@אורי ג. @יעקב
מה אתם חושבים על מה שרוני כותב אתם
גם חושבים שמחיר למשתכן כמו שכתבתי למעלה זה השקעה בינונית?
אני חושב שלקנות דירה דרך מחיר למשתכן במקומות כמו מודיעין (ההנחה גבוהה מ-30%) זו עסקה נהדרת.
אני לא רואה מצב שדירת 5 חדרים חדשה במודיעין או בראשון שעולות במחיר למשתכן כמליון 200 ועולות בשוק באזור ה-2 מליון (אם לא יותר) תהפוך לדירה שערכה נמוך יותר. בואו לא נשכח שהמחיר במחיר למשתכן משקף פחות או יותר את עלויות הבנייה כשלאף אחד אין כמעט רווח, מלבד מסים כמובן.(הקרקע כמעט בחינם, קבלנים עשו תחרות גדולה מאוד על מחיר המכירה והן לא יכולות לעלות אותו). לכן אני לא רואה שום תסריט בו מחיר הדירה יירד מתחת למליון 200.
באופן כללי הטענה הכי גדולה לירידת מחירי הנדלן זה שהם עלו כל כך הרבה, א. זו לא סיבה. ב. לאורך 20 שנים, כמעט ולא היתה עליה ריאלית (נטען פה המון בפורום) אז אולי המחיר לא עלה בכל כך הרבה והוא הגיוני?
ובכלל אי אפשר לטעון לבועה לפני שהיא התפוצצה, כי השוק יודע יותר טוב ואם אלה המחירים אז נכון לרגע זה, אלה המחירים הסבירים. מאוד ייתכן שתהיה ירידה כלשהי במחירים מתישהו אבל זה לא מעיד על בועה, אם ב-2010 דיברו על בועה ומאז המחירים עלו בנניח 80% ועוד שנה הם יירדו ב-20% אז היתה בועה?
כנראה שכאשר הריבית תעלה המחירים יירדו קצת, אבל לא ברור בכמה ובכלל מתי תעלה הריבית. בינתיים גם יש עוד השפעות על השוק ונוצרת פה שכבה של אוכלוסיה שמרוויחה הרבה מאוד כסף ולהם אין בעיה לקנות דירות במחירים גבוהים, למעשה הם קונים כבר עכשיו דירות במחירים הנוכחיים. ולא רק הם , הרבה אנשים מצליחים לקנות דירות במחירי השוק של היום. בכלל הטענה שאנשים לא יכולים לשלם כאלה מחירים או יחס משכורות למחיר פחות משמעותי כשלבערך 75% מהאוכלוסיה יש דירה שצמודה למחירי השוק. גם למי שאין הרבה פעמים להורים יש או שיש להם משרות שמשלמות יפה מאוד. אז מי נשאר ? אולי 20% החלשים ביותר באוכלוסיה, שהם באמת כנראה לא יכולים לקנות דירה וזה כנראה נורמלי.