כעט יש לי 5,000$ דולר מתוך 30,000$ שהיו לי, להכניס אותם גם לחיסכון? אפשר, אני רוצה? לא? לעשות מה5000 האלה שוב 30000 בטווח של 10 שנים פלוס? אפשרי, אני ארגיש שהרווחתי? לא, הפסדתי בזמן קצר כסף, ואני רוצה כרגע למצוא נקודת איזון, להחזיר אותו או חלקו, וכן להמשיך להשקיע במניות גם אם זה אומר להפסיד עוד (כי כבר הפסדתי כלכך הרבה), זאת אומרת ירידיה של 50% בהתחלה זה לא ירידה של 50% כעט, אז בוא ננצל את זה (כמובן שגם עליה)
כואב לי שמכרתי, כי פיספתי עליה גדולה ביום אחד, שיכלה לתת לי קצת אוויר לנשימה ויותר אופטימיות, אני רוצה לסחור, יותר חכם, ולהחזיר את הכספים, גם אם זה סכום קטן כל יום, אין לי בעיה לחכות חודשים, אבל לא שנים, זהו. אם יש לכם הצעות לזה (כולל סיכון) אשמח לשמוע מה אתם הייתם עושים. אני מבין שאתם לא מתעסקים במסחר יומי בגדול אבל בכל זאת
התשובה היא שאתה מחפש GET RICH QUICK SCHEME
אין אחת כזו.
אם אתה מבין קצת מתמטיקה בסיסית, אתה אמור להכיר את המושג של תוחלת - כלומר - ערך צפוי, שהוא בעקרון ממוצע משוקלל של כל הערכים (או התרחישים) האפשריים - ממשוקלים לפי הסיכוי לקבל כל אחד מהם.
התוחלת של מה שאתה עושה - היא שלילית.
כלומר, אם נקח את כל התרחישים השונים והמשונים שבהם תפסיד, ונכפיל אותם בסיכוי שיקרו, ונוסיף לזה את כל התרחישים השונים והמשונים שבהם תרוויח, ונכפיל אותם בסיכוי שיקרו ---- נקבל שבסופו של דבר ניתן לצפות "בממוצע" שתפסיד. תרחיש אחר (של רווח, בטח רווח משמעותי כמו זה שעליו אתה מדבר) יהיה בלתי סביר (בעליל).
עד כמה שזה מתסכל, אין דרך חוקית להתעשר במהירות למעט ע"י המצאה תקדימית או איזו תגלית מטורפת (וגם אז התעשרות לא מובטחת), מה שאני מנחש ניחוש פרוע שאתה לא צפוי לגלות.
רוב הדרכים שבהם תוכל להתעשר דורשות במינימום התמדה, השקעה, תבונה, קצת מזל.
לי לדוגמא יש עכשיו אקזיט נחמד מחברה קודמת שעבדתי בה - וגם החברה החדשה שהתחלתי לעבוד בה עברה מיני-אקזיט ומצבה השתפר משמעותית. האם "אתעשר" מכך? לא. אבל קיבלתי החזר נאה על ההשקעה שלי (בתצורה של עבודה).
זה דרש ממני קצת מזל, הרבה השקעה ולא מעט תבונה בבחירה נכונה של מתי להישאר, מתי לעזוב, לאיזה תחום מקצועי לנסות ולהתקדם, וכו'.
מבחינת השקעה - אני נכנסתי לשוק המניות בספטמבר 2019. שמתי את כל הכסף המושקע ב-S&P500, ומאז (חלפו מאז כמעט שנתיים) הכסף עשה מעל 45% (בלי לספור דיבידנדים), שהם במקרה שלי עשרות אלפי דולרים.
עכשיו, כמובן שזה לא שגרתי (לכן היה לי "קצת מזל", צמיחה שנתית טיפוסית בסנופי היא של 7% ונניח עוד קצת בגלל דיבידנדים), אבל אני בכל מקרה משקיע לטווח הארוך כך שאני בטוח שתהינה עוד ירידות, ולאחריהן עוד עליות וכו' - ובסופו של דבר התיק יצמח באופן נאה.
זה לא דרש ממני להבין משהו בחברות, לא דרש ממני לנתח ניתוחים פיננסיים שאני לא יודע לעשות, לא דרש ממני להשקיע זמן שאני לא רוצה להשקיע במסחר, לא דרש ממני להמר, לא דרש ממני כמעט שום דבר מלבד הוראת קנייה בודדת לפני שנה וחצי (לא הפקדתי עוד כספים כי רציתי את יתר הכסף הנחסך לשמור במזומן).
אתה לעומת זאת, מתוך תאוות בצע, חוסר סבלנות, יהירות וכו' - ניסית "להיות יותר חכם מהשוק" ולהיאבק ישירות במסחר אלגוריתמי ובמומחים עולמיים (שמשתכרים במליונים לשנה) וגופי ענק שמנהלים מיליארדים, בנסיון לעשות מה שהם לא הצליחו: לזהות כביכול מראש מניות שמתומחרות בחסר משמעותי - ושצפויות לגדול בהרבה מעבר לגידול הממוצע בשוק.
חבל.
היית שם את ה-30 אלף דולר על הסנופי, היית היום עשיר יותר בכמה אלפי דולרים ויכלת להשקיע את הזמן שלך במשהו מועיל ומהנה יותר (ועל הדרך גם לחסוך הרבה סטרס ועוגמת נפש).
אני כמובן לא מייעץ, ויש מי שיבנה תיק אחר - אולי אפילו תיק מסוכן יותר שמערב גם שווקים מתעוררים ומה לא -
אבל כל עוד אתה נצמד לעקרונות של השקעה פאסיבית, ולפיזור סיכונים בריא וטוב, ומקטין את המעורבות שלך בתיק --- קשה יותר לטעות.
אני גם לא אומר שמסחר באופן כללי הוא בלתי אפשרי --- קיימים אנשים בעולם שכל המקצוע שלהם הוא מסחר (אפילו לאו דווקא בורסאי), נניח, סוחרי מכוניות מומחים בלזהות מציאות ובלדעת לעשות כסף מהזדמנויות שונות ומשונות. יודעים לתווך היטב (בעקיפין או במישירן) בין מוכרים נכונים ובין קונים נכונים, וכו'.
יכול מאוד להיות שקיימת גם מקבילה כלשהי בשוקי ההון לדברים האלה, אבל גם אז, מדובר במעטי מעטים - אולי חברות גידור שמעסיקות גאונים פיננסיים שיודעים לנצל כל מיני "פרצות כלכליות" או להשתמש או לבנות מכשירים פיננסיים מתוכחמים שלציבור הרחב אין בכלל גישה אליהם.
אם זה באמת חלום חייך לעסוק במסחר, לך ולמד את התחום, תלמד על אופציות, גידור, וכו' - ואולי באמת תצליח להגיע להבנה וכישורים שיאפשרו לך להתנהל בצורה שבה תוחלת הרווח שלך לפחות לא תהיה שלילית.
מה שאתה עושה כרגע זה אשכרה פשוט לשרוף כסף בקזינו, ועוד לא בצורה נבונה במיוחד (לדוגמא, לשחק בלק ג'ק זה סביר כי האסטרטגיה הנכונה היא דטרמיניסטית וכך אתה יכול להגיע למשהו שקרוב להטלת מטבע. מה שאתה עושה גרוע מזה בהרבה).
אגב, זה גם לגיטימי להחליט שאתה אוהב את התחום ולכן רוצה להקדיש לו זמן וכסף, אבל במקרה כזה הייתי תוחם את ה-"משחק" לסכומים שלא איכפת לך לאבד.
לדוגמא, אני קניתי ביטקוין ב-1000 ש"ח ב-2014 (כשהמחיר היה 2700 ש"ח ליחידה) כי לא היה איכפת לי לאבד אותם. ברבות הימים (2018 או 2019 אאל"ט) הם הפכו ל-20,000 ש"ח. שוב, קצת מזל והרבה סבלנות.
האם אפשר להתבאס בדיעבד שלא שמתי 10,000 ש"ח? 100,000 ש"ח? לכאורה. בפועל לא.
כי מה שחשוב יותר הוא שהכנסתי את הכסף מתוך ידיעה גמורה שיכול להיות שאאבד את כולו, ואכן למשך תקופה ארוכה ה-"השקעה" הזו הייתה מופסדת בעשרות אחוזים (70% בשפל לדעתי). סיכנתי את מה שהייתי מוכן לסכן בשעתו - במה שהיה מבחינתי הימור מוחלט.
עצם העובדה שאתה "משחק" עם כסף שאתה לא רוצה או לא יכול להרשות לעצמך להפסיד - זו הבעיה המרכזית.
END RANT