• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

האנומליה של השקל

• פותח הנושא פותח הנושא MMM
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
בגרמניה עד עליית הנאצים, היטלר היה קוריוז, ואז הוא היה משהו שנלחמים בו (כמו היום בAFD או בלה-פן), ואז כשהוא עלה לשלטון - זה היה בבום, התחילו להעביר חוקים.
אני לא היסטוריון. ממה שאני מכיר, המצב של היהודים בגרמניה התחיל להדרדר במשבר הכלכלי של 1929, החמיר כשהיטלר נבחר ב 1933, החמיר עם חוקי נירנברג ב 1935, החמיר אחרי ליל הבדולח ב 1938. עשר שנים. לא ממש בום. מסכים שאסקלציה מהירה.
מי שחכם קורא את המפה ומבין לאן הרוח נושבת, אבל עד שהדבר קורה? טבע האדם להגחיך ולהגיד "חמאס מורתע, לא יהיה כלום".
זה קשה מאוד לדעת בזמן אמת. אני כותב כאן עכשיו כי שני הסבים שלי עשו בחירות לא שגרתיות, ונותרו בחיים יחידים כמעט מכל משפחתם. בזמן אמת נחשבו לקיצונים, היסטריים וכו. מי שנשאר היום בישראל חכם ומבין לאן הרוח נושבת? או מי שעוזב? מי שמהגר לישראל או מי שנשאר בארה״ב? או שאולי זה לא משנה כי יהיה בסדר- או שלא- בכל האפשרויות? ״חכם״ זה כשהתוצאות ידועות. והתוצאות לא תמיד דטרמיניסטיות, או צפויות.
יתכן, אבל זה פשוט פחות סביר שם. יהודים בארה"ב הם לא קוריוז אבל גם לא איום על הציבוריות, וזו מדינת מהגרים, היא לא של אף מיעוט, מלבד "הלבן".
עם זה אני מסכים מאוד. בעיני זה יתרון אדיר של ארה״ב- אין רוב דומיננטי ברור. והארץ ככ גדולה פיזית שמאפשרת לציבורים שונים לגור במרחקים גדולים זה מזה ולעשות מה שהם רוצים. אני לא מנסה לעשות רומנטיזציה, אבל זה מאוד מרשים לראות את זה עובד במציאות. אז היהודים זה מיעוט בין המוני מיעוטים אחרים. כולם שונאים את כולם, שיעמדו בתור. זה הרגיל. עכשיו האופנה זה לשנוא סומלים.
בהחלט, יש סיבות לדאגה, אבל הרבה ממה שלייבוביץ דיבר עליו הוא התפתחות הגיונית וטבעית. אתה לא יכול לגור במזרח התיכון ולהתנהג כאילו אתה באירופה.
מזכיר שהשלב האחרון שהוא חזה- אחרי ההתבהמות- הוא קץ הציונות.
יש פה גם איזון טבעי שהוא מאוד נחוץ. ברמה הפרקטית? אם שופטים נלהבים-יתר-על-המידה לא היו מחליטים לקדם מהפכה שיפוטית בשנות ה90, לא היינו בסחרור הזה היום.
אתה יכול לראות את אותו שיח בארה"ב של היום, כשטראמפ מושך את החוט לפעמים יותר מדי, ומנגד יש שיגידו שהבתים משכו יותר מדי. קדנציה שעברה דיברו על הדחה, אבסורד.
אני מסכים שהמתח בריא וחיוני. כל עוד יש הסכמה על חוקי המשחק. בארה״ב יש. החזיקו יפה עד כה למרות כל הדיבורים. בישראל... מניח שהדעות חלוקות. מקבל את זה שלשני הצדדים.
אם לרכז את הביצים בקן אחד או לפזר אותם בין קנים שמהם אולי יגרשו אותם, מי יודע מה עדיף.
סליחה, אולי יש אי-הבנה. אני לא בא לפתור את בעיות העם היהודי. המשפחה שלי ואני ביצה אחת. אי אפשר לחלק אותה או לפזר אותה. עכשיו צריך להחליט אם הביצה הזאת תהיה בישראל או לא. לצערנו זו החלטה בינארית. אנחנו החלטנו לפני זמן רב. בוא נגיד, עד כה שלמים עם ההחלטה.
אני פשוט יודע להצביע על בעיות קיימות ואיך לפתור אותן:
א. אני יודע שבכל מקום שיהיה ריכוז של זרים הולך וגדל, בטח אם הוא מוצלח, המקומיים יאשימו אותו בכל החולאים שלהם, עד כדי גירוש והשמדה. אותו כנ"ל לערבים באירופה.
אני לא מתרשם שהבעייה של הערבים באירופה זה הצלחת יתר, וחושב שהם מציגים בעייה שמזכירה יותר את החרדים בארץ, אבל מסכים עם הטיעון הכללי.
ללכת למקום שבו יש בעיות שברור לי שיתפוצצו, לא עדיף בשום צורה על מקום שבו יש בעיות שאולי יתפוצצו.
תמיד משונה בעיני החדווה (לאו דווקא אתה) בה ישראלים מדברים על בעיות (קיימות ואמיתיות) במקומות אחרים, בעוד שלישראל, באמת בשיא העדינות, אין מחסור בבעיות. ולאו דווקא פשוטות.
אז לדעתי מצבך בסדר, בגלל הסייגים הנ"ל.
מודה לך. אני כבר מעבר לצורך בוולידציה, אבל תמיד נחמד. מקווה שגם אתה ומשפחתך בטוב.
מה שכן, מה שתיארת הוא לא "אבל", אלא בדיוק מחזק את הטענה שלי. כל מקום עם מיעוט משתלט, יתקל בהתנגדות. כלל לא קשור ליהודים.
מסכים. ובעיקר מסכים ש:
זה כלל לא עניין של "אנטישמיות", זה עניין של פסיכולוגיה אוניברסלית
אני חושד שחלק לא קטן ממה שמתואר כאנטישמיות נובע ממניעים אחרים. לא כולם אוהבי ציון... אבל לרוב האנשים פשוט לא אכפת, כל עוד אין משהו שנוגע אליהם אישית.

אני לא היסטוריון. ממה שאני מכיר, המצב של היהודים בגרמניה התחיל להדרדר במשבר הכלכלי של 1929, החמיר כשהיטלר נבחר ב 1933, החמיר עם חוקי נירנברג ב 1935, החמיר אחרי ליל הבדולח ב 1938. עשר שנים. לא ממש בום. מסכים שאסקלציה מהירה.
לא, תקרא מה שכתבתי - בגרמניה מרגע עליית היטלר, בפולין מרגע פלישת היטלר. לגבי המשבר הכלכלי, לא רואה איך זה קשור ישירות ליהודים.
מובן שחוקי הגזע לא עברו ברגע אחד, אבל הם התחילו לעבור די מהר ומשם זה התגלגל. ליל הבדולח זה כבר אחרי הסוף מבחינתי, רוב היהודים עלו קודם, כשאתה לא יכול להיות מועסק על פי חוק, זה רע מאוד כשלעצמו.
זה קשה מאוד לדעת בזמן אמת. אני כותב כאן עכשיו כי שני הסבים שלי עשו בחירות לא שגרתיות, ונותרו בחיים יחידים כמעט מכל משפחתם. בזמן אמת נחשבו לקיצונים, היסטריים וכו. מי שנשאר היום בישראל חכם ומבין לאן הרוח נושבת? או מי שעוזב? מי שמהגר לישראל או מי שנשאר בארה״ב? או שאולי זה לא משנה כי יהיה בסדר- או שלא- בכל האפשרויות? ״חכם״ זה כשהתוצאות ידועות. והתוצאות לא תמיד דטרמיניסטיות, או צפויות.
מסכים לחלוטין. כשאני מסתכל על אירופה אבל, אני לא רואה שם טוב, מלבד כיסים כמו גרמניה. האם פה בישראל יהיה טוב? גם אין לדעת. מה רע קל לי לראות, מה טוב - אין לדעת.
עם זה אני מסכים מאוד. בעיני זה יתרון אדיר של ארה״ב- אין רוב דומיננטי ברור. והארץ ככ גדולה פיזית שמאפשרת לציבורים שונים לגור במרחקים גדולים זה מזה ולעשות מה שהם רוצים. אני לא מנסה לעשות רומנטיזציה, אבל זה מאוד מרשים לראות את זה עובד במציאות. אז היהודים זה מיעוט בין המוני מיעוטים אחרים. כולם שונאים את כולם, שיעמדו בתור.
נכון, אם כי ארה"ב מדינה כל כך גזענית בדיוק בגלל שכולם אזרחים שווים בפני החוק ממוצאים שונים. יותר מאירופה.
האדם הלבן הנעלה בעיניו, מה שפעם היה WASP, חייב למצוא דרך להפריד בינו לבין השאר, וכך נולדו האנומליות המוזרות - מהפרדה בין צבעים, ופיקסציה ל"גזע הלבן" שהם המציאו.
אבל להשמיד בכוונה הם עוד לא השמידו, זה יאמר לזכותם.
מזכיר שהשלב האחרון שהוא חזה- אחרי ההתבהמות- הוא קץ הציונות.
אני לא מכיר עד הסוף את ההגות. מה הכוונה המעשית בקץ הציונות? ממה שנראה לי ממחיה בארץ, מצבנו הפוך.
סליחה, אולי יש אי-הבנה. אני לא בא לפתור את בעיות העם היהודי. המשפחה שלי ואני ביצה אחת. אי אפשר לחלק אותה או לפזר אותה. עכשיו צריך להחליט אם הביצה הזאת תהיה בישראל או לא. לצערנו זו החלטה בינארית. אנחנו החלטנו לפני זמן רב. בוא נגיד, עד כה שלמים עם ההחלטה.
אני מבין מה שאתה אומר, אבל תזכור שבשואה זה בהחלט היה כך - משפחות חילקו את הביצים באופן מודע וקר, חלק מהביצים נשברו וחלק שרדו.
אני לא מתרשם שהבעייה של הערבים באירופה זה הצלחת יתר, וחושב שהם מציגים בעייה שמזכירה יותר את החרדים בארץ, אבל מסכים עם הטיעון הכללי.
לטעמי זה אותו דבר, כל מיעוט בתוך רוב. אם יש קבוצה שמסתכנת, זה באמת החרדים. לא חושב שמחוזות הגירוש, אבל בגדול יותר שונה > פחות שייך > פחות תורם - סיכון גדול.
תמיד משונה בעיני החדווה (לאו דווקא אתה) בה ישראלים מדברים על בעיות (קיימות ואמיתיות) במקומות אחרים, בעוד שלישראל, באמת בשיא העדינות, אין מחסור בבעיות. ולאו דווקא פשוטות.
אז כמו שכתבתי לפני עשור לא הייתה לי שום חדווה אלא רציתי להיות באירופה המתורבתת, ולא קניתי את ה"אירופה מתאסלמת" כשהיה 2 אחוז מוסלמים ביבשת.
אבל אתה רואה איך המנהיגות האירופאית מתנהגת היום, אתה רואה את המגמה, 0 ילודה אירופאית ו100% ילודה מוסלמית, ואתה מבין שזה נע להכחדה\גירוש - לאחד מהצדדים.
בניגוד לחרדים, ד"א, שהילודה שלהם אמנם תהפוך אותם לרוב - אבל לא כולם ישארו חרדים, והחרדים כקבוצה לא ישארו אותו דבר. קשה להגיד את זה על גטאות האסלאם באירופה.
אני חושד שחלק לא קטן ממה שמתואר כאנטישמיות נובע ממניעים אחרים. לא כולם אוהבי ציון... אבל לרוב האנשים פשוט לא אכפת, כל עוד אין משהו שנוגע אליהם אישית.
אני חסיד גדול שלאנשים לא באמת אכפת. עד שזה נוגע לקצה קצהו של משהו שנוגע אליהם. יהודי תפס להם את החניה? קל לפנות אל "יהודי מסריח תפס את החניה".
אבל זה באותה מידה היה יכול להיות סומלי, פשוט אנחנו סלבס של שנאה, נפוצים בכל העולם ולא מתחברים עם כולם.

לא, תקרא מה שכתבתי - בגרמניה מרגע עליית היטלר, בפולין מרגע פלישת היטלר. לגבי המשבר הכלכלי, לא רואה איך זה קשור ישירות ליהודים.
מובן שחוקי הגזע לא עברו ברגע אחד, אבל הם התחילו לעבור די מהר ומשם זה התגלגל. ליל הבדולח זה כבר אחרי הסוף מבחינתי, רוב היהודים עלו קודם, כשאתה לא יכול להיות מועסק על פי חוק, זה רע מאוד כשלעצמו.
אירופה לא התדרדרה ביום אחד, גלי אנטישמיות שטפו אותה כבר עשורים לפני ובגלל זה היו גלי הגירה גדולים לארץ (וארה"ב) עוד הרבה לפני שהיטלר עלה לשלטון. בפולין לצורך העניין היו פוגרומים ביהודים ואנטישמיות הרבה לפני שגרמניה כבשו אותם.
אני לא מכיר עד הסוף את ההגות. מה הכוונה המעשית בקץ הציונות? ממה שנראה לי ממחיה בארץ, מצבנו הפוך.
זה הציטוט: ״הגאווה הלאומית תשא אותנו מלאומיות גואה וגאה (בעקבות כיבוש השטחים במלחמת ששת הימים) ללאומנות קיצונית ומשיחית. השלב השלישי יהיה התבהמות, והשלב האחרון- קץ הציונות״.

ישראל תהפוך ממדינה שתפקידה העיקרי היה לשחרר עם אחד למדינה שתפקידה העיקרי הוא לשעבד עם אחר. הכוונה שישראל תפסיק להתקיים כבית לאומי מוסרי לעם היהודי ותהפוך למדינה שתפקידה להפגין את העליונות הלאומנות היהודית, יהודים אחרים לא יוכלו להזדהות איתה/לחיות בה.
אני מבין מה שאתה אומר, אבל תזכור שבשואה זה בהחלט היה כך - משפחות חילקו את הביצים באופן מודע וקר, חלק מהביצים נשברו וחלק שרדו.
לא הבנתי עבור מי אתה צריך לשרוד (כעם)? זו משימה?
בניגוד לחרדים, ד"א, שהילודה שלהם אמנם תהפוך אותם לרוב - אבל לא כולם ישארו חרדים, והחרדים כקבוצה לא ישארו אותו דבר. קשה להגיד את זה על גטאות האסלאם באירופה.
מה ההבדל בין הגטאות של האסלם לגטאות של החרדים? אם כבר, הילדים בגטאות של האסלם מחוייבים ללמוד תרבות מערבית חילונית כך שהסבירות שלהם להטמע בטווח הרחוק הרבה יותר גבוה.
אני חסיד גדול שלאנשים לא באמת אכפת. עד שזה נוגע לקצה קצהו של משהו שנוגע אליהם. יהודי תפס להם את החניה? קל לפנות אל "יהודי מסריח תפס את החניה".
אבל זה באותה מידה היה יכול להיות סומלי, פשוט אנחנו סלבס של שנאה, נפוצים בכל העולם ולא מתחברים עם כולם.
אנחנו לא באמת סלבס של שינאה גם אם אנחנו מאוד אוהבים לחשוב כך (isn't the Jewish people suffered enough). ב 8 באוקטובר מלבד איסלמיסטים ושמאל/ימניים מאוד קיצונים רוב העולם היה בעדנו, ברגע שאנחנו התחלנו להפציץ בלי הבחנה בין אזרחים למחבלים בעזה ,תוסיף ציטוטים של שרי ממשלה וחברי כנסת שלא היו מביישים את גבלס, אז ברור שהכוס התהפכה. אתה לא יכול לנתק את המעשים שלנו מהמצב הנוכחי.

נערך לאחרונה ב:
לא, תקרא מה שכתבתי - בגרמניה מרגע עליית היטלר, בפולין מרגע פלישת היטלר.
מה ש @היום מתה אמא כתב- זה ממש לא היה בום פתאומי. אכן התרגלו לדברים ונירמלו אותם, כמו שעושים גם בימינו.
לגבי המשבר הכלכלי, לא רואה איך זה קשור ישירות ליהודים.
כלומר, לפי התזה שלך- יש משבר, מאשימים את המיעוט המצליח.
נכון, אם כי ארה"ב מדינה כל כך גזענית בדיוק בגלל שכולם אזרחים שווים בפני החוק ממוצאים שונים. יותר מאירופה.
האדם הלבן הנעלה בעיניו, מה שפעם היה WASP, חייב למצוא דרך להפריד בינו לבין השאר.
אבל להשמיד בכוונה הם עוד לא השמידו, זה יאמר לזכותם.
השמידו אינדיאנים. היה משהו עם שחורים. והיה את הסיפור עם יפנים במלחמת העולם השניה. הטענה שלי היא לא שהם אנשים טובים יותר, אלא שהגיוון התרבותי הגדול והגדל שאני לא חושב שיש לו תקדים בתולדות האנושות הוא יתרון גדול למהגרים על פני שבט דומיננטי שיכול להתהפך עליך.
מה ש @היום מתה אמא רשם, גם הציטוט וגם הפרשנות. ולגבי המצב הנוכחי אני מתרשם שהדעות חלוקות.
אז אני מנסה לא להגיע למצב הזה. ואני מתרשם שילדי מוגנים כאן יותר מאשר בישראל. כמובן שאולי אני טועה.

לגבי אירופה, מוסלמים וחרדים, יש ציטוט יפה של מילטון פרידמן השם יקום דמו, ״אתה יכול לקיים מדינת רווחה, ואתה יכול לנהל מדיניות הגירה ליברלית, אבל לא את שניהם ביחד״. אירופה חשבה שהיא יכולה, אבל הוא היה יהודי חכם. חרדים בישראל באותה קבוצה מחשבתית. אצלנו סגרו עכשיו גבולות על הרבה פחות ממה שהולך באירופה. ובצדק סגרו.
אנחנו בני אדם כמו כולם. גם אם נקבל שיש הבדלים בין עמים, שאני מוכן לקבל, המחשבה שאנחנו מיוחדים, יותר טובים, העם הנבחר, מה שתרצה, היא אחת המקורות הגדולים של הצרות שלנו. כיחידים וכאומה.

שלום לכולם ובפרט לבעלת הבית! @הסולידית
קראתי מחקר אקדמי שנכתב על ידי שני חוקרים מאוניברסיטת רמת גן על האנומליה של השקל.
מחקר מקיף ומעמיק מאוד!
שנכתב בשיתוף פעולה עם בנק ישראל.
המאמר גורם לי לחשוב שייתכן והתחזקות השקל אינה פתירה אפילו לא על ידי בנק ישראל.
והאמת שזה מפחיד אותי, נראה כמו אירוע בלתי פתיר.
אולי תם עידן המשקיע הלא מגודר הפאסיבי בישראל?

נערך לאחרונה ב:
אולי תם עידן המשקיע הפאסיבי בישראל?
התחזקות השקל אינה בעיה למשקיע במניות. בדיוק כמו שאם היית מחזיק גוש זהב אז לא היה אכפת לך שמחירו בשקלים ירד. יש לו עדיין ערך של "גוש זהב".
באותו אופן אם אתה מחזיק "בעלות על חברה" אז אתה נשאר עם "בעלות על חברה" בלי קשר לאיך אתה מודד את זה.

התחזקות השקל אינה בעיה למשקיע במניות. בדיוק כמו שאם היית מחזיק גוש זהב אז לא היה אכפת לך שמחירו בשקלים ירד. יש לו עדיין ערך של "גוש זהב".
באותו אופן אם אתה מחזיק "בעלות על חברה" אז אתה נשאר עם "בעלות על חברה" בלי קשר לאיך אתה מודד את זה.
אבל כשאני צריך בגיל 60 ללכת למכולת מה יעזור לי גוש זהב?

אני בארה״ב. לשוטרים יש אקדחים :-). ואני מסכים שלאירופה בעיות גדולות יותר. אבל גם שם רואים כבר תנועת נגד חזקה אל מול ההגירה המוסלמית והשינויים הדמוגרפיים. קל זה לא יהיה להם, אבל הציבור שם בפירוש מבין את הבעייתיות במצב הנוכחי והמגמות. נראה מה יילד יום.
כי כאן אין ציבור מוסלמי, ציבור חרדי, ציבור משיחי וציבור נודר דוקר.
בתור חילוני ישראלי אין סיכוי לחיות כאן.
רק השבוע נכנסו חיילים לכלא בגלל פגיעה בדת..והם מבלבלים לך בשכל "אבל באירופה וארה"ב"
להזכירך יש עשרות אלפי משתמטים לא בכלא.
כמו שהשקל עולה ככה הוא גם יירד וזה יהיה חזק.

לא מנסה לחטוף את הפוסט, ואני יודע שזו נושא חרוש:

בעוונותיי קראתי מספר פוסטים בפורום בנושא, ביניהם הפוסט המפורסם של שלמה וארצי - ואני פשוט לא מצליח להבין את זה. הרי כשאנחנו קונים מניה אנחנו חשופים בעיקרון לשני גורמים עיקריים - ביצועי המניה במקור, וערך המטבע במקור בוא היא נקובה לעומת המטבע שבו אני סוחר בה - עד כאן אני צודק?

אבל איך זה עוזר לי בתור אדם שמתנהל אך ורק בשקלים? הרי המחירים של שום דבר כאן לא ירדו בעקבות זה, בפועל הכל יעלה אותו הדבר או יותר - ולכן פשוט מאוד הפסדתי שקלים. אפשר להתווכח שאפשר לייבא את מקבץ הדברים שיבואנים לא חסמו מלקנות באמזון (לא יודע איך זה יעזור לי עם הוצאות שוטפות אבל נגיד), אז איך בדיוק ההתחזקות של המטבע אינה בעיה?

ביצועי המניה במקור
אין דבר כזה.

תחשוב על מניית טבע שנסחרת גם בשקלים וגם בדולרים. מה ה"מקור" של המניה הזו?
מה ה"מקור" של ערך הזהב?

הרי המחירים של שום דבר כאן לא ירדו בעקבות זה,
זה בגלל שאין בארץ תחרות. אילו היתה ממשלה נורמלית, המחירים בשקלים היו יורדים עקב התחזקות השקל.
בפועל המחירים עלו באופן ריאלי גם אם לכאורה בשקלים הם נשארו במקום.

ראה שרשור פה.

מה ה"מקור" של ערך הזהב?
אם נניח שאנחנו מדברים על מניות אפל או אנבידיה: נכון שהן גלובליות, אבל בסוף המטה שלהן דולרי, הדיווח דולרי, ורוב התמחור העולמי של המוצרים שלהן מתיישר לפי הדולר (ביקשתי מג'מיני את הדוחות שלהן כמה שנים אחורה). אז החשיפה שלי היא קודם כל לערך הנכסים האלו כפי שהם נתפסים בעולם הדולרי, לא?

נכון שיש להן תנועות נוספות חוץ מהדולר - אבל האם העיקר הוא לא בדולרים? למשל כל הדוחות שהיא מגישה לרשות המסים, כל התחזיות של האנליסטים, התמחור, והמדידה של המניה הם בדולרים. בסוף החברה גם מחלקת דיבידנדים וקונה את המניות של עצמה/buybacks בדולרים, וכו' - אז תאורטית המטבע הוא רק סרגל מדידה לערך המניה, אבל בפועל האם זה לא יותר מזה? כאילו, המניה לא ממש חיה בוואקום, לא? (ייתכן מאוד שאני טועה, אני עדיין מנסה ללמוד על הנושא)

זה בגלל שאין בארץ תחרות. אילו היתה ממשלה נורמלית, המחירים בשקלים היו יורדים עקב התחזקות השקל.
בפועל המחירים עלו באופן ריאלי גם אם לכאורה בשקלים הם נשארו במקום.
מסכים איתך לגמרי, אבל שוב אני לא מעוניין בסמנטיקה ולא בטרמינולוגיה. אני מעוניין אך ורק בכמה כח הקנייה שלי גדל. אני לא מדבר על עולם מושלם... לכן למה אנחנו לא מתחשבים בזה כשמדברים על גידור? (זה לא שגם אם תתחלף ממשלה אז משהו בנושא ישתפר - בוא נהיה כנים, כלל המפלגות נשלטות על ידי מונופולים/טייקונים וכד' בכל אופן. מה שנקרא, "זו טריפה וזו נבלה")

אבל האם העיקר הוא לא בדולרים?
כן, מאוד נוח ומקובל למדוד בדולרים, בגלל זה הרבה טועים בנושא הזה.
לוקח זמן להפנים שאין שום דבר מיוחד בסרגל הזה. מה שבאמת משנה זה כוח הקנייה שלך, גם אם מישהו אחר אמר שהנכס (לפי מדידתו) עלה פי 5 או ירד פי 5.

אני מעוניין אך ורק בכמה כח הקנייה שלי גדל.
בדוגמה למעלה כוח הקנייה שלך בישראל קטן, וזאת מהסיבה שהכל התייקר ריאלית. קשה לראות את זה כי המחיר לכאורה "נשאר במקום", אבל בפועל הוא עלה ריאלית כי השקל שווה יותר.
דוגמה דואלית היא להחזיק כסף במזומן. לכאורה אתה לא מפסיד כי הוא "נשאר במקום" אבל בפועל האינפלציה אוכלת אותו ריאלית.

לעומת זאת אם אנחנו מסתכלים מחוץ לישראל, תגלה שהתיק שלך שלכאורה ירד בשקלים, עדיין קונה את אותה כמות של זהב/ביטקוין/מניות אפל/יורו/שעוני רולקס. הוא לא איבד מערכו בגלל היחס שקל/דולר.

הרי כשאנחנו קונים מניה אנחנו חשופים בעיקרון לשני גורמים עיקריים - ביצועי המניה במקור, וערך המטבע במקור בוא היא נקובה לעומת המטבע שבו אני סוחר בה - עד כאן אני צודק?

אבל איך זה עוזר לי בתור אדם שמתנהל אך ורק בשקלים?
בחמש שנים האחרונות עלה הסנופי ב-68% והשקל התחזק בפחות מ-9%.
בעשר שנים האחרונות עלה הסנופי ב- 239% והשקל התחזק ב-22%.
איפה אתה רואה בעיה?

אם נניח שאנחנו מדברים על מניות אפל או אנבידיה: נכון שהן גלובליות, אבל בסוף המטה שלהן דולרי, הדיווח דולרי, ורוב התמחור העולמי של המוצרים שלהן מתיישר לפי הדולר (ביקשתי מג'מיני את הדוחות שלהן כמה שנים אחורה). אז החשיפה שלי היא קודם כל לערך הנכסים האלו כפי שהם נתפסים בעולם הדולרי, לא?

נכון שיש להן תנועות נוספות חוץ מהדולר - אבל האם העיקר הוא לא בדולרים? למשל כל הדוחות שהיא מגישה לרשות המסים, כל התחזיות של האנליסטים, התמחור, והמדידה של המניה הם בדולרים. בסוף החברה גם מחלקת דיבידנדים וקונה את המניות של עצמה/buybacks בדולרים, וכו' - אז תאורטית המטבע הוא רק סרגל מדידה לערך המניה, אבל בפועל האם זה לא יותר מזה? כאילו, המניה לא ממש חיה בוואקום, לא? (ייתכן מאוד שאני טועה, אני עדיין מנסה ללמוד על הנושא)

בגדול, המזומן של רוב החברות הללו הוא לטווח קצר. הכסף עובד, ומושקע פנימה בחברה ברובו, פרט לכסף תפעולי שצריך להיות זמין.
הערך מגיע מהמוצרים, הסחורות והשירותים.
ארה"ב גם שופעת בחברות מוטות שירותים.

דמיין גוגל. הערך של גוגל מגיע ברובו מהסתכלות קדימה גם על הכנסות מפרסום, מנויים של גוגל דרייב וכו'...
בפשטות אפשר לחשוב נניח שהם לא מחזיקים מזומן. כל חודש נכנס להם כסף מהשירותים מחדש. כלומר הערך שלהם הוא ביכולת לתת את השירותים ולא בערימת דולרים איפשהו. היכולת לתת גוגל דרייב, לא מושפעת מהמטבעות, בוודאי לא בטווח הארוך (אפילו לא חייב ארוך מאד. אבל יותר מכמה חודשים).
אם יש אינפלציה דולרית ושחיקה בכוח הקניה, המחיר גם של המנוי יעלה וכך גם היחידות דולר שתקבל בחודש הבא על אותו שירות. בחודש הבא תשתמש בכסף הזה, כדי להגדיל ערך לחברה וזה לא סתם ישמר כמזומן בחברה או ייועד לשימוש בטווח קצר. חברות לא מחזיקות סתם מזומן לטווח ארוך.

ה- "מקור" הוא דולרי, לא רק של מניית טבע אלא של כמעט כל הכלכלה העולמית, כי זה מטבע הרזרבה העולמי, כל שאר המטבעות הם כיוונון מקומי ביחס לדולר. במילים אחרות ארה"ב היא המדינה היחידה בעולם שמאזן התשלומים שלה הוא במטבע מקומי.

ה- "מקור" הוא דולרי, לא רק של מניית טבע אלא של כמעט כל הכלכלה העולמית, כי זה מטבע הרזרבה העולמי, כל שאר המטבעות הם כיוונון מקומי ביחס לדולר. במילים אחרות ארה"ב היא המדינה היחידה בעולם שמאזן התשלומים שלה הוא במטבע מקומי.
אני לא ממש מסכים, אבל אם נזרום עם הדעה הזו, אז צריך למדוד גם את המחירים במכולת בדולרים.
ואז נגלה שבאמת כל המחירים עלו, שזה מה שכתבתי קודם. לא שתיק ההשקעות ירד כי הוא היה חשוף לשקל.

לעומת זאת אם אנחנו מסתכלים מחוץ לישראל, תגלה שהתיק שלך שלכאורה ירד בשקלים, עדיין קונה את אותה כמות של זהב/ביטקוין/מניות אפל/יורו/שעוני רולקס. הוא לא איבד מערכו בגלל היחס שקל/דולר.
מתנצל אולי אני לא מבין את הנקודה שלך עדיין, אבל מה זה משנה לי שהתיק מחוץ לישראל עדיין קונה את אותה כמות של נכסים זרים? בסופו של דבר עבור אדם שמתנהל עם שקלים ומממש/מושך מהתיק, הוא חד משמעית הפסיד ריאלית. אני מפספס משהו?

בחמש שנים האחרונות עלה הסנופי ב-68% והשקל התחזק בפחות מ-9%.
בעשר שנים האחרונות עלה הסנופי ב- 239% והשקל התחזק ב-22%.
איפה אתה רואה בעיה?
לא יודע, תלוי מתי קנינו כל דבר (סכום מלא מראש או DCA). אפשר להסכים שזו דווקא כן בעיה שיש התחזקות מטבע של 20% בשנה שאוכלת את כלל הרווחים מעשר השנים האחרונות במכה? הרי אחוזים מכפילים, ולא מחברים, לא? זה לא שפשוט עושים 239% רווח פחות 22% הפסד מהתחזקות השקל

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
אירופה לא התדרדרה ביום אחד, גלי אנטישמיות שטפו אותה כבר עשורים לפני ובגלל זה היו גלי הגירה גדולים לארץ (וארה"ב) עוד הרבה לפני שהיטלר עלה לשלטון. בפולין לצורך העניין היו פוגרומים ביהודים ואנטישמיות הרבה לפני שגרמניה כבשו אותם.
לא ממש. אירופה תמיד הייתה אנטישמית מפעם לפעם, המשבר בין המלחמות תרם מאוד, סתם כי כשאין כסף מאשימים מישהו אחר.

אבל ההשמדה כהשמדה, באה בבום -
עליית הנאצים לשלטון, תהליך של שנים בודדות. (אני מסתכל על ממתי שהם היו קוריוז ועד מתי שהם אחזו במושכות, לא מתי שהם הוקמו).
העברת חוקי גזע שמנעו מיהודים העסקה, שנים בודדות (שוב, לא מדבר על "אווירה", מדבר מתי התחילו לחוקק עד מתי שפוטרו).
כיבוש פולין והכנסה לגטאות, עניין של חודשים (הפולנים לא חשבו שיפלשו ביום אחד ובכמה חודשים ירכזו יהודים).
תחילת ההשמדה המאורגנת, עניין של שנים בודדות מאז ועידת ואנזה (בין בורות ההריגה עד אחרון תאי הגזים יש בקושי 4 שנים).
כיבוש הונגריה והשמדת יהדותה, עניין של חודשים (שוב, מהרגע שלא חשבו שיפלשו, או לפחות לא היו בטוחים, עד השמדה - פחות משנה).

במילים אחרות - אני אומר שברגע שזה מתחיל, זה יכול להסלים מאוד מהר.
במילים אחרות, כמו שהיום מרגישים גלי אנטישמיות ושנאת זרים, כמו שהרגישו לפני שנות ה40, כשזה מדרדר זה מדרדר מהר.

לצורך העניין, ההשוואה הרלוונטית לארץ היא "תמיד ערבים רצחו יהודים, השביעי באוקטובר זה תהליך ארוך שצפוי היה שיגיע".
במקרו זה נכון, במיקרו זאת לא ההשוואה שלי - אף אחד לא ידע שהפוגרום הזה באוקטובר יגיע, בדיוק כמו שיהודי פולין ב1939 לא ידעו איזה פוגרום מצפה להם.
לא הבנתי עבור מי אתה צריך לשרוד (כעם)? זו משימה?
לא הבנת את הציטוט. א., כן, בהחלט, זו המשימה, לשרוד. זה עניין אבולוציוני פשוט כשאתה נתון למתקפה - לא כולם ישרדו, איך תדאג שחלק כן?
ב., הכוונה הייתה שהאמירה שלו "אנחנו לא ביצים, אנחנו כמשפחה ביצה אחת" זו אמירה מנותקת מהמציאות. בשואה, במודע, משפחות גרעיניות חילקו את הביצים כדי שחלק ישרדו.
מה ההבדל בין הגטאות של האסלם לגטאות של החרדים? אם כבר, הילדים בגטאות של האסלם מחוייבים ללמוד תרבות מערבית חילונית כך שהסבירות שלהם להטמע בטווח הרחוק הרבה יותר גבוה.
ההבדל הוא שהאסלאם קולוניאליסטי מטבעו. ההבדל הוא שמחוץ לגטאות החרדים נמצאים אנשים מבני עמם, בעוד מחוץ לגטאות האסלאם יש זרים שצריך לכבוש או להשמיד.
המציאות מראה שיש זרימה של חרדים החוצה, ושל יהודים פנימה, זה עם אחד. כמובן שיש מוסלמים שנטמעים, אבל זרימת המוסלמים מהירה מכדי לאפשר היטמעות של כולם.
אנחנו לא באמת סלבס של שינאה גם אם אנחנו מאוד אוהבים לחשוב כך (isn't the Jewish people suffered enough). ב 8 באוקטובר מלבד איסלמיסטים ושמאל/ימניים מאוד קיצונים רוב העולם היה בעדנו, ברגע שאנחנו התחלנו להפציץ בלי הבחנה בין אזרחים למחבלים בעזה ,תוסיף ציטוטים של שרי ממשלה וחברי כנסת שלא היו מביישים את גבלס, אז ברור שהכוס התהפכה.
אנחנו בהחלט כן. למה אתה חושב שב8 באוקטובר היו בעדנו? שוב, כי אנחנו מוכרים בכל העולם - לשנאה ולפטישיזציה. אמרתי את זה, אני חושב שאתה יודע לקרוא.
האם אכפת לך מסבל תושבי אל פאשר? לא ממש, כי אתה לא מכיר אותם. אותנו מכירים כמעט כולם, ולכן אנחנו סלבס של שנאה או הערצה. אתה לא קורא ומגיב דברים לא קשורים.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
M האנומליה של תעשיית הקרנות בישראל שוק ההון 6
A האם יש טעם לגוון את החלק הסולידי של התיק: שוק ההון 4
N חוקיות של בוט פולימרקט קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 3
ס איך להעריך כדאיות של פוליסת ביטוח בריאות מהעבודה? צרכנות פיננסית 5
שיר הלל לטבע איך לבחור קרן ספציפית מתוך שורה של אופציות שוק ההון 4
Finfree תיק של אמא בת 80 שוק ההון 18
P זכות הצבעה של יורדים מהארץ פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 76
ה מקורות של כלכלנים בכירים בעד ונגד השקעה פאסיבית שוק ההון 24
א יתכן שסיפור ה-Margin Call של לאופולד אשנברנר מוכיח, שבסוף הכל עניין של דטרמיניזם פוסטים מאיכות נמוכה 32
נ מחפש ספרים וחוברות מעודכנים של קורס אתיקה ודיני ניירות ערך (למבחני רשות שוק ההון);לקניה יד 2 התפתחות אישית 0
א התייעצות כדאיות: הוספת ממ"ד לדירת השקעה באזור השרון (עלות של כ-205 אלף שקל) נדל"ן 27
P אקטואר לבדיקת כדאיות של מודל פיננסי קבוצתי פוסטים מאיכות נמוכה 4
ל ניתוח מדיניות השקעה של 'מיטב' פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 79
I בנקאות פתוחה - כרטיסים של שני בני זוג באותו חשבון צרכנות פיננסית 7
א רפורמת ״חשבון השקעה״ של משרד האוצר… מה דעתכם? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
S פריסת מס אחורה (של חל הודעה מוקדמת/ מענק פרישה/ ימי חופשה/ ימי מחלה) מיסים 6
B דיווח על הכנסה משכירות - אופן החישוב בטופס הדיווח של מס הכנסה לא ברור לי נדל"ן 0
E תשואה של אג״ח גבוהה מקרן כספית? שוק ההון 5
D קרן כספית חשופת דולר - עמלה של 2.5% ?! שוק ההון 5
G תיק השקעות של gabi שוק ההון 8
$$$ טראמפ $$$ תיק ההשקעות של טראמפ?! שוק ההון 206
V פטור ממס הכנסה ורווחי הון במצב נכות של 100% מיסים 4
H פנסיה גדולה מדי - צרות של עשירים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
ל דרישה של הברוקר הישראלי לסגור את התיק עקב מעבר לחו"ל ברוקרים ופלטפורמות מסחר 4
רם בוסני פרויקט "מנהטן 101" (פרויקט מס' 32) של חברת ההשקעות SDB. נדל"ן 2
J משיכת של כספים שהופקדו לקצבה מוכרת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
מ שאלות דיווח שנתי של עובד הייטק עם חשבון השקעות רגיל בבנק מיסים 4
ר איזה יועץ אני מחפשת?(השקעות בני"ע עם היבט מיסויי של מגורים באירופה וחיים ביורו) שוק ההון 2
N מיקסום של צבירות נמוכות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
R חלוקה מחדש של תיק השקעות 1.1m שוק ההון 8
י השוואה נכונה של הצעות משכנתה שונות נדל"ן 11
$$$ טראמפ $$$ סגנון ההשקעה של הסולידית פוסטים מאיכות נמוכה 172
M האם זה תקין שעמלת הקניה של מניה מחושבת כחלק ממחיר המניה? שוק ההון 1
Y השקעה של כספי פיצויים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
א שאלות לגבי ביטוח דירה של הוריי נדל"ן 2
ה התייעצות לפני פנייה לממונה על שוק ההון: פריצת תקרת אכ"ע חוזית, "קניבליזציה" של התגמולים ותשובת סוכנות ההסדר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
B עזרה למפתחים: מחפשים דוגמאות למבנה של דוחות תיקי השקעות (ללא פרטים אישיים!) שוק ההון 4
J שמירה להורשה של קופת גמל לפיצויים, האם כדאי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
SolidAce מס יסף על מכירת ניירות ערך של ידועים בציבור מיסים 4
A המתמטיקה של החופש: האם יש מתכון לפרישה בטוחה? פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 106
U דוח שנתי למס הכנסה 1301 ליחיד - באיזה שדה להזרים את החשבונית של יועץ המס? מיסים 3
E האם אפשר להעביר חשבון ib מהבינלאומי לישראלי, והאם זה עדיין נחשב פיזור פיזי של ההון. שוק ההון 8
ב קרן השתלמות IRA - הגבלת קניה של נייר בודד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
ב מאמר מעניין באתר של קיצ'ס - לגבי דחיית פרישה פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 2
1 תואר במדעים, התלבטות של אמצע החיים התפתחות אישית 0
S מתלבט מה לעשות במצב הנוכחי של שוק העבודה התפתחות אישית 4
Royi סיבות לשחיקת ערך בקרן של אגרות חוב שוק ההון 1
K זיכוי מס על ביטוח חיים של משכנתא מיסים 0
OOmer מעבר מאינטראקטיב ישראל - עדכון 2026 ואפשרות של Delink חשבון קיים שוק ההון 12
Y איך כדאי לנהוג בהנחה וזכיתי בדירה למשתכן וארצה למכור בהיבט של משכתנא נדל"ן 2

נושאים דומים

Back
למעלה