• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

קריאת דו״חות של ריט (סלע נדל״ן)

בבר

משתמש רגיל
דירוג
205
התחלתי לאחרונה לקרוא דו״חות, והחלטתי להתמקד בשלב ראשון בדו״חות של קרנות ריט.
אני מתמקד בדו״ח של סלע נדל״ן ל 2024 (נבחר רנדומלית) והייתי שמח להבין אם יש דברים משמעותיים שאני מפספס בעיניכם.
ניתן למצוא את הדו״ח פה.

הנה הנקודות המרכזיות שאני הבנתי מהדו״ח:
- נכסים: כ -5.9 מיליארד ש״ח בנדל״ן מסחרי ומשרדים
- הון עצמי: 2.4 מיליארד ש״ח (41%)
- התחייבויות: 3.5 מיליארד ש״ח (59%)
- שווי שוק: 2 מיליארד ש״ח (כ-16% מתחת להון העצמי)
- FFO: כ-235 מיליון ש״ח (= הכנסות משכירות לאחר הוצאות ניהול, תחזוקה ומימון) - 12% משווי השוק
- דיבידנד: 124 מיליון ש״ח - כ 6% משווי השוק
- הצמדה למדד: גם החוב וגם החוזים ברובם צמודים למדד
- שיעור תפוסה: 91% ( 95% אם מתעלמים מנכס אחד שנמצא בשיפוצים מסיביים כרגע). יש לאן לרדת אבל גם לאן לעלות.

על הנייר נראה טוב.
בטח אם משווים לדירה להשקעה עם משכנתא - שם התזרים במקרה הטוב עומד על 0.
כאן לעומת זאת מקבלים מיידית 6% כדיבידנד + 6% הולכים לרכישה והשבחה של נכסים + מקבלים (סוג של) הצמדה למחירי נדל״ן מסחרי ומשרדים.

אולי טוב מדי? למה שהחברה תיסחר מתחת להון העצמי שלה? נראה שהיא יודעת לייצר מזומנים בכמות נאה.
אני חסר ניסיון לחלוטין בקריאת דו״חות ואשמח מאוד לשמוע חוות דעת ומחשבות של אנשים נוספים :)

אולי טוב מדי? למה שהחברה תיסחר מתחת להון העצמי שלה? נראה שהיא יודעת לייצר מזומנים בכמות נאה.
אין קשר בין דירה למגורים להשקעה לבין נדלן מסחרי (רובו משרדים) מבחינת הסיכון.
אני חסר ניסיון לחלוטין בקריאת דו״חות ואשמח מאוד לשמוע חוות דעת ומחשבות של אנשים נוספים :)
עם כל הכבוד, כל הנתונים שציינת הם לאנשי מקצוע (וגם הם לא תמיד מבינים אותם), אין לך יכולת להבין אותם לעומק.

אני מתמקד בדו״ח של סלע נדל״ן ל 2024 (נבחר רנדומלית) והייתי שמח להבין אם יש דברים משמעותיים שאני מפספס בעיניכם.
שים עין על כתב האופציה שנסחר די קרוב לכסף
מחיר מימוש אמור לרדת עם חלוקת דיבידנד

ה'הון העצמי' הוא פונקציה של הערכת שמאי אחרונה לנכסים, שרשומים בשוויים שעשויים להיות גבוהים ממה שהשוק מעריך.
זה נכון לחברות בכלל ולחברות נדלן בפרט.
זה יכול להיות גם ההיפך, נכסים שמקבלים שווי נמוך בדוחות. לפעמים רשומים במחיר עלות היסטורי וכדו'.

עם כל הכבוד, כל הנתונים שציינת הם לאנשי מקצוע (וגם הם לא תמיד מבינים אותם), אין לך יכולת להבין אותם לעומק
איזה סוג של ניתוח נתונים אנשי מקצוע היו עושים פה? עוברים נכס-נכס ובודקים את פרופיל השוכרים?
לוקחים בחשבון תחזיות מאקרו פסימיות יותר?
בודקים את אורך החוזים?
מחפשים עלויות צפויות נסתרות כמו שיפוצים הכרחיים?

הייתי שמח להבין בערך איפה ה blind spots שלי ביחס לאותם אנשי מקצוע

איזה סוג של ניתוח נתונים אנשי מקצוע היו עושים פה? עוברים נכס-נכס ובודקים את פרופיל השוכרים?
שיעור הייוון נכסים בהשוואה לנכסים דומים (מיקום, איכות נכסים - class A/אחר)
לוקחים בחשבון תחזיות מאקרו פסימיות יותר?
השפעת ירידת/עליית ריבית על שיעור הייוון

כאן לעומת זאת מקבלים מיידית 6% כדיבידנד + 6% הולכים לרכישה והשבחה של נכסים + מקבלים (סוג של) הצמדה למחירי נדל״ן מסחרי ומשרדים.
אתה מכיר את נושא המיסוי על דיבידנדים מקרנות ריט?

מה המטרה שלך בהשקעה? תשואה? דיבידנד? חשיפה לנדלן?
בגדול, ההשוואה בין דירה למגורים לנדלן מסחרי היא לא רלוונטית כי אלו נכסים שונים לגמרי.
לגבי הנכס שלא מאוכלס, מדובר בנכס יחסית מהותי בשווי של כ 10% מסך התיק המניב שכרגע (למיטב הבנתי) לא מושכר והשווי שלו ממשיך לרדת. ייתכן והשוק מעריך שהשווי האמיתי של החברה נמוך מהשווי שהיא מציגה בדוחות בעיקר על גבי שווי הנכסים שלהם.

מה המטרה שלך בהשקעה? תשואה? דיבידנד? חשיפה לנדלן?
בגדול, אני מתכוון לשחק בסכום קטן מאוד מהתיק עם השקעה אקטיבית לשם הנאה.
נפלתי על קרנות ריט בעיקר כי עולם המושגים יחסית ברור לי, וכי אני סוחר ב IRA אז יש פה עקיצה קטנה של הטבת מס אקסטרה.

אבל לגופו של עניין אני מעוניין בחשיפה מסוימת לכלכלה המקומית, ובשקלים (אין לי דירה).
אני חושב שדירות למגורים פה הרבה יותר מדי יקרות, ובעיניי חוסר היכולת של קרנות הריט למגורים להציג תזרים חיובי מוכיח את זה (למרות שתכלס מחשבון פשוט מראה את זה בקלות).

בגדול, ההשוואה בין דירה למגורים לנדלן מסחרי היא לא רלוונטית כי אלו נכסים שונים לגמרי.
אני שומע את זה הרבה אבל לא לגמרי מבין למה עד כדי כך.
האם כל נימוקי "כמות הקרקע מוגבלת והאוכלוסיה גדלה" לא נכונים גם לנדלן מסחרי?
אני מבין שזה שוק הרבה הרבה פחות יציב. הסיכוי להישאר בלי שוכר גבוה בסדר גודל בנדלן מסחרי מאשר במגורים.
הייתי מצפה לפרמיה מסוימת בנדלן מסחרי, ועדיין, פרמיה של פי 5 תשואת שכירות זה לא קצת יותר מדי?

לגבי הנכס שלא מאוכלס, מדובר בנכס יחסית מהותי בשווי של כ 10% מסך התיק המניב שכרגע (למיטב הבנתי) לא מושכר והשווי שלו ממשיך לרדת. ייתכן והשוק מעריך שהשווי האמיתי של החברה נמוך מהשווי שהיא מציגה בדוחות בעיקר על גבי שווי הנכסים שלהם
מעניין. הם עדיין מציגים FFO של מעל ל 10% ביחס לשווי השוק. כלומר תזרים המזומנים נראה די טוב גם אם שווי הנכס הזה יורד לאפס עגול.

מה האקסטרה בריט דרך IRA?
והאם זה רלוונטי גם להפקדות מעל התקרה?
קרן ריט לא ממוסה על רוב הרווחים השוטפים (זאת בניגוד לחברות נדלן מניב שאינן ריט). זו הטבה גדולה מאוד לקרן.
אבל המדינה לא פראיירית וממסה את הדיבידנדים שמתקבלים מקרנות ריט באופן שונה (מס שולי סוג של. מעל 25% במקרה שלי). ככה שהמיסוי מתבצע ברמת הפרט ולא ברמת הקרן.

ב IRA לא משלמים *שום מס על הדיבידנד* ככה שבאופן כללי חמקתי ממס גם ברמת הקרן וגם ברמה האישית.

(לא בטוח מה קורה עם הפקדות מעל לתקרה)

בקרן השתלמות אין משמעות למעל/מתחת לתקרה כל עוד הכסף בתוך הקרן.
המיסוי על רווח שמקורו בהפקדות מעל התקרה מתבצע רק בעת משיכת כספים החוצה מהקרן.
מאוד מסקרן אותי איך עוקבים מה נחשב מעל התקרה ומה מתחת כשהכל באותו חשבון ומתערבב טוב טוב עם דיבידנדים, המרות, קניות ומכירות

מאוד מסקרן אותי איך עוקבים מה נחשב מעל התקרה ומה מתחת כשהכל באותו חשבון ומתערבב טוב טוב עם דיבידנדים, המרות, קניות ומכירות
נלך על המקרה הפשוט, שבו כל ההפקדות שלך עד כה הן מתחת לתקרה.
נניח שיש לך הפקדות של 100 אלף, שעשו רווח של 20,000.
כעת מפקידים לך 2000 ש"ח, ש500 מתוכם הם מעל התקרה (לצורך הפשטות, נעגל את התקרה ל1500 ש"ח).
אז מבחינת הקרן יש יחס של 500/122,000 של כספים חייבים בקרן, ו121,500/122,000 כספים פטורים.
נניח שעד החודש הבא הקרן תעשה תשואה של 1%, אז 1/101 מהכסף החייב הוא רווח, ו100/101 מהכסף החייב הוא קרן.

כשתיכנס הפקדה נוספת מעל התקרה, הקרן תחשב מחדש את היחס בין חייב לפטור ובתוך החייב את היחס בין קרן לרווח.

כל מה שקורה מבחינת קניות/מכירות/דיבידנדים פשוט נצבע באותו יחס כמו הרכב הקרן.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
S קריאת נתוני אג"ח שוק ההון 11
B קריאת ספרים באנגלית התפתחות אישית 38
לארוצה קריאת נתוני משכנתאות לתוך גוגל שיטס אוף טופיק 10
F מעוניין לפתוח תיק השקעות-מספר שאלות לאחר קריאת הבלוג שוק ההון 2
A קריאת תשקיף - כיצד לקרוא תשואה של קרן מחקה דולרית ? שוק ההון 1
G קריאת תשקיף של קרן נאמנות שוק ההון 4
הנועזת עצמאות כלכלית: עיקר ותפל, קריאת תיגר על התמה המרכזית של הסולידית פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 277
c881 קריאת דוח רבעוני - קרן השתלמות בניהול עצמאי שוק ההון 5
ר פסמיות בעקבות קריאת פוסטים ביומני מסע אשיים יומני מסע אישיים 124
י דו"ח שנתי - מילואים מיסים 1
י דו"ח שנתי - אב שאינו נשוי או ידוע בציבור מיסים 3
M דו"ח שנתי לאחר קיבוע זכויות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
A תשלום מס בלי דו"ח שוק ההון 3
Y האם צריך להגיש דו״ח מס אם רק קיבלתי דיבידנדים מETF אמריקאי? מיסים 2
א למה אין אימות דו־שלבי? שוק ההון 12
B כמה אמור לעלות הגשת דו"ח שנתי עבור הכנסות בחו"ל? מיסים 3
ח דו"ח שנתי לבני זוג בשנה שבה אחד מבני הזוג נפטר מיסים 2
ה איך לדווח על דו״ח מס שנתי בגין הכנסה ממשכורת? מיסים 1
N האם יכול להיות שלא צריך להגיש דו"ח לרשות המיסים על שנה מסוימת? מיסים 3
M השתתפות בשכר דירה ממשרד השיכון - נחשב להכנסה חייבת (עבור דו"ח מס שנתי)? מיסים 0
מ יתרונות וחסרונות בשימוש באלפי להכנת דו"ח שנתי מיסים 26
ב דו"ח מס שנתי - קרן השתלמות ובטוח לאומי מיסים 0
N הגשת דו''ח ראשון על דיווידנדים אצל ברוקר זר לאזרח ארה''ב תושב ישראל מיסים 6
M דו"ח שנתי כאשר יש חשבון ב-IB וחשבון בבית השקעות ישראלי מיסים 6
D איזה בית השקעות נותן דו"חות מס צרכנות פיננסית 8
N האם יש צורך בהגשת דו״ח אם אין חבות מס? מיסים 16
Y משיכת כספים מ Bit2C | דו"ח בדיקה - גורם חיצוני מומחה קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 6
פיטר גריפין סטאטוס דו״ח והצהרת הון מיסים 6
F תשלום חוב למס הכנסה לאחר הגשת דו''ח מיסים 3
Y הגשת דו״ח מס עבור הפקדות של יותר מ500 אלף מיסים 0
ל דו חוגי מדעי המחשב עם כלכלה או ניהול? התפתחות אישית 15
ז קבלה סעיף 46 אחרי הגשת דו"ח מיסים 0
T צורך בהגשת דו״ח שנתי על דיבידנדים משקיע דרך IB מיסים 8
T האם לגיטימי לפנות למפ״ל לצורך בירור סיבת עיכוב של דו״ח שנתי? מיסים 0
F מילוי דו''ח שנתי על הכנסה מריבית מ-IB מיסים 8
F בקשת הארכה להגשת דו''ח שנתי מיסים 1
G דו״ח מס הכנסה ו-RSU מיסים 1
H כמה זמן עבר מהגשת דו"ח שנתי לקבלת שומה? מיסים 16
R לא ניתן להגיש דו"ח מס על שנת 2022 מיסים 2