עדכון:
הלידה עברה בשלום, ולמרות הקושי בחיים עם שלושה ילדים בצפון בזמן מלחמה - אנחנו בסדר. אשתי נמצאת ב"חופשת" לידה (שמתם לב שבאנגלית אומרים maternity leave ולא vacation? איפה החופשה בכלל?) ונהנת מכל רגע. נראה שבשילוב עם הטבה מהעבודה (גאמפא), ביטוח לאומי וימי חופש, יש לה עוד כמה חודשי שקט לפני שתצטרך להחליט.
כפי שכתבתי בהודעות הקודמות, אני הורדתי משמעותית (אך זמנית) את כמות הזמן שאני משקיע בקריירה, ונמצא הרבה יותר זמן עם הילדים ובסידורים. לפני שנתיים הייתי על 150% אחוז משרה - משרה אחת מלאה, ועוד שתיים חלקיות (אחת כעצמאי, אבל לא קריטי לדיון). נשארתי עם המשרה המלאה ועוד שעה-שעתיים בשבוע לטובת המשרות האחרות. כמובן שהמשכורת קטנה למרות שהמשכורת במשרה המלאה גדלה משמעותית בשנתיים האלה.
היכן להשקיע כספים חדשים?
כתבתי לפני כמה חודשים שאני לא יודע לאן להקצות כספים חדשים, בערך 25K חודש בחודשו ועוד 50K פעם בשנה (בונוסים וכו'):
יש לי סוג של תשובה ראשונית. שני רעיונות הגיעו לשורט-ליסט: השקעת נדל"ן נוספת בישראל או סינגל בארה"ב. אחרי שלמדתי על הנושא מספרים\פודקאסטים ושיתפתי את בת הזוג, הגענו להבנה שלהיכנס לארה"ב יהיה כדאי רק אם בונים תשתית אמיתית עם מספר נכסים, ולא יודע אם זה מתאים לנו כרגע.
אז החלטנו לחפש עסקת נדל"ן נוספת בישראל. עסקה יזמית עם אסטרטגיה מסויימת, ואני מקווה שנמצא הזדמנות שתתאים. לא מפרט יותר משיקולי פרטיות. אנחנו כרגע בשלבי למידה והכרת השטח, וחוסכים בקרן כספית לטובת זאת. הכנסנו גם את דמי הלידה מביטוח לאומי לקרן כספית, כך שאני מקווה שעוד שנה מהיום יהיו שם כחצי מיליון שיעזרו לנו להתחיל, ונמכור ני"ע\RSU במידת הצורך. אחרי הפעולה הנ"ל, אם תתרחש כמו שאני רוצה ומתכנן, נהיה באיזור ה 40-50% נדל"ן מהשווי הנקי ועם הכנסה פאסיבית של כמה אלפים בחודש. הגורם הזה ממתן את הסיכון ביתר ההשקעות שלנו המניתיות שלנו בהון ההון לטווח ארוך, ומאפשר לנו לישון בשקט.
ומה עם הטווח הרחוק?
כצפוי, אחרי ש"פיצחנו" את הטווח הקרוב, התחלתי לחשוב על הטווח היותר רחוק. הנה שאלה מעניינת שאני חושב שראוי שכל אחד במצבנו ישאל את עצמו:
האם כבר הרווחנו את החלק המשמעותי מתוך סך הכספים שנרוויח בחיינו?
אם התשובה היא כן, אין לי דילמה ואין לי מה לתכנן [1].
אבל אם התשובה היא לא, איך נכון להתנהל עם עוד כמה מיליונים? חוץ מיכולת החסכון שלנו, יש אירועים שיכולים "להפיל" עלינו מליונים בשנים הקרובות. מעבר לירושות בלתי צפויות, יש אופציות בחברות בהן יעצתי. בראש ובראשונה, סטרטאפ שגייס כעת סכום משמעותי ומתקרב לאירוע נזילות בשנה-שנתיים הקרובות. במקרה האופטימי מדובר בהכפלה של ההון העצמי שלנו, אבל ריאלית יותר (ועדיין אופטימית) מדובר במליון או שניים (אחרי מס) בסיבוב הנוכחי. בנוסף, אשתי מתקדמת ממש בעבודה, ובקרוב ההקצאה השנתית שלה של RSU תהיה משמעותית מאוד. אני לא יודע אם זה בר קיימא או לא....
אז אם הייתי יודע שנרוויח עוד כמה מליונים בשנים הקרובות, מה הייתי עושה איתם? אני משתף מחשבות לדיון... אני מזכיר שאין לי שום שאיפה להפסיק לעבוד, אני נהנה מאוד מ"עבודה"
1. הון סיכון - יש לי משיכה טבעית ליזמות טכנולוגית. מדגדג לי להפוך לאנג'ל בתחום בו אני עוסק. לא מעניין אותי לגייס קרן גדולה, אלא בעיקר להשקיע כספים שלי ואולי של f&f. אוכל להפוך להיות מומחה שגם מעביר ידע וקשרים לאנשים, אבל גם משקיע שיודע לתת גם שיק (קטן אמנם, של 20-50K למיזם, פעמיים או שלוש בשנה). אני מאמין שהמהלך הזה יפתח לי צוהר להשקעה בחברות סטרטאפ שהיום אין לי גישה אליהן ויעצים פעילות שאני עושה גם ככה. זוהי השקעה, אבל גם
עיסוק שיעזור לי לנתב זמן למקום חיובי, מועיל, ומאתגר אינטלקטואלית. בגלל שאני משקיע וגם טכנולוג, אני מקווה שאוכל להתברג בהמשך בתוך הדירקטוריון של חברות הפורטופולי ולתת להן ערך מוסף.
2. בניית פורטפוליו נדל"ן בחו"ל (ארה"ב בתור יוז-קייס). זה ידרוש ממני לא מעט למידה כיוון שמדובר בתחום חדש לגמרי מבחינתי, אך למזלי למידה זאת האהבה הכי גדולה שלי בחיים האלה. אם זה הכיוון, אעשה קורס מסודר ואנסה ללכת לכיוון של אחזקת סינגלים. אני מכיר את אסטרטגיית BRRRR ושאר החלומות, אך אני גם ריאלי ולא בונה על לעשות עסקאות בוננזה אחת אחרי השנייה. עם ההון הנוסף ויכולת החסכון, אוכל לפתח פורטפוליו מרשים בתוך עשור. זהו גם עיסוק חיובי, מועיל, כזה שאפשר ללמד ילדים ואפילו להכניס אותם לעסק.
3. להקים מיזם טכנולוגי בעצמי! עם שותפים כמובן... זה ידרוש ממני 100% תשומת לב, וכנראה אנצל את ההון הראשוני לטובת ההתחלה. קשה לי לדמיין את זה כל עוד הילדים קטנים, אבל זה כנראה הכיוון הכי נכון מבחינת מיצוי החיים על פני האדמה

לקיחת סיכון גדול והימור על עצמי, חוויה אדירה ומאתגרת. אני מקווה שיהיה לי מספיק אומץ ללכת על זה... או אולי מספיק שגעון...
אם עוררתי אצלכם איזשהן מחשבות, אשמח לשמוע!
[1] לפי חוק בנפורד, רוב האנשים שיעברו את ה 10 מליון ש"ח ישארו עם אותה הקידומת ולא יעברו את ה 20 מיליון. אבל מה אכפת לי לנסות לתכנן בגדול...