נכון ש SVB לא היה בנק מרכזי, אבל הקריסה שלו כן הייתה תוצאה ישירה של מדיניות הבנק המרכזי. במשך שנים הפד הוריד ריבית והציף את המערכת בכסף זול. בנקים קנו אגח ארוכות כי זה היה נראה בטוח והפד בתחזית שלו לא גרם להם סיבה לחשוש. כשהפד העלה ריבית מהר מאוד בניסיון להרגיע את האינפלציה הערך של האגח האלה קרס, והמאזן של SVB הפך לחדל פירעון. כלומר זו דוגמה קלאסית איך מדיניות מוניטרית יכולה לשבור בנקים.
במשבר 2008 מי שהחזיק אג"ח של בנק ליהמן, איבד כמעט הכל. גם קרנות כספיות (לכאורה הנכס השקעה הכי בטוח שקיים) שהחזיקו את האג"ח הזה הפסידו כסף.
כמובן שלמשבר היה גלים והשפעה על כל שוק ההון, טריליוני דולרים של חסכונות התאדו.
גם אצלנו בארץ שמעת על פרשת סלייס גמל? מעל 800 מיליון שקל שנגנבו.
בימים הקרובים תוגש תביעה של יותר מחצי מיליארד שקל נגד משפחת גולדברג, הדירקטורים וגורמים נוספים. זאת בשל האחריות שהמנהל המורשה מייחס להם להיעלמות כספי חסכונות של הציבור
www.calcalist.co.il
אני אחד הלקוחות שלהם. החזקתי שם קרן השתלמות IRA (מושקעת בביטקוין כמובן) כביכול לא מהקרנות הבעייתיות של אנשים שגנבו להם את הפנסיה.
אבל כבר מאז 2023 אין לי יכולת למשוך את הכסף שלי, למרות שלא עשיתי שום דבר לא בסדר. במוצר פיננסי מפוקח של רשות שוק ההון.
לגבי קריפטו ובורסות, כאן יש בלבול חשוב. אנשים שאיבדו כסף ב FTX או בבורסות אחרות איבדו כסף בדיוק מאותה סיבה שאנשים מאבדים כסף בבנקים או בקרנות, כי הם סמכו על מתווך.
ביטקוין נבנה בדיוק כדי לבטל את הצורך במתווך כזה. אם אדם מחזיק את המפתחות בעצמו אין בנק שיכול להגביל משיכה, אין מנהל שיכול להמר עם הכסף שלו, ואין גוף שיכול להקפיא לו את החשבון. לא המפתחות שלך, לא המטבעות שלך.
כסף הפך לאמצעי של שליטה
ראינו זאת בקנדה כאשר ללא חקיקה בצו חירום הממשל הקפיא חשבונות בנק, אשראי ופנסיה למפגינים לא אלימים (וגם לתורמים להם!) נגד מנדט הקורונה. עוד על כך כאן:
https://world.hey.com/dhh/i-was-wrong-we-need-crypto-587ccb03
ראינו זאת בישראל לאחרונה כאשר הבנקים הקפיאו חשבונות בנק למתנחלים ולפעילי צו 9, ללא דין ומשפט ובניגוד להנחיות הממשלה, בהוראת הרגולטור האמרקאי מחשש לסנקציות.
ראינו זאת בבירור כאשר ארה"ב הקפיאה לרוסיה רזרבות בשווי 300 מילארד דולר בתחילת המלחמה. אז אפילו אם אתה אחת משלוש מעצמות גרעיניות, הכסף שלך עדיין לא באמת שלך.
ג'רום פאואל ציין בראיון לא מזמן:
US Fiscal path unsustainable, goverment borrowing from future generations.
וגם בביצה הקטנה שלנו בא סמוטריץ' ושוקל לבצע מהלכי מיסוי על קרנות ההשתלמות והפנסיות שלנו כדי לממן את המלחמה. כמה אנשים מאז המהפכה המשפטית חיפשו לפתוח חשבון בנק בחו"ל? כמה משפחות היגרו?
הוכחתי שקיים כרגע משבר אמון בתחום הפיננסי.
הכסף שלנו לא יכול לעבוד ללא אמון.
שלח לי מניה של אפל שאתה מחזיק - הא, אתה צריך למלא טפסים וזה יקח איזה שבוע?
שלח מהבנק/פאיפאל שלך 1000$ לסבתא החולה ברוסיה - הא, בגלל הסנקציות אתה לא יכול?
שלח לילד באפריקה 5 שח לקנות גלידה - הא, אתה לא יכול? עלות העברה תהיה גדולה פי כמה ותקח שבועות (אני השתמשתי בביטקוין מישראל לקנות גלידה לחבר שטייל במזרח)
אז כל הדברים הללו אינם שלך בבעלות מלאה - *חייבים* לך אותם.
אתה יודע מה הבעיה עם נכסים כאלו בעת משבר חוב ריבוני כלל עולמי שאנחנו בראשיתו?
מאוד קל לקחת לך אותם בטענה שזה "נחוץ לשמור על יציבות המערכת" - כמו הבנקים בלבנון שמנעו גישה לחשבונות, או בקפריסין שלהאימו כספים לעשירים.
אבל זה יהיה הסוף לחברה מתקונת כפי שאנו מכירים אותה! סתם קונספירציה!" אולי... אבל התשתית החוקית לכך קיימת, וזה כבר קרה במקומות אחרים ואפילו אצלנו!
והנה בא ביטקוין, חסין לצנזור, חסין לדילול, חסין להלאמה, בעל רשת מוניטרית מובנית להעברת ערך ללא תלות וצורך באמון. טכנולוגיה שנועדה לאפשר חופש בעידן שנהיה יותר טוטלאטרי.
הנכס היחיד שאתה עליו בבעלות מלאה ולא חייבים לך אותו ע"י מתווכים שהם הבעלים האמיתיים (בנק, ברוקר, מדינה) - ואתה טוען שלהגנה הזאת אין שום ערך?
ביטקוין מתוכנן מראש לשימושים שמקדמים חופש אישי וריבונות עצמית, הידעת שיש 2 מילארד איש ללא גישה לשירותי בנקאות? זו אינה רק הבטחה עתידית אלה משהו שקורה בפועל, כפי שפעיל זכויות האדם, גלדשטיין מתאר כאן בפירוט עם דוגמאות, איך ביטקוין מאפשר למדינות עולם שלישי מה שפיאט לא מסוגל:
https://www.youtube.com/watch?v=TI3Xcei8d_I&t=500s