הייתי שמח אם יתפקדו פה כמה כאלה (=שבפרקטיקה לא מגישים בהתאם להתייעצות עם רו"ח) , כי כל מי שהשתתף בדיון הזה כן מגיש...
אבל אם נמשיך בדיון לשם הדיון:
עצם הביטוי "ניכוי במקור" תופס גם על ניכוי זר. כך בפירוש בכמה מקומות בפקודה (לדוגמה סעיף 75ב(ד1)
...ושולם מס זר בפועל בשל חלוקת הדיבידנד לרבות בדרך של ניכוי מס במקור (בסעיף זה – סכום המס הזר)...).
מנגד, כשהפקודה מדברת על פטורים שונים בעקבות ניכוי במקור, לרוב ידובר על ניכוי במקור בהתאם להוראות הפקודה, ולפעמים גם עם הפניה ספציפית לסעיף 164 (העוסק בחובת ניכוי במקור).
באופן חריג, הסעיף הרלוונטי לפטור מדיווח בעקבות הכנסה מריבית (שזה הסעיף הרלוונטי לדיבידנד, כולל זר), מתנה את הפטור ב"נוכה ממנה מלוא המס
החל לפי הוראות הפקודה" (בשונה מרוב הסעיפים אחרים, לדוגמה הכנסה מנייר ערך, שם מדובר על "נוכה ממנה מלוא המס לפי הוראות הפקודה"). כלומר, אין צורך בניכוי במקור לפי הפקודה, אלא בניכוי במקור של מלוא המס החל לפי הפקודה.
השאלה שנשארת היא האם הניכוי כאן היה של כל המס החל לפי הפקודה, כלומר האם
אין חבות מס נוספת במקרה של ניכוי זר במקור.
התשובה לא ברורה לי, כי ההקלה ממסי כפל היא בפירוש לא באמצעות מתן פטור, אלא באמצעות זיכוי (נדמה לי שזה שינוי שנעשה בחוק, כלומר בעבר היה פטור במקרים מסויימים, והכל שונה למנגנון של זיכוי). הזיכוי הזה צריך להינתן (איפשהו במעלה הדיון הזה קישרתי למסמך של מס הכנסה בו נאמר שהזיכוי מותנה בהוכחה לפקיד השומה שהמס הזר שולם), והוא גם ניתן לוויתור. בלי הגשת דו"ח קשה לטעון שאין כאן כלל חבות מס, כי כאמור המנגנון הוא במוצהר זיכוי ולא פטור.
בהיעדר פטור ממס במקרה זה (למרות שלאחר הזיכוי חבות המס בפועל היא 0), ההגדרה "נוכה מלוא המס החל לפי הוראות הפקודה" לא לגמרי תופסת פה.
זה לא חד-משמעי אבל זה בהחלט נראה בעייתי (להדיוט שכמוני. בצירוף עם התשובה שקיבלה
@Nina T הייתי שמח לעדות של מישהו פה שרו"ח אמר
לו שהוא
פטור מהגשת דו"ח במקרה כזה).