סיכומון קטן שכתבתי על קרנות כספיות כדי לעשות לעצמי סדר. מוזמנים להעיר ולהאיר.
אמל"ק: קנו קרן כספית שקלית עם דמי ניהול מינימלים ותסיימו את הסיפור.
כשאני מסתכל בfunder אני רואה שהקרן הכספית עם דמי הניהול המינימליים היא "איילון כספית" עם דמי ניהול של 0.04%. אבל זו קרן מוגבלת לקנייה (הסבר בהמשך). לכן הייתי מנסה לקנות את הקרן "מיטב כספית ניהול נזילות" עם דמי ניהול של 0.05% אבל הקרן הזו דורשת סכום מינימום של 250K לרכישה. זה קצת מחוץ לתקציב שלי

ולכן אעבור לקרן הבאה בתור פסגות כספית עם דמי ניהול של 0.08% וארכוש אותה. כמובן לא יעוץ ולא המלצה!
מה זה קרן כספית:
קרן כספית מזכירה פיקדון משודרג בבנק. לכן אני רוצה להתחיל עם הסבר קצר על פיקדון.
פיקדון בבנק הוא דרך לשמור כסף "נעול בצד" למשך תקופה מסויימת עם ריביות שנקבעו מראש. ככל שתסכימו לנעול את הכסף לפרק זמן ארוך יותר תקבלו ריבית גבוהה יותר. לרוב הריביות שהבנקים מציעים די עלובות ויש סיכוי טוב שריאלית תפסידו כסף.
אחת הסיבות שהבנק מציע לכם ריביות עלובות היא כי אין לכם כוח מיקוח משמעותי מולו. לשורה התחתונה של הבנק לא משנה במיוחד אם תחסכו אצלו את ה20,000 שקל שלכם. בהתאמה הבנק משלם לכם סכום נמוך על הכסף באמצעות ריבית נמוכה.
אבל מה יקרה אם תגיעו עם עוד אנשים למשא ומתן הזה?
נניח שתבואו עם שלושה חברים מהמילואים, הדוד שחושש ממניות, החברים בועד הכיתתי והשכנה שחוסכת כסף לחתונה של הבת שלה. עכשיו יש לכם 300K הבנק יקח אתכם יותר ברצינות ויציע לכם תנאים טובים יותר.
קרן כספית עושה את זה. היא מכנסת מספר גדול של אנשים שרוצים להשקיע דרכה ועושה משא ומתן בשמם מול הבנקים ולכן מקבלת תנאים טובים יותר.
לקרן כספית יש שתי יתרונות משמעותיים מול פיקדון בנקאי: ריבית גבוהה יותר ונזילות. בניגוד לפיקדון בנקאי הכסף לא ננעל ואפשר למכור אותו מתי שרוצים.
קרן כספית היא קרן נאמנות. כלומר מוצר השקעה משותף שמיועד להשקעה במטרה ספציפית. במקרה שלנו המטרה היא להשיג תשואה בגובה הריבית במשק או יותר. כלומר לא מנסים להשיג תשואה גבוהה אלא רק להגן מאינפלציה.
חשוב להבין שמדובר במוצר השקעה לטווח קצר. לא תרוויחו תשואות גבוהות אבל תוכלו לשמור על שווי הכסף שלכם למטרות קצרות טווח (כסף לטיול עוד שנה או לקניית בית עוד זמן קצר וכו')
הקשר בין שער הריבית לתשואת הקרן:
התשואה של הקרן הכספית קשורה לריבית במשק. בשנים האחרונות הריביות התחילו לעלות ולכן קרנות כספיות הפכו לפופולריות יותר. אם הריבית תעלה התשואה מהקרן תעלה ולהפך.
האם לקנות קרן כספית שקלית או דולרית?
בהנחה שאין לכם הוצאה דולרית בזמן הקרוב אין שום סיבה לקנות קרן דולרית. אתם מהמרים על שערי המט"ח וזה סיכון מיותר.
במה מושקעות קרנות כספיות שקליות?
על פי חוק, קרן כספית משקיעה באפיקים הבאים:
- פיקדונות בנקאיים (פק"ם) לתקופה של עד 30 יום
- מלווה קצר מועד (מק"ם)
- אג"ח בדירוג גבוה
- מזומנים
המח"מ בקרן כספית הוא תמיד עד 90 יום. כך שהרגישות לשינויי הריבית היא מינימלית.
יש הבדלים בהרכב ההשקעה בין קרנות כספיות שונות. חלקם יחזיקו יותר אג"ח קונצרני לעומת קרנות אחרות שלא יחזיקו אותו כלל. זה עשוי ליצור הבדלים קטנים בתשואה אבל בגלל הפיזור בין הנכסים והמח"מ הקצר ההשפעה זניחה.
באיזה תרחיש נראה הפסדים בקרנות כספיות?
במצב של "ריצה אל הקרנות הכספיות" יתכן הפסד. במהלך הקורונה כשהמון אנשים משכו כסף הקרנות הכספיות נאלצו למכור נכסים מה שגרר הפסדים של כ1%.
זה לא הפסד גדול אבל שווה לשים לב לזה אפשרי. אני רוצה להאמין שהיום עם הפופולריות הגדולה וכמויות ההון הגדולות בקרנות כספיות תרחיש כזה יהיה פחות סביר בגלל שיותר אנשים צריכים להוציא כסף כדי לגרום לתנודה כזו.
בנוסף, בתרחיש הלא סביר של ריבית שלילית תחוו הפסדים בקרן הכספית.
האם עדיף להשקיע דרך הבנק או דרך בית ההשקעות?
עדיף לקנות בבנק כי הוא לא גובה דמי ניהול על הקרנות הכספיות
איך עובד המיסוי בקרן כספית?
תשלום המס הוא 25% ריאלי. כלומר אם חלה עלייה של 5% באינפלציה והרווחתם בקרן הכספית 10% (לא יקרה אבל לצורך פשטות החישוב) תשלמו מס רק על 5% הרווח.
איך לבחור קרן כספית?
כל הקרנות הכספיות שואפות להגיע לריבית במשק. כיוון שאנחנו לא יודעים איזה קרן תצליח לעשות את זה השיקול העיקרי שלנו הוא דמי הניהול. ניכנס
לfunder ונבחר את הקרן עם דמי הניהול הזולים ביותר.
קחו בחשבון שיש קרנות מוגבלות. אפשר לקנות מהם רק מול כסף שיוצא, לרוב זה יהיה כמה אלפי שקלים בכל פעם.
לצורך העניין אם אני רוצה לקנות ב30K מהקרן המוגבלת איילון כספית אצטרך לחכות עד שמישהו ימכור כמה מיחידות הבעלות שלו ואז לקנות אותם וחוזר חלילה. זה יכול לקחת כמה ימים עד שאקנה בכל הסכום.
איזה קרנות מוגבלות או דורשות רכישה בסכום מינימום מקסימום?
הערה: זה חלק שאני פחות סגור עליו. אם למישהו יש מידע עדכני אשמח.
- איילון כספית מוגבלת
- מיטב כספית ניהול נזילות סגורה
- הראל כספית ניהול נזילות (5129408), ואיילון כספית ניהול נזילות (5136866) מוגבלות לקניה ב250K ומעלה.
איך לקנות:
נכנסים לאתר של הבנק, מזינים את מספר הקרן אותה אנחנו רוצים לקנות ואת הסכום ושולחים פקודת קנייה.
שאלות:
- איך אני יודע איזה קרן מוגבלת? לא בא לי לשלוח פקודת קנייה 30 פעם. באותו הקשר איך איך אני רואה האם יש מינימום רכישה?
- אפשר להעלות את דמי הניהול בכל רגע נתון אבל הבנתי שנהוג לשנות אותם בינואר. לאור זה אני תוהה האם לא שווה לחכות עד ינואר כדי לראות מה דמי הניהול החדשים ואז לקנות. מרגיש כמו המתנה קצרה שתאפשר לי לקבל בחירה יותר מושכלת.
- להבנתי קרן כספית משתלמת כיום בגלל שהריבית גבוהה יחסית. האם בתרחיש של ירידת ריבית משמעותית הייתם עוברים מקרן כספית למוצר אחר? נניח אם נגיע לריבית של 1% ומטה.