• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

בועת נדל''ן

• פותח הנושא פותח הנושא dodesb
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
1. הבנקים מממנים את רוב הקבלנים ואת רוב הקונים בארץ.
2. מבחינה מאזנית הבנקים יהיו במצב קטסטרופלי אם מחירי הדירות ירדו ב 50% מחר בבוקר (בסגנון משבר 2008).
3. לבנקים אין בעיית נזילות.
נכון.
4. קיים קרטל בתחום הבנקאות.
לא נכון. זה שוק אולטרה משוכלל והתחרות שם עזה מאד.
5. הבנקים הם מעסיק חשוב מאד של תחום שמאות הבניין.
הם לא, ההפך הוא הנכון הם מורידים לשמאים את המחירים לתחתונים ורבים מהם כלל לא עובדים עם הבנקים.
"אל תדאג, נמשיך לספק לך אשראי לכמה זמן שתרצה עד שתמכור במחיר X" כדי שהקבלן יבין שאין לחץ אמיתי למכור ב X-1..
אתה ממש לא מבין איך התחום עובד... לא הקבלן קובע את המחיר ולא הבנק קובע את המחיר, השוק קובע את המחיר. הבנקים+הקבלנים לעולם ינסו להשיא את רווחיהם.
עלויות המימון הן לחץ משמעותי.
זה נכון אבל נכון להיום עלויות המימון נמוכות מאד בגלל הריבית הנמוכה במשק.
אני משער גם שדירות רבות שלא נמכרו בפרוייקט גמור עושות נזק תדמיתי.
תמצא לי 1 כזה בארץ.

לא נכון. זה שוק אולטרה משוכלל והתחרות שם עזה מאד.

נחמד שאתה קורא לקרטל הבנקאי, שוק "אולטרה משוכלל" כאשר יש מספר מוגבל של שחקנים שקיימים כבר עשרות שנים, ושלט "אין כניסה" גדול לשחקנים חדשים.
אם ככה, אולי תסביר לי איפה אני יכול להשיג הלוואת נון-ריקורס לנדלן בישראל? ואם אין אחרים שמספקים אותו, ואני רוצה לספק מוצר כזה, איך בדיוק אני מתחיל?

כל תחום שמוגבל כניסה לשחקנים חדשים על ידי הרגולציה, יהפוך בפועל לקרטל שיתאם מחירים ושרותים על ידי "קריצות" ואיתותים אחרים ("אנחנו לא מאמינים בהורדות מחירים"). כמובן שתהיה תחרות פה ושם על עשירית האחוז פה, או עשירית האחוז שם, אבל לא יהיה מתחרים חדשים שישנו את השוק כמו גולן טלקום או רמי לוי, או קריסות כמו מגה וקלאבמרקט.

אגב, לא חושב שזה רע, אבל בוא לא נקרא לזה שוק משוכלל. בשוק משוכלל חייבת להיות אופציה לשחקנים חדשנים להכנס, ולשחקנים ישנים לצאת
.
הם לא, ההפך הוא הנכון הם מורידים לשמאים את המחירים לתחתונים ורבים מהם כלל לא עובדים עם הבנקים.

הורדת המחירים לרצפה הולכת בדרך כלל עם כוח. מי שאין לו כוח לא יצליח להוריד מחירי השמאים לרצפה.

אם ככה, אולי תסביר לי איפה אני יכול להשיג הלוואת נון-ריקורס לנדלן בישראל? ואם אין אחרים שמספקים אותו, ואני רוצה לספק מוצר כזה, איך בדיוק אני מתחיל?
בעסקאות גדולות נון ריקורס הוא המציאות. בארה"ב נון-ריקורס למגורי יחיד ולא להשקעה הוא ככל הידוע לי בחוק ולא תלוי ברצונם של הבנקים.
נחמד שאתה קורא לקרטל הבנקאי, שוק "אולטרה משוכלל" כאשר יש מספר מוגבל של שחקנים שקיימים כבר עשרות שנים,
תקרא מה שכתבתי, כתבתי שבכל הקשור למשכנתאות למגורים הוא אולטרה משוכלל וזה אכן המצב.
, ושלט "אין כניסה" גדול לשחקנים חדשים.
בוודאי שיש כניסה, זה פשוט תחום עם כ"כ הרבה רגולציה וחסמי כניסה שאף גוף שפוי בדעתו לא רוצה להכנס לפה, מה גם זה שוק פיצי לגופים בינלאומיים אז זה פשוט לא מעניין אותם, להזכירך כל המדינה שלנו בגודל של 2 ערים בארה"ב.
אגב, לא חושב שזה רע, אבל בוא לא נקרא לזה שוק משוכלל. בשוק משוכלל חייבת להיות אופציה לשחקנים חדשנים להכנס, ולשחקנים ישנים לצאת
אני מסכים באופן כללי, באופן פרטני דיבר על שוק המשכנתאות למגורים ובתחום הזה מתקיימת תחרות משוכללת מאד, אני לא מדבר על תחומים אחרים.

לא התעמקתי אבל לפי הגרף שהביאו שם יוצא שהתשואה השנתית על שכירות קטנה מ- 1%. מה שלא הגיוני.

מדובר פה על הפער בין שכירות ממוצעת לעומת מחיר דירה ממוצעת. בשנת 2006 היה יתרון לרכוש דירה על פני השכרת דירה, בשנת 2008 היה איזון בין שני הפרמטרים, והחל משנה זו ועד היום, למרות העלייה של מחירי השכירויות, עליית מחירי הנכסים הייתה משמעותית יותר ומכאן נוצר הפער (בעיקר בזכות הריבית הנמוכה של המשכנתאות).

נערך לאחרונה ב:
הריבית הנמוכה במשק ולא ריבית המשכנאות.

הריבית של המשכנתאות עדיין נמוכה יחסית היסטורית למרות שהתיקרה ב 60% בשנתיים האחרונות.

הריבית של המשכנתאות עדיין נמוכה יחסית היסטורית למרות שהתיקרה ב 60% בשנתיים האחרונות.
נכון אבל הריבית במשק עדיין בתחתית של התחתית וזה לא מעודד ירידת מחירים בלשון המעטה. עליות המחירים גם הם היו בעיקר בגלל ירידת הריבית, ירידת ריבית המשכנתאות נבעה בחלקה מירידה בריבית במשק אבל לא רק.

הנה דוגמא חביבה איך המערכת מנסה למנוע קריסת הבועה:
(ואני תוהה, אם אף אחד לא מוכן לשלם, אז איך זה "מחיר ריאלי"? )

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4986280,00.html

גירושין ובית ב-40 מיליון שקל: ביהמ"ש הסכים לחכות ל"אוליגרך"
בעקבות פרידה דרש בעל למכור מיידית את הבית היוקרתי במרכז הארץ. אבל ביהמ"ש קיבל את בקשת האישה לחכות לאיל הון שישלם מחיר ריאלי

"חברי הועדה הסכימו כי העלייה המתמשכת בהיצע הדירות על ידי הממשלה תתמוך בהתייצבות המחירים ולאחר מכן בירידתם", כך נכתב במסמך דיוני הריבית שפרסם היום בנק ישראל.
יש פה גם רמז לשר האוצר, שאני קורא "הרמה להנחתה". מצד אחד עידוד על הגדלת ההיצע - מאידך רמז שהנתונים האחרונים מעידים על ירידת קצב התחלות הבניה.

@רוני
אני גם מאחל לירידת מחירים אבל חשוב לכתוב בין כל התגובות שלא בטוח שירידה כזאת תגיע. הנדלן הוא שוק שנמצא בידיו של הרגולטור ולמעשה התמחור תלוי מאוד בו. כמו שציינתי במקום אחר טוקיו היא אחת הערים עם ההגירה הגדולה ביותר בעלום ב 15 שנה האחרונה ומצד שני העיר עם מחירי הדירות היציבים ביותר ב 15 שנים האחרונות. אחת הסיבות לזה זה בנייה. במקרה של ירידת כמות הרוכשים ובמקביל ירידת כמות הבנייה הירידה לא תקרה. אם ימשיכו לבנות אבל רק בפריפרייה הירידה לא תקרה באיזורי ביקוש. מה שאני כן משוכנע הוא שאם אנשים ימשיכו לקחת התחייבויות כאלה גדולות מי שיספוג את האש יהיה הדור הבא בטור שיהיה חסר חסכונות וכסף לעזרה מההורים חלק מהאנשים פורסים את המשכנתא על 20-30 שנה מה שלא יאפשר חיסכון נסוף לילדים.

@רוני
אני גם מאחל לירידת מחירים אבל חשוב לכתוב בין כל התגובות שלא בטוח שירידה כזאת תגיע. הנדלן הוא שוק שנמצא בידיו של הרגולטור ולמעשה התמחור תלוי מאוד בו. כמו שציינתי במקום אחר טוקיו היא אחת הערים עם ההגירה הגדולה ביותר בעלום ב 15 שנה האחרונה ומצד שני העיר עם מחירי הדירות היציבים ביותר ב 15 שנים האחרונות. אחת הסיבות לזה זה בנייה. במקרה של ירידת כמות הרוכשים ובמקביל ירידת כמות הבנייה הירידה לא תקרה. אם ימשיכו לבנות אבל רק בפריפרייה הירידה לא תקרה באיזורי ביקוש. מה שאני כן משוכנע הוא שאם אנשים ימשיכו לקחת התחייבויות כאלה גדולות מי שיספוג את האש יהיה הדור הבא בטור שיהיה חסר חסכונות וכסף לעזרה מההורים חלק מהאנשים פורסים את המשכנתא על 20-30 שנה מה שלא יאפשר חיסכון נסוף לילדים.

השוק נמצא כבר היום בתהליך של שינוי מגמה, לגבי הרגולטורים, תמיד היו, ולמרות זאת עדיין היו מחזורי ירידות מחירים.
בשנת 87 התחיל מחזור עליות מחירי דירות, בשנת 89 החלה העלייה הגדולה מחבר העמים, תוך מספר שנים האוכלוסייה בארץ גדלה בלמעלה מ 20%, עליות המחירים נמשכו על לשנת 96, החל משנה זו החלו ירידות מחירים (המגמה השתנתה בשנת 2006) למרות הרגולטורים והמשך גלי העלייה.
למגמה של שוק יש מספר גורמים וכשהם מתחברים השוק משתנה.
לגבי הרגולטורים, אנחנו רואים את המאמצים שלהם להגדיל את היצא הדירות בשוק, מרחיקים משקיעים בברוטליות מהשוק, ומתכננים בנייה להשכרה על ידי גופים מוסדיים.

@רוני
אתה חושב שגם מחיר למשתכן זה השקעה לא טובה?
הפרט:
30% הנחה ממחיר השוק.
5% תשואה משכירות(בלי מימון לצורך העניין).
במודיעין לדוגמא.
הדירה תיהיה מוכנה עוד 5 שנים וניתן למכור רק אחרי 5 שנים .

@רוני
אתה חושב שגם מחיר למשתכן זה השקעה לא טובה?
הפרט:
30% הנחה ממחיר השוק.
5% תשואה משכירות(בלי מימון לצורך העניין).
במודיעין לדוגמא.
הדירה תיהיה מוכנה עוד 5 שנים וניתן למכור רק אחרי 5 שנים .

כדי לייצר עליית ערך משמעותית מומלץ להיעזר במימון, אך מאחר והשוק נמצא בתהליך שינוי מגמה זה מסוכן ויכול להעצים את ההפסד. מאחר והדירה תהיה מוכנה בעוד 5 שנים, יתכן שמחירי הדירות באזור יהיה זהה לדירות במחיר למשתכן (היתרון של ההנחה 30% מתבטל), עודף היצע הנכסים יוביל לירידה בשכירויות.

מאחר ואתה יכול למכור רק בעוד 10 שנים מהיום מצב זה מגדיל את החוסר וודאות לגבי מחיר השוק בעתיד, אלא אם כן אתה בונה על הכנסה פסיבית משכירות ואם זה אפשר לחיות.

האופציה הנוספת זה להמתין לתנאים נוחים יותר ברמת מחירי הנכסים בשוק להגדיל הון עצמי, ואז לבחור היכן לקנות בהתאם למיקום ולביקוש דירות להשכרה, נגישות למרכזי תעסוקה, אוניברסיטאות.......והפעם למנף את ההשקעה כדי להינות מעליית ערך משמעותית, וממחזוריות של עליה בשכירויות (בדרך כלל זה חופף לעליית מחירי הנכסים).

נערך לאחרונה ב:
@אורי ג. @יעקב
מה אתם חושבים על מה שרוני כותב אתם
גם חושבים שמחיר למשתכן כמו שכתבתי למעלה זה השקעה בינונית?

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
@אורי ג. @יעקב
מה אתם חושבים על מה שרוני כותב אתם
גם חושבים שמחיר למשתכן כמו שכתבתי למעלה זה השקעה בינונית?
אני חושב שלקנות דירה דרך מחיר למשתכן במקומות כמו מודיעין (ההנחה גבוהה מ-30%) זו עסקה נהדרת.
אני לא רואה מצב שדירת 5 חדרים חדשה במודיעין או בראשון שעולות במחיר למשתכן כמליון 200 ועולות בשוק באזור ה-2 מליון (אם לא יותר) תהפוך לדירה שערכה נמוך יותר. בואו לא נשכח שהמחיר במחיר למשתכן משקף פחות או יותר את עלויות הבנייה כשלאף אחד אין כמעט רווח, מלבד מסים כמובן.(הקרקע כמעט בחינם, קבלנים עשו תחרות גדולה מאוד על מחיר המכירה והן לא יכולות לעלות אותו). לכן אני לא רואה שום תסריט בו מחיר הדירה יירד מתחת למליון 200.
באופן כללי הטענה הכי גדולה לירידת מחירי הנדלן זה שהם עלו כל כך הרבה, א. זו לא סיבה. ב. לאורך 20 שנים, כמעט ולא היתה עליה ריאלית (נטען פה המון בפורום) אז אולי המחיר לא עלה בכל כך הרבה והוא הגיוני?
ובכלל אי אפשר לטעון לבועה לפני שהיא התפוצצה, כי השוק יודע יותר טוב ואם אלה המחירים אז נכון לרגע זה, אלה המחירים הסבירים. מאוד ייתכן שתהיה ירידה כלשהי במחירים מתישהו אבל זה לא מעיד על בועה, אם ב-2010 דיברו על בועה ומאז המחירים עלו בנניח 80% ועוד שנה הם יירדו ב-20% אז היתה בועה?
כנראה שכאשר הריבית תעלה המחירים יירדו קצת, אבל לא ברור בכמה ובכלל מתי תעלה הריבית. בינתיים גם יש עוד השפעות על השוק ונוצרת פה שכבה של אוכלוסיה שמרוויחה הרבה מאוד כסף ולהם אין בעיה לקנות דירות במחירים גבוהים, למעשה הם קונים כבר עכשיו דירות במחירים הנוכחיים. ולא רק הם , הרבה אנשים מצליחים לקנות דירות במחירי השוק של היום. בכלל הטענה שאנשים לא יכולים לשלם כאלה מחירים או יחס משכורות למחיר פחות משמעותי כשלבערך 75% מהאוכלוסיה יש דירה שצמודה למחירי השוק. גם למי שאין הרבה פעמים להורים יש או שיש להם משרות שמשלמות יפה מאוד. אז מי נשאר ? אולי 20% החלשים ביותר באוכלוסיה, שהם באמת כנראה לא יכולים לקנות דירה וזה כנראה נורמלי.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ק האם אנו לפני התפוצצות בועת המשכנתאות- נדל"ן ?! נדל"ן 104
א מתי למעשה מחירי הדירות יירדו? האם יש בועת נדל"ן? נדל"ן 1035
ב בועת הAI, האם לשנות את תמהיל ההשקעות? שוק ההון 29
Y בועת ההשקעות הפסיביות והשקעה במניות ערך (value) שוק ההון 10
M מייקל בורי - בועת השקעות האינדקס שוק ההון 6
M בועת הנדלן של החילונים בישראל נדל"ן 2
T בועת המסחר הפאסיבי שוק ההון 6
adamshalev בועת הדוט-קום הסינית שוק ההון 30
H שכירות עד קריסת בועת הנדלן מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 109
C בועת הנדל"ן ביפן בשנים 86-91 לעומת מחירי הדיור בישראל נדל"ן 4
לא חשוב שמות בהקשר לאנטי-צרכנות - גיוס סיכות לפיצוץ בועת הנדל"ן? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 75
נולי בועת הליסינג אוף טופיק 45
breezblock האם אנחנו על סף פיצוץ בועת הנדל"ן? שוק ההון 268
א תהיה נוספת על בועת הנדלן שוק ההון 107
S איך מזהים עסקת נדל"ן טובה נדל"ן 0
P משכנתא / הלוואת גישור לענייני נדל"ן לא סטנדרטיים? נדל"ן 17
א מעוניין ליצור טבלה עבור אפשרויות נדל"ן למכר צעיר שמסיים לימודיו נדל"ן 5
T שינוי כיוון- שוק ההון במקום נדל"ן? שוק ההון 154
פ נדל''ן & מחקר טריניטי מזוית מעט שונה שוק ההון 14
ש תשואת נדל''ן בארהב נדל"ן 8
H השקעה סולידית למימון עסקת נדל״ן שוק ההון 2
S קיזוז הפסד ממכירת נדל"ן בחו"ל מיסים 0
ב השקעה בנדל"ן בארה"ב דרך חברת שדה נדל"ן נדל"ן 0
T מכירת אופציית call על נכס נדל"ן לקראת כניסת בית המלוכה הסעודי לשוק שוק ההון 16
Y נדל"ן בריטניה - מקרה של בעל הבית נפטר. נדל"ן 1
pasta שוק ההון, נדל"ן, קרנות ממונפות ועוד – איך יוצאים מה-Rabbit Hole? שוק ההון 59
Count Olaf סדנת ייעוץ נדל"ן - בכל זאת? נדל"ן 6
C נדל״ן + AI נדל"ן 8
H מיסוי במכירה של נדל"ן במדינות עם מטבע שעובר פיחות (הונגריה וכו') מיסים 8
H נדל"ן במדינות עם מטבע שעובר פיחות (הונגריה וכו') נדל"ן 0
Y שאלה לגבי מיסוי קרן נדל"ן בחו"ל - מסלול הלוואה מיסים 1
M מה האסטרטגיה לפרסם נדל"ן יקר בפריים טיים לציבור הכללי? נדל"ן 14
ה הורה מזדקן ונכסי נדל״ן כפנסיה נדל"ן 30
C בית משפט ביטל עסקת נדל"ן עקב הטעיה בשיחה בעל פה נדל"ן 6
V השקעות נדל״ן בארה״ב - תשלום מיסים על רווחים משכ״ד נדל"ן 0
M מה ההבדל בין שווי מוצהר לשווי מוערך בעסקאות המופיעות במידע מיסים נדל"ן? נדל"ן 8
א נדל"ן בחו"ל איפה לומדים נדל"ן 10
R נדל"ן בארה"ב - איפה מתחילים? נדל"ן 6
ב קריאת דו״חות של ריט (סלע נדל״ן) שוק ההון 14
L פיזור שווקים נדל'ן נדל"ן 0
V הוספת כסף לשוק ההון או נדל"ן בפורטוגל לאזרח? יזמות והגדלת הכנסות 1
א קניית נדל"ן ברצועת עזה. אפשרי? פוסטים מאיכות נמוכה 7
ע נדל"ן קריית ביאליק נדל"ן 8
ע קרן נדל''ן כתחליף לדירה נדל"ן 8
ז החזר הוצאות על שמאי בעסקת נדל"ן שנפלה נדל"ן 4
I קיזוז הפסדים ממכירת נדל״ן מיסים 2
D מניות ריט או רכישת נדל"ן? שוק ההון 6
S קיזוז רווחי נדל"ן עם הפסדי הון מני"ע בחו"ל מיסים 5