמרים בזמן חסום בתחום שלפעמים יש לך בו מעט מאוד הבנה (לפחות בהתחלה) וכל זה גם מגיע עם מעט מאוד הכוונה. הרי הציפייה ממך בדוקטורט זה להיות חוקר עצמאי.
המצב היחיד שבו אתה יכול לעשות דוקטורט בלי המון השקעה זה אם אתה עושה אותו בתחום שאתה מבין אותו לעומק לפני שאתה מתחיל את הדוקטורט.
מצד שני, במצב כזה אתה תטען שאתה לא באמת לומד הרבה.
זה מרגיש קצת כמו יזם, אם המחקר שלי יצליח זה יהיה לי מעולה, אם הוא לא יצליח הוא יהיה דיי useless.
היתרון המרכזי של מישהו שעשה דוקטורט זה שהוא כנראה יודע להתמודד בצורה טובה יותר מרוב האוכלוסיה עם אי וודאות. זאת כנראה תכונת אופי מאוד חשובה ליזמות.
אני מקווה ומאמין שבדוקטורט אחרי כמה מאמרים ביד, זה יראה וירגיש אחרת, ועדיין, זה (לדעתי) יותר תובעני מתואר שני.
למה שזה יראה אחרת?

נערך לאחרונה ב:
תודה רבה על התגובה המפורטת.

אני לא מחפש דווקא הצדקה כלכלית לדוקטורט, אלא יותר לנסות לשערך את ה"מחיר הכלכלי" של הבחירה הזו, עם כמה שזה קשה. לכן הכנסתי את השיקולים השונים (בין אם הפסד פוטנציאלי, או עלייה עתידית בשכר אם בכלל).

המטרה והמרכז בדוקטורט היא לחלוטין מחקר, אבל התרגול בקורס שאני מעביר משתלם (ועל גבול ה"תחביב" מבחינתי), והתמחות קיץ היא דרך "לבזר סיכונים" -להכניס קצת כסף (וניסיון) לכיס, ולהוריד חלק מהסיכון והתלות שיושבים על המחקר הקיים שלי. מה גם שפרקטית כדי להרוויח את אותו שכר בתעשייה (בגלל המס) אצטרך לקבל משכורת של 150% בערך מהמשכורת בהתמחות, מה שאני לא בטוח שיקרה, אז יכול שגם כלכלית עדיף לעשות התמחויות קיץ.

מבחינת הכשרה למחקר, אני כן מרגיש שלמדתי "לחקור" מהחוויה הזו, וקיבלתי כלים מסוימים לבצע מחקר. זה לא אותה רמה או סדר גודל כמו דוקטורט, אבל אני תוהה אם זה משהו שאוכל לרכוש גם בעבודה במשרה מחקרית בתעשייה.

לגבי זה:
אני לא מצליח להבין איך דוקטורט תומך במעט עבודה. מצד שני, חופש כלכלי כן תומך במעט עבודה.
בדוקטורט אתה דיי קרוב ללעבוד כל הזמן בדיוק בגלל שאתה צריך לפרסם X מאמרים בזמן חסום בתחום שלפעמים יש לך בו מעט מאוד הבנה (לפחות בהתחלה) וכל זה גם מגיע עם מעט מאוד הכוונה. הרי הציפייה ממך בדוקטורט זה להיות חוקר עצמאי.
המצב היחיד שבו אתה יכול לעשות דוקטורט בלי המון השקעה זה אם אתה עושה אותו בתחום שאתה מבין אותו לעומק לפני שאתה מתחיל את הדוקטורט.
מצד שני, במצב כזה אתה תטען שאתה לא באמת לומד הרבה.

היתרון המרכזי של מישהו שעשה דוקטורט זה שהוא כנראה יודע להתמודד בצורה טובה יותר מרוב האוכלוסיה עם אי וודאות. זאת כנראה תכונת אופי מאוד חשובה ליזמות.

למה שזה יראה אחרת?

התכוונתי במה שכתבתי שדוקטורט תומך בהרבה עבודה, ולא מעט עבודה.
לגבי הוודאות ו"האתגר" האישי במחקר, אני (מקווה לפחות) שהאימפקט/"המשקל" של העבודה השנייה,שלישית וכו יורד עם הזמן. כלומר כשיש לך כמה עבודות ביד, אולי העבודה הבאה כבר פחות "דרמטית". אולי גם לא, ואני טועה, אני משתדל לא להיאחז יותר מידי במחשבה הזו בסל השיקולים.

נושא היזמות גם הוא מעניין בפני עצמו. דוקטורט לחלוטין תורם בהרבה מישורים, אבל גם גורם לי לפספס ניסיון מקצועי, ניסיון בעבודה יותר מוכוונת מוצר, ניסיון הנדסי טוב יותר מאשר בתעשייה, וגם זמן שאולי קריטי ליצירת איזושהי "כרית ביטחון כלכלית" לפני הקמת מיזם כלשהו. זה גם נכנס איפושהו בבלאגן שיש לי בראש כשאני חושב על ההחלטה הזו.

המטרה והמרכז בדוקטורט היא לחלוטין מחקר, אבל התרגול בקורס שאני מעביר משתלם (ועל גבול ה"תחביב" מבחינתי), והתמחות קיץ היא דרך "לבזר סיכונים" -להכניס קצת כסף (וניסיון) לכיס, ולהוריד חלק מהסיכון והתלות שיושבים על המחקר הקיים שלי. מה גם שפרקטית כדי להרוויח את אותו שכר בתעשייה (בגלל המס) אצטרך לקבל משכורת של 150% בערך מהמשכורת בהתמחות, מה שאני לא בטוח שיקרה, אז יכול שגם כלכלית עדיף לעשות התמחויות קיץ.
דבר אחד אני יודע. יותר קל להתעסק בדבר אחד ולא בכמה. מצד שני, כל אחד הוא אדם אחר.
כנראה הבאג פה הוא אצלי בגדול.
אבל אני תוהה אם זה משהו שאוכל לרכוש גם בעבודה במשרה מחקרית בתעשייה.
אני מקווה שמישהו אחר יוכל לענות על השאלה הזו, כי אני גם אשמח לשמוע תשובה לגביה.
כרגע אני נוטה להאמין שהתשובה היא שכן.
אני (מקווה לפחות) שהאימפקט/"המשקל" של העבודה השנייה,שלישית וכו יורד עם הזמן. כלומר כשיש לך כמה עבודות ביד, אולי העבודה הבאה כבר פחות "דרמטית". אולי גם לא, ואני טועה, אני משתדל לא להיאחז יותר מידי במחשבה הזו בסל השיקולים.
אני מניח שזה תלוי בדוקטורנט.. אפשר לבחור לעשות משהו שכל תת פרוייקט דורש הרבה עבודה, ואפשר כנראה להתעסק בגישה מסויימת ולפתור איתה דברים אחרים שקשורים לאותו דבר עם העמקות שונות באותה גישה ואז אחרי שיש גישה מסויימת שאיתה אתה עובד אז אתה כנראה הרבה יותר יעיל.
נושא היזמות גם הוא מעניין בפני עצמו. דוקטורט לחלוטין תורם בהרבה מישורים, אבל גם גורם לי לפספס ניסיון מקצועי, ניסיון בעבודה יותר מוכוונת מוצר, ניסיון הנדסי טוב יותר מאשר בתעשייה, וגם זמן שאולי קריטי ליצירת איזושהי "כרית ביטחון כלכלית" לפני הקמת מיזם כלשהו. זה גם נכנס איפושהו בבלאגן שיש לי בראש כשאני חושב על ההחלטה הזו.
כרגע השיקול המרכזי מבחינתי נגד דוקטורט הוא בעיקר "כרית ביטחון כלכלית".
הרי בתרחיש בו לא עושים דוקטורט: ניתן לקבל ניסיון בתעשיה ולעבוד גם ככה במשהו שרלוונטי, לאחר X שנים יוצאים לפנסיה ועושים מה שרוצים.
בתרחיש בו כן עושים דוקטורט: מסיימים את הדוקטורט אבל אין מספיק כסף בשביל להמשיך לעבוד על הפרוייקטים שלך בלי משרה כשכיר, כלומר אתה חוזר בגדול לתרחיש הקודם.

נערך לאחרונה ב:
ההכנסות בתעשייה:

אם אתה הולך לחברות הגדולות אז יש גם rsu, ההפרש יכול להגיע למיליונים ולא ל500 אלף שח.

יש מקומות בתעשייה שבהם חוקרים ומפרסמים מאמרים.
אני יודע בניודיה שעושים את זה לדוגמא.
אני מניח שדי קשה קשה להגיע למשרות כאלה, אבל יש.

הצומת הזו גרמה לי לחשוב הרבה על איפה אני רואה את הקריירה בתעדוף בחיים שלי, ומה המשמעות שאני נותן (ורוצה שיהיה) לקריירה ולסיפוק אישי בהחלטות שלי.
עד כמה חשוב לי התחביבים והמשפחה שלי לעומת העניין המקצועי, ומה המטרה של העבודה והכסף בחיים שלי.
אני חושב שפה קבור הכלב. אני בטוח שאתה יודע לעשות את החישובים הכלכלים לכל צד ולהשוות.
השאלה היא איך אתה רואה את החיים שלך? אתה רוצה להמשיך באקדמיה? כיצד ההחלטה משפיעה על שאר תחומי החיים שלך?

למיטב ידיעתי במקרה של ML דווקא התעשייה מובילה את התחום ולא האקדמיה.

"בעד":
- אני מאוד אוהב את המחקר שאני עושה. להתעדכן במאמרים, לקרוא בטוויטר על דברים חדשים, לכתוב קוד ו"לבחור" את הבעיות שלדעתי הכי יפתחו אותי.
- הייתי שמח לנסות לבחור נושא להפוך בו ל"domain expert", וזה מרגיש לי שזה מה שעשוי לקרות בדוקטורט. בגלל שיש לך את החופש לבחור במה אתה מתעסק, זה עשוי להיות מאוד מפתח גם ברמה האישית וגם ברמה המקצועית.

- מה המשמעות של לוותר על חצי מיליון שקל? כמה "זמן" זה שווה לי, והאם אני מעדיף לעשות דוקטורט על פני לקחת כמה חודשי חופש מתישהו באמצע החיים, מה ששקול כנראה לסכום הזה.
התחום שלך מביא המון ערך, וימשיך להביא ערך. משרות ב"תעשייה" יהיו שם גם בעוד כמה שנים. ואחרי עשר שנות עבודה כמעט מובטח לך שתהיה לך רווחה כלכלית. סביר מאוד שכמה מאות אלפי שקלים לא ישחקו תפקיד משמעותי בכלל אם יהיה לך דוקטורט מצויין מקבוצה טובה. אם תהיה מומחה בתחום שלך, זה שווה המון ערך (וגם המון כסף). זה גם יפתח בפניך משרות מחקר "אמיתי" בתעשיה (משרות תואר שני כמעט אף פעם אינן משרות מחקר).

חיים פעם אחת, ודוקטורט זאת חויה שתפתח אותך מאוד לעצמאות מחשבתית ומחקרית.

ההמלצה שלי היא כן לעשות דוקטורט, אבל לא לעשות אותו מיד לאחר התואר השני. לך לעבוד שנה שנתיים (לא הרבה יותר) ותחזור לדוקטורט כשתהיה לך כרית קטנה, והבנה של התנהגות העולם האמיתי.

מוזמן לכתוב לי בפרטי אם תרצה להתייעץ יותר.

ההכנסות בתעשייה:
אתה מעריך בחסר את ההכנסה בתעשייה, דבר עם בוגרים טריים מאצלכם שהתקבלו לחברות הגדולות.

אפשרי לצאת להתמחות קיץ בשכר של "תעשייה" לשלושה חודשים (בד"כ)
מאוד לא נכון, זה קשור לנקודה הקודמת. יש הבדלים מאוד משמעותיים בtotal comp

זאת הנחה מאוד מקלה להניח מראש שתסיים ב3 שנים. ובכל זאת המספר שהגעת אליו משמעותית יותר נמוך ממה שאני חישבתי בזמנו.

בוודאי, יש מקומות בתעשייה (גם בארץ) שתוכל לרכוש כלים מחקריים אפילו יותר טובים ממה שתוכל להשיג במעבדה דלת אמצעים באוניברסיטה.

לגופו של עניין, נראה שאתה מאוד אוהב את המחקר, וזאת הסיבה הכי טובה בעיני להמשיך לדוקטורט. אם אתה יכול להרשות לעצמך את זה פיננסית, עוף על זה. חיים רק פעם אחת :).
אבל מאוד חשוב שתבין את המחיר האמיתי של זה, כי המספרים שלך מוטים משמעותית...

ממליץ לך לקרוא את התגובות בפוסט המאוד רלוונטי הזה.
ואם בא לך לקרוא את ההתלבטויות שלך עוד כמה שנים אתה יכול לקרוא כאן :lol:

נערך לאחרונה ב:
התחום שלך מביא המון ערך, וימשיך להביא ערך. משרות ב"תעשייה" יהיו שם גם בעוד כמה שנים. ואחרי עשר שנות עבודה כמעט מובטח לך שתהיה לך רווחה כלכלית. סביר מאוד שכמה מאות אלפי שקלים לא ישחקו תפקיד משמעותי בכלל אם יהיה לך דוקטורט מצויין מקבוצה טובה. אם תהיה מומחה בתחום שלך, זה שווה המון ערך (וגם המון כסף). זה גם יפתח בפניך משרות מחקר "אמיתי" בתעשיה (משרות תואר שני כמעט אף פעם אינן משרות מחקר).

חיים פעם אחת, ודוקטורט זאת חויה שתפתח אותך מאוד לעצמאות מחשבתית ומחקרית.

ההמלצה שלי היא כן לעשות דוקטורט, אבל לא לעשות אותו מיד לאחר התואר השני. לך לעבוד שנה שנתיים (לא הרבה יותר) ותחזור לדוקטורט כשתהיה לך כרית קטנה, והבנה של התנהגות העולם האמיתי.

מוזמן לכתוב לי בפרטי אם תרצה להתייעץ יותר.

תודה רבה!

אתה מעריך בחסר את ההכנסה בתעשייה, דבר עם בוגרים טריים מאצלכם שהתקבלו לחברות הגדולות.

מאוד לא נכון, זה קשור לנקודה הקודמת. יש הבדלים מאוד משמעותיים בtotal comp

זאת הנחה מאוד מקלה להניח מראש שתסיים ב3 שנים. ובכל זאת המספר שהגעת אליו משמעותית יותר נמוך ממה שאני חישבתי בזמנו.

בוודאי, יש מקומות בתעשייה (גם בארץ) שתוכל לרכוש כלים מחקריים אפילו יותר טובים ממה שתוכל להשיג במעבדה דלת אמצעים באוניברסיטה.

לגופו של עניין, נראה שאתה מאוד אוהב את המחקר, וזאת הסיבה הכי טובה בעיני להמשיך לדוקטורט. אם אתה יכול להרשות לעצמך את זה פיננסית, עוף על זה. חיים רק פעם אחת :).
אבל מאוד חשוב שתבין את המחיר האמיתי של זה, כי המספרים שלך מוטים משמעותית...

ממליץ לך לקרוא את התגובות בפוסט המאוד רלוונטי הזה.
ואם בא לך לקרוא את ההתלבטויות שלך עוד כמה שנים אתה יכול לקרוא כאן :lol:

תודה רבה על התגובה! האמת שהפוסט שלך (והתגובות בו) עזרו לי מאוד, וגרמו לי במקור לפתוח את הפוסט הזה, ולבקש קצת דעות עדכניות להיום, עם שאלת "פתית השלג המיוחד" שלי בנושא.
זה מעניין לראות שהתלבטת בין אם להמשיך לדוקוטורט במקור ובסוף אתה שוקל גם פוסט-דוק (שנראה כרגע לי רחוק ולא סביר, בערך כמו שלהמשיך לדוקטורט היה נשמע לי כמו משהו שבחיים לא אעשה כשהתלבטתי אם להמשיך למאסטר...)

באמת עשיתי הערכת חסר כלשהי (חצי ביודעין), בעיקר כי הלכתי על חישוב לפי הworst-case (ולא המקרה הממוצע). משכורת גבוהה יותר בתעשייה הופכת את שתי הבחירות לקלות יותר כמעט באותה מידה - מצד אחד לצאת לתעשייה "מפתה" יותר, מצד שני, ארוויח יותר כסף מההערכה הזו לאחר דוקטורט ולכן למעשה "אדרש פחות" לכסף שארוויח בשנתיים-שלוש שפספסתי.

בנוגע להנחה המקלה של ה3 שנים לדוקטורט, זו באמת הנחה מקלה. אני חושב שיש פרמטר נוסף שאני מתעלם ממנו ומפריע לי. אני חושב שאולי יש איזושהו סיכון גבוהה יותר בדוקטורט.
מחקר עצמאי באקדמיה לא תמיד מצליח, ובאותה מידה שהדוקטורט עשוי להצליח הוא עשוי גם לא כל כך להצליח, ואולי יסתיים בנקודה פחות חזקה מנקודת ההתחלה.
משהו בלצאת עם מאמר טוב ממאסטר מרגיש לי כמו למכור בעלייה ו"להזדכות" על מה שעשיתי. להיכנס להרפתקה של דוקטורט, שמצופה להוציא בו עוד כמה מאמרים שמצליחים להתמודד עם מה שקורה בתחום (שממילא לאט לאט נשלט על ידי התעשייה שסוחפת אותו לקצב התקדמות מאוד מהיר) זה מאוד מאתגר. אולי יש סיכון מסוים בדוקטורט (שאני מעריך כ"גדול יותר" מבמאסטר) שמכביד עלי. לצאת עם דוקטורט חלש, או לצאת overqualified בצורה כלשהי למשרות של applied science ולצמצם את שוק התעסוקה עבורי זה אולי קצת ריסקי.

אין ספק שאני (מאוד) אוהב את המחקר, ואת מה שאני עושה היום, אבל בהינתן ואני יכול לעשות משהו מספיק דומה בתעשייה, דוקטורט מרגיש לי כמו ויתור על לא מעט זמן וכסף בשביל לעשות "מחקר טהור", ואישית אני לא בטוח שזה שווה עבורי את סכום הכסף המוערך הזה או את הזמן הזה.
אם תרצה לענות, מהניסיון שלך/ של סובבים לך בקבוצה ובסביבה, אשמח לשאול עד כמה ההבדל בין המשרות לאחר תואר שני לעומת לאחר דוקטורט (כלכלית ומקצועית) היה משמעותי? ואם אכן יש מקומות בתעשייה שאפשר לרכוש בהם כלים מחקריים טובים, מה היתרון למעשה בדוקטורט?

תודה רבה לכולם על התגובות בנושא.

כמה ההבדל בין המשרות לאחר תואר שני לעומת לאחר דוקטורט (כלכלית ומקצועית) היה משמעותי?
ממה שאני רואה במשרות סביבי, אני לא רואה הבדל גדול בין תואר שני לדוקטורט. אני כן רואה שמשרות מסוימות (הגבוהות ביותר) פתוחות רק לאנשים שפרסמו מאמרים בכנסים נחשבים (כמו NeurIPS)

באמת עשיתי הערכת חסר כלשהי (חצי ביודעין), בעיקר כי הלכתי על חישוב לפי הworst-case (ולא המקרה הממוצע). משכורת גבוהה יותר בתעשייה הופכת את שתי הבחירות לקלות יותר כמעט באותה מידה - מצד אחד לצאת לתעשייה "מפתה" יותר, מצד שני, ארוויח יותר כסף מההערכה הזו לאחר דוקטורט ולכן למעשה "אדרש פחות" לכסף שארוויח בשנתיים-שלוש שפספסתי.
אף אחד לא מבטיח לך שאחרי דוקטורט תרוויח יותר…יכול להיות שכן אבל חשוב להבין שגם יש סיכוי שלא.

אפשרי, אבל קשה להגיע למקומות של מחקר בתעשיה ללא דוקטורט.

ספציפית בAI דוקטורט יכול לפתוח בפניך משרות בתעשייה בחו״ל ברמות שכר מטורפות שלא יהיו פתוחות בפניך אחרת. אבל המשרות האלו הרבה פעמים הן לנישה מאד ספציפית (למשל היום רק לנישות ב gen-ai) ומאד תחרותיות.

עוד שיקול הוא שאי אפשר לדעת מה יהיה מצב התעשייה בעוד 4-5 שנים כשתסיים את הדוקטורט ואילו נישות יהיו חמות.

אם השיקול הוא כלכלי קר, אני הייתי מנסה להתקבל עם תואר שני לחברה אמריקאית עם תוכניות מניות נדיבה ובעיות מעניינות. ואם אתה לא מוצא כזו עבודה אז ללכת על המסלול של הדוקטורט, כדי להפוך את הניסיון שלך ליותר אטרקטיבי.

לא המלצה.

אם אתה אוהב מחקר ולא דחוף לך לעשות הרבה כסף מהר ולפרוש צעיר אז המסלול האקדמי הוא מה שממש נכון לך לעשות. גם דוקטורט וגם פוסדוק.
בכל מקרה תוכל להתפרנס בכבוד גם במסלול האקדמי.
ברוב המקרים מי שעוזב את האקדמיה לתעשייה לא חוזר לאקדמיה. לעומת זאת מי שנשאר באקדמיה יכול בקלות אחרי פוסדוק לדלג לתעשייה. זה מסלול יותר ארוך אבל עושה את החיים יותר מלאים תוכן והגשמה עצמית

אם תרצה לענות, מהניסיון שלך/ של סובבים לך בקבוצה ובסביבה, אשמח לשאול עד כמה ההבדל בין המשרות לאחר תואר שני לעומת לאחר דוקטורט (כלכלית ומקצועית) היה משמעותי? ואם אכן יש מקומות בתעשייה שאפשר לרכוש בהם כלים מחקריים טובים, מה היתרון למעשה בדוקטורט?
האמת היא שברוב המוחלט של המעבדות בארץ שאני מכיר אין הבדל בין המשרות לאחר תואר שני לעומת דוקטורט, עובדים זה לצד זה בוגר תואר שני ובוגרי דוקטורט, עושים את אותה העבודה ומקבלים את אותו השכר.
למען האמת זה לא מדוייק - אם אתה משווה בוגר תואר שני עם 5 שנות נסיון לעומת בוגר דוקטורט ללא נסיון (תחת ההנחה שהדוקטורט לקח כ5 שנים), בוגר התואר השני ירוויח יותר (ולא, המחקר שלך / ההתמחויות שאתה עושה בחברות לא נחשבים ל״נסיון״ עבור הHR בחברות הגדולות, אתה מתחיל L4 בגוגל נניח בתור דוקטור לעומת מאסטר עם כמה שנים נסיון שכבר יהיה L5).
זה נכון עבור משרות מחקר בארץ, לגבי חו״ל אני פחות מכיר.
(אני באמת בקושי מכיר מקומות שמקבלים רק בוגרי דוקטורט, וגם מטבע הדברים ככל שהמקומות האלה קטנים הסיכוי להתקבל אליהם לאחר הדוקטורט הוא נמוך, אז לא הייתי יוצא לדוקטורט בשביל להגיע לשם)

מה היתרון בדוקטורט? שאתה חופשי לעשות מה שאתה רוצה, אתה הבוס (לטוב ולרע), חופש כמעט אינסופי, פשוט כיף גדול למי שאוהב לחקור.

לסיכום, לדעתי דוקטורט זאת חוויה מדהימה, אבל היא עולה המון (במונחי עלות אלטרנטיבית), ואני לא רואה איך זה משתלם פיננסית למישהו. אבל לא כל ההחלטות בחיים הן פיננסיות, מותר גם לעשות fun :)

בנוגע להנחה המקלה של ה3 שנים לדוקטורט, זו באמת הנחה מקלה.
אז אל תניח אותה, באוניברסיטאות בארץ זה לוקח כ5 שנים.

אני חושב שאולי יש איזושהו סיכון גבוהה יותר בדוקטורט.
מחקר עצמאי באקדמיה לא תמיד מצליח, ובאותה מידה שהדוקטורט עשוי להצליח הוא עשוי גם לא כל כך להצליח, ואולי יסתיים בנקודה פחות חזקה מנקודת ההתחלה.
משהו בלצאת עם מאמר טוב ממאסטר מרגיש לי כמו למכור בעלייה ו"להזדכות" על מה שעשיתי. להיכנס להרפתקה של דוקטורט, שמצופה להוציא בו עוד כמה מאמרים שמצליחים להתמודד עם מה שקורה בתחום (שממילא לאט לאט נשלט על ידי התעשייה שסוחפת אותו לקצב התקדמות מאוד מהיר) זה מאוד מאתגר. אולי יש סיכון מסוים בדוקטורט (שאני מעריך כ"גדול יותר" מבמאסטר) שמכביד עלי. לצאת עם דוקטורט חלש
כן אני מכיר את הדיעות האלה, מכיר עוד כמה אנשים שחושבים ככה.
אני אישית לא מסכים עם זה, גם אם יצא דוקטורט ״חלש״ (לא אוהב את המינוח הזה, אבל נחליק חח) אתה עדיין תלמד הרבה ואני לא חושב שזה יפגע בשום צורה.

נערך לאחרונה ב:
האמת היא שברוב המוחלט של המעבדות בארץ שאני מכיר אין הבדל בין המשרות לאחר תואר שני לעומת דוקטורט, עובדים זה לצד זה בוגר תואר שני ובוגרי דוקטורט, עושים את אותה העבודה ומקבלים את אותו השכר.
למען האמת זה לא מדוייק - אם אתה משווה בוגר תואר שני עם 5 שנות נסיון לעומת בוגר דוקטורט ללא נסיון (תחת ההנחה שהדוקטורט לקח כ5 שנים), בוגר התואר השני ירוויח יותר (ולא, המחקר שלך / ההתמחויות שאתה עושה בחברות לא נחשבים ל״נסיון״ עבור הHR בחברות הגדולות, אתה מתחיל L4 בגוגל נניח בתור דוקטור לעומת מאסטר עם כמה שנים נסיון שכבר יהיה L5).
זה נכון עבור משרות מחקר בארץ, לגבי חו״ל אני פחות מכיר.
(אני באמת בקושי מכיר מקומות שמקבלים רק בוגרי דוקטורט, וגם מטבע הדברים ככל שהמקומות האלה קטנים הסיכוי להתקבל אליהם לאחר הדוקטורט הוא נמוך, אז לא הייתי יוצא לדוקטורט בשביל להגיע לשם)

מה היתרון בדוקטורט? שאתה חופשי לעשות מה שאתה רוצה, אתה הבוס (לטוב ולרע), חופש כמעט אינסופי, פשוט כיף גדול למי שאוהב לחקור.

לסיכום, לדעתי דוקטורט זאת חוויה מדהימה, אבל היא עולה המון (במונחי עלות אלטרנטיבית), ואני לא רואה איך זה משתלם פיננסית למישהו. אבל לא כל ההחלטות בחיים הן פיננסיות, מותר גם לעשות fun :)

אז אל תניח אותה, באוניברסיטאות בארץ זה לוקח כ5 שנים.

כן אני מכיר את הדיעות האלה, מכיר עוד כמה אנשים שחושבים ככה.
אני אישית לא מסכים עם זה, גם אם יצא דוקטורט ״חלש״ (לא אוהב את המינוח הזה, אבל נחליק חח) אתה עדיין תלמד הרבה ואני לא חושב שזה יפגע בשום צורה.
+1

אני כן אגיד שיש משרות שפתוחות רק לאנשים עם דוקטורט מוביל, אבל המשרות האלו בעיקר בחו״ל. תסתכל על משרות מחקר ב openai או בdeepmind לדוגמא.

עוד נקודה לקחת בחשבון זה שאם אתה מתכנן לרכב על ההייפ של genai ולהתמחות בו אז זה פחות מומלץ. דוקטורט לוקח 5-6 שנים, אם תחזור 6 שנים אחורה בזמן ההייפ בזמנו היה על תמונות וcomputer vision. כמעט ולא דיברו על טקסט וnlp. לדעתי, עוד 5-6 שנים אנחנו כבר נקפוץ לדבר הבא שבו תחום ההתמחות הספציפי שתבחר אולי לא יהיה רלוונטי. מה שכן יהיה רלוונטי אלו הכלים שאתה רוכש בזמן המחקר.

בכל מקרה תוכל להתפרנס בכבוד גם במסלול האקדמי.
אני לא יודע מה ההגדרה שלך ל-"בכבוד". אם משכורת של מאבטח/מלצר זה מכבד את האדם אז הייתי מסכים איתך כי זה בערך מה שמרוויחים בדוקטורט. עובדתית בדוקטורט ובמיוחד בפוסטדוק יש שחיקה משתמשכת של המשכורת (אין פנסיה/אין קרן השתלמות/יש חיובים על חלקים בשכר לימוד כל שנה וכדומה).
ברוב המקרים מי שעוזב את האקדמיה לתעשייה לא חוזר לאקדמיה.
מכיר הרבה "שחזרו" (זה הגדרה מאוד רחבה). כנראה שלא תהיה פרופסור, אבל המחקר פתוח לכל אדם וכל מי שרוצה מוזמן לחקור ולפרסם ויש מלא ג'ורנלים (מכיר אנשים שמפרסמים בג'ורנלים להנאתם האישית שלא במסגרת של שום דבר).
לעומת זאת מי שנשאר באקדמיה יכול בקלות אחרי פוסדוק לדלג לתעשייה.
זה ממש לא נכון. שמעתי כבר סיפורים על פוסטדוקים שהלכו למלצר (היו צריכים להמשיט את הפוסטדוק כמובן בשביל שיקבלו אותם כי הם overqualified). במדעי הרוח זה די הנורמה, אבל גם למי שעסק בתחומים הפחות שימושיים של המדע.
זה מסלול יותר ארוך אבל עושה את החיים יותר מלאים תוכן והגשמה עצמית
עד שמבינים שגם לכסף יש חשיבות להגשמה עצמית. מה שמוכרים לדוקטורנטים והפוסטדוקים זה שמתישהוא הם אולי יקבלו משרה, והתקווה מתנפצת לדי הרבה אנשים שלצערם נאלצים לנטוש כי ה"הגשמה העצמית" לא משלמת חשבונות. בהרבה מקרים מגיעים גם למיצוי כי דורכים במקום בהרבה מובנים.

יש איזושהו סיכון גבוה יותר בדוקטורט.
מחקר עצמאי באקדמיה לא תמיד מצליח, ובאותה מידה שהדוקטורט עשוי להצליח הוא עשוי גם לא כל כך להצליח, .... עבורי זה אולי קצת ריסקי.

אם תרצה לענות, מהניסיון שלך/ של סובבים לך בקבוצה ובסביבה, אשמח לשאול עד כמה ההבדל בין המשרות לאחר תואר שני לעומת לאחר דוקטורט (כלכלית ומקצועית) היה משמעותי?

1. בהחלט יש סיכון מסויים. אם מצליחים אז מתוגמלים עליו. כדי להצליח, כדאי לקחת סיכונים.

2. תואר שני לא דומה בכלל לדוקטורט. ההבדל המהותי הוא בין מי שמבצע מחקר בהנחיה משמעותית של בכיר, לעומת מי שמוביל מחקר עצמאי. יש ביקוש רב לחוקר עצמאי שמסוגל להוביל פיתוח של טכנולוגיה חדשה. מאסטרנט לא מתאים לכזה תפקיד.האמת היא שגם לא כל בוגרי דוקטורט הופכים לחוקרים עצמאיים.

הנסיון שלי שונה מאוד. בכל החברות הבינלאומיות, הגדולות שאני מכיר, גוגל, פייסבוק, אנבידיה, msr, משרות של הובלת מחקר דורשות דוקטורט.

למשל, יש מאות צוותי מחקר ב Google research, בעולם, תן לי ראש צוות מחקר בלי דוקטורט? (אני מכיר מקרה מיוחד של מהנדס מאוד בכיר L8 שכבר עושה מה שהוא רוצה)

בתפקידים לא מחקריים כנראה שלא יהיה הבדל גדול.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
הנסיון שלי שונה מאוד. בכל החברות הבינלאומיות, הגדולות שאני מכיר, גוגל, פייסבוק, אנבידיה, msr, משרות של הובלת מחקר דורשות דוקטורט.

למשל, יש מאות צוותי מחקר ב Google research, בעולם, תן לי ראש צוות מחקר בלי דוקטורט? (אני מכיר מקרה מיוחד של מהנדס מאוד בכיר L8 שכבר עושה מה שהוא רוצה)

בתפקידים לא מחקריים כנראה שלא יהיה הבדל גדול.
מהחברות שציינת, עולים לי לראש 2 שמות של ראשי צוותי מחקר ללא דוקטורט שאני מכיר בארץ (מפאת פרטיותם לא אכתוב).
בכל אופן - אני התכוונתי למשרות של חוקר בתעשייה, ולא לראש צוות מחקר.
יש היום בוגרי תואר שני עם רקורד מחקרי לא פחות מאשר בוגרי תואר שלישי.

אני באמת מאמין שלעשות דוקטורט מטעמים פיננסיים או מטעמים של מציאת משרה בתעשייה (בארץ) זאת טעות.
יש סיבות אחרות טובות לעשות :)

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ע דוקטורט במדעי המחשב - או איך לתמחר עניין התפתחות אישית 22
גיא הראשון דוקטורט בכלכלה/מימון - האם כדאי? התפתחות אישית 3
N הפקדה עצמאית לפנסיה ממלגת דוקטורט פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
M דוקטורט במדעים מדוייקים/הנדסה פוסטים מאיכות נמוכה 4
ר התלבטות - דוקטורט במדעי המחשב התפתחות אישית 53
וולפסון דוקטורט במימון - שווה לא לא? התפתחות אישית 72
מ ביטוח מנהלים או קרן פנסיה משלימה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
ק זה עכשיו או לעולם לא יומני מסע אישיים 13
G עובר מעסיק וניצב בפני החלטה אם להשאר או לעבור קופה (השוואת דמי ניהול) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
E מומלץ לעשות מחזור משכנתא? לבד או עם יועץ? נדל"ן 14
T בקשה להחזרי מס - האם כדאי עצמאית או דרך חברה? מיסים 6
I קופת גמל להשקעה או השקעות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
P מס מגיל 60 - כל סוגי ההכנסה לפי המדרגות, או שיש יוצאי דופן? מיסים 8
Gari מכירות יחידות מקרן נקובה בדולר - מורווחת בדולר, מופסדת בשקל: מס רווחי הון או מגן מס? שוק ההון 5
R החלטה לגבי ESPP QuickSale - כן או לא? פוסטים מאיכות נמוכה 26
ת המל"ג אישר לאוניברסיטאות להוציא תואר ראשון חדש בבינה מלאכותית, טריק שיווקי או בעל ערך אמיתי? התפתחות אישית 20
ה במסגרת פינתנו, נוסו על נפשותיכם, או למה לא לתת לגופים מוסדיים לנהל את הכסף שלכם שוק ההון 10
H החזר מס אוטומטי לגמלאים על ריבית מפיקדון או מתוכנית חיסכון למי שנולדו לפני 2.1.1948 מיסים 3
מ ברוקר שאפשר להעלות אליו קובץ אקסל עם פקודות או להשבית את המערכת ליום יומיים שוק ההון 20
A האם עדיף לקנות חברה (או מדד) שמחלק דבידנדים, צובר את הדבידנדים שחילק או לא מחלק כלל? שוק ההון 15
Couch Potato רכב שני - מהעבודה, ליסינג או פרטי? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 9
ש קניית s&p או נסדק או כל נייר אמריקאי אחר בזמן שהדולר נמוך שוק ההון 10
ori_ דוח שנתי עם אלפי או נומרוטק מיסים 6
ק הוספת עמוד ממדי"ם, מי מחליט, הוועד או שזה תמ"א? נדל"ן 16
נגב דילמת משכנתא - לקבע ריביות או לא? נדל"ן 1
S השקעה בתל אביב: בין יד אליהו לדרום העיר – ליווי מקצועי או למידה עצמאית? נדל"ן 8
S איך מתנהלים עם RSU? (או מיסוי לעומת פיזור) שוק ההון 42
T Yet another שרשור משכנתא או הון עצמי: השלמת 800K למחיר למשתכן נדל"ן 28
ב מיסוי Return of Capital - דיבדנד, או מכירת מניה? שוק ההון 0
D משכנתא או השקעה שוק ההון 1
T קיצור תקופה, המשך השקעה במדדים, או גם וגם נדל"ן 23
AsherV פתק חצי פתוח או פריימריז? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 0
A אחריות קבלן מיום מסירה או מיום עזיבת הפרויקט? נדל"ן 9
מ איך בודקים על שטח מסוים בבניין אם הוא רכוש משותף או פרטי? נדל"ן 14
ח האם במצב שלי שווה לקחת מייצג או לנסות לבד? מיסים 11
י קו אשראי בברוקרים (או בנקים) בארץ ברוקרים ופלטפורמות מסחר 0
N קופת גמל IRA, מבחינת שירות לקוחות - יש העדפה אם לעבוד מול גלובל נט או מול אקטיון? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
the_newbie מחפש המלצה לרו״ח או Enrolled agent מיסים 2
$$$ טראמפ $$$ מדד עולמי, לקנות בשקלים או דולרים. שוק ההון 53
H נ״י טיימס בכתבת פרופיל: מייקל סיילור, נוכל או גאון? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 53
K פרילנס - תשלום בדולרים - פייפאל או פיוניר יזמות והגדלת הכנסות 12
S למישהו יצא להשתמש במערכת מבוססת פקטורים לניהול השקעות של alphabeta או של חברה מתחרה ? שוק ההון 28
B ביטוח מנהלים או פנסיה משלימה להפקדות מעל התקרה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
ס בעיית Liquidity Risk בקנייה או מכירת אג"ח (או נכסים אחרים) שוק ההון 22
ר טופס 867, קיזוז הפסדי הון כנגד הכנסה מרבית או מדיבידנד מיסים 5
A תואר במדעי המחשב וכלכלה או ראיית חשבון ? התפתחות אישית 2
מ קרנות איריות ישראל או לונדון פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
A האם כדי למשוך את כספי הפיצויים או לבקש זיכוי מס במענק פרישה כנגד הזכאות לכספי הפיצויים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
ג השקעה סולידית דולרית - הצעות לקרנות ETF או אופציות אחרות? שוק ההון 4
Y מימון עצמי לרכישת דירה - מתוך תיק השקעות ישראלי, תיק ני"ע ב- IB או קרן השתלמות? שוק ההון 4

נושאים דומים

Back
למעלה