תתחדש.
רק מתוך סקרנות - כמה חדרים? איפה? וכמה עלתה?
לא חייב פרטים מזהים, רק באופן כללי.
חמישה חדרים, משהו כמו 120-130 מטר + מרפסת גדולה יחסית. מזרח תל אביב. בסביבות 5 מיליון שקלים. מעריך ששילמנו עליה 100-200 אלף יותר מדי, אבל היא התאימה להרבה דברים שרצינו (וגם קרובה מאוד אלינו כבר היום, וגם למשפחה) ועדיף לעשות עסקה קצת פחות מוצלחת על משהו שאני מעוניין בו לעומת עסקה יותר מוצלחת עם משהו עם יותר פשרות.
מעניין.
אז למה לא חיכית?...
החלטת שלא לתזמן את השוק או שהשתחררה חלילה איזו ירושה?
נמאס לשבת על הגדר ולקרוא בפורום שאלות לגבי האם מחיר נדל"ן בירידה או שלא?
לא מנסה להעליב. שואל באמת.
הרבה זמן (כמה שנים, אפילו שהיתה הפסקה של שנה בערך באמצע בשנה שלאחר תחילת המלחמה) חיפשנו דירת 4 חדרים, ובכללי הרגשנו שכל דירות הארבעה חדרים ~100 מטר שהן נפוצות היום הן צפופות לנו עם יותר מדי פשרות יחסית לכסף שדורשים עליהן. גם תמיד האמנו ש-4 חדרים תהיה תחנה זמנית ונרצה לעבור שוב עוד 4-5 שנים. אמנם, לאחרונה, היתה דירת 4 חדרים אחת גדולה יחסית שהתעניינו בה, אבל המוכר רצה מחיר גבוה ב-400 אלף שקל מהמחיר שלדעתנו היא שווה, ולא הסכים להתמקח. לכן הוצאנו כמובן סכום הרבה יותר גדול ממה שהתכוונו מראש, בין היתר גם מתוך הנחה שאם היינו קונים דירת 4 חדרים היום הפער היה לפחות בחלקו בזה שעוד כמה שנים היינו צריכים לשלם על בלאגן של מכירת דירה וקניית דירה (מיסים, עו"ד, תיווך, שיפוץ וכו'), ואם כבר להוציא סכום אסטרונומי אז לפחות על דירה שאנחנו באמת רוצים, ושהיא בתקווה תשמש אותנו ל-20 השנים הקרובות (אפשר היה כמובן לא לקנות בכלל דירה, אבל זה דיון אחר).
בנוסף, זה לא ששכירות זה בחינם, בסוף זה לשלם שכ"ד לדירה הנוכחית שלי, ועדיף בעיני כבר לשלם משכנתא. גם ההתנהלות מול בעל דירה זה משהו ששנוא עלי, שכל שנה או שנתיים יש שיחה שאתה לא יודע כמה תשלם בחוזה הבאה ויש אי וודאות כזו (ואולי בכלל יחליט למכור?), התחושה שאתה לא גר בבית שלך, ושאי אפשר באמת לרהט ולסדר את הבית כמו שאתה באמת היית רוצה (כלומר, אי אפשר לשפץ ולסדר, לעשות מטבח, או לעשות נגרות פרטית אמיתית). בטחון במגורים זה חשוב, ומשהו שקשה לכמת בכסף.
מכיוון שאני לא מתכוון למכור את הדירה, ירידת מחירים (אם תהיה) בעיקר רלוונטית בכך שכמובן הייתי מעדיף להוציא הרבה פחות כסף (ולא בכך ש"אפסיד" באמת כסף כי אני לא קונה ביקר ומוכר בזול). להערכתי המחירים גם כבר קצת ירדו (בניגוד לטענת הלמס), וכנראה ירדו עוד בלפחות 10% (שזה הרבה כסף) ולהערכתי יותר. אם היתה לי ודאות שירד בסכום של 15% נניח, סביר שהייתי מחכה. אבל כמובן שאין לי וודאות, ואני גם לא יודע מה יהיה היצע הדירות הרלוונטי. אמנם לכולם (חוץ מלמי שאין דירה) יש אינטרס חזק שהמחירים יעלו, אבל גם מחירי הקרקעות (לפי הדיווחים) בירידה, וגם האינדיקציות (בעיני) הן ששוק הנדלן מתוח עד הקצה. אני רואה פרויקטים גדולים שמוכרים דירות עם פחות משנה לסיום הבנייה (ולא דירה אחת או שתיים) עם מבצעים כמו לשלם שליש או חצי רק שנתיים/שלוש
אחרי האכלוס וזה סימן שהם די נואשים וגם פרויקטים קטנים יחסית (שחלקם סיימו בנייה בחודשים האחרונים) עדיין עם דירות במלאי. כל אלו סימנים שבהכרח הפרויקטים לא מוכרים ובמקום להוריד מחירים כי אין קונים הם ממציאים כל מיני שטיקים. יש לציין שגם אם תהיה ירידת מחירים, ירידה יכולה אמנם להאיץ באנשים למכור דירות (כי נגמרה החגיגה ורוצים למכור כי מי יודע כמה עוד ירד, כמו שגם קורה בבורסה) אבל גם להקטנת היצע (כל עוד לא מימשת לא הפסדת).
מהצד השני, יכולים פתאום לבוא שרשרת אקזיטים כמו ויז (וגם הנפקות כמו איטורו) ויכנסו לך עוד המון מיליונרים שיקנו דירות בכל מיני מקומות וזה ישפיע על כל האזור. למשל, עליות המחירים בגבעתיים הן בין היתר תוצאה ישירה מכך שתל אביב נהיתה יקרה מדי. יש לי מספר חברים שקנו בגבעתיים, או בשכונות כמו שכונת הראשונים ברמת גן
וכולם קנו שם רק כי לא יכלו להרשות לעצמם לקנות בתל אביב, וכולם גרו במרכז תל אביב קודם.
בסופו של דבר הנבואה ניתנה לשוטים. למשל, היתה "ציפייה" שהעלאת הריבית תגרום לירידת מחירי הדיור, אבל זה לא ממש קרה. יש הסבר לא רע למה זה ככה בארה"ב (המשכנתאות שם הן ברובן קל"צ ל-30 או 15 שנה ואי אפשר לגרור משכנתאות) אבל בארץ התירוצים האלה לא עובדים. העדפתי לגמור עם זה ולסגור עסקה שהיא בתקווה סוגרת את הבאסטה וזהו.