• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

בועת נדל''ן

• פותח הנושא פותח הנושא dodesb
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
בדיוק מה שאני מתלבטת איתו..
מצד שני אני מרגישה ממש לא בנוח להמשיך להחזיק דירה. אני מאמינה בכל ליבי שיהיו ירידות.

הצעות מישהו?
למכור עכשיו ולהשקיע בשוק אחר, או בחו"ל בנדל"ן או באפיקים אחרים.
זו דעתי, כמובן לא ממליץ או מייעץ, זה מה שהייתי עושה בעצמי.
ג.נ - זהגם מה שעשיתי לפני שנתיים בערך בדיוק בגלל אותה מחשבה, נכון שאבדתי קצת תשואה, אבל אני מרגיש הרבה יותר טוב עם ההחלטה שלי.

לא מבין אייך אתה אומר את זה.
ההכנסות משכירות כאחוז מערך הדירה - שזה הנתון החשוב, התשואה שלך - יורדות כל הזמן ככל שערך הדירה עולה. זוהי הנקודה, לא ניסיון לתזמן את מחירי הדירות.
הוספתי ואמרתי שכל עוד ההכנסות משכירות גבוהות מהחזר המשכנתא אני לא הייתי עושה כלום.
כתרגיל תאורטי אני מניח שאפשר להשיג תשואות טובות יותר באפיקים אחרים.
אבל - לאדם פרטי שמחזיק דירה אחת לצורך הכנסה פאסיבית לא הייתי ממליץ לעשות כלום
הוא לא משלם מס על ההכנסה הזו
זה מגן מעולה לאינפלציה
יש לא מעט עלויות וכאבי ראש הכרוכות במכירה של נכס.
לא חייבים לעשות שינויים בנכסים של 1-2 מיליון ש"ח בשביל להוציא עוד שבריר אחוז תשואה.
עדיף להיות רפויים ולעשות כמה שפחות :)
דעתי.

למה ללשכת השמאים יש אינטרס?

כי בטיפשותם הרבה הם הפכו עצמם לכאלו.
לדעתי שמאים טובים צריכים לנתק עצמם ממגמות המאקרו של הכלכלה ומחירי הדירות, ולתת רק מחיר יחסי של הדירה, ביחס למחירי דירות אחרות באזור (או במדינה).
במקום זה, הם הפכו עצמם לחזאים מאקרו כלכלים שמתיימרים לנתח מגמות בכלכלה העולמית, במקום להתייחס לתב"ע או לכיווני אויר הם מתיימרים לחזות שערי הריבית.
למה הם עשו זאת? קשה לי לדעת, אני יכול רק לנחש. הערכות שווי הם דבר עדין ומסוכן מאד. בהרבה מקרים, אנשים וחברות נסמכים בכל כספם על הערכות השווי האלו. בוא ניקח מקרה קיצון שבו השוק קורס ב 50% תוך שבוע. נניח שיום לפני הקריסה הזמנתי שמאי והוא אמר לי שהדירה שווה מליון שקל, ולכן לקחתי הלוואה של מליון שקל. אל מי אבוא בטענות אחרי הקריסה? בשביל מה הזמנתי שמאי אם הוא לא יודע לתת לי המחיר?
יתכן שהם עושים זאת כי הם פוחדים משנוי מגמה בשוק שיהפוך כל הערכות המחיר שלהם מהעבר לעורבא פרח ויחשוף אותם לאינסוף תביעות.

למכור עכשיו ולהשקיע בשוק אחר, או בחו"ל בנדל"ן או באפיקים אחרים.
זו דעתי, כמובן לא ממליץ או מייעץ, זה מה שהייתי עושה בעצמי.
ג.נ - זהגם מה שעשיתי לפני שנתיים בערך בדיוק בגלל אותה מחשבה, נכון שאבדתי קצת תשואה, אבל אני מרגיש הרבה יותר טוב עם ההחלטה שלי.
עשית את זה במדינה בה אתה מתכוון לגור בעתיד או במדינה בחו"ל? לדעתי יש שיקולים שונים בשני המקרים

ואם יהיו ירידות אז מה? בשוק ההון אין ירידות? כנראה יהיה גם תיקון.
אם אני מושקעת בשוק ההון באופן מגוון, ויש לי מקרה חירום משמעותי בדיוק בירידות של 30%, אני יכולה לממש חלק מהתיק, או את החלק שירד פחות, או לפחות להתקזז איכשהו על מס רווחי הון, וכפרה.
אם אני מושקעת בנדל"ן - אני חייבת למכור את כל הדירה, וזה כבר הפסד רציני.

ההכנסות משכירות כאחוז מערך הדירה - שזה הנתון החשוב, התשואה שלך - יורדות כל הזמן ככל שערך הדירה עולה.
לפי השווי של הדירה היום, אני בקושי מגרדת 3% תשואה שנתית (בחישוב של 11 חודשים), נכון שלכאורה אם מחיר הדירה ירד, התשואה תעלה, אבל מי מבטיח לי שכשיתחילו ירידות אני בכלל אמצא שוכר?
הרי הבחור שגר אצלי בשכירות ירוץ לקנות דירה שאיזה משקיע משחרר בזול.

מאוד מתלבטת.

חוץ מזה נניח שבנאדם מוכר דירה. מה עכשיו? אילו אלטרנטיבות יש? זה לא שיש המון מציאות בשוק המניות.

אם אתה שם את כל הכסף ישר בשוק ההון, אז כן, אתה לוקח סיכון גבוה לדעתי (ולדעת טובים וגדולים ממני כגון באפט האמיתי... לא אתה :)).
אבל אם אתה מרווח את הרכישות שלך לאורך עשרות שנים - התשואות שלך צפויות להיות גבוהות הרבה יותר מנכס קבוע כמו דירה.

מאוד מתלבטת.

אם נתעלם מקיום מומחיות בנדל"ן, ונתייחס לשוק הנדל"ן בכללותו אז ההיסטוריה מראה שנדל"ן היא השקעה גרועה לעשרות שנים. גם בארץ וגם בארה"ב לאורך עשרות שנים מחיר הדירה עלה בקצב האינפלציה פחות או יותר (הנתונים אינם כוללים תשואת שכירות).
יכול לבוא מאן דהוא ולטעון שהוא יודע כיצד לבחור דירה או יודע לתזמן את השוק כדי להניב תשואה גבוהה מתשואת השוק - אני לא מתווכח עם אנשים כאלו.
אני מתייחס לשוק בכללותו בלי להניח מומחיות או בחירת תזמון נכון.

ההיסטוריה מראה שלאורך עשרות שנים, שוק המניות העולמי עלה ריאלית הרבה יותר ממחירי הדירות וזה מה שחשוב לי.
את יכולה להיות ברת המזל שבחרה את הדירה הנכונה בתזמון הנכון ולהרוויח יותר. כן, אבל באותה מידה את יכולה להיות זאת שמפסידה. זה הסיכון האדיר שהדיוט לוקח כשהוא רוכש נכס מרוכז.

את יכולה להיות ברת המזל שבחרה את הדירה הנכונה בתזמון הנכון ולהרוויח יותר.
נתחיל בזה שאני לא מבינה כלום בנדל"ן (ועם זאת, מבינה כנראה פי 1000 מהישראלי הממוצע - וכולנו יודעים שזה נשמע סותר, אבל זה לא), אבל לפני 4 שנים הבנתי מספיק, כדי להבין שנפלה לי הזדמנות מטורפת לידיים ומאז - עלייה של 60% בערך הנכס שלי.
אז מצד אחד יש לי תשואה של 3%, אבל אני כמעט בטוחה שגם מחירי השכירות לא יחזיקו ברמתם.
האם אוכל לקבל תשואה כזו בשוק ההון?
לא יודעת. לא מכירה מספיק ואין לי מספיק נסיון.
בינתיים עם תיק השקעות די סולידי אני לא ברווח פנומנלי.

מה שהפריע לי שאתה אומר אין ירידה בהכנסות, בזמן שיש ירידה - כי צריך למדוד כאחוז מההשקעה.
אין ירידה בהכנסות. זו עובדה.
יש ירידה בתשואה וזה רלוונטי למשקיעים חדשים.
אם אתה רכשת דירה, אין פגיעה בתשואה שלך על ההשקעה שלך.

בינתיים עם תיק השקעות די סולידי אני לא ברווח פנומנלי.

ההסתכלות שלך שגויה מכיוון שאת מסתכלת על פרספקטיבה של שנים בודדות במקום על עשרות שנים. את מנסה להשליך מביצועי העבר שלך קדימה?
בנוסף, ממה שאני זוכר, את לא מחזיקה בשוק המניות העולמי אלא סובלת מהטיית יתר לשוק הישראלי.

ודבר אחרון למחשבה - ההזדמנות ה"מטורפת" שלך התגלתה כ-3% תשואה בשנה וזה כשהאינפלציה בישראל אפסית. אני לא אומר את זה כדי לעקוץ אותך אלא כדי לעורר בך את הרצון לבדוק ולחקור את הנושא.

נערך לאחרונה ב:
ההסתכלות שלך שגויה מכיוון שאת מסתכלת על פרספקטיבה של שנים בודדות במקום על עשרות שנים. את מנסה להשליך מביצועי העבר שלך קדימה?
אבל אתה מנסה להשליך מביצועי העבר של שוק ההון קדימה.. סיים-סיים.
זה שעד היום שוק ההון ניצח את הנדל"ן, לא אומר שכך זה יהיה בעתיד.
לא לי ולא לך יש כדור בדולח.
יש לנו רק תחושות בטן.
תחושת הבטן שלי היא שהנדל"ן בארץ בדרך למטה.

כנראה מה שיקרה הוא שננסה להעמיד את הדירה למכירה, וננסה למצוא מציאה אחרת במקומה בעוד זמן מה, כשהמחירים ירדו.

לגבי התשואה, התשואה 3% כי מחיר הדירה עלה.
אתה מבין שביחס למחיר הקנייה אני ב 5%, תשואה מצויינת לת"א, לפני עליית ערך.

הטון המזלזל די מיותר, לא?

עשית את זה במדינה בה אתה מתכוון לגור בעתיד או במדינה בחו"ל? לדעתי יש שיקולים שונים בשני המקרים
עשיתי את זה עם דירה בארץ, בשמן שאני גר בחו"ל, השיקולים שלי הם שיקולי כדאיות כלכלית, אני לא מדבר על דירה למגורים.

ההיסטוריה מראה שלאורך עשרות שנים, שוק המניות העולמי עלה ריאלית הרבה יותר ממחירי הדירות וזה מה שחשוב לי.
.

בוא נניח שאתה נופל על תקופה גרועה במיוחד בשוק המניות כמו ב-1929-1945 או 2000-2009 - אתה לא רוצה להחזיק איזושהי תעודת ביטוח בדמות נכס נדלני שאינו תלוי בגחמות הפוליטיות והמוניטריות, אלא פשוט נותן לך ערך בדמות מקום מחיה או הכנסה פאסיבית חודשית שצמודה למדד האמיתי?

אתה לא רוצה להחזיק איזושהי תעודת ביטוח בדמות נכס נדלני שאינו תלוי בגחמות הפוליטיות והמוניטריות
לא.

עריכה:
איך פספסתי את זה כשקראתי לראשונה?
שצמודה למדד האמיתי?
רק אם המדד האמיתי הוא מחיר הנכס הספציפי.
תתפלא, אבל מאז שנולדתי, אג"ח צמודות למדד המחירים לצרכן, היו צמודות יותר למדד הצריכה שלי, מאשר כל נכס נדלני ספציפי ואפילו מדד הנדל"ן בכלל.

נערך לאחרונה ב:
בוא נניח שאתה נופל על תקופה גרועה במיוחד בשוק המניות כמו ב-1929-1945 או 2000-2009 - אתה לא רוצה להחזיק איזושהי תעודת ביטוח בדמות נכס נדלני שאינו תלוי בגחמות הפוליטיות והמוניטריות, אלא פשוט נותן לך ערך בדמות מקום מחיה או הכנסה פאסיבית חודשית שצמודה למדד האמיתי?

אני אישית לא.
כפי שכתבתי, דיברתי על השקעה לעשרות שנים ולא לתקופה קצרה ואיני מעוניין בהכנסה פסיבית חודשית על אף שאני יכול לקבל כזאת באופן חלקי מדיבידנדים.

וגם אני יכול למצוא לך תקופות בהיסטוריה שבהן מחירי הדיור ירדו בלמעלה מ-80% לאורך יותר מ-20 שנה, כפי שקרה ביפן למשל. זאת לא חוכמה. אני מדבר על השקעה לעשרות שנים.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
לא.

עריכה:
איך פספסתי את זה כשקראתי לראשונה?

רק אם המדד האמיתי הוא מחיר הנכס הספציפי.
תתפלא, אבל מאז שנולדתי, אג"ח צמודות למדד המחירים לצרכן, היו צמודות יותר למדד הצריכה שלי, מאשר כל נכס נדלני ספציפי ואפילו מדד הנדל"ן בכלל.

אני דיברתי יותר על מחיר השכירות. בסופו של דבר יש קורלציה בין קצב עליית השכר וקצב עליית המחירים במשק למחירי השכירות.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ק האם אנו לפני התפוצצות בועת המשכנתאות- נדל"ן ?! נדל"ן 104
א מתי למעשה מחירי הדירות יירדו? האם יש בועת נדל"ן? נדל"ן 1035
ב בועת הAI, האם לשנות את תמהיל ההשקעות? שוק ההון 29
Y בועת ההשקעות הפסיביות והשקעה במניות ערך (value) שוק ההון 10
M מייקל בורי - בועת השקעות האינדקס שוק ההון 6
M בועת הנדלן של החילונים בישראל נדל"ן 2
T בועת המסחר הפאסיבי שוק ההון 6
adamshalev בועת הדוט-קום הסינית שוק ההון 30
H שכירות עד קריסת בועת הנדלן מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 109
C בועת הנדל"ן ביפן בשנים 86-91 לעומת מחירי הדיור בישראל נדל"ן 4
לא חשוב שמות בהקשר לאנטי-צרכנות - גיוס סיכות לפיצוץ בועת הנדל"ן? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 75
נולי בועת הליסינג אוף טופיק 45
breezblock האם אנחנו על סף פיצוץ בועת הנדל"ן? שוק ההון 268
א תהיה נוספת על בועת הנדלן שוק ההון 107
S איך מזהים עסקת נדל"ן טובה נדל"ן 0
P משכנתא / הלוואת גישור לענייני נדל"ן לא סטנדרטיים? נדל"ן 17
א מעוניין ליצור טבלה עבור אפשרויות נדל"ן למכר צעיר שמסיים לימודיו נדל"ן 5
T שינוי כיוון- שוק ההון במקום נדל"ן? שוק ההון 154
פ נדל''ן & מחקר טריניטי מזוית מעט שונה שוק ההון 14
ש תשואת נדל''ן בארהב נדל"ן 8
H השקעה סולידית למימון עסקת נדל״ן שוק ההון 2
S קיזוז הפסד ממכירת נדל"ן בחו"ל מיסים 0
ב השקעה בנדל"ן בארה"ב דרך חברת שדה נדל"ן נדל"ן 0
T מכירת אופציית call על נכס נדל"ן לקראת כניסת בית המלוכה הסעודי לשוק שוק ההון 16
Y נדל"ן בריטניה - מקרה של בעל הבית נפטר. נדל"ן 1
pasta שוק ההון, נדל"ן, קרנות ממונפות ועוד – איך יוצאים מה-Rabbit Hole? שוק ההון 59
Count Olaf סדנת ייעוץ נדל"ן - בכל זאת? נדל"ן 6
C נדל״ן + AI נדל"ן 8
H מיסוי במכירה של נדל"ן במדינות עם מטבע שעובר פיחות (הונגריה וכו') מיסים 8
H נדל"ן במדינות עם מטבע שעובר פיחות (הונגריה וכו') נדל"ן 0
Y שאלה לגבי מיסוי קרן נדל"ן בחו"ל - מסלול הלוואה מיסים 1
M מה האסטרטגיה לפרסם נדל"ן יקר בפריים טיים לציבור הכללי? נדל"ן 14
ה הורה מזדקן ונכסי נדל״ן כפנסיה נדל"ן 30
C בית משפט ביטל עסקת נדל"ן עקב הטעיה בשיחה בעל פה נדל"ן 6
V השקעות נדל״ן בארה״ב - תשלום מיסים על רווחים משכ״ד נדל"ן 0
M מה ההבדל בין שווי מוצהר לשווי מוערך בעסקאות המופיעות במידע מיסים נדל"ן? נדל"ן 8
א נדל"ן בחו"ל איפה לומדים נדל"ן 10
R נדל"ן בארה"ב - איפה מתחילים? נדל"ן 6
ב קריאת דו״חות של ריט (סלע נדל״ן) שוק ההון 14
L פיזור שווקים נדל'ן נדל"ן 0
V הוספת כסף לשוק ההון או נדל"ן בפורטוגל לאזרח? יזמות והגדלת הכנסות 1
א קניית נדל"ן ברצועת עזה. אפשרי? פוסטים מאיכות נמוכה 7
ע נדל"ן קריית ביאליק נדל"ן 8
ע קרן נדל''ן כתחליף לדירה נדל"ן 8
ז החזר הוצאות על שמאי בעסקת נדל"ן שנפלה נדל"ן 4
I קיזוז הפסדים ממכירת נדל״ן מיסים 2
D מניות ריט או רכישת נדל"ן? שוק ההון 6
S קיזוז רווחי נדל"ן עם הפסדי הון מני"ע בחו"ל מיסים 5