Know one
משתמש רגיל
- דירוג
- 52
רקע עלינו ותכניות לעתיד
זוג עובדי הייטק +1, בני 32.
לא מתכננים פרישה מוקדמת (לפחות לא כרגע, משתעשעים עם המחשבה על איזור גילאי 50+ אבל לא באמת תכננו את זה). מחשבות שכן עוברות לנו בראש לעתיד: ילדים נוספים, שדרוג מחיה משמעותי, רמת חיים יחסית נהנתנית (בא לידי ביטוי בשיעור חיסכון חודשי נמוך).
בעלי דירה בשווי של כ2 מיליון שקלים עם משכנתא של 1.2 מ׳. בגלל הכנסה גבוהה והון עצמי יחסית נמוך (30% מערך הדירה), ההחזר הוא גבוה, למשך עוד 10 שנים נוספות.
מתכננים שיפוץ ושדרוג בדירה בסדר גודל של 100 אלף שקלים בשנה הקרובה. חושבים על שדרוג הבית שוב (בית גדול יותר, אזור טוב יותר) בעוד 7-8 שנים.
התיק עצמו
התיק אגרסיבי, במחשבה שיש לנו עתודות ואנחנו יכולים להרשות לעצמנו ומוכנים להפסיד חלק גדול מאוד מהתיק. בנוסף, שתי ״חריגות״: הראשונה היא שהתיק מוטה לsmall/mid cap value. השניה היא שיש חלק ספוקלטיבי יחסית גדול בתיק (בשביל הייצר ההימורי, הגדלת השונות בתיק, ואמונה עיוורת לא ברורה בחברות בהן עבדנו).
כרגע התיק הפרטי עומד על כ45% מהתיק כולו.
מבחינת חיסכון פנסיוני מדובר על: שתי קרנות פנסיה מקיפות סנופי (היתרה תועבר אחת לשנה-שנתיים לקופ״ג), שתי קופ״ג IRA ושתי קה״ש IRA. כ55% מהתיק. (כיוון שקה״ש עומדות על 15% מהתיק אפשר להגיד ש60% מהתיק נזיל - יחד עם התיק הפרטי).
החלק הלא ממוסה:
אשמח להערות כלליות על התיק ואשמח לשמוע דעתכם על כמה שאלות שיש לי.
זוג עובדי הייטק +1, בני 32.
לא מתכננים פרישה מוקדמת (לפחות לא כרגע, משתעשעים עם המחשבה על איזור גילאי 50+ אבל לא באמת תכננו את זה). מחשבות שכן עוברות לנו בראש לעתיד: ילדים נוספים, שדרוג מחיה משמעותי, רמת חיים יחסית נהנתנית (בא לידי ביטוי בשיעור חיסכון חודשי נמוך).
בעלי דירה בשווי של כ2 מיליון שקלים עם משכנתא של 1.2 מ׳. בגלל הכנסה גבוהה והון עצמי יחסית נמוך (30% מערך הדירה), ההחזר הוא גבוה, למשך עוד 10 שנים נוספות.
מתכננים שיפוץ ושדרוג בדירה בסדר גודל של 100 אלף שקלים בשנה הקרובה. חושבים על שדרוג הבית שוב (בית גדול יותר, אזור טוב יותר) בעוד 7-8 שנים.
התיק עצמו
התיק אגרסיבי, במחשבה שיש לנו עתודות ואנחנו יכולים להרשות לעצמנו ומוכנים להפסיד חלק גדול מאוד מהתיק. בנוסף, שתי ״חריגות״: הראשונה היא שהתיק מוטה לsmall/mid cap value. השניה היא שיש חלק ספוקלטיבי יחסית גדול בתיק (בשביל הייצר ההימורי, הגדלת השונות בתיק, ואמונה עיוורת לא ברורה בחברות בהן עבדנו).
כרגע התיק הפרטי עומד על כ45% מהתיק כולו.
מבחינת חיסכון פנסיוני מדובר על: שתי קרנות פנסיה מקיפות סנופי (היתרה תועבר אחת לשנה-שנתיים לקופ״ג), שתי קופ״ג IRA ושתי קה״ש IRA. כ55% מהתיק. (כיוון שקה״ש עומדות על 15% מהתיק אפשר להגיד ש60% מהתיק נזיל - יחד עם התיק הפרטי).
החלק הלא ממוסה:
- 10% iShares Core S&P 500
- 15% iShares Core MSCI Europe
- 6% iShares Core MSCI EM IMI
- 11% ZPRV (מחקה USA small cap value)
- 4% ZPRX (מחקה Europe small cap value)
- 9% VOE (מחקה USA mid cap value)
- 20% iShares Core S&P 500
- 17% חלק ספקולטיבי (מחולק בערך באופן שווה בין הנכסים) -
- ARKK
- ICLN
- HACK
- JETS
- מניות של חברות שעבדנו/עובדים בהן כיום
- 8% מזומן
אשמח להערות כלליות על התיק ואשמח לשמוע דעתכם על כמה שאלות שיש לי.
- איך אתם מתנהלים עם העובדה שאתם לא יודעים וקשה להעריך מה יהיו רמות השכר שלכם בעוד 10 שנים מהיום?
- החלק הסולידי בתיק - אין לי מושג האמת אפילו מאיפה להתחיל. כרגע מוחזק כולו במזומן עקב הריבית הנמוכה.
- האם מכניסים את ערך הדירה כחלק מהתיק? כרגע הנכס בשכירות (מספק תשואה שנתית נקיה של 3%) אך אנחנו כן מתכננים מעבר אליו בקרוב.
- לגבי החלק הספקולטיבי יותר בתיק - היכן לנהל אותו? בתיק הפרטי, קה״ש או קופ״ג? תיאורטית בגלל הסיכון לא עדיף לנהל אותו בחשבון לא ממוסה?
- תמיד אומרים להשאיר את הנכסים המסוכנים בתיק הלא ממוסה. מצד שני, אני מאבד פה אפשרות לתשואה שיכול להיות שארצה להשתמש בה לפני גיל פרישה לשם פרישה מוקדמת. מה עושים במקרה הזה? מה יעזור לי לנפח את הפנסיה שלי, ולצאת מהאיזון של כסף שישמש אותי לעומת כסף שישמש את ילדי?
- איך מתייחסים להענקת מניות RSU שעוד לא הבשילו? יש ברשותנו סכום לא מבוטל של מניות שטרם הבשילו מהחברות בהן אנחנו עובדים. אמנם לא הבישלו, ולא ניתן לדעת בעת מימוש כמה יהיו שוות, אבל כרגע קשה להתעלם מהן (שווי של ~200K$).