אולי הוא מעלה מרווחים או מכבה את התוכנה בארוחת צהריים...
אני מניח שהיית ציני אבל בכל זאת, רציתי להוסיף קצת מידע שאני לפחות לא הכרתי.
אז הסבר כללי אודות עושי שוק ניתן למצוא
כאן.
הסבר מפורט יותר:
אז זה נראה שבשנת 2002 ועדת האוזר
הגישה המלצות ליישום מודלים של עשיית שוק בבורסה (ולבסוף גם
אימצה את ההמלצות) וזה נראה כי לבסוף הוחלט בבורסה כי:
(1) המרווח יהיה מוגבל.
(2) עושי שוק מחויבים לפעול (אם כי לא תמיד).
(3) יהיה מינימום לכמות קניה\מכירה.
(לפי ההמלצות "
...פעילות עושה השוק תהיה כפופה למגבלות קבועות וידועות מראש, כגון מרווח מחירים מרבי וכמות ניירות ערך מזערית שתיכלל בכל ציטוט;...").
במסמך ההמלצות המלא רשום:
1. "
... ממליץ לקבוע כי עושה שוק לא יידרש להזרים פקודות במהלך כל יום המסחר בבורסה, אלא רק במרביתו... למעט ניירות ערך דלי סחירות, ..., יידרש עושה השוק לצטט מחיקים במשך 80% מזמן שלב המסך הרציף, לפחות." (עמוד 16). - עכשיו זה מסביר למה לא תמיד היה עושה שוק עבור הני"ע. כמו כן כתוב שמקרים מסוימים ("בעתות משבר ומפולת") ממליץ הצוות לבורסה לקבוע כללים מפורשים שיאפשרו לעושה שוק לחדול מהזרמת פקודות
למשך זמן מסוים (שוב, לא תמיד).
2. הפסקה של עשיית שוק: "
הצוות ממליץ להתיר הפסקה של עשיית שוק בנייר ערך, בטרם תמה תקופת ההתחייבות כאמור, אם התקיים אחד מאלה:": מינוי עושה שוק אחר או הודעה מוקדמת (45 יום).
אחרי שהגעתי למסמך הזה, הגעתי ל
עמוד הזה של אתר הבורסה, שם מצאתי המון מידע:
1. לפי הנחיות לפי החלק השלישי לתקנון, חישוב גודל מזערי של פקודה למסחר הרציף (בקרנות סל וקרנות חוץ) יהיה כמות ני"ע בשווי כספי של 2,000 ש"ח (פרק ב' עמוד 27).
האם זה אומר שזה המינימום למסחר? מישהו ניסה פחות?
2. ב-
מסמך "מדריך המסחר בבורסה החלטות דירקטוריון והחלטות מנכ"ל" נראה שיש מידע עדכני אודות עושי שוק, ספציפית עבור קרנות סל:
מינימום פעילות במסחר הרציף:
"אי עמידה בדרישה זו במשך זמן העולה על 100 דקות במצטבר במהלך שלב המסחר הרציף
בנייר הערך, בכל אחד מימי המסחר, תחשב כאי הגשת פקודות עשיית שוק כנדרש.
בחול המועד פסח ובחול המועד סוכות, אי עמידה בדרישה כאמור במשך זמן העולה על 60
דקות במצטבר במהלך שלב המסחר הרציף בנייר הערך, בכל אחד מימי המסחר בתקופה זו,
תחשב כאי הגשת פקודות עשיית שוק כנדרש בשלב המסחר הרציף."
כמו כן גם אודות המרווח והכמות -"
קרנות סל על מדדי חו"ל (כולל סחורות) שיש להם נגזרים פעילים חופפים" כמות מזערית בכפולות של גודל מזערי - 15 (כלומר 30 אש"ח) ומרווח מירבי - 1.5%).
כמו כן, גם: "
קרנות סל על מדדי חו"ל (כולל סחורות) שאין להם נגזרים" כמות מזערית 5 (כלומר 10 אש"ח) ומרווח של 3%.
אני לא בטוח מה ההבדל בניהם במקרה שלנו.
לבסוף נסכם לפי
התשקיף של אשס.חוץ SPX 500 נראה כי "Flow Traders" הם החברה שפועלת בתור עושה שוק מורשה בהתאם לכללי הבורסה. כמו כן נכתב כי:
"
ככלל, עושי שוק בבורסה לניירות ערך בתל אביב, אשר הם עושי שוק מורשים, נדרשים להזרים פקודות קנייה ומכירה לביצוע בבורסה באופן רציף, ובמרווח מוגבל בין מחירי הפקודות כאמור - הכל בהתאם להוראות הקבועות בפרק ט' לחלק השלישי של תקנון הבורסה, וההנחיות שנקבעו לפיו"
לכן אני חושב שאפשר להניח שהם לא יפסיקו להיות עושי שוק פתאום, ושהם כן יפעלו בכל יום מסחר. מעניין לדעת (שלחתי דוא"ל) מה המרווח, הכמות המינימלית, ומשך הפעילות של עושה השוק של הקרנות הללו.
נסיים במשהו מעניין שנתקלתי באחד המסמכים:
"
שער הבסיס בקרנות חוץ נסחרות יהיה שער הסגירה שיקבע בבורסת LSE ביום ו', 8 באוגוסט 8102 ,מוכפל בשער היציג של המטבע הרלוונטי )באגורות( שיקבע ביום ו', 8 באוגוסט 8102 , ויפורסם במערכות הממוחשבות להפצת מידע בורסאי." - https://maya.tase.co.il/reports/details/1244224
מן הסתם אין לקחת שום דבר ממה שכתבתי ברצינות, אין לי מושג בתחום הזה.