להיכרותי האמצע עובד בדרך כלל חודשי, והקצוות שעתיים. זאת אומרת עובדי קבלן, עובדים שעתיים, ופרילנסרים למיניהם - למטה בסולם, האמצע - חודשי,
אבל בקצה יש גם "יועצים" שגובים סכומים מונפצים על שעת ייעוץ.
שוב, זה לא שאותם יועצים טייקונים ואילון מאסק, וזה לא שכל העובדים השעתיים מגרדים מינימום - אבל סטטיסטית זה כנראה משהו כמו שהגדרתי למעלה.
אני מודה שאני מת על שעתי, אבל בגלל הצרה שהזכרת, הפער, שהוא בעיקר ביחס וביציבות התעסוקתית (שגם ככה רעועה היום) - זה כנראה מגביל לא מעט אנשים מלהתקדם.
חשוב לציין שזה מאוד תלוי בטיב המקצוע. אני לא חושב, למשל, שיש כמעט מתרגמים שאינם על בסיס חוזי או שעתי. גם עורך דין מכובד, והרבה עצמאים לצורך העניין, חוזיים\שעתיים.
לדעתי הפתרון הוא עדכון החוק ולהפוך את העובד השעתי לסטנדרט.
בטוח יש לך במשפחה מישהו שעובד בשירות המדינה. תנסה לקרוא את התלוש שלו – אתה לא תוכל.
אפילו עובדים חודשיים מדברים על ״שווי השעה שלהם״.
שוטרים למשל אי אפשר להעסיק לפי שעה, גם אין להם שעות נוספות. זה מקרה שמצדיק שכר חודשי.
אבל למה רופא צריך שכר חודשי? לא ברור לי.
שכר חודשי זו יציבות, אבל אין שום סיבה שזה יהיה ככה. הוא עדיין צריך להחתים כרטיס.
פעם קראתי שעובד שעתי הוא כמו עובד חודשי אבל עם פחות זכויות. זה לא מצב שאמור להיות.
הבעיה העיקרית היא שבאמת עובד שעתי זו לא משרה מלאה. אני למשל עובד 6 שעות בממוצע ליום, אבל זה לא שהייתי מתנגד לעבוד 7 שעות, 6 ימים בשבוע (או לחלופין 8.6 שעות ב־5 ימים בשבוע).
אבל עזוב את זה. אם תקרא את חוקי העבודה, אתה תראה שזה ממש לא מותאם לעובד שעתי אלא לחמורי עבודה. יש חוקים שנחקקו כשעבדנו 48 שעות שבועיות, ולאט לאט זה ירד. 48 שעות זה מלא!
היום עובדים 42 שעות, ואני מאמין שבקרוב זה ירד ל־40.
למשל חוק חופשה שנתית. אתה יודע מה הנוסחה לצבירת חופשה שנתית? מספר ימי עבודה כפול מספר ימי חופשה ברוטו חלקי 240 או 200. (240 אם לא עבדת מתחילת השנה; 200 אם עבדת בין ינואר לדצמבר.) הם מדברים שם בימים של ברוטו! אף אחד היום לא צובר לפי ברוטו.
מה זה ברוטו? ימים קלנדריים, כולל ימים שלא עובדים (שבתות, חגים, סתם יום חופשי).
אז בשנה הראשונה אתה זכאי ל־16 ימים ברוטו. כמה זה בנטו? תספור בכמה ימים אתה לא עובד באופן קבוע.
בשבוע בן 6 ימים, זה יוצא 14 נטו (כי יש לך שתי שבתות). בשבוע בן 5 ימים, זה יוצא 12 (שני סופ״שים).
עזוב שזה זה די מעט, אבל הצבירה הזאת פשוט מטופשת. זו לא נוסחה אינטואיטיבית.
בימי מחלה יש נוסחה טובה יותר – ימי עבודה חלקי ימי התקן (21.67 או 25) כפול 1.5.
אבל בכנות, 1.5 זה מעט מדי לדעתי. תחשוב שאם אתה עובד בחצי משרה, אתה לא תוכל לצאת לשבוע מחלה אחרי חצי שנה.
1.5*3=4.5 ימי מחלה.
(כפול 3 כי בכל חודש עבדת רק חצי. זה לא החישוב המדויק אבל התוצאה זה העניין.)
אגב איך לפי החוק מחשבים תעריף של יום חופשה? שלושת החודשים המלאים ביותר חלקי 90! אבל זה בצבירה ברוטו.
אם צוברים נטו (כמו הרוב), מחלקים בימי התקן או בימי העבודה בפועל (השני הוגן יותר).
הפואנטה היא שהחוק מאוד מיושן.
ושלא נדבר על זה שכולם סובלים מהסכמים קיבוציים שלא ניתן לגשת אליהם. כשזה מעודכן, מפרסמים רק את העדכון. אתה צריך למצוא את המסמך המקורי ואז לקרוא עוד עשרות מסמכים כדי להבין מה הזכויות שמגיעות לך.
ברשת שבה אני עובד למשל יש הסכם קיבוצי מ־1976 או 1982. אין שום סיכוי בעולם שאני אדע מה מגיע לי באמת.
בגרמניה דרך אגב אתה מקבל שלושה שבועות מחלה. אנקדוטה.