• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

האנומליה של השקל

• פותח הנושא פותח הנושא MMM
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
אני שייך לקהילה ישראלית וקהילה יהודית באזור שאני גר בו. הקהילה הישראלית גדלה בקצב שלא גדלה מעולם, ולא ניכר שיש האטה. קצב ההגירה של יהודים מכאן לישראל, שהיה לא מבוטל בעבר, ירד מאוד- גם מרושם אישי וגם במספרים שהמדינה מפרסמת. הסיפור של גלי היהודים שאוטוטו יעלו לארץ בגלל האנטישמיות הגואה, לא נתמך במספרים- אולי הם פחות מתרשמים מהאנטישמיות, או יותר מתרשמים יותר ממה שקורה בארץ. קצב הגירת המשכילים מישראל ידוע. אני לא טוען שאין אנטישמיות, אבל הרושם בארץ מוגזם מאוד, מסיבות ברורות. אף אחד לא חושב שקל לעזוב, או שכל אחד יכול לעשות את זה. אף אחד לא חושב שזה פיתרון קסם. הישראלים מסביבי לא אוכלים חצץ, הם חיים בביטחון, ברמת חיים גבוהה, ובעיקר עצובים על מה שקרה, קורה ונראה שימשיך לקרות בארץ, אבל מאוד ברור להם איפה יותר טוב להם ולילדים שלהם. שכל אחד יעשה מה שטוב לו... לספר סיפורים כמה יותר בטוח (!), טוב וכו בארץ וכמה מסוכן, בודד ומפחיד בגולה הדוויה... בין שכנוע עצמי בצד אחד של הספקטרום לתעמולה בצד השני.
זה יפה שאתה מרגיש בטוח בתוך הקהילה הישראלית שלך, אבל בוא נקרא לילד בשמו: לייצר בועה של ישראלים בחו"ל ולהקיף את עצמך רק בהם – זה לחיות בגטו מודרני מזהב. זו בריחה, לא פתרון. אתם לא באמת נטמעים בחברה המקומית, אלא פשוט משכפלים את ישראל בסביבה שכרגע מאפשרת לכם את זה. הבעיה היא שאתם חיים בחסד של המקומיים, לא בזכות.

אתה מדבר על העתיד של הילדים שלך, אבל עוצם עיניים מול מה שקורה בארה"ב ובמערב בכלל. החברה שם עוברת תהליכי הקצנה ופילוג מטורפים. הפרוגרס הרדיקלי, תרבות ה-Woke, והברית ההזויה בין השמאל הקיצוני לאסלאם הקיצוני כבר שולטים בקמפוסים המובילים, בתקשורת וברחובות.

אתה אומר שהאנטישמיות מוגזמת כי נוח לך בפרבר השקט שלך, אבל מה יקרה כשהילדים שאתה רוצה לתת להם 'עתיד טוב יותר' יגיעו לקולג'? הם יצטרכו להסתיר את המגן דוד, להעלים את הישראליות שלהם או להתנצל על מי שהם כדי לא להיות מוחרמים. איזה מין ביטחון זה לחיות בפחד מתמיד מביטול רק בגלל המקום שממנו באת?

בסוף, הישראלים בחו"ל חיים אולי ברמת חיים גבוהה כרגע, אבל הם אורחים. כשהרוח הפוליטית בארה"ב תמשיך להקצין, והיא מקצינה לשני הכיוונים אז חומות 'הגטו הישראלי' שלכם לא יגנו עליכם. לקשור את העתיד שלך למקום שבו אתה מהגר שמקווה שההמון לא יתהפך עליו, זה לשים פלסטר, לא לרפא את הבעיה.

הבעיה היא שאתם חיים בחסד של המקומיים, לא בזכות.
בחסד של קיומה של מדינת ישראל, שתמיד תאפשר להם להגר לכאן, להבדיל אלפי הבדלות מזמן השואה.
אפרופו, הערב יפתח יום הזכרון לשואה.

סה״כ תגובה שתומכת במה שכתבתי- בין שכנוע עצמי לתעמולה. מאמין שהכותב מאמין באמת במה שהוא כותב, ומנחש שהוא חי בקבוצה שמאמינה בדברים האלה, ברמה של ״דברים ידועים שברור שהם נכונים״. כאמור, שכל אחד יעשה מה שטוב לו, ויאמין במה שהוא רוצה, כל עוד זה לא על חשבון אחרים.
זה יפה שאתה מרגיש בטוח בתוך הקהילה הישראלית שלך, אבל בוא נקרא לילד בשמו: לייצר בועה של ישראלים בחו"ל ולהקיף את עצמך רק בהם – זה לחיות בגטו מודרני מזהב. זו בריחה, לא פתרון. אתם לא באמת נטמעים בחברה המקומית, אלא פשוט משכפלים את ישראל בסביבה שכרגע מאפשרת לכם את זה. הבעיה היא שאתם חיים בחסד של המקומיים, לא בזכות.
אין לנו כמעט ישראלים ביישוב, ומקרב החברים שלנו כאן יש לא מעט יהודים אמריקאים וכמה לא יהודים. הרבה סינים, הודים. כמות מפתיעה של יוונים. אני מקווה שזה בסדר. שאל את עצמך מאיפה הבאת את השטויות הלא נעימות שאתה כותב בכזה ביטחון, והאם יש לך ביטחון דומה בדעות אחרות שאתה מחזיק בהן.
אתה מדבר על העתיד של הילדים שלך, אבל עוצם עיניים מול מה שקורה בארה"ב ובמערב בכלל. החברה שם עוברת תהליכי הקצנה ופילוג מטורפים. הפרוגרס הרדיקלי, תרבות ה-Woke, והברית ההזויה בין השמאל הקיצוני לאסלאם הקיצוני כבר שולטים בקמפוסים המובילים, בתקשורת וברחובות.
תשמע, אני עובד בקמפוס של אוניברסיטה סופר שמאלנית. אתה צורך יותר מדי תעמולה. אני מקבל אמפתיה על בסיס כמעט יומיומי למשפחה שלי בארץ מאנשים שאין להם שום דבר חיובי לומר על ממשלת ישראל, אבל מבינים שאני לא מייצג אותה. קולגות איראניים מקבלים אמפתיה דומה, וגם אותם לא מאשימים במה שהשלטון באיראן עושה. אציין שיש לא מעט חובשי כיפה בקמפוס, שלא נראה שמודעים לשטויות שאתה כותב. כמו שכתבתי למעלה, זה לא שאין אנטישמיות, אם כי אנחנו כאן לא מעט שנים וטרם נחשפנו, ולא מכירים מישהו שנחשף באופן אישי. ויש גם יתרונות בלהיות יהודי, עזרו לי לא מעט כאן יהודים אחרים, ואני מנסה לעזור לאחרים. מניח שזה אותו דבר בקבוצות של סינים, הודים וכו.
אתה אומר שהאנטישמיות מוגזמת כי נוח לך בפרבר השקט שלך, אבל מה יקרה כשהילדים שאתה רוצה לתת להם 'עתיד טוב יותר' יגיעו לקולג'? הם יצטרכו להסתיר את המגן דוד, להעלים את הישראליות שלהם או להתנצל על מי שהם כדי לא להיות מוחרמים. איזה מין ביטחון זה לחיות בפחד מתמיד מביטול רק בגלל המקום שממנו באת?
ראה מעלה- הבת שלי מסתובבת ברחבי העיר האנטישמית עם מגן דוד, דתיים/חרדים מסתובבים עם סממנים ברורים ברחובות, אף אחד לא מסתתר. כאמור אני עובד בקמפוס של מקום שמאלני למדי. מציע להיחשף למקורות מידע רחבים יותר.
בסוף, הישראלים בחו"ל חיים אולי ברמת חיים גבוהה כרגע, אבל הם אורחים. כשהרוח הפוליטית בארה"ב תמשיך להקצין, והיא מקצינה לשני הכיוונים אז חומות 'הגטו הישראלי' שלכם לא יגנו עליכם. לקשור את העתיד שלך למקום שבו אתה מהגר שמקווה שההמון לא יתהפך עליו, זה לשים פלסטר, לא לרפא את הבעיה.
תגיד, לא נראה לך מוזר להתבטא בכזה ביטחון על מקומות שהיהודים שגרים בהם מהגרים פחות ופחות לישראל? שהישראלים בהם חוזרים פחות ופחות לארץ? כלומר, אם זה היה נכון, היית חושב שהיהודים/ישראלים במקומות האלה היו עולים לארץ יותר ולא פחות? אין משמעות לנתונים בכלל? או שפשוט ייקח זמן עד שהם יפנימו את המציאות? כי בינתיים הוייב כאן זה לנסות לעזור למשפחות מהארץ לעבור לכאן, ולא להיפך. מוזר.

בחסד של קיומה של מדינת ישראל, שתמיד תאפשר להם להגר לכאן, להבדיל אלפי הבדלות מזמן השואה.
אפרופו, הערב יפתח יום הזכרון לשואה
אין ספק שמדינת ישראל היתה במשך עשורים מוקדם תמיכה ועוצמה של הקבילה היהודית בארה״ב. שגם תמכה בישראל בצורה משמעותית, כלכלית, פוליטית ובצורות רבות אחרות. להגיד שהקהילה כאן התקיימה בחסד קיומה של ישראל זו הגזמה משמעותית. בשנים האחרונות גוברים כאן קולות שמדברים על זה שישראל הנוכחית הופכת לנטל משמעותי על היהודים כאן. המציאות מורכבת, ויש הרבה דעות ונקודות מבט.

להגיד שהקהילה כאן התקיימה בחסד קיומה של ישראל זו הגזמה משמעותית.
לא על זה דיברתי.
לאורך מאות שנים גירשו יהודים ממדינות שונות והם התנחלו במדינות אחרות. בפרוץ מלחה"ע השניה (וליהדות גרמניה עם עליית היטלר לשלטון) לא היה ליהודים שום מקום לברוח אליו. נעלו את כל הכניסות, כולל לארה"ב וכולל לפלשתינה. היום אפשר להגר ממקום למקום בידיעה שתמיד דלת אחת תהיה פתוחה לך כיהודי. כדאי להשאיר את הדלת, ואת הבית שמאחוריה, חזקים ויציבים.

לא על זה דיברתי.
לאורך מאות שנים גירשו יהודים ממדינות שונות והם התנחלו במדינות אחרות. בפרוץ מלחה"ע השניה (וליהדות גרמניה עם עליית היטלר לשלטון) לא היה ליהודים שום מקום לברוח אליו. נעלו את כל הכניסות, כולל לארה"ב וכולל לפלשתינה. היום אפשר להגר ממקום למקום בידיעה שתמיד דלת אחת תהיה פתוחה לך כיהודי. כדאי להשאיר את הדלת, ואת הבית שמאחוריה, חזקים ויציבים.
אוקיי. הבנתי לא נכון. עם זה אני מסכים לחלוטין.

אגב, איפה אפשר לראות כמה בנק ישראל הרוויח ממסחר במט"ח?
הרי הוא קונה דולרים כשהשקל חזק, ומוכר כשהשקל חלש.

אפרופו, הערב יפתח יום הזכרון לשואה.
לא רק זה.
ישראל היא תעודת ביטוח לכך שליהודים יש אבא ואמא, יש גב.
זה מתחיל ברמה ההרתעתית, שאי אפשר לעשות ליהודים מה שרוצים כי יהיה מי שיתערב,
זה ממשיך ברמת המודיעין שישראל משתפת עם מדינות כדי למנוע פגיעה ביהודים,
וזה נגמר בהמוסד היהודי המפורסם ביותר בעולם, שבמקרי צורך דואג לעבודה.

תשמע, אני עובד בקמפוס של אוניברסיטה סופר שמאלנית. אתה צורך יותר מדי תעמולה. אני מקבל אמפתיה על בסיס כמעט יומיומי למשפחה שלי בארץ מאנשים שאין להם שום דבר חיובי לומר על ממשלת ישראל, אבל מבינים שאני לא מייצג אותה. קולגות איראניים מקבלים אמפתיה דומה, וגם אותם לא מאשימים במה שהשלטון באיראן עושה. אציין שיש לא מעט חובשי כיפה בקמפוס, שלא נראה שמודעים לשטויות שאתה כותב. כמו שכתבתי למעלה, זה לא שאין אנטישמיות, אם כי אנחנו כאן לא מעט שנים וטרם נחשפנו, ולא מכירים מישהו שנחשף באופן אישי. ויש גם יתרונות בלהיות יהודי, עזרו לי לא מעט כאן יהודים אחרים, ואני מנסה לעזור לאחרים. מניח שזה אותו דבר בקבוצות של סינים, הודים וכו.
תראה, יום לפני עליית הנאצים בגרמניה, היחס ליהודים במקומות נאורים היה סביל\סביר. בפולין, עד 1939.
ככה זה מקומות נאורים, מקבלים אחרים.
אבל האם כשעלו לשלטון\פלשו לפולין, מישהו מאותם נאורים הציע איזשהו פתרון, מלבד הנהון שקט וחיבוק מרחוק? הם צפו בהם נלקחים.

אם אתה מדבר על ארה"ב, אולי זה מקרה אחר.
אבל מה בדיוק הנאורים של אירופה יוכלו לעשות מול מפגע מוסלמי? בקושי לשוטרים יש אקדחים.
ראה מעלה- הבת שלי מסתובבת ברחבי העיר האנטישמית עם מגן דוד, דתיים/חרדים מסתובבים עם סממנים ברורים ברחובות, אף אחד לא מסתתר. כאמור אני עובד בקמפוס של מקום שמאלני למדי. מציע להיחשף למקורות מידע רחבים יותר.
כל עוד אתה לא חושף היכן, זה ויכוח עקר. ארה"ב זה לא אירופה. אף אחד לא יתאבד על היהודי וחצי שנותרו שם, כשיש מיליוני ערבים.

כל הנתונים באתר של בנק ישראל.
אגב התפקיד שלו הוא לא להרוויח מהחזקת הדולרים אלא בעיקר לדאוג שהשוק יהיה נזיל, להיות עושה שוק.

ארה"ב זה לא אירופה.
היסטורית, זה נכון. למעשה, מבחינת היחס ליהודים, ארהב היא החריג ההיסטורי, לא המייצג. חיים יהודים באירופה כבר אין. בארהב הם קיימים עדיין. האם הם ימשיכו לפרוח?

לארהב יש היסטוריה של יודופיליות, ויש שורשי נצרות ציונית עמוקים, אבל לא רק. יש לה גם מסורת של עליונות לבנה (שמסורתית מתעבת יהודים אפילו יותר משחורים), וכמובן שיש בה כוחות עולים של "אנטיציונות", שהיא בגדול ייבוא ומיחזור של תעמולה סובייטית משנות ה-70 (יש על זה חומרים, למעוניינים). למותר לציין, שאחרי שנות ה-30 של המאה הקודמת, אין כזה דבר באמת "אנטיציונות" כניסיון אמיתי למצוא פתרון לבעיית היהודים שלא במסגרת לאומית. מה שיש זה ניסיון אובססיבי ממש לקחת את כל המונחים שנחשבים היום רעים ורהדביק אותם למצחו של היהודי הקולקטיבי בדמותה של מדינת ישראל. צריך להבין שמדינת ישראל, כמייצג יהודים ריבונים שלוקחים את גורלם בידיהם - ומוכנים להשתמש בכוח כשצריך - היא אנומליה היסטורית, שלדעת רבים - גם אם זו דעה בלתי-מודעת - צריך לתקן ולהחזיר את היהודי למקומו ההיסטורי הראוי - חסר כוח.
שישראל הנוכחית הופכת לנטל משמעותי על היהודים כאן
אתה נותן יותר מדי קרדיט לממשלה הנוכחית. כמה שהיא לא תהיה גרועה - והיא נוראית, אין ספק - היא לא יכולה להניע כזה עניין אובססיבי בישראל. זה עמוק הרבה יותר. זה עשורים של מפעל אינטלקטואלי. הממשלה הנוכחית מחריפה 4ת הבעיה, אבל היא לא גרמה לה.

בשורה התחתונה, זו עובדה היסטורית שמעולם לא היה מקום שאימץ את האנטיציונות חלק מהאידיאולוגיה המרכזית שלו ועדיין נותר מסביר פנים לחיים יהודים. בכל מקום שבו אומצה האנטיציונות, חיים יהודיים הפכו לבלתי אפשריים (אלא אם כן היהודים שם מחליטים "להיות יהודים טובים" וליישר קו). זה נכון לאירופה, למדינות ערב, ולברה"מ ומדינות הגוש שלה דאז. למעשה, מגיברלטר במערב ועד הודו במזרח, סטטיסטית אין יהודים. חצי הכדור המזרחי הוא סטטיסטית יודנריין - זולת ישראל כמובן.

ארה"ב היתה כאמור החריג ההיסטורי - היא כאמור, היתה מדינה יודופילית וציונית. אבל הי, עכשיו ממדאני, אנטיציוני מוצהר (בעיני, אנטישמי מובהק) עכשיו הוא ראש של עיר שבה 12% מתושביה יהודים. אם ההיסטוריה מלמדת משהו, אז או שהחיים היהודיים בניו-יורק ייגמרו, או שניו-יורק תדחה את האנטיציונות, אבל לא גם וגם.

האם ניו-יורק (או ארהב כולה) תצליח לרבע את המעגל ואיכשהו להיות גם יודופילית וגם אנטיציונית? לא יודע, אולי. אלו תהליכים והם לוקחים זמן. מה שבטוח הוא זה שמה שמתחיל באקדמיה לא נשאר באקדמיה. הוא עובר הלאה לתעשיה ולממשל ולעיריות ולבתי הספר.

כל זה לומר שהחוויות של מי שחי שם, כבודם במקומם מונח. אם אתה אומר שאתה מרגיש בטוח, מי אני שיחלוק. מצד שני, להגיד שהכל תעמולה? ובכן, ממדאני הוא באמת ראש העיר.

לא היה ליהודים שום מקום לברוח אליו. נעלו את כל הכניסות, כולל לארה"ב וכולל לפלשתינה.
נכון, ולמעשה הסיבה שלא היתה שואת יהודי ערב (אלא "רק" פרהוד לסוגיו) היא בדיוק בגלל שהיתה מדינת ישראל לקלוט אותם.

אתה משתמש באיזשהו בנצמרק נגד זה? או נטו נרווח?

תיאור עדין מאד.
רוצה לומר שככה זה גם היום, בכל חברה, בנוגע לכל דבר. אנשים נאורים ומכילים, אנשי אקדמיה משכילים, הם הסוג ההפוך מאנשים בעלי כח לעשות משהו כשshit hits the fan.
והנאורים גם ככה היו המיעוט, האליטה העירונית, כשרוב העיר וכמעט כל הכפריים, עניין להם את התחת מה יקרה ליהודים, או תמכו בסילוק\השמדה.
שום דבר לא באמת שונה או השתנה, מי שמספר סיפורים אידיליים על "כפר הסטודנטים השליו בו יש מרצים מכל העולם וכולם מכבדים את כולם" לא מבין שזה רק בעתות שלום.

ההבדל בין ישראל לחו"ל הוא אחד - פה אתה קבוצת הרוב, אתה לא תיקח את עצמך לתאי הגזים.

תראה, יום לפני עליית הנאצים בגרמניה, היחס ליהודים במקומות נאורים היה סביל\סביר. בפולין, עד 1939.
זה לא נכון... התהליך היה הדרגתי. האם יכול להיות שמה שאנחנו רואים עכשיו בארה״ב זה התחלה של תהליך דומה? אי אפשר להגיד בוודאות שלא. רק שאותו הגיון אפשר להפעיל על ישראל והתחזית של ליבוביץ נניח... שבינתיים מתגשמת מול עיננו שלב אחרי שלב. יתכן ולא נסכים על איזה משני הריכוזים הגדולים של יהודים היום נמצא בסכנה גדולה יותר. המחשבה שיהודי בטוח יותר בישראל כי הוא הרוב נראית לי רחוקה מלהיות אוטומטית או ברורה מאליה.
אם אתה מדבר על ארה"ב, אולי זה מקרה אחר.
אבל מה בדיוק הנאורים של אירופה יוכלו לעשות מול מפגע מוסלמי? בקושי לשוטרים יש אקדחים.
אני בארה״ב. לשוטרים יש אקדחים :-). ואני מסכים שלאירופה בעיות גדולות יותר. אבל גם שם רואים כבר תנועת נגד חזקה אל מול ההגירה המוסלמית והשינויים הדמוגרפיים. קל זה לא יהיה להם, אבל הציבור שם בפירוש מבין את הבעייתיות במצב הנוכחי והמגמות. נראה מה יילד יום.

נערך לאחרונה ב:
תגובה מושקעת, נהנתי לקרוא, אז קודם כל תודה.
יש היסטוריה של יודופיליות, ויש שורשי נצרות ציונית עמוקים, אבל לא רק. יש לה גם מסורת של עליונות לבנה (שמסורתית מתעבת יהודים אפילו יותר משחורים), וכמובן שיש בה כוחות עולים של "אנטיציונות", שהיא בגדול ייבוא ומיחזור של תעמולה סובייטית משנות ה-70
מסכים עם הכל- זו מדינה עצומה, רבגונית, רוחשת, עם כוחות עולים ויורדים ומתחככים כל הזמן, עם הרבה פחות הגבלות/רגולציה מכל מדינה אחרת. רמת הפרגמנטציה רק עולה עם השנים, מה שמצד אחד מגדיל את החיכוך ומצד שני מגביל את
תוצאותיו, מה שמייצר מתח תמידי. זה אחד ממקורות כוחה... אבל זה לא תמיד נעים לעין.
אתה נותן יותר מדי קרדיט לממשלה הנוכחית. כמה שהיא לא תהיה גרועה - והיא נוראית, אין ספק - היא לא יכולה להניע כזה עניין אובססיבי בישראל. זה עמוק הרבה יותר. זה עשורים של מפעל אינטלקטואלי. הממשלה הנוכחית מחריפה 4ת הבעיה, אבל היא לא גרמה לה.
מסכים לחלוטין- אבל הממשלה הנוכחית לא נולדה בלימבו. היא ממשיכה- מקצינה- את הקו שממשלות ישראל מובילות הרבה שנים. אני זוכר את התגובה הקשה של יהודים כאן כשהעבירו את חוק הלאום. חשבתי שהם מגזימים. הם צדקו ואני טעיתי.
בשורה התחתונה, זו עובדה היסטורית שמעולם לא היה מקום שאימץ את האנטיציונות חלק מהאידיאולוגיה המרכזית שלו ועדיין נותר מסביר פנים לחיים יהודים.

ארה"ב היתה כאמור החריג ההיסטורי - היא כאמור, היתה מדינה יודופילית וציונית. אבל הי, עכשיו ממדאני, אנטיציוני מוצהר (בעיני, אנטישמי מובהק) עכשיו הוא ראש של עיר שבה 12% מתושביה יהודים. אם ההיסטוריה מלמדת משהו, אז או שהחיים היהודיים בניו-יורק ייגמרו, או שניו-יורק תדחה את האנטיציונות, אבל לא גם וגם.
כמה דברים. קודם כל, ממדאני רחוק מלייצג איזשהו קונצנזוס בארה״ב. דבר שני, זה שכ״כ הרבה יהודים בחרו בו, אולי צריך לגרום לנו לחשוב שוב על איך הוא נתפס כאן בעיני יהודים. למען הסר ספק- לא הייתי שוקל להצביע לממדאני אם הייתי גר בניו יורק. אבל זה לא שהוא נבחר אל מול התנגדות יהודית שהובסה או משהו כזה. אז אולי הם כולם לא מבינים... ואולי המציאות מורכבת יותר. מה שמוביל אותי לנקודה המרכזית שעלתה אצלי כשקראתי את הטקסט שלך. תראה, אני ממדעי הטבע. וגם אצלי, קשה מאוד לפענח תוצאות של ניסויים, וכשחוזרים פעמיים על אותו דבר לא תמיד מקבלים אותה תוצאה. זה מוביל אותי ל2 הערות. קודם כל, להתנסח לגבי העתיד על סמך עבר עם מדגם ככ קטן, שכולו מורכב ממקרים שונים זה מזה בצורות משמעותיות, נראה לי מאוד קשה. לא בטוח שזה הרבה יותר ולידי מלחשוב בקול רם. לא היתה בשום מקום קהילה יהודית כמו בארה״ב שחיה במקביל לקהילה בישראל, ועברה תהליכים כמו שעוברים כאן עכשיו. וזו ההערה השניה שלי. במשך שנים שני עמודי התווך של הקהילה כאן היו נאמנות למדינת ישראל ונאמנות לזכויות אדם- אולי משיקולים אידאולוגיים ואולי תועלתניים בתור מיעוט עם היסטוריה של רדיפות. הנתיב בו נעה ישראל בשנים האחרונות, לא רק תחת הממשלה הנוכחית, מחייב אותם לבחור בין השניים. יהודים שבחרו בממדני בחרו- לתפיסתם- בעמוד השני: זכויות אדם, גם אם משמעות הבחירה היא נגד מדינת ישראל. אז אני אוסיף עוד אפשרות לשתיים שהצעת- שרמת ההזדהות של יהודים עם מדינת ישראל תרד בהדרגה, והם יהפכו להיות כמו הרבה מיעוטים אחרים שגרים כאן. סקרים של הקהילה כאן תומכים בתוואי כזה, בעיקר בדור הצעיר. או בניסוח שלך- הפרדה הדרגתית בין הסובייקטים של היודופיליה לאנטיציונות. יתכן שחלק מהחיבור הזה (בארה״ב) לא נובע משנאת יהודים עתיקה ותמידית, אלא כי היהודים עצמם מקפידים להדגיש את החיבור הזה בינם לבין ישראל, רגשית, כלכלית ופוליטית. כל זה לא לאמר שאין כאן אנטישמיות. אלא שלטעמי, חלקה בהסברת המציאות ובהבנת הכוחות שמעצבים אותה קטן בהרבה מההד התקשורתי והווייב. אז האם אני צריך להמשיך מסורת יהודית עתיקה של לשמור עין פקוחה? כן, תמיד. האם אני מרגיש כרגע בטוח יותר כאן בעתיד ילדי מאשר בכל מקום אחר? גם כן.

זה לא נכון... התהליך היה הדרגתי.
לא. זאת בדיוק הנקודה. באקדמיה הגבוהה (מוסדות מכובדים ומרצים מכובדים) תמיד היו נאורים ומכילים, עד היום בו הנחיתו להם מלמעלה משהו, ואז הם לא יכלו לעשות כלום:
א. כי עניין להם את התחת, נאורות זה צ'ק ללא כיסוי,
ב. כי המשכילים הם לא בעלי הכוח.

בגרמניה עד עליית הנאצים, היטלר היה קוריוז, ואז הוא היה משהו שנלחמים בו (כמו היום בAFD או בלה-פן), ואז כשהוא עלה לשלטון - זה היה בבום, התחילו להעביר חוקים.
בפולין עד פלישת הנאצים, רוחות מלחמה נשבו, אבל לא חשבו שבאמת יקרה משהו, עד שביום אחד בספטמבר זה קרה, וכל מה שקרה בגרמניה הועתק לשם, גרוע יותר.
מי שחכם קורא את המפה ומבין לאן הרוח נושבת, אבל עד שהדבר קורה? טבע האדם להגחיך ולהגיד "חמאס מורתע, לא יהיה כלום".
האם יכול להיות שמה שאנחנו רואים עכשיו בארה״ב זה התחלה של תהליך דומה? אי אפשר להגיד בוודאות שלא.
יתכן, אבל זה פשוט פחות סביר שם. יהודים בארה"ב הם לא קוריוז אבל גם לא איום על הציבוריות, וזו מדינת מהגרים, היא לא של אף מיעוט, מלבד "הלבן".
רק שאותו הגיון אפשר להפעיל על ישראל והתחזית של ליבוביץ נניח... שבינתיים מתגשמת מול עיננו שלב אחרי שלב.
בהחלט, יש סיבות לדאגה, אבל הרבה ממה שלייבוביץ דיבר עליו הוא התפתחות הגיונית וטבעית. אתה לא יכול לגור במזרח התיכון ולהתנהג כאילו אתה באירופה.
יש פה גם איזון טבעי שהוא מאוד נחוץ. ברמה הפרקטית? אם שופטים נלהבים-יתר-על-המידה לא היו מחליטים לקדם מהפכה שיפוטית בשנות ה90, לא היינו בסחרור הזה היום.
אתה יכול לראות את אותו שיח בארה"ב של היום, כשטראמפ מושך את החוט לפעמים יותר מדי, ומנגד יש שיגידו שהבתים משכו יותר מדי. קדנציה שעברה דיברו על הדחה, אבסורד.
יתכן ולא נסכים על איזה משני הריכוזים הגדולים של יהודים היום נמצא בסכנה גדולה יותר. המחשבה שיהודי בטוח יותר בישראל כי הוא הרוב נראית לי רחוקה מלהיות אוטומטית או ברורה מאליה.
בוודאי שלא אוטומטית. אם לרכז את הביצים בקן אחד או לפזר אותם בין קנים שמהם אולי יגרשו אותם, מי יודע מה עדיף. אני פשוט יודע להצביע על בעיות קיימות ואיך לפתור אותן:
א. אני יודע שבכל מקום שיהיה ריכוז של זרים הולך וגדל, בטח אם הוא מוצלח, המקומיים יאשימו אותו בכל החולאים שלהם, עד כדי גירוש והשמדה. אותו כנ"ל לערבים באירופה.
ב. אני יודע שלרכז את כולם במקום אחד זה בעייתי אם יהיה אירוע השמדה, ולכן אסור לאפשר אטום למדינות אויב.

תמיד יש דברים מחוץ לטווח הראייה, ולאף אחד אין את התשובות, אבל אני יודע שאם לפני עשור היו לי פנטזיות על אירופה, עכשיו זה ברור שזו חבית נפץ.
אני יודע לפתור רק מה שאני מכיר, אני לא יכול לפתור הכל, אבל ללכת למקום שבו יש בעיות שברור לי שיתפוצצו, לא עדיף בשום צורה על מקום שבו יש בעיות שאולי יתפוצצו.
אני בארה״ב. לשוטרים יש אקדחים :-). ואני מסכים שלאירופה בעיות גדולות יותר. אבל גם שם רואים כבר תנועת נגד חזקה אל מול ההגירה המוסלמית והשינויים הדמוגרפיים. קל זה לא יהיה להם, אבל הציבור שם בפירוש מבין את הבעייתיות במצב הנוכחי והמגמות. נראה מה יילד יום.
אז לדעתי מצבך בסדר, בגלל הסייגים הנ"ל. גם שם, כמו שאמרת, אבל לטעמי הסיכוי קלוש. אתה מוזמן לראות\לקרוא את the plot against america ולהחליט.
מה שכן, מה שתיארת הוא לא "אבל", אלא בדיוק מחזק את הטענה שלי. כל מקום עם מיעוט משתלט, יתקל בהתנגדות. כלל לא קשור ליהודים.

ולכן כשאני רואה ישראלים שמשתקעים ביוון, קפריסין או תאילנד - "הם הרי מתים עלינו שם" - לי ברור שזה יתפוצץ, ויתכן שאפילו יותר גרוע מבאירופה.
זה כלל לא עניין של "אנטישמיות", זה עניין של פסיכולוגיה אוניברסלית - אם יש זר שמשתלט על המשאבים שלך, אתה תלחם. אם אתה מכיר מישהו להאשים, אתה תאשים.
ואותנו מכירים בכל העולם. זה הכל.

יש כאן סוג של אלכימיה:

מצד אחד המדינה שקועה עד צוואר במלחמה, טילים וכתבמים מתפוצצים במרכזי הערים, הוצאות הביטחון מרקיעות שחקים, ההוצאות של הממשלה הולכות לכיוונים לא יצרניים, חצי מהאזרחים איבדו כל תקווה מהממשלה וממי שעומד בראשה והם מראש כבר מיואשים מהתוצאות הצפויות של הבחירות הקרובות.
ומצד שני המטבע של המדינה מתחזק מיום ליום והיום הוא בשיא של שלושים שנה.

איך זה יכול להיות???
[בלי לקרוא תגובות קודמות]

אני לא מבין למה אנשים חושבים שיש בהכרח קשר בין התחזקות המטבע לכך שהמדינה צועדת לכיוון כלכלי טוב יותר.

נניח לדוגמא שמדינה מסויימת שנמצאת במצב כלכלי סביר (אין כרגע חשש גבוה לחדלות פירעון) מגייסת חוב זר בהיקפים גדולים, תוך הבטחת ריבית אטרקטיבית יותר.
החוב כשלעצמו (והריבית שתשולם עליו בהמשך) בוודאי אינו הופך את מצב המדינה לטוב יותר כלכלית, אבל הביקוש למטבע המקומי גדל והוא מתחזק.

כנ"ל לגבי מדינה שהשמים שלה נסגרים כך שהייבוא אליה פוחת משמעותית, וגם התושבים פחות ממירים מט"ח לטיולים בחו"ל,
ומנגד - רוב הייצוא במדינה הוא ייצוא של קניין רוחני (שאינו נעצר בזמן סגירת השמים).
עצירת הייבוא בוודאי אינה טובה לטווח ארוך, ובכל זאת המטבע יתחזק כי הביקוש למטבע המקומי נשאר קבוע, בעוד ההיצע פחת.

אלו כמובן רק דוגמאות (ואפשר גם לתת דוגמאות הפוכות), והנקודה הכללית כאן היא שבטווח הקצר -
שער המטבע אינו בהכרח מהווה אינדיקציה לכיוון של הכלכלה המקומית, אלא משקף את הביקוש וההיצע למטבע באותו רגע.

נערך לאחרונה ב:
[בלי לקרוא תגובות קודמות]

אני לא מבין למה אנשים חושבים שיש בהכרח קשר בין התחזקות המטבע לכך שהמדינה צועדת לכיוון כלכלי טוב יותר.

נניח לדוגמא שמדינה מסויימת שנמצאת במצב כלכלי סביר (אין כרגע חשש גבוה לחדלות פירעון) מגייסת חוב זר בהיקפים גדולים, תוך הבטחת ריבית אטרקטיבית יותר.
החוב כשלעצמו (והריבית שתשולם עליו בהמשך) בוודאי אינו הופך את מצב המדינה לטוב יותר כלכלית, אבל הביקוש למטבע המקומי גדל והוא מתחזק.

כנ"ל לגבי מדינה שהשמים שלה נסגרים כך שהייבוא אליה פוחת משמעותית, וגם התושבים פחות ממירים מט"ח לטיולים בחו"ל,
ומנגד - רוב הייצוא במדינה הוא ייצוא של קניין רוחני (שאינו נעצר בזמן סגירת השמים).
עצירת הייבוא בוודאי אינה טובה לטווח ארוך, ובכל זאת המטבע יתחזק כי הביקוש למטבע המקומי נשאר קבוע, בעוד ההיצע פחת.

אלו כמובן רק דוגמאות (ואפשר גם לתת דוגמאות הפוכות), והנקודה הכללית כאן היא שבטווח הקצר -
שער המטבע אינו בהכרח מהווה אינדיקציה לכיוון של הכלכלה המקומית, אלא משקף את הביקוש וההיצע למטבע באותו רגע.
יש מישהו שחושב שבהכרח יש קשר?
כלכלה זה מדע כל כך מסובך ואפקט-הפרפרי, רוב מוחלט של האנשים בורים מוחלטים בו,
ברור שלא ניתן לקבוע קשר חד חד ערכי.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
יש מישהו שחושב שבהכרח יש קשר?
הפוסט הפותח התפלא איך מצב המדינה הולך ביחד עם התחזקות השקל, למרות שאין בהכרח סתירה...
כמו כן חברי ממשלה (ותומכיהם ברשת) הציגו את התחזקות השקל בתור עדות ברורה לכישוריהם העילאיים בניהול המדינה.

אני טוען שלא ניתן להסיק יותר מדי על מצב המדינה (ובטח לא על התנהלות הממשלה) משער החליפין הרגעי.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
M האנומליה של תעשיית הקרנות בישראל שוק ההון 6
A האם יש טעם לגוון את החלק הסולידי של התיק: שוק ההון 4
N חוקיות של בוט פולימרקט קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 3
ס איך להעריך כדאיות של פוליסת ביטוח בריאות מהעבודה? צרכנות פיננסית 5
שיר הלל לטבע איך לבחור קרן ספציפית מתוך שורה של אופציות שוק ההון 4
Finfree תיק של אמא בת 80 שוק ההון 18
P זכות הצבעה של יורדים מהארץ פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 76
ה מקורות של כלכלנים בכירים בעד ונגד השקעה פאסיבית שוק ההון 24
א יתכן שסיפור ה-Margin Call של לאופולד אשנברנר מוכיח, שבסוף הכל עניין של דטרמיניזם פוסטים מאיכות נמוכה 32
נ מחפש ספרים וחוברות מעודכנים של קורס אתיקה ודיני ניירות ערך (למבחני רשות שוק ההון);לקניה יד 2 התפתחות אישית 0
א התייעצות כדאיות: הוספת ממ"ד לדירת השקעה באזור השרון (עלות של כ-205 אלף שקל) נדל"ן 27
P אקטואר לבדיקת כדאיות של מודל פיננסי קבוצתי פוסטים מאיכות נמוכה 4
ל ניתוח מדיניות השקעה של 'מיטב' פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 79
I בנקאות פתוחה - כרטיסים של שני בני זוג באותו חשבון צרכנות פיננסית 7
א רפורמת ״חשבון השקעה״ של משרד האוצר… מה דעתכם? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
S פריסת מס אחורה (של חל הודעה מוקדמת/ מענק פרישה/ ימי חופשה/ ימי מחלה) מיסים 6
B דיווח על הכנסה משכירות - אופן החישוב בטופס הדיווח של מס הכנסה לא ברור לי נדל"ן 0
E תשואה של אג״ח גבוהה מקרן כספית? שוק ההון 5
D קרן כספית חשופת דולר - עמלה של 2.5% ?! שוק ההון 5
G תיק השקעות של gabi שוק ההון 8
$$$ טראמפ $$$ תיק ההשקעות של טראמפ?! שוק ההון 206
V פטור ממס הכנסה ורווחי הון במצב נכות של 100% מיסים 4
H פנסיה גדולה מדי - צרות של עשירים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
ל דרישה של הברוקר הישראלי לסגור את התיק עקב מעבר לחו"ל ברוקרים ופלטפורמות מסחר 4
רם בוסני פרויקט "מנהטן 101" (פרויקט מס' 32) של חברת ההשקעות SDB. נדל"ן 2
J משיכת של כספים שהופקדו לקצבה מוכרת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
מ שאלות דיווח שנתי של עובד הייטק עם חשבון השקעות רגיל בבנק מיסים 4
ר איזה יועץ אני מחפשת?(השקעות בני"ע עם היבט מיסויי של מגורים באירופה וחיים ביורו) שוק ההון 2
N מיקסום של צבירות נמוכות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
R חלוקה מחדש של תיק השקעות 1.1m שוק ההון 8
י השוואה נכונה של הצעות משכנתה שונות נדל"ן 11
$$$ טראמפ $$$ סגנון ההשקעה של הסולידית פוסטים מאיכות נמוכה 172
M האם זה תקין שעמלת הקניה של מניה מחושבת כחלק ממחיר המניה? שוק ההון 1
Y השקעה של כספי פיצויים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
א שאלות לגבי ביטוח דירה של הוריי נדל"ן 2
ה התייעצות לפני פנייה לממונה על שוק ההון: פריצת תקרת אכ"ע חוזית, "קניבליזציה" של התגמולים ותשובת סוכנות ההסדר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
B עזרה למפתחים: מחפשים דוגמאות למבנה של דוחות תיקי השקעות (ללא פרטים אישיים!) שוק ההון 4
J שמירה להורשה של קופת גמל לפיצויים, האם כדאי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
SolidAce מס יסף על מכירת ניירות ערך של ידועים בציבור מיסים 4
A המתמטיקה של החופש: האם יש מתכון לפרישה בטוחה? פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 106
U דוח שנתי למס הכנסה 1301 ליחיד - באיזה שדה להזרים את החשבונית של יועץ המס? מיסים 3
E האם אפשר להעביר חשבון ib מהבינלאומי לישראלי, והאם זה עדיין נחשב פיזור פיזי של ההון. שוק ההון 8
ב קרן השתלמות IRA - הגבלת קניה של נייר בודד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
ב מאמר מעניין באתר של קיצ'ס - לגבי דחיית פרישה פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 2
1 תואר במדעים, התלבטות של אמצע החיים התפתחות אישית 0
S מתלבט מה לעשות במצב הנוכחי של שוק העבודה התפתחות אישית 4
Royi סיבות לשחיקת ערך בקרן של אגרות חוב שוק ההון 1
K זיכוי מס על ביטוח חיים של משכנתא מיסים 0
OOmer מעבר מאינטראקטיב ישראל - עדכון 2026 ואפשרות של Delink חשבון קיים שוק ההון 12
Y איך כדאי לנהוג בהנחה וזכיתי בדירה למשתכן וארצה למכור בהיבט של משכתנא נדל"ן 2

נושאים דומים

Back
למעלה