@arn , זה לא כל הסיפור.
עליית הריבית והאינפלציה כשלעצמם לא מסבירים למה המניות יורדות (לפחות לא בחדות הזו ובפרק זמן כ"כ קצר).
צריך להסתכל על כל התמונה:
הריבית הייתה אפס כבר ב-2008 אחרי משבר המשכנתאות, והדבר הזה נמשך פחות או יותר עד עכשיו.
הקורונה גרמה למדינות ברחבי העולם לקחת הלוואות (בריבית האפסית) או להדפיס עוד כסף (או שניהם).
כיוון שהריבית הייתה אפסית והקורונה היכתה בעוצמה בכלכלות בעולם, ארה"ב ומדינות אחרות, החליטו שהן הולכות להזרים כמויות עצומות (ואני מתכוון עצומות, אין לזה אח ורע בהיסטוריה המודרנית) של כסף לשוק במטרה לשמור על יציבות כלכלותיהן, ובייחוד ארה"ב שהיא מובילה פחות או יותר את כל העולם, לעושר או אבדון.
חברות ראו כי טוב, והחליטו (בצדק) שזה הזמן לגייס כסף, כי בכל זאת, מתי בפעם האחרונה חילקו כסף בחינם? ממש זרקו כסף על אנשים, הכל כדי שחברות לא יפשטו רגל בזמן המגפה. למעשה, כולם רצו כדי לגייס, שווי החברות עלה כי היי לכולם יש כסף להשקיע ובדיוק יוצאים מהקורונה ואוטוטו יש חיסון ואופוריה שהנה חוזרים לשגרה (כל זה התחיל בדצמבר 2020 כשהיה ברור שהחיסון מגיע וכולם התחילו להרגיש הרבה יותר טוב עם עצמם).
כסף חינם משמעו שעכשיו החברות יכולות לשלם יותר לעובדים שלהן (וכל זה בלי להזכיר את "ההתפטרות הגדולה"), וזה בדיוק מה שהן עשו, ואני לא מדבר על עובדים בשכר מינימום, אלא על עובדים שברגיל מרוויחים משכורות גבוהות, אבל עכשיו המשכורות האלו על סטרואידים (אבל באמת על סטרואידים, משהו טוב ככה).
איך אמרו הגששים, "בשלב הזה הפיחות התחיל לרוץ, ובשעה 10:00 קרה המהפך הכלכלי, הלירה הייתה ככה ועכשיו היא ככה" (דמיין שאני הופך מטבע לצידו השני, כמו בעץ או פלי).
או אז האינפלציה הרימה את ראשה (כולם ידעו שזה מגיע, זה לא כאילו זה היה סוד), בהתחלה הפילו את זה על הקורונה, אמרו שזה זמני (אבל כולם ידעו שזה לא)
ואז ככל שהחודשים נקפו כולם הבינו שהאינפלציה נמצאת פה כדי להישאר...
הבנק המרכזי הפדרלי של ארה"ב, או "הפד" (The Fed) החליט ש-enough is enough (למרות שבואו, הוא יכול היה להחליט את זה גם קודם) והתחיל להעלות את הריבית. עכשיו, זה בדיוק כמו שלוקחים סוכריות מילד או מנה ממכור, אם תנסה לגמול אותו (והאמת, לא ממש משנה באיזה קצב) אתה תקבל טנטרום, וזה בדיוק מה שקרה.
בזמנו עדיין לא התחילה מלחמה בין רוסיה לאוקראינה, היציאה מהקורונה נראתה בטוחה והאינפלציה הייתה ברמה סבירה (למרות שבינינו, היא הייתה גבוהה גם אז), ולכן הפד אמר יאללה בוא ניתן להם עוד כמה חודשים לפני שנתחיל את הגמילה האמיתית.
איך אומרים, "האדם מתכנן ואלוהים צוחק" ? קלישאות הן נכונות, זה מה שהופך אותן לקלישאות...
במרץ 2022 רוסיה התחילה מלחמה באוקראינה, אף אחד לא יודע איך ומתי היא תסתיים, למעשה all hell broke loose , פתאום מחירים של תבואות (ושל גז ונפט ועוד מלאנתלאפים דברים) טסו לשמיים כי אוקראינה ורוסיה הן יצואניות עצומות של חיטה ומה לא, וכל העולם ואשתו מחרים את רוסיה (חוץ מסין) ולכן אי אפשר לקנות ממנה כלום, ואז האינפלציה נכנסה להילוך באמת גבוה, כי אי הוודאות גדולה מדי מכדי להיות בטוחים במשהו ומכאן הדרך לסחרור כלכלי כלפי מטה היא קצרה אם לא עושים שום דבר.
אם אני חוזר לשאלה המקורית שלך

המניות יורדות בגלל שהפד מנסה לגמול את השוק מכסף חינם שהוא בעצמו הזרים אליו (וגם מתכוון להוציא כסף מהשוק בכל חודש, בסכומים גדלים והולכים), והוא עושה זאת ע"י העלאות ריבית תכופות וגבוהות.
אבל גם בגלל המלחמה באוקראינה שמשנה את חוקי המשחק שהיו קיימים עד עכשיו מהיסוד - אי אפשר לזרוק כלכלה כמו רוסיה מחוץ למשחק ולצפות שהכל יישאר כמו שהיה.
כולם ידעו שזה מה שהולך לקרות (אני מדבר על האינפלציה), אל תשלו את עצמכם.
כל מה שעולה חייב לרדת (היי, עוד קלישאה).
מגפה ופניקה הן מתכון מעולה לזריקת כמויות בלתי נתפשות של כסף על הבעיה (5 טריליון דולר וזה רק מה שאני ספרתי, אני כמעט בטוח שזה יותר) ועכשיו אנו משלמים את המחיר של זה (אני לא שופט, כנראה שזה מה שכל אחד היה עושה כדי לשמור על מראית עין של נורמליות).
ד"א אנחנו סוחבים את הבועה הזו עוד מ-2008 כשהחליטו להוריד את הריבית לאפס (פחות או יותר) ולהציל את כל העולם מקריסה לתוך עצמו.
היה ניסיון להתחיל העלאות ריביות בסוף 2019 אבל אז הגיעה הקורונה.
בקיצור, ידענו שאת החשבון הזה אנחנו הולכים לשלם, רק שאנחנו לא יודעים עדיין אם נקבל את כל הצינור או רק את הזרבובית.