• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

מתי כבר מישהו יטפל בחוסר המקצועיות של הלמ"ס?

• פותח הנושא פותח הנושא SolidState
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

SolidState

משתמש רגיל
דירוג
160
עוד ב-1906 מארק טווין כתב ש"יש שלושה סוגים של שקרים: שקרים, שקרים מתועבים, וסטטיסטיקה.". ועוד בדיחה ידועה היא - "סטטיסטיקה היא כמו ביקיני: מה שהיא מגלה – מעניין, אבל מה שהיא מסתירה הוא שחשוב."

הלמ"ס הוא לכאורה הגוף המקצועי העליון בתחום הסטטיסטי, שקובע את מבנה המדדים, עושה את הדגימות בשטח ומפרסם אותם.
יש לו השפעה ענקית על כל תחומי החיים, על מדידת האינפלציה, מחירי הדיור, שכר העובדים ועוד דברים רבים.
מדובר בגוף ממשלתי ארכאי (עם כל ההשלכות של הדבר), איטי ולא מספיק אוטומטי, שעדיין בשנת 2025 מסתמך רבות על דוגמים פרונטליים בחנויות, סקרים טלפוניים ועוד שיטות עתיקות. כבר רבות דובר על העיוותים האדירים שהלמ"ס גורם בקביעת מרכיבי מדד המחירים לצרכן שמתפרסם כל חודש ומהווה האינדיקטור המרכזי למשק ולבנק ישראל של האינפלציה. איכשהו תמיד ההתייקרויות הן הרבה פחות ממה שהאדם הממוצע מרגיש בכיס.

בהקשר של מחירי הנדל"ן, הפאשלות של הלמ"ס הן לא פחות מקולוסאליות. רק מהראש אני מצליח לחשוב על לפחות 3 דברים שונים עם השפעה אדירה על המחירים שהלמ"ס פשוט עושה בצורה מעוותת.

דוגמאות:
1. הנחות המימון ומבצעי הקבלן: כבר לפני עשר שנים אני זוכר מבצעי קבלן "מהדלת האחורית" היו נהוגים - כמו שדרוג מטבח, קרמיקות, ריהוט, עלייה בקומה, מחסן, חנייה, מכשירי חשמל ואפילו רכבים. כמובן שהדברים האלה יכולים להיות שווים בין עשרות למאות אלפי שקלים. בשנים האחרונות נכנסו חזק גם מבצעי המימון של 20-80, 10-90 ואפילו 95-5, שעלולים להיות שווים לרוכש אחוזים משמעותיים מעלות הרכישה. את כל זה הקבלים עושים העיקר להמשיך להעלות את המחיר שרשום "בספרים" של הלמ"ס. הלמ"ס נשארת עיוורת לגבי מבצעי הקבלנים האלה. מעלים את מחיר השיווק ב1%, ונותנים מבצעים של מינוס 5%. אבל הרוכש העתידי התמים רואה בסוף החודש שמחירי הדיור עולים ב1%, נלחץ להיכנס לשוק, וחוזר חלילה... חוסר המדידה הזאת מהווה אחוז ענק מהעלייה בשנים האחרונות של מחירי הדיור.

2. מדד תשומות הבניה: הלמ"ס אחראית על הרכב המדד ומדידתו. כמובן שההרכב, כמו הרכבים של מדדים אחרים של הלמ"ס לא מעודכן לחלוטין. אם אני זוכר הפעם האחרונה שהוא התעדכן הייתה מלפני 5-10 שנים. בכל מקרה, כמובן שאחרי ה7 באוק' שאין פועלים פלסטיניים ויש רק פועלים זרים, רכיב כוח האדם במדד היה אמור לזנק. מה שכמובן בגלל התגובה האיטית של המדידות והמתודולוגיה הגרועה של הלמ"ס לא קרה. הקבלנים כמובן באו בטענות כי להם בשטח המחיר מתייקר מהיום למחר והם לא יכולים לחכות עד שהלמ"ס מתעורר. זה הגיע כמעט לבית המשפט, עד שלבסוף הלמ"ס כן עשו עדכון משמעותי בדירוג האחרון. אך אבוי... הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות. הם העמיסו את כל העלייה שהייתה מאז תחילת המלחמה לחודש ינואר 25, ולכן המדד התפוצץ בצורה חסרת תקדים בכמעט 2.5% בחודש בודד. ויותר מזה, רוכשים שקנו דירה בסוף 2024, תוך חודש ספגו 2.5% עלייה שבכלל התרחשה בשנה לפני שהם רכשו את הדירה. ממש נהדר.

3. מחיר למשתכן ודירה בהנחה: ולעיוות האחרון כרגע ברשימה - אז פה יש גם עיוות שדירות בהנחה מטורפת במחיר השוק ולמעשה בסבסוד ממשלתי נכנסות למדד כדירות רגילות. בנוסף, יש פה גם את אלמנט הזמן - הדירות נכנסות למדד לא בחודש ההגרלה בו המחיר שלהן מקובע, אלא בחודש בו נחתם החוזה - זה יכול להיות שנים רבות לאחר מכן. פתאום בשנה הנוכחית יכולים באיזה חודש, יכולים פתאום לקבל למדד מאות או אלפי דירות שנמכרות באיזה פרויקט מחיר למשתכן, שהוגרלו ב2020 עם מחיר של 2020 (פלוס ההנחה כמובן). מיותר לציין כמה כזה דבר מעוות את הנתונים שמשוקפים לאחר מכן לציבור.

אלו היו רק 3 עיוותים קשים מתוך רבים נוספים שקצרה היריעה מלפרט. לסיכום, הלמ"ס שהוא גוף קריטי בחיי היום יום והכלכלה הישראלית לא ממש מתפקד. הוא ככל הנראה גם נתון ללחץ מהממשלה לשקף אינפלציה נמוכה, הוא לא מודרני והוא מגיב בצורה איטית בלתי רגילה. הלמ"ס בפרסומים שלו גם תמיד נותן תירוצים, הסברים לא מספקים וכו'. יש על זה המון כתבות. כל אלו עושים נזק כספי אדיר לציבור בישראל ולחברות בו, וגם גורם תמיד לאזרח הפשוט להרגיש שמרמים אותו, כי הגוף הסטטיסטי השלטוני מראה א' והוא מרגיש ב'.

מתי יהיה איש מספיק אמיץ וחזק במדינה לעשות מהפכה וסדר בארגון הזה?

כל עוד הממשלה תמשיך לאחוז בשלטון, הריקבון ימשיך להתפשט בכל מערכות המדינה.
עד אז הלמ"ס הוא הקטן שבבעיותינו.

למ"ס היא יחידת סמך במשרד ראש הממשלה. כמו כל בכל ארגון, הם יפעלו בהתאם להנחיות ואינטרסים של דרג בכיר יותר.

לאחרונה מתחיל לחשוב שהלמס עושים את זה בכוונה... במיוחד עם מחירי הדיור

מבלי לערער את המסקנות, כמה השגות:
עוד ב-1906 מארק טווין כתב ש"יש שלושה סוגים של שקרים: שקרים, שקרים מתועבים, וסטטיסטיקה.". ועוד בדיחה ידועה היא - "סטטיסטיקה היא כמו ביקיני: מה שהיא מגלה – מעניין, אבל מה שהיא מסתירה הוא שחשוב."

הלמ"ס הוא לכאורה הגוף המקצועי העליון בתחום הסטטיסטי, שקובע את מבנה המדדים, עושה את הדגימות בשטח ומפרסם אותם.
יש לו השפעה ענקית על כל תחומי החיים, על מדידת האינפלציה, מחירי הדיור, שכר העובדים ועוד דברים רבים.
מדובר בגוף ממשלתי ארכאי (עם כל ההשלכות של הדבר), איטי ולא מספיק אוטומטי, שעדיין בשנת 2025 מסתמך רבות על דוגמים פרונטליים בחנויות, סקרים טלפוניים ועוד שיטות עתיקות. כבר רבות דובר על העיוותים האדירים שהלמ"ס גורם בקביעת מרכיבי מדד המחירים לצרכן שמתפרסם כל חודש ומהווה האינדיקטור המרכזי למשק ולבנק ישראל של האינפלציה. איכשהו תמיד ההתייקרויות הן הרבה פחות ממה שהאדם הממוצע מרגיש בכיס.

בהקשר של מחירי הנדל"ן, הפאשלות של הלמ"ס הן לא פחות מקולוסאליות. רק מהראש אני מצליח לחשוב על לפחות 3 דברים שונים עם השפעה אדירה על המחירים שהלמ"ס פשוט עושה בצורה מעוותת.

דוגמאות:
1. הנחות המימון ומבצעי הקבלן: כבר לפני עשר שנים אני זוכר מבצעי קבלן "מהדלת האחורית" היו נהוגים - כמו שדרוג מטבח, קרמיקות, ריהוט, עלייה בקומה, מחסן, חנייה, מכשירי חשמל ואפילו רכבים. כמובן שהדברים האלה יכולים להיות שווים בין עשרות למאות אלפי שקלים. בשנים האחרונות נכנסו חזק גם מבצעי המימון של 20-80, 10-90 ואפילו 95-5, שעלולים להיות שווים לרוכש אחוזים משמעותיים מעלות הרכישה. את כל זה הקבלים עושים העיקר להמשיך להעלות את המחיר שרשום "בספרים" של הלמ"ס. הלמ"ס נשארת עיוורת לגבי מבצעי הקבלנים האלה. מעלים את מחיר השיווק ב1%, ונותנים מבצעים של מינוס 5%. אבל הרוכש העתידי התמים רואה בסוף החודש שמחירי הדיור עולים ב1%, נלחץ להיכנס לשוק, וחוזר חלילה... חוסר המדידה הזאת מהווה אחוז ענק מהעלייה בשנים האחרונות של מחירי הדיור.
ישנם שני חוקרים שאחראים על מדד מחירי הדיור, דורון ולריסה. השם שלהם מופיע בדוחות, והם סופר זמינים.

כלל הנתונים שנלקחים בחשבון בכתיבת מדד מחירי הדיור מגיעים מרשות המיסים. כל מכירת דירה חייבת בהצהרת מס, ולכן הלמ"ס "התלבש על זה". משיחה אישית עימם מלפני מעל חמש שנים, זכור לי שהם ביקשו להכניס צ'קבוקס של "ממ"ד בדירה" ועוד מאפיינים נוספים, ונענו שהצהרת המס צריכה להיות פשוטה ככל הניתן כדי להיות תקיף עם מי שלא מגיש אותה. מבצעי מימון, כמו גם הימצאות ממ"ד בדירה, אלו אלמנטים קריטים למדידת שינוי במחירי הדירות, ועד שלא יהיה מקור לנתונים הללו - אי אפשר להסתמך עליהם. בעקבות שינוי מלפני כמה חודשים נאספים נתונים מינימליים על מימון הרכישה, אבל התמונה שהם רואים עדיין חלקית ביותר.

לסיכום, היחידה הנ"ל יכולה לנתח את הנתונים, אבל אם רוצים ניתוח מפורט יותר - צריכים נתונים מפורטים יותר.
2. מדד תשומות הבניה: הלמ"ס אחראית על הרכב המדד ומדידתו. כמובן שההרכב, כמו הרכבים של מדדים אחרים של הלמ"ס לא מעודכן לחלוטין. אם אני זוכר הפעם האחרונה שהוא התעדכן הייתה מלפני 5-10 שנים. בכל מקרה, כמובן שאחרי ה7 באוק' שאין פועלים פלסטיניים ויש רק פועלים זרים, רכיב כוח האדם במדד היה אמור לזנק. מה שכמובן בגלל התגובה האיטית של המדידות והמתודולוגיה הגרועה של הלמ"ס לא קרה. הקבלנים כמובן באו בטענות כי להם בשטח המחיר מתייקר מהיום למחר והם לא יכולים לחכות עד שהלמ"ס מתעורר. זה הגיע כמעט לבית המשפט, עד שלבסוף הלמ"ס כן עשו עדכון משמעותי בדירוג האחרון. אך אבוי... הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות. הם העמיסו את כל העלייה שהייתה מאז תחילת המלחמה לחודש ינואר 25, ולכן המדד התפוצץ בצורה חסרת תקדים בכמעט 2.5% בחודש בודד. ויותר מזה, רוכשים שקנו דירה בסוף 2024, תוך חודש ספגו 2.5% עלייה שבכלל התרחשה בשנה לפני שהם רכשו את הדירה. ממש נהדר.
כאמור, הטענות שלך לגיטימיות. רק אציין שרוב העובדים הנ"ל מועסקים בשחור, ולכן קשה מאוד לומר מה שכרם. הקבלנים תמיד ירצו להציג הוצאות מוגברות. מאוד קשה לדווח על מדידה כשאין נתונים.
3. מחיר למשתכן ודירה בהנחה: ולעיוות האחרון כרגע ברשימה - אז פה יש גם עיוות שדירות בהנחה מטורפת במחיר השוק ולמעשה בסבסוד ממשלתי נכנסות למדד כדירות רגילות. בנוסף, יש פה גם את אלמנט הזמן - הדירות נכנסות למדד לא בחודש ההגרלה בו המחיר שלהן מקובע, אלא בחודש בו נחתם החוזה - זה יכול להיות שנים רבות לאחר מכן. פתאום בשנה הנוכחית יכולים באיזה חודש, יכולים פתאום לקבל למדד מאות או אלפי דירות שנמכרות באיזה פרויקט מחיר למשתכן, שהוגרלו ב2020 עם מחיר של 2020 (פלוס ההנחה כמובן). מיותר לציין כמה כזה דבר מעוות את הנתונים שמשוקפים לאחר מכן לציבור.
אכן, כי הנתונים מבוססים אך ורק על מידע מרשות המיסים בעת רכישה. דמיין שהיו מתייחסים למחירים בפרויקט במתחם מכבי יפו ביום בו היזם זכה, אך מאז קרה כל כך הרבה (קריאה לזוכים במחזורים, דירות קטנות, וביטולים רבים ביחס להנחה של שני מליון שקל). או לפרויקט בראש העין ב 2019 שבוטל אחרי שכבר התקיים מכרז.

גם אם המתודולוגיה לא מושלמת, היא עקבית. כך שאם יש קורלציה בין הפרש הזמנים בין קיום המכרז לכירת הדירות ובין המחיר, היא תשתקף בנתונים.
אלו היו רק 3 עיוותים קשים מתוך רבים נוספים שקצרה היריעה מלפרט. לסיכום, הלמ"ס שהוא גוף קריטי בחיי היום יום והכלכלה הישראלית לא ממש מתפקד. הוא ככל הנראה גם נתון ללחץ מהממשלה לשקף אינפלציה נמוכה, הוא לא מודרני והוא מגיב בצורה איטית בלתי רגילה. הלמ"ס בפרסומים שלו גם תמיד נותן תירוצים, הסברים לא מספקים וכו'. יש על זה המון כתבות. כל אלו עושים נזק כספי אדיר לציבור בישראל ולחברות בו, וגם גורם תמיד לאזרח הפשוט להרגיש שמרמים אותו, כי הגוף הסטטיסטי השלטוני מראה א' והוא מרגיש ב'.

כאמור, מסכים עם המסקנות...

רק אציין שרוב העובדים הנ"ל מועסקים בשחור, ולכן קשה מאוד לומר מה שכרם
נכון הלמ"ס מחשב את עלות השכר לפי ישראלים שלא עובדים בשחור והם מיעוט מקרב הפועלים. כלומר בפועל מדד תשומות הבנייה רוב הזמן מוטה לעלייה גבוהה יותר מהקיים בשטח. דווקא זה אינטרס של המדינה שהמדד הזה עולה, יותר מע"מ ויותר עלות סמויה לקונים וביטחון לקבלנים שגורמים לעלייה במחירי הקרקעות שהמדינה מוכרת.

תשימו לב שמדד תשומות הבנייה הוא כמעט תמיד יותר גבוה ממדד המחירים לצרכן.

אני חושב שהמדידה של הלמ"ס היא ניטרלית אבל כשחשוב למדינה היא תתאמץ לתת להם נתונים רלוונטיים יותר.

זוכר שביבי ניסה למנות "איש משלנו" לראשות הארגון, באחת מממשלותיו. די הצליחו למנוע את זה. בעיקר בגלל ש"הנבחר" בא בלי כישורים.
נדמה לי בתקופה ש-כחלון "יודע לפרק מונופולים, אבל הם של חברים שלי, אז אני בניגוד עניינים".

כרגע הם מספיק חזקים כדי לבצע הפיכה בכל השירות הציבורי, למ"ס זה לחלשים.

הם העמיסו את כל העלייה שהייתה מאז תחילת המלחמה לחודש ינואר 25, ולכן המדד התפוצץ בצורה חסרת תקדים בכמעט 2.5% בחודש בודד. ויותר מזה, רוכשים שקנו דירה בסוף 2024, תוך חודש ספגו 2.5% עלייה שבכלל התרחשה בשנה לפני שהם רכשו את הדירה. ממש נהדר.

אגב לדעתי יש פה עילה לבג"ץ.

זכור לי שהם ביקשו להכניס צ'קבוקס של "ממ"ד בדירה" ועוד מאפיינים נוספים, ונענו שהצהרת המס צריכה להיות פשוטה ככל הניתן כדי להיות תקיף עם מי שלא מגיש אותה.

זה באמת לא הגיוני שצריך יהיה לסמן אם בדירה יש ממ"ד ב*הצהרת מס*. מה זה עניינו של מס הכנסה בכלל? אולי הם ידרשו גם לציין את צבע הקירות ואם הריצוף מבריק או מט?
למדינה - כגוף - יש את כל המידע הזה כי כל דירה שנמכרת היא דירה שקיבלה מתישהו היתר בניה, וקיומו של ממ"ד מופיע בהיתר.

זה באמת לא הגיוני שצריך יהיה לסמן אם בדירה יש ממ"ד ב*הצהרת מס*. מה זה עניינו של מס הכנסה בכלל? אולי הם ידרשו גם לציין את צבע הקירות ואם הריצוף מבריק או מט?
למדינה - כגוף - יש את כל המידע הזה כי כל דירה שנמכרת היא דירה שקיבלה מתישהו היתר בניה, וקיומו של ממ"ד מופיע בהיתר.
מעולה. יתכבדו הרשויות ויסדרו את המידע הזה בצורה שאפשר למשוך אותו בצורה אוטומטית. אתה לא מצפה מהלמס שיבנו את המערכת הזאת, נכון?

מעולה. יתכבדו הרשויות ויסדרו את המידע הזה בצורה שאפשר למשוך אותו בצורה אוטומטית. אתה לא מצפה מהלמס שיבנו את המערכת הזאת, נכון?

אני בהחלט מצפה את זה, אחרת למה צריך את הלמ"ס? לפרסם נתונים חלקיים או שגויים במרווחי זמן אקראיים כל אחד יכול.

2. רלוונטי ולכן היה איום בהגעה לבית משפט.

1 ו 3 לא רלוונטים. הלמ"ס לא מודד מחירי דירות, רק מחירי שכירויות.

יש המון עיוותים בלמ"ס, חלק מגיע מהסטנדרטים העולמיים (לא רק בעיה מקומית שלנו), חלק שיגעונות של הלמ"ס המקומי שמוריד ומעלה את המשקלים של המוצרים השונים, לפעמים ללא שום הגיון ,או יותר נכון, מתוך הגיון להראות מדד נמוך יותר מהאמיתי.

אני בהחלט מצפה את זה, אחרת למה צריך את הלמ"ס? לפרסם נתונים חלקיים או שגויים במרווחי זמן אקראיים כל אחד יכול.
אני מסכים שאתה צריך לצפות לזה, גם אני. רק מציף החוצה שבהקשר של שינויים במחירי הדיור, שהלמ"ס *מנתח* נתונים שנאספו ע"י גופים אחרים. אם רוצים שהלמ"ס יאסוף נתונים, צריך רפורמה שלמה. זה לא כמו מדד המחירים לצרכן.

גם אם הוא לא אוסף בעצמו, יש מספיק עדויות שהנתונים הנאספים עלולים להיות שגויים במקרים רבים, או לחילופין חסרים נתוניים מהותיים שלא נאספים והיו אמורים להיכלל במדידה (כגון הטבות הקבלנים).

אלו האפשרויות של הלמ"ס:
1. אולטימטום: יכיר בכך פומבית שהנתונים עליו הוא מסתמך הם חלקיים מדי/שגויים/חסרים, והוא לא יכול באינטגריטי המקצועי שלו לפרסם את המדד עד להודעה חדשה, עד שיגיעו נתונים עדכניים.
2. הערכה גסה: יכיר בכך פומבית שהנתונים עליו הוא מסתמך הם חלקיים מדי/שגויים/חסרים - יבצע הערכה גסה של האימפקט שלהם, ויכניס אותה למדד. לדוג' - יעשה סקר רדנומלי של 100 מכירות קבלנים, יגיע למסקנה שיש 4% הטבות מימון/קומה/חניה/ריהוט/מטבח. ייקח חצי מזה (2%) ויכניס למדד.
3. כיסוי תחת: יכיר בכך פומבית שהנתונים עליו הוא מסתמך הם חלקיים מדי/שגויים/חסרים - לא יעשה שינוי בפועל של תוצאות המדד, אבל בסופו של המדד יכתוב פסקת התייחסות לכל הנקודות והחורים במדידה ובנתונים, ויגיד שבפועל המספרים הם אחרים בצורה מהותית.
4. Garbage in Garbage out: ימשיך לשקר לכולם ולהגיד שהכל בסדר ואין בעיה במדד ובנתונים עליו הוא מסתמך. ככה כרגע הוא פועל, בלי בעל בית משמעותי.

יכיר בכך פומבית שהנתונים עליו הוא מסתמך הם חלקיים מדי/שגויים/חסרים - לא יעשה שינוי בפועל של תוצאות המדד, אבל בסופו של המדד יכתוב פסקת התייחסות לכל הנקודות והחורים במדידה ובנתונים, ויגיד שבפועל המספרים הם אחרים בצורה מהותית.
זה מה שהוא עושה. ככה זה בכל מחקר. אתה בסוף מוגבל בכמות המשאבים שלך. סטטיסטיקה צריכה להיות עקבית גם אם היא פחות מייצגת את המציאות.
אני לא חושב שלעובדי הלמס יש אינטרס לעוות את הנתונים. כן יש אתגר בלהגדיר נתונים טובים ולמצוא אותם. האם הם מתוגמלים לפי ההצלחה באתגר הזה ומי יכול להגדיר את ההצלחה הזאת?

נערך לאחרונה ב:
יש לי מספר בעיות עם הגוף הזה:
א. החוק עצמו https://www.nevo.co.il/law_html/law01/323_001.htm#Seif1
הוא קצת דרקוני ומאפשר לאסור מישהו שמסרב לתת מידע (במקרים "לא כללים") לפקיד
ב. חשיבות הנתונים הנאספים, פעם היה לי עסק שזכה לזכות להיות בין מאות העסקים שמתקשרים אליו כל חודש כדי לשאול האם "אני מחפש עובדים חדשים" , "מפטר עובדיים קיימים" ו"כמה עובדים יש היום", מהלשכה כמובן גם זכו לקבל את סגירת אותו העסק באותה השנה שבה זה קרה וגם זה נרשם ברשומות
עסק אחר כנראה החליף את מקומי ב"מדגם"
גם במדד המחירים לצרכן, הוא מדד של מידע שרק מאות זוכים לחלוק עם הסוקרים, ככה שהוא לא אפקטיבי לטעמי מתמטית כדי לייצר את הכלל, זה כן קביל לנסות להסתיר את מפעל הנקניקיות , כי אחרת אנשים יבינו שיש מדד מחירים לצרכן ויש אינפלציה אישית והכל זה שקר אחד גדול, בעצם לא שקר, אלא בלוף
אז הבעיה היא שיש תשלומים במשק שצמודים לזה ואם זה יציג מספר "נכון" יותר, אז פשטנו רגל כמדינה או כבעלת מטבע יותר שנים מהר מה"סייקל" הרגיל

אותן מניפולציות במספרים זה לא רק חלקה של ישראל, זה ככל הנראה קורה בצורה כזו או אחרת בכל העולם המערבי.
זה מאוד נוח לממשלות הקפיטליסטיות להראות שבעצם הפערים לא גדלים בין בעלי ההון והנכסים לשאר, ושיוקר המחיה זה רק בדמיון של האנשים ולא בסופר, וכדי להוסיף חטא על פשע - גם להצמיד רבים ממרכיבי השכר של הפרולטריון לאותו מדד שתמיד מראה אינפלציה נמוכה מהמציאות.
כנראה שאם המדידות היו ממש מדויקות, אז היינו רואים אינפלציה אדירה, וזה משהו שהיה מערער את המבנה החברתי והכלכלי.
בכל אופן, בישראל זה פשוט שקוף מדי שהגוף הזה הוא או חסר אחריות, או חסר מקצועיות או מבשל את הנתונים או כולם ביחד. ואני לא יודע מה גרוע יותר.

אני לא יודע איך למדוד את השתנות המחירים אבל ברור לי שהיום משכורת ממוצעת קונה יותר מאשר לפני 30 שנה בהרבה תחומים. אינטרנט מחשב סמארטפון מידע נגיש כבישים ורכבות מיזוג תאורה ורכב יעילים ונוחים יותר. גם נראה לי שבממוצע מוציאים פחות אחוזים מהמשכורת על אוכל.
הדברים העיקריים שהתייקרו הם קרקעות וכח אדם. שזה בעיות של מדינות עשירות כמו שוויץ.
בסוף השווארמה נהייתה יקרה יותר לא בגלל עלות המזון לתרנגולי הודו ולא החשמל אלא בגלל עלות העבודה ושכירות הקרקע שצריך בשביל לייצר ולמכור שווארמה.
וכן שווארמה יכולה להיות סוג של מדד ביג מק בישראל ויקיפדיה.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
L האם מישהו יודע בוודאות מתי אפשר להעביר שקלים מחשבון ברוקר(IB) לאחר מכירת ניירות ערך והמרה לשקלים בלי חיוב ריבית ברוקרים ופלטפורמות מסחר 9
מ בפתיחת קרן השתלמות מחקה לעצמאים - מתי מתחיל המעקב בפועל? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 14
Y מתי נוצר מגן מס ? שוק ההון 6
V בדיקת סקר רפואית - מתי כדאי? אוף טופיק 5
ש תזמון שוק מתי כמה ואיך שוק ההון 43
E מתי ביצעתם את רוב השקעתכם המנייתית? שוק ההון 26
T מתי צריך לדווח למס הכנסה? שוק ההון 7
ד מתי נגבית עמלת קנייה ואיפה רואים אותה ברוקרים ופלטפורמות מסחר 5
T קניות סולידיות לתינוק - מתי ואיפה? צרכנות פיננסית 8
ש מתי מתבצע קניה של קרן נאמנות או מדד כלשהיא, לפי מה שכתוב בתשקיף הדף? שוק ההון 0
לאץ' מתי יחידות של קרן כספית נרכשות בפועל? צרכנות פיננסית 7
M מתי לצאת לדרך יזמית? יומני מסע אישיים 6
Williamsburg מתי פותחים את האפשרות להגיש דוח 1301 לשנת 23? פוסטים מאיכות נמוכה 16
כ מתי נפתחות דירות חדשות במחיר למשתכן? פוסטים מאיכות נמוכה 4
T מתי הזמן הכי טוב לעזוב עבודה? התפתחות אישית 19
P מתי אפשר להגיש דוח שנתי 1301 לשנת 2023? מיסים 6
ה מתי המס מחושב בעת מכירה? מיסים 14
S מתי אין מיסוי ריאלי? שוק ההון 26
M מתי כדאי לפתוח חברה מיסים 20
ז מתי ואיך יוצאים משוק ההון? שוק ההון 45
M מתי נסחרת קרן סנופי של בלקרוק בבורסת תל אביב שוק ההון 10
ד מתי כדאי להחזיר את חלק הפריים במשכנתא? נדל"ן 13
F מחירי הדיור - האם הם יירדו? אם כן מתי? נדל"ן 2
א מתי צריך לשלם דמי תווך בעסקת רכישה? פוסטים מאיכות נמוכה 1
לאץ' מתי ואיך עושים מעבר באסטרטגיית השקעה? שוק ההון 8
א מבולבל- מתי ואיך להשקיע? שוק ההון 5
ז מתי הזמן המתאים לרכוש מוצרים בזול? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 0
ה סטודנט לסטטיסטיקה - מתי להתחיל לחפש עבודה? התפתחות אישית 9
S לא מבין מתי שלב מסחר רציף בקרן הסל שלי שוק ההון 11
ט סקר - עד מתי חורף הקריפטו? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 8
N בעל הבית מכר קרקע הצמודה לבית שאני שוכר ממנו - איך אפשר לדעת מתי תתחיל הבניה? אוף טופיק 4
M דוח שנתי 2021- עד מתי אפשר להגיש? מיסים 1
ש מתי לפרסם דירה להשכרה? נדל"ן 15
E מתי כבר יגיע הזעזוע לפה? (הייטק/נדלן בארץ) פוסט תסכול פוסטים מאיכות נמוכה 534
A איך (מתי וכמה) לקנות מניות בסייל (נפילות) שוק ההון 31
R מתי נגבים הדמי מכירה / קניה ? אם בכלל? שוק ההון 2
Aslan קרן השתלמות מחקה s&p פטורה vs קרן סל מחקה s&p אירית צוברת - מתי דמי הניהול בעוכרי ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
ס מיסוי אופציות ב-ESOP – מתי וכמה? מיסים 15
א מתי למעשה מחירי הדירות יירדו? האם יש בועת נדל"ן? נדל"ן 1035
E מתי אתם רושמים מטרות שנתיות ? מחפש לדייק את המועד המתאים התפתחות אישית 38
P מתי צריך להגיש מס רווח הון? מיסים 33
S מתי נקבע ערך פדיון של ביטוח חיים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
A איפה לבדוק מתי תהיה חלוקת דיבידנדים SSAC שוק ההון 14
בייניש מתי ריאלי לחשוב על קנית דירה למגורים? נדל"ן 4
מ מתי מוכרים? + תיק חדש שוק ההון 8
מ עד מתי ניתן למשוך כספי פיצויים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
D קרן השתלמות - מתי תפדו ומתי תיקחו הלוואה ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
T מתי ניתן לבקש החזר מס ? פוסטים מאיכות נמוכה 11
A עד מתי אפשר להגיש דו"ח למס הכנסה עבור 2020? שוק ההון 0