במילים אחרות, את מעלה את הטענה שישנו דבר-מה בנדל"ן מניב, כאפיק השקעה,שמאפשר לחלוש על שתי קטגוריות פיננסיות שונות (הן צד ההתנהגות הפיננסית, קרי יצירת ההון, והן צד התשואה, קרי גידול ההון), וכתוצאה מכך הופך את ההשקעה בו לעדיפה על פני יישום העקרונות הפיננסיים הבסיסיים המובאים בבלוג
טענתי היא שונה והיא דווקא מתייחסת למה שאת מגדירה דוושת הקיצוץ בהוצאות.
הדירה לצורכיי מגורים היא ההוצאה המג'ורית בקרב משקי הבית באופן ממוצע. זהו למעשה מוצר הצריכה מספר אחד של משקיי הבית בישראל.
ועל כך נדמה לי מהמאמרים שכתבת בנושא, אנחנו מסכימות.
החידוש והחידוד בפוסט שהעלתי, מתייחס לעובדה כי עצם הבחירה לרכוש נכס בעיקר כספיה של המשפחה הממוצעת, מחסלת את האפשרות לצאת לפנסיה מוקדמת ולעצמאות כלכלית. זה המשתנה המתערב, או האחראי האמיתי על מרבית האנשים שיצאו לחופש כלכלי לפניי גיל פרישה, גם פה בבלוג. טענתי כי לא ייחסת למשתנה זה משמעות גדולה מספיק, לעצם ההמנעות מרכישת דירה למגורים (תשואה של למעלה מארבעה אחוז תחשב מבחינתי אקוויולנטית לדירה להשקעה).
השאלה אם לרכוש לאחר מכן, דירה להשקעה, לייצר אתר אינטרנטי או להשקיע במדדים, הסכמתי שזהו עניין סובייקטיבי, כל עוד הפרט שולט בו היטב ומצליח לייצר ממנו תזרים קבוע מחד ושימור הקרן, מאידך, לאורך זמן. שזה כידוע לא עניין של מה בכך.
על מנת להמחיש כי ניתן לייצר תשואה גם להדיוטות שאינם שולטים בשוק ההון או ברזיי שוק הנדל"ן המניב, הבאתי כדוגמה דירות חדשות להשקעה בדרום תל אביב כיום המוצעות למכירה בתשואה של 4.5% (ג"נ לא מעורבת בדירות מסוג זה) , שאינן דורשות מיומנויות מיוחדת במו"מ ואינן דורשות תחזוקה גבוהה.הבאתי את דוגמה זו בכדיי להמחיש, כי האלטרנטיבה הפאסיבית יחסית קיימת גם למי שאינו מומחה פיננסי. כמו כן יש פה גם טיעון פסיכולוגי, שצויין פה על ידי
@חיפאי, החלפת דירה למגורים, בדירה להשקעה נסבלת יותר ע"י הורים שמסייעים במימון בחלק מהמקרים, לעומת השקעה בשוק ההון.
כל הטיעון שלי פונה וממרכז את טיעונייך שאליהם יש לי הערכה רבה, למשק הבית הממוצע, לאנשים שבאמצעות החלטה גורלית אחת בעיקר, יכולים לשנות את מסלולם, להפחית בהרבה את יוקר המחיה ואולי אף לאפשר יציאתם לחופש כלכלי, בין השאר ע"י אותה אופטימיזציה עליה את מדברת.
החיסכון של שקל לשקל להבנתי באמצעות אופניים, "מקלחות קרות" ורכישת מוצרים ראשוניים, מן הסתם פונים למעט מאוד אנשים אבל חשוב מזה אני סבורה כי מכשירים אלה לבדם אינם יכולים להביא לפיצוח היציאה ממרוץ העכברים.
תודה רבה על התייחסותך.