לכן אני משקיע ל-50 שנה...
אם סיכון נמדד באפשרות שלא אחזק את כח הקניה שלי לאחר עשרות שנות השקעה, אז נראה ששוק הדיור בכללותו מסוכן משוק המניות (לפחות על סמך ההיסטוריה).
מסכים איתך לגבי השקעת הערך בנדל"ן. מסיבה זו אני לא מתקרב אליו.
גם אני משקיע ל טווח ארוך אבל גם חי בטווח הקצר
נניח שיש לי 4 מליון שח ואני בן 40 ואני על סף פרישה עם תיק של 50/50
פתאום יש משבר בתחום המניות (גדול ורחב ומתמשך, לא שנת 2008 שתיקנה את עצמה)
פתאום החלק המנייתי נחתך בחצי ויש לי בערך 3 מליון שח לפרישה כלומר 75٪ מההוצאה ברוטו המתוכננת
ואם נניח שבממוצע הנטו יהיה 85٪ מהברוטו אנחנו בסביבות 65٪ מהנטו הרצוי
ברור שזה מכניס מקל בגלגל וצריך לעבוד יותר
כמו שכתבת, אבל בתנאי משבר ארוכים לפעמים גם השכר מצטמצם מאוד או נעלם לתקופה ארוכה.
בקיצור זה שהתיק שלי נותן ויתן 5٪ תשואה ל 50 שנה לא אומר שברגע נתון (עשור) אני נמצא בתשואת חסר רצינית וצריך המון אמונה באלוהי המדדים כדי למשוך 10 שנים במצב פיננסי ירוד משמעותית כדי לזכות בשנים שמנות (כמו חלום יוסף רק הפוך)
ולכן שוק ההון אינו "בטוח" יותר משוק הנדלן הוא מכיל פשוט סיכונים שונים ולחלק מהאנשים זה מתאים יותר.
בכל סוג השקעה יש מצב של קריסה מתמשכת וגם אם יודעים שב 50 שנה הכל יסתדר, בזמן הנוכחי עדיין אפשר לפשוט רגל ויד (ולא להגיע לתשואה המובטחת בכלל)
לי אין ספק שמבחינת פיזור ונזילות שוק ההון עדיף
ולהשקיע עשרות עד מאות אלפים + מינוף במספר קטן של נכסים בשוק לא משוכלל , עבורי, זה מתכון לכאב ראש וצרות (דירה היא כמו אגח להמרה, יש לה אספקט של תזרים ויכולת להמיר את הקרן לתשואת ערך, ואני בחיים לא קניתי אגח כזה בחצי מליון שח + מינוף של מליון, אולי כשאהיה מאוד עשיר)
גנ אני מחזיק בדירה למגורים ודירה להשכרה ואני לא מתכוון להרחיב את ההשקעה בנדלן