אהלן,
בשבועות האחרונים תהיתי כמה עולה העובדה שאני לא מושקע (בתיק הממוסה) באמצעות ברוקר בחו"ל בשוק האמריקאי כי בעבר ביררו בפורום ואכן האמריקאי הכי משתלם. קל וחומר כשעושים שימוש בקרנות הנהדרות של Vanguard שהן זולות והחברה בעלת אותם אינטרסים כמו המשקיעים.
אז על ידי שימוש בסימולציה של
@adamshalev (תודה רבה על התרומה לקהילה)
מהקישור יצרתי סימולציה משלי עבור שני מצבים: ברוקר ישראלי וברוקר זר. בכל אחד מניירות הערך הזרים עדכנתי את דמי הניהול (Expense Ratio) לערכים שלהם כפי שמופיעים בתשקיף היום.
שימו לב - זהו תרגיל מחשבתי ולא המלצה מכל סוג שהוא. לא הייתי ממליץ לאיש לנהוג כך או אחרת.
קישור לסימולציה שלי - אשמח להערות / טענות / מענות וכל דיוק. אני חייב לציין שלא הצלחתי לרדת לעומק כל התאים בסימולציה של אדם לכן ייתכנו שגיאות וטעויות של חוסר ההבנה שלי או שגיאות מובנות בסימולציה. שימו לב שהסימולציה נתפרה למידותי בתור משקיע מתחיל והיא נועדה לבחון את מכשירי ההשקעה באפיק המנייתי ולא חלוקת הנכסים.
תיקים להשוואה:
- תיק ישראלי - ע"פ ההגדרות של אדם ללא שינוי - סה"כ דמי ניהול - 0.25%
- תיק אמריקאי מחלק - VTI+VXUS. סה"כ דמי ניהול 0.065%
- תיק אירי אוגר - IWDA + IEMI. סה"כ דמי ניהול 0.2%
- תיק ישראלי קרן סל יחידה - ISAC עם דמי ניהול גבוהים של של 0.6%
- תיק ישראלי של 3 קרנות סל זרות שמטרתן לייצר פיזור עולמי טוב בדמי ניהול נמוכים. האחוזים הוגדרו על ידי באופן גס על מנת שיהיה פשוט לעבוד איתו. הגדלתי מעט את אחוזי אירופה ושווקים מתפתחים באחוזים בודדים. את מה שאני לא תופס בPasific, קנדה אני שופך לתוך הכלכלה האמריקאית מתוך אמונה שזו כלכלה בריאה שגם כך עובדת עם 2 הכלכלות הגדולות שפספסנו. בנוסף, אני יודע שתיק זה לא תופס חברות קטנות בארה"ב. סה"כ דמי ניהול 0.097%
- CSPX 65%
- IMEU 20%
- EIMI 15%
הנחות יסוד
- התיק מתחיל עם 20 אלף שקל - הסכום המינימלי לפתיחת תיק בארץ.
- חיסכון חודשי של 3 אלף שקל והוספתם לתיק פעם ברבעון (כדי להקל על התהליך)
- לא הבנתי איך עניין המשיכה עובד - אז שמתי אותו על אפס.
- ההפקדה היא למשך 20 שנים
עלויות מסחר
- ברוקר ישראלי - אני מתבסס על התנאים שאני קיבלתי בחשבון שלי ממיטב דש. אלו התנאים הגנריים שמקבלים בעת פתיחת חשבון.
- עמלת מינימום ני"ע בארץ - 4.65 ש"ח או 0.085% (במקרה שלנו עמלת מינימום בגלל ההפקדות הנמוכות)
- נ"ע בארה"ב מינימום 8$
- נ"ע איריים - הייתי בשוק 38$ (8 + עמלת סוכן של 30 במטבע נ"ע)
- עמלת המרה - 2 אגורות על השער בעת ההמרה שעושים לכלל הלקוחות באותו יום (כך הבנתי בטלפון מול הנציגה). בהנחת שער של כ3.6 ש"ח לדולר זה יוצא 0.55%
- ברוקר זר - IB - התבססתי על המספרים שראיתי פה באתר. בשני המקרים אני מזניח עלויות דמי ניהול קבועים.
- עמלת מינימום ני"ע בארה"ב 1.5$.
- נ"ע איריים - אני לא התעקמתי לבדוק כמה הם עולים בעת רכישה בIB אז החמרתי והנחתי שהם עולים כמו האמריקאים. אשמח לפירוט ממי שרכש.
- עמלת המרה - קראתי איפשהו פה בפורום שהיא זולה בערך פי עשר אז הנחתי 0.05% אבל אשמח לתיקון.
ראשית - בחנתי באמצעות Portfolio Visualizer האם שלושת הקרנות שלי נותנות ביצועים דומים לחלוקת VTI/VXUS של 55%/45% בהתאמה. קיבלתי שבאופן כללי כן. והן מעט עודפות (כלומר, בעתיד ייתכן והן יהיו מעט שליליות. אבל לדעתי העקיבה טובה יחסית). Portfolio1 הוא זוג VTI/VXUS וPortfolio 2 הוא השילוש לעיל. בגלל שאני מוגבל לתמונה אחת -
הנה לינק להשוואה. חשוב לציין שתקופת ההשוואה קטנה. אם בעתיד נגלה שיש פילוח אחר עדיף - אפשר יהיה לעדכן את התיק.
תיק מנוהל בברוקר ישראלי - גיליון ראשון
ניתן לראות שהתיק המשולש עדיף על התיק האמריקאי הזר עקב העלויות הנמוכות שלו. התיק האירי משתרך מאחור.
תיק מנוהל בברוקר זר - IB - גיליון שני
כאן את הניירות הזרים (אירלנד וארה"ב) קונים בברוקר זר.
תוצאות:
- התיק האמריקאי בברוקר הזר עדיף ב15 שנים הראשונות. לאחר מכן עדיף תיק הניירות בארץ למספר שנים ולאחר מכן שוב התיק האמריקאי.
- כמה התיק האמריקאי עדיף? אפשר לראות בעמודות EU-EV בגיליון.
- בשנה ה 42 מדובר על 0.6% שהם כ11.8 אלף שקל בדוגמה הזו (כלל התיק 2,170 אלף שקל)
- בשנות הצבירה מדובר על 0.41% שהם 3,606 ש"ח.
מסקנות אישיות שלי:
- אם משקיעים מהארץ בתעריפים הבסיסיים של בית השקעות - תיק שלוש קרנות סל זרות בארץ עדיף
- תיק אמריקאי בברוקר זר זול אכן יעיל יותר.
- הקרנות האיריות משנות את שם המשחק. אפשר בקלות וביעילות להיחשף לשווקים זרים בצורה מוצלחת מאד. ההבדל בינהן להשקעה בארה"ב קטן משמעותית.
- ואוו כמה שהשקעה באירופה יקרה דרך ברוקר ישראלי.. ואו!
- השפעת דמי הניהול בקרן ISAC מפתיע. בסוף תקופת ההפקדה מדובר על הפרש של 4.75% ו40 אלף שקל ביחס לשילוש.
- המחירים לעיל הם מחירים פעוטים לשלם עבור הפשטות של לנהל את ההשקעות בבית השקעות ישראלי והימנעות מהסיבוך של ברוקר זר והעיסוק במיסוי וכמובן מס הירושה המאיים.
דיסקליימר - כל הפוסט הזה והגיליון לא מהווים שום המלצה לאיש לנהוג באופן זה או אחר. אין לי שום הסמכה לייעוץ ולא הייתי ממליץ לאיש לנהוג באופן זה או אחר. כל מטרת הגיליון והמשחק הייתה לקבל תחושה לסדר הגודל של הבעיה.
למודרטורים - החלטתי לפרסם בשרשור הזה כי נראה לי הכי מתאים. אם לדעתכם זה דורש שרשור נפרד אודה אם תעבירו.