לא, תדייק, סיפקתי מטה אנליזות על מחקרים מבוקרים רנדומליים שהראו שהחלפה של שומן רווי ב-PUFA מפחיתה תמותה. כלומר, לא מחקרים אפידמיולוגיים קורלטיביים שגם להם, אגב, יש משקל.
כשאגוזים (PUFA מלא, לא מעובד) מושווים לשומן רווי מהחי כמו מוצרי חלב ובשר אדום, ידם על העליונה במוות מכל סיבה שהיא (all-cause mortality) במטה אנליזות של מחקרים אפידמיולוגיים. אין כרגע בנמצא מטה אנליזות על מחקרים מבוקרים רנדומליים.
1. מטה אנליזה משנת 2017 על מחקרים אפידמיולוגיים שבדקה את הקשר בין קבוצות מזון שונות ל-all-cause mortality.
הממצאים:
כל מנה נוספת של בשר אדום לא מעובד העלתה את הסיכון היחסי (RR) ב-10%+ נוספים.
כל מנה נוספת של מוצרי חלב הפחיתה את הסיכון היחסי (RR) ב-2%- נוספים, אך התוצאה אינה מובהקת.
הממצאים מראים שהקשר בין מוצרי חלב לתמותה אינו לינארי (לא נמצא הבדל בין מוצרי חלב רזים לשמנים)- מנה אחת ליום מפחיתה את הסיכון היחסי ב-3%- (מובהק), 2 מנות ליום מפחיתות תמותה ב-1%- בלבד (לא מובהק) אבל 3 מנות ליום או יותר מעלות את הסיכון לתמותה (מובהק).
כל מנה נוספת של אגוזים, הפחיתה את הסיכון היחסי ב-24%-.
כלומר, אגוזים מפחיתים תמותה מכל סיבה שהיא יותר ממוצרי חלב וודאי שיותר מבשר אדום לא מעובד.
2. מטה אנליזה משנת 2020 על מחקרים אפידמיולוגיים שבדקה את הקשר בין סוגי שומן שונים ל-all cause mortality.
שומן רווי העלה את סיכויי התמותה ב-8%+.
MUFA הפחיתה את סיכויי התמותה ב-6%-.
PUFA הפחיתה את סיכויי התמותה ב-11%-.
3. מחקר אפידמיולוגי על שני מחקרי ענק בארה"ב שבדק את הקשר בין החלפת 3% מהאנרגיה של חלבון צמחי (דגנים מלאים, אגוזים וקטניות) בחלבונים שונים מהחי:
בשר אדום לא מעובד העלה תמותה ב-12%+.
מוצרי חלב העלו תמותה ב-8%+.
אז נסכם - מה יש לנו?
1. מחקרים אפידמיולוגיים: צריכת אגוזים טובה יותר מצריכת מוצרי חלב ובשר אדום עבור all-cause mortality ומחלות לב.
2. מחקרים רנדומליים מבוקרים: אין בנמצא עבור all-cause mortality.
עבור מחלות לב - יש יתרון ל-PUFA על פני שומן רווי כפי שעולה מכאן וכאן.
עבור מדדי סוכר - יש יתרון ל-PUFA על פני שומן רווי כפי שעולה מכאן.
אתה מוזמן להמתין למחקרים מבוקרים רנדומליים על all-cause mortality ובינתיים להמשיך לצרוך שומן רווי.
לי בהחלט מספיקות הראיות הנוכחיות כדי להעדיף אגוזים על פני מוצרי חלב ובשר אדום.
ראשית, המחקר הרלוונטי היחידי שציינת הוא מחקר מספר 2 שלך. שאר שני המחקרים לא בדקו את הקשר בין שומן רווי לבין תמותה.
הסיכום שלך לא נכון. יש מחקרים רנדומליים מבוקרים עבור All-cause mortality ושומן רווי. המטא-אנליזה של Cochrane שסיפקתי קודם עברה עליהם (ב Inclusion criteria שלהם הם הכריחו מחקרים רנדומליים), ולא נמצא קשר בין סוג השומן לבין תמותה.
Selection criteria: Trials fulfilled the following criteria: 1) randomized with appropriate control group, 2) intention to reduce or modify fat or cholesterol intake (excluding exclusively omega-3 fat interventions), 3) not multi factorial, 4) adult humans with or without cardiovascular disease, 5) intervention at least six months, 6) mortality or cardiovascular morbidity data available.
אז בוא ואסביר לך מה אתה עושה, אתה מסתמך על מחקרים אפידימיולגים, בהם חוקר (בדרך כלל) עם אג'נדה, מבקש מאנשים להיזכר מה אכלו בשנים האחרונות (אני בקושי זוכר מה אכלתי שלשום), ועל סמך הזיכרון הקלוקל שלהם, מבסס סטטיסטיקה שתתאים לאג'נדה שלו.
תדע כלל אצבע (ואתה מוזמן לשאול כל סטטיסטיקאי בתחום): מחקר אפידימיולוגי, כדי להראות שהקורולציה שמצא תומכת בסיבה ותוצאה, צריך שהאפקט יהיה לפחות של 100%. מחקרים אפידימיולוגים בנושא עישון למשל, הראו אפקטים של מאות ואלפי אחוזים בקשר בין עישון וסרטן או תמותה, ומכאן הרשו לעצמם חוקרים להניח שאולי מדובר בסיבה ותוצאה. במקרה דנן עם שומן ותמותה, אתה מדבר על אפקט של 8% אחוזים במאמר הרלוונטי היחידי שציטטת, האם אתה מבין שזו בדיחה? זה רחוק מאוד מאוד מקשר חזק מספיק שיכול להעיד על סיבה ותוצאה. זה עמוק בתחום הרעש הססטטיסטי שנובע מאג'נדות ושאר ירקות.
ושוב, כשבודקים מחקרים רנדומליים (כמו ש- Cochrane עשו), נעלם כל האפקט הקל מאוד שנמצא במחקרים האפידימיולוגים בין שומן לתמותה. מעניין מדוע.
אתה מסתמך על סטטיסטיקה אפידימיולוגית מחורבנת ממטא-אנליזה שמראה אפקט מזערי של 8%, ומתעלם ממטא-אנליזה חזקה של מחקרים רנדומלים שלא הראתה שום אפקט (ועוד נתמכת במטא-אנליזות נוספות מהחמש שנים האחרונות, שאותן ציטטתי בפוסט קודם והגיעו לאותה המסקנה בדיוק). אין יותר Cherry picking ממה שאתה עושה כאן.
אם הספרות המדעית העדכנית הקיימת הביאה אותך למסקנה ששומן רווי זה משהו שצריך להיזהר ממנו (מבחינת קיצור תוחלת חיים), לדעתי אתה שוגה בהבנת הספרות המדעית בתחום. אם יש איזה סיכון עם שומן רווי, הוא קל שבקלים, אחרת אין סיכוי שהאפקטים שהיינו רואים הם כה חלשים (במחקרים אפידימיולוגים) או לא קיימים כלל (במחקרים רנדומליים).
נערך לאחרונה ב: