• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

בועת נדל''ן

• פותח הנושא פותח הנושא dodesb
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
בשנות ה70 זו הייתה דירה 80 מ"ר עם מרצפות טרצו וחלונות עץ.
בשנות ה90 זו הייתה דירה 90 מ"ר עם טרצו דור 2 וחלונות אלומיניום.
היום זו דירה 120 מ"ר, עם ג"פ 80על80 ותריסים חשמליים, מרפסת, ממ"ד, מעליות, ספרינקלרים, לובי ושות'.
העליה בשטח שהצגת, מסבירה אחוז בשנה. בהתאמה עם הטענות שלי לעיל.

הרשה לי שלא להסכים.
ראה את הגרף בפוסט הקודם שלי כאן בשרשור. העליה בעשרים השנים האחרונות היתה בדיוק העלייה של קו המגמה האדום (בין אחוז וחצי לשניים בשנה).

אילו היית מדבר על עשור, הייתי נאלץ להסכים (עלייה של כ6.5% בשנה).
מקבל. גם ככה המחירים לפני 20 שנה היו בעצמם מעל קו המגמה. מספיק להשוות לכל נקודת אחרת ב 15 השנים האחרונת.

גם המחיר הוא מחיר של דירה ממוצעת.
ההגדרה של דירה ממוצעת השתנתה.

העליה בשטח שהצגת, מסבירה אחוז בשנה. בהתאמה עם הטענות שלי לעיל.
אני מסכים, כנראה היתר מוסבר בריבית, עלויות הבניה, עלויות הקרקע, ספקולציות ועוד...

אנסה להבהיר את הדעה שלי:

בשבעים השנים האחרונות מחירי הדירות לא עלו ראלית (וכן בעשוריים).
בעשור האחרון, ריבית בנק ישראל ירדה ב5%, ריבית המשכנתאות ירדה ב3% ותשואת השכירות ירדה ב3%. התוצאה היא עליה במחיר הדירות בקצב של כ4.5% בשנה.

בטווח הארוך הצפיה שלי היא שנדל"ן שירכש היום ישיא ראלית את תשואת השכירות הנכחית שלו. בטווח הקצר אני חושב שנדל"ן מפוזר חשוף לריבית כמו אג"ח, ותנודתי כמו אג"ח בתשואה דומה.

משקיע שרוצה fixed income לטווח ארוך, יכול לקנות אג"ח שקלית ממשלתית ארוכה, ולקבל קופון של כ3.5% ממחיר הקניה (או 1.5% אם הוא רוצה שהוא יקבע לאינפלציה), עם פחות תנודתיות ופחות סיכון מאשר דירה או "פורטפוליו נכסים מניבים".

משקיע שרוצה להוסיף סיכון יכול לקנות מניות. משקיע שרוצה להוסיף תשואה על יגיעה אישית, יכול לפנות לנדל"ן אם זה הצד החזק שלו.

משקיע שרוצה fixed income לטווח ארוך, יכול לקנות אג"ח שקלית ממשלתית ארוכה, ולקבל קופון של כ3.5% ממחיר הקניה (או 1.5% אם הוא רוצה שהוא יקבע לאינפלציה), עם פחות תנודתיות ופחות סיכון מאשר דירה או "פורטפוליו נכסים מניבים".
אז אתה אומר אג"ח ישיא 1.5% ראלי, ודירה 3% ראלי. יתרון מובהק לדירה (במחיר סיכון גבוה יותר).
אישית אינני חושב כך, אבל זה מה שעולה מדבריך.

אז אתה אומר אג"ח ישיא 1.5% ראלי, ודירה 3% ראלי. יתרון מובהק לדירה (במחיר סיכון גבוה יותר).
אישית אינני חושב כך, אבל זה מה שעולה מדבריך.
בכל מקרה ההשוואה הנכונה אינה לאגח מדינה אלא לתמהיל כלשהו (או תעודת סל) של אגח חברות שעוסקות בנדלן (וגם הן מפוזרות הרבה יותר מאשר דירה ספציפית).

אז אתה אומר אג"ח ישיא 1.5% ראלי, ודירה 3% ראלי.
לאחר שמפחיתים עלויות ק/מ, עלויות שוטפות ומחיר הזמן של המשקיע, הממוצע בשוק עומד על הרבה פחות מ3% ראלי (ניחוש).

יתרון מובהק לדירה (במחיר סיכון גבוה יותר).
אם המחיר הוא סיכון גבוה יותר, איך אתה קובע יתרון?
הטענה שלי (כעת) היא שאם תמכר החוצה את כל השקעת הזמן, היתרון יעמוד לתיק בשוק ההון (תשואה גבוהה יותר לאותו הסיכון).

בכל מקרה ההשוואה הנכונה אינה לאגח מדינה אלא לתמהיל כלשהו (או תעודת סל) של אגח חברות שעוסקות בנדלן (וגם הן מפוזרות הרבה יותר מאשר דירה ספציפית).
1+
אבל המטרה לא היתה להשוות, אלא לטעון שיש נכס שנותן fixed income כמעט ללא סיכון, והוא איננו נדל"ן.

לאחר שמפחיתים עלויות ק/מ, עלויות שוטפות ומחיר הזמן של המשקיע, הממוצע בשוק עומד על הרבה פחות מ3% ראלי (ניחוש).
לא חייבים לקנות את הדירה הממוצעת.
אם המחיר הוא סיכון גבוה יותר, איך אתה קובע יתרון?
השימוש במילה 'יתרון' היה מוטעה. רציתי לומר שאג"ח (ממשלתי) נותן תשואה נמוכה יותר מדירה.
הטענה שלי (כעת) היא שאם תמכר החוצה את כל השקעת הזמן, היתרון יעמוד לתיק בשוק ההון (תשואה גבוהה יותר לאותו הסיכון).
שוק ההון כן, אבל לא אג"ח בלבד.

לא חייבים לקנות את הדירה הממוצעת.
אני מנחש שהממוצע יציב יותר מאשר ספקולציות על תשואות של נכס ספציפי. וכאן אתה מגדיל עוד יותר את מחיר הזמן.

השימוש במילה 'יתרון' היה מוטעה. רציתי לומר שאג"ח (ממשלתי) נותן תשואה נמוכה יותר מדירה.

שוק ההון כן, אבל לא אג"ח בלבד.
אבל המטרה לא היתה להשוות, אלא לטעון שיש נכס שנותן fixed income כמעט ללא סיכון, והוא איננו נדל"ן.

יזמי הנדל"ן, מגייסים הון בשוק ההון כדי להימנע מהורדת מחירים, אך החוסן הכלכלי שלהם שונה אחד מהשני, כאשר החלשים יותר יאלצו להוזיל מחירים,
זה עלול להיות מדבק ולסחוף את כולם.

http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001204478

חברה שידועה בפרויקטים כושלים אחד אחרי השני. אנשים שקונים מהם דירות לא גמורות הם מטורפים לחלוטין.

היי, רציתי להקפיץ פה את השרשור , איפה אתם חושבים שאנחנו עכשיו ? במיוחד בחיפה , האשה ממש לוחצת לקנות דירה ואני חושב שזו טעות , דירות של 2.5מיליון מושכרות ב5500 , וגם כמה אתם מעריכים שהירידות יהיו אם יהיו ? במיוחד באזורים מבוקשים בעיר , כמובן שאין דין עיר תחתית ומחיריה לאזור הכרמל ששם אני לא בטוח שתהיה ירידה משמעותית אם תגיע עקב אוכלוסיה חזקה שגרה באזור וחוסר בנייה חדשה (תמא בעיקר אם יש משהו).

היי , תודה על התגובות , הבעייה המרכזית שלי היא כנראה פסיכולוגית אני לא מעוניין לגור בשכונות החדשות שצויינו למעלה עקב בנייה צפופה וגבוהה , מצד שני אני מפחד לשלם את כל כספי ועוד על נכס שיכול לאבד הרבה מערכו באזורים היותר מבוקשים בעיר .....
האם אתם חושבים שעלייה בריבית למשל שתגרור ירידת מחירים וודאית תשפיע באופן רוחבי על כלל השוק או עדיין אזורי ביקוש יקרים יהיו יותר חסינים עקב רוכשים יותר עמידים שיכולים לעמוד במשכנתא היותר יקרה ?
האם הבועה הזו שכולם מחכים שתתפוצץ באמת תתפוצץ אותו הדבר בכל מקום ?
אני יהמר (בלי לדעת) שבסיליקון וואלי לא ירדו המחירים בצורה דומה למקומות יותר חלשים במשבר הסאב פריים.
האם ההצהרה למטה נכונה (בהסתברות טובה , כמובן שאי אפשר להניח כלום) :
- אם האזור הוא אזור ביקוש שמאוכלס באוכלוסיה סוציו אקונומית חזקה - פיצוץ (קטן/גדול) ישפיע פחות על המחירים שם.
אני מחפש סיבות כלכליות למה כן כדאי להוציא סכום בלתי מבוטל , והשאלה היא איפה , יש לנו שכונות בעיר שהן פחות יקרות אבל לא בהרבה והן לדעתי בסיכון גבוה יותר להתרסק בירידות מחירים.
תודה מראש למגיבים.

אני חושב שזה מאוד תלוי גם בריבית האלטרנטיבית.
כלומר, האם הכסף מושקע בפק"ם ומחכה להזדמנות נוחה יותר (שאולי תגיע ואולי לא), או שהכסף עובד בשבילך כבר עכשו.

האמת שכל האמירות הפופוליסטיות של נבחרי הציבור על הצורך הבהול בהורדת מחירי הנדל"ן וההבטחות שמגיעות בעקבותן הן הערובה הטובה ביותר לכך שמחירי הדירות לא צפוים לרדת בשנים הקרובות. בטח שלא משמעותית. אם הנושא בראש סדר העדיפויות החברתיות-ציבוריות-ממשלתיות, די לי בכך בשביל להסיק שלא יהיה כל שינוי מהותי לטובה. יהיו המון ועידות, יאכלו אלפי טונות של בורקסים, יעבירו הצעות חוק בקריאה ראשונה, הציבור ימשיך להתלהם, עולם כמנהגו נוהג, כלום לא זז - בדוואי לא כשהאספסוף רוקע ברגליו ונבחרי הציבור מנסים לגרוף הון פוליטי על גב מצוקותיו.
עברו 3 שנים ומסתבר שצדקתי.
ועכשו ההימור ל - 3 השנים הבאות: הנדל"ן ירד. הכלכלה הישראלית ב'שיא'. שוק תעסוקה חזק, שכר עולה. ואפילו קחלון בא לעזרת חבר. יש דיור בר השגה סוף סוף וואי וואי וואי איזה סבבה נהיה פה. דירות 30% למטה ממחיר השוק. ואוטוטו מקרבים את הפריפריה למרכז.
כולם מרוצים.
הכל בשל לירידות.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
האם אתם חושבים שעלייה בריבית למשל שתגרור ירידת מחירים וודאית תשפיע באופן רוחבי על כלל השוק
שים לב לכך שעליה בריבית חסרת הסיכון פוגעת בשווי של כל נכס, מכיוון שהערך הנוכחי של כל תשלום עתידי — קטן.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ק האם אנו לפני התפוצצות בועת המשכנתאות- נדל"ן ?! נדל"ן 104
א מתי למעשה מחירי הדירות יירדו? האם יש בועת נדל"ן? נדל"ן 1035
ב בועת הAI, האם לשנות את תמהיל ההשקעות? שוק ההון 29
Y בועת ההשקעות הפסיביות והשקעה במניות ערך (value) שוק ההון 10
M מייקל בורי - בועת השקעות האינדקס שוק ההון 6
M בועת הנדלן של החילונים בישראל נדל"ן 2
T בועת המסחר הפאסיבי שוק ההון 6
adamshalev בועת הדוט-קום הסינית שוק ההון 30
H שכירות עד קריסת בועת הנדלן מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 109
C בועת הנדל"ן ביפן בשנים 86-91 לעומת מחירי הדיור בישראל נדל"ן 4
לא חשוב שמות בהקשר לאנטי-צרכנות - גיוס סיכות לפיצוץ בועת הנדל"ן? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 75
נולי בועת הליסינג אוף טופיק 45
breezblock האם אנחנו על סף פיצוץ בועת הנדל"ן? שוק ההון 268
א תהיה נוספת על בועת הנדלן שוק ההון 107
P משכנתא / הלוואת גישור לענייני נדל"ן לא סטנדרטיים? נדל"ן 17
א מעוניין ליצור טבלה עבור אפשרויות נדל"ן למכר צעיר שמסיים לימודיו נדל"ן 5
T שינוי כיוון- שוק ההון במקום נדל"ן? שוק ההון 154
פ נדל''ן & מחקר טריניטי מזוית מעט שונה שוק ההון 14
ש תשואת נדל''ן בארהב נדל"ן 8
H השקעה סולידית למימון עסקת נדל״ן שוק ההון 2
S קיזוז הפסד ממכירת נדל"ן בחו"ל מיסים 0
ב השקעה בנדל"ן בארה"ב דרך חברת שדה נדל"ן נדל"ן 0
T מכירת אופציית call על נכס נדל"ן לקראת כניסת בית המלוכה הסעודי לשוק שוק ההון 16
Y נדל"ן בריטניה - מקרה של בעל הבית נפטר. נדל"ן 1
pasta שוק ההון, נדל"ן, קרנות ממונפות ועוד – איך יוצאים מה-Rabbit Hole? שוק ההון 59
Count Olaf סדנת ייעוץ נדל"ן - בכל זאת? נדל"ן 6
C נדל״ן + AI נדל"ן 8
H מיסוי במכירה של נדל"ן במדינות עם מטבע שעובר פיחות (הונגריה וכו') מיסים 8
H נדל"ן במדינות עם מטבע שעובר פיחות (הונגריה וכו') נדל"ן 0
Y שאלה לגבי מיסוי קרן נדל"ן בחו"ל - מסלול הלוואה מיסים 1
M מה האסטרטגיה לפרסם נדל"ן יקר בפריים טיים לציבור הכללי? נדל"ן 14
ה הורה מזדקן ונכסי נדל״ן כפנסיה נדל"ן 30
C בית משפט ביטל עסקת נדל"ן עקב הטעיה בשיחה בעל פה נדל"ן 6
V השקעות נדל״ן בארה״ב - תשלום מיסים על רווחים משכ״ד נדל"ן 0
M מה ההבדל בין שווי מוצהר לשווי מוערך בעסקאות המופיעות במידע מיסים נדל"ן? נדל"ן 8
א נדל"ן בחו"ל איפה לומדים נדל"ן 10
R נדל"ן בארה"ב - איפה מתחילים? נדל"ן 6
ב קריאת דו״חות של ריט (סלע נדל״ן) שוק ההון 14
L פיזור שווקים נדל'ן נדל"ן 0
V הוספת כסף לשוק ההון או נדל"ן בפורטוגל לאזרח? יזמות והגדלת הכנסות 1
א קניית נדל"ן ברצועת עזה. אפשרי? פוסטים מאיכות נמוכה 7
ע נדל"ן קריית ביאליק נדל"ן 8
ע קרן נדל''ן כתחליף לדירה נדל"ן 8
ז החזר הוצאות על שמאי בעסקת נדל"ן שנפלה נדל"ן 4
I קיזוז הפסדים ממכירת נדל״ן מיסים 2
D מניות ריט או רכישת נדל"ן? שוק ההון 6
S קיזוז רווחי נדל"ן עם הפסדי הון מני"ע בחו"ל מיסים 5