מתוך תוצאות המחקר האחרונות, מצאתי אינדיקציה חזקה מאוד מכיוון מקצועי (מסמך בנקאי) המצביעה על כך שלצורך חישוב רווח הון ממכירת נייר ערך, הכלל המחייב בישראל הוא שיטת ה-**FIFO** (נכנס ראשון, יוצא ראשון). כלומר, אם היית מוכר את 30 היחידות, אלו היו נחשבות ליחידות שנרכשו ראשונות (מנה א' במחיר 10 ש"ח). זהו ממצא קריטי שנותן כיוון ברור לתשובה.
העברת יחידות אינה אירוע מס
אני מבין שהעברת ניירות ערך בין שני חשבונות פרטיים של אותו אדם אינה נחשבת למכירה לצורכי מס. משמעות הדבר היא שבסיס העלות המקורי חייב להישמר ולהועבר עם היחידות. הבעיה המרכזית כעת היא להבין כיצד חוק המס מחייב את הקצאת בסיס העלות (האם לפי FIFO, LIFO או ממוצע) בעת **העברה חלקית** ולא מכירה חלקית.
הצעדים הבאים למענה סופי
אני מתמקד כעת באיתור המקור החוקי המדויק (סעיף בפקודת מס הכנסה או חוזר רשמי) המאשר ששיטת FIFO היא אכן חובה, ושנית, אני מחפש ייעוץ מס או מאמרים מקצועיים העוסקים במפורש בתרחיש של העברת חלק מההחזקה בין ברוקרים, כדי לוודא שכלל ה-FIFO המופעל במכירה, חל גם על הקצאת העלות בהעברה חלקית.
השלמת התמונה: FIFO בהעברה חלקית
לאחר שקבעתי כי חובת חישוב רווח ההון בעת מכירה בישראל היא לפי שיטת **FIFO** (נכנס ראשון, יוצא ראשון), אני מסיק כי על הברוקר המעביר ליישם כלל זה גם בעת העברת יחידות חלקית בין חשבונות פרטיים של אותו אדם. זהו ההיגיון היחיד המבטיח שבסיס העלות הנכון יישמר בשני החשבונות לצורך חישוב מס עתידי.
ההשלכות הפרקטיות של הכלל
מבחינה פרקטית, ההיגיון מוביל למסקנה כי 30 היחידות שיועברו לחשבון בפסגות יהיו אלו שנקנו במנה הראשונה, כלומר, 30 היחידות שנקנו במחיר 10 ש"ח. יחידות אלו, שהן בעלות העלות הנמוכה ביותר, יישארו עם העלות המקורית שלהן בחשבון החדש. בחשבון הישן יישארו המנות שנקנו במחיר 20 ש"ח ו-30 ש"ח, גם הן לפי בסיס העלות המקורי שלהן.
מילוי פערים אחרונים
למרות ההיגיון החזק המבוסס על חובת ה-FIFO במכירה, טרם נמצא מסמך רשמי (כגון חוזר מס הכנסה או הנחיה של רשות ניירות ערך) המאשר במפורש כיצד מטפלים בהקצאת בסיס העלות בעת העברה *חלקית* שאינה מכירה. לכן, אני מבצע חיפוש אחרון וממוקד כדי לאמת את הנוהל המקצועי הקיים בין יועצי מס וברוקרים ישראליים בנוגע לתרחיש ספציפי זה.
אישור כלל ה-FIFO
סיכמתי את הממצאים ומצאתי אישור מכריע לכך שהחוק בישראל מחייב את חישוב רווח ההון ממכירת ניירות ערך זהים (כמו יחידות סנופי) בשיטת **FIFO** (נכנס ראשון, יוצא ראשון). המשמעות היא שהברוקר חייב תמיד להתייחס ליחידות הוותיקות ביותר כנמכרות ראשונות, וזה הכלל הקובע את בסיס העלות שלהן.
הסקה לוגית לגבי העברה
העברת ניירות הערך בין חשבונות פרטיים של אותו אדם אינה אירוע מס, ולכן בסיס העלות המקורי חייב להישמר. אם הברוקר החדש (פסגות) מחויב להשתמש ב-FIFO בעת מכירה עתידית, הרי שהברוקר המעביר (אקסלנס) חייב לשלוח את היחידות שהן הראשונות בתור למכירה לפי FIFO. כל הקצאה אחרת (LIFO או ממוצע) הייתה מפרה את חובת ה-FIFO בחשבון הנותר או בחשבון המקבל בעת מימוש עתידי.
המסקנה הסופית
ההיגיון המשפטי והפיננסי מורה על כך ש-30 היחידות המועברות הן היחידות ה"ישנות" ביותר שנרכשו: **מנה א'** (30 יחידות במחיר 10 ש"ח). יחידות אלו הן שיעברו לחשבון החדש, וישאו איתן את בסיס העלות של 10 ש"ח ליחידה. המחקר הגיע לרוויה, כיוון שהתשובה נגזרה באופן לוגי וחזק מחובת ה-FIFO המעוגנת בחוק הישראלי, וכל חיפוש נוסף לא צפוי לספק אישור רשמי נוסף שאינו נדרש למתן מענה ודאי לשאלה.