• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

לימודים מול חירות כלכלית

• פותח הנושא פותח הנושא פשוט שחר
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

פשוט שחר

משתמש רשום
דירוג
10
היי חברים, אני נמצא בדילמה ורציתי לבקש את דעתכם בנושא.
אני חייל משוחרר טרי בן 21 וקורא בפורום בערך מגיל 18. אני מאוד אוהב את הרעיונות המוצגים בפורום בכל ההקשרים:
מינימליזם, השקעות , חופש כלכלי וכו'.
הייתי מגדיר את עצמי כמינימליסט ואחד שחיי עם תקציב מאוד נמוך (ולא סובל מכך).
לפני ובמהלך השירות הצבאי הצלחתי לחסוך עד עכשיו סכום של כ 70K וכרגע אני עובד בעבודה מועדפת וחוסך עוד.
אני מרגיש קצת כי אני נמצא כרגע בצומת דרכים והיא להלן:

לפי חישובים הגעתי למסקנה שאני יכול לחסוך כל שנה בערך 100K עם עבודה מאומצת והעובדה שאני חיי אצל ההורים ואין לי כמעט הוצאות. אז חשבתי לעצמי שאני אעבוד במשך 3-4 שנים בצורה מרוכזת, יגיע למצב שיש לי בערך הון עצמי של 400K (לפי מה שחישבתי זה ריאלי לחלוטין), אשקיע את הסכום הזה או בדירה להשכרה או בשוק ההון ואז אתפנה ללימודים באוניברסיטה.
אני רוצה ללמוד באוניברסיטה מכיוון שהחלום שלי הוא להיות רופא.
מצד שני ההורים מאוד לוחצים. אמא מאוד לא אוהבת את התכנית ואומרת שאסור לדחות את הלימודים לגיל 25-26 כי אז יכולים המון דברים להשתנות ויכול להיות שאני לעולם לא אלמד.
אני פונה אליכם כי אני יודע שהרגש הוא מרכיב מרכזי אצל ההורים שלי והם רוצים שאלך ללמוד כי החלום שלהם זה לראות אותי "מצליח" . אך אני באמת רוצה לקחת את הכמה שנים האלה כדי לפחות לבסס את עצמי קצת יותר טוב מבחינה כלכלית עם איזשהי הכנסה פסיבית ואז להתפנות ללימודים.
מה דעתכם? איזו דרך אני צריך לקחת?

אם תחסוך 400K, איך תצא ללימודים? על חשבון מי? על חשבון מי תחיה?

גם אתה וגם אמא צודקים.

ברוך הבא לפורום @פשוט שחר"
הועבר לפורום "פיתוח אישי", נראה לי מתאים יותר.
תשמע, לימודי רפואה זה ארוך + התמחות ויש משהו בדברי האמא.
האם ההורים יסכימו שתשאר בביתם עד קבלת התואר או חלק מהזמן?
אם כן זו הזדמנות פז ללמוד בראש שקט לזמן מה.
אם יהיה לך זמן פנוי תמיד תוכל למצוא משהו לעבוד בו בחצי משרה בשעות שיתאימו לך.
השאלה השניה, אם תתחיל מייד את לימודי הרפואה האם ההורים יממנו חלק משכר הלימוד תמורת נתינת"נחת" להורים.
כמובן שאיני מייעץ רק שאלתי שאלות להבהרה.
יכול להיות שאם תמשיך בעבודות מזדמנות עד גיל 27 ההורים אולי ידרבנו אותך לעזוב את הקן.
כמו כן, אני מציע לך לעזור מעט במשק הבית ובמטלות שונות כהבעת תודה להורים שנותנים לך קורת גג בחינם.

גם אני בעד אמא.
באופן כללי אם יש לך שאיפה למקצוע מכניס עדיף לבזבז כמה שפחות זמן על עבודות בשכר נמוך.
אלא אם הייתי מוכרח, כמעט לא עבדתי בחיי עד שהגעתי להכשרה שעושה את זה שווה משהו

אתה לא רוצה להיות בשלב ההתמחות, עם המשמרות הלא שפויות, בדיוק בזמן שבו יש לך בבית ילדים קטנים, ואתה לא רוצה לדחות הבאת ילדים לעולם יותר מדי, בפרט עבור האישה שאיתך או שתהיה איתך. אז באמת ככל שתקדים להגיע ולעבור את שלב ההתמחות כן ייטב. את הכסף תעשה אחר כך. בנוסף, מהתרשמותי, רפואה הוא עולם תחרותי, תמצא את עצמך מתחרה כל הזמן עם אנשים צעירים ממך בכמה שנים. נראה לי שזה יכול להיות לרעתך בראיונות וכו'. יש משהו שלא עובד ממש טוב, כשלא נמצאים בשלב בחיים שבו הרוב נמצאים. ברור שכל יחיד יכול להיות חריג וגם למצוא את דרכו, אנחנו בכל זאת אינדיבידואלים ולא חיות עדר, אבל זה לא קל, מוסיף "חיכוך" במסלול.

היי חברים, אני נמצא בדילמה ורציתי לבקש את דעתכם בנושא.
אני חייל משוחרר טרי בן 21 וקורא בפורום בערך מגיל 18. אני מאוד אוהב את הרעיונות המוצגים בפורום בכל ההקשרים:
מינימליזם, השקעות , חופש כלכלי וכו'.
הייתי מגדיר את עצמי כמינימליסט ואחד שחיי עם תקציב מאוד נמוך (ולא סובל מכך).
לפני ובמהלך השירות הצבאי הצלחתי לחסוך עד עכשיו סכום של כ 70K וכרגע אני עובד בעבודה מועדפת וחוסך עוד.
אני מרגיש קצת כי אני נמצא כרגע בצומת דרכים והיא להלן:

לפי חישובים הגעתי למסקנה שאני יכול לחסוך כל שנה בערך 100K עם עבודה מאומצת והעובדה שאני חיי אצל ההורים ואין לי כמעט הוצאות. אז חשבתי לעצמי שאני אעבוד במשך 3-4 שנים בצורה מרוכזת, יגיע למצב שיש לי בערך הון עצמי של 400K (לפי מה שחישבתי זה ריאלי לחלוטין), אשקיע את הסכום הזה או בדירה להשכרה או בשוק ההון ואז אתפנה ללימודים באוניברסיטה.
אני רוצה ללמוד באוניברסיטה מכיוון שהחלום שלי הוא להיות רופא.
מצד שני ההורים מאוד לוחצים. אמא מאוד לא אוהבת את התכנית ואומרת שאסור לדחות את הלימודים לגיל 25-26 כי אז יכולים המון דברים להשתנות ויכול להיות שאני לעולם לא אלמד.
אני פונה אליכם כי אני יודע שהרגש הוא מרכיב מרכזי אצל ההורים שלי והם רוצים שאלך ללמוד כי החלום שלהם זה לראות אותי "מצליח" . אך אני באמת רוצה לקחת את הכמה שנים האלה כדי לפחות לבסס את עצמי קצת יותר טוב מבחינה כלכלית עם איזשהי הכנסה פסיבית ואז להתפנות ללימודים.
מה דעתכם? איזו דרך אני צריך לקחת?
מבחינה כלכלית נטו, בתנאי שיש לך את הכישורים, היכולת, והרצון - לך ללמוד.

הדיבידנדים שתקבל מהלימודים יהיו גדולים עשרות מונים.

הרבה מחברי הקרובים רופאים, והיום בשלב ההתמחות.
רובם התחילו את הלימודים בגילאי ה-24-27, כך שהיום בתוך ההתמחות עם ילדים קטנים ומאוד קשה להם.
השכר לרופאים מתמחים, למרות הסטיגמה, הוא לא רע, והוא מגיע ל-5 ספרות עם אפשרות לשדרג את השכר בכל מיני דרכים.
גב כלכלי זה חשוב, אבל החיים יותר.
כרופא, לא תהיה עני.

לדעתי מי שחלומו להיות רופא, בדרך כלל חסכון/עצמאות כלכלית באה אחריו בסדר העדיפויות
חלומי להיות רופאה... אני שואפת לחסוך ולהיות עצמאית כלכלית כדי שמניעים כלכליים יהיו בעלי משקל נמוך ככל האפשר בהחלטות שאקבל כרופאה ובתחום שבו אתמחה... למרבה האירוניה בשביל שהאידיאולוגיה הזאת תהפוך למציאות צריך בן זוג היטקיסט :) אנחנו אומרים בצחוק שהעבודה שלו מממנת את תחביב הצלת החיים שלי.

(וזה באמת בצחוק - יש לי עוד מקצוע ואני מפרנסת יפה מאוד אבל רחוק מיכולת ההשתכרות שלו).

כבוד.
לפני 10 שנים הייתי ממסמס עיצות כאלה. היום אני סבור שאימך צודקת.
מה עם דרך האמצע? תעבוד קשה עד גיל 23, תמצא דרכים לחסוך 250,000 שקל, תשקיע אותם, תתחיל ללמוד, תחיה כמה שנים אצל ההורים ותסיים לימודי רפואה בסבירות גבוהה אדם עם גב כלכלי.
גילוי נאות: עזבתי את הבית בגילך ואילו יכלתי להחזיר את הגלגל אחורה הייתי חי עוד כמה שנים טובות אצל ההורים.

ברוך הבא לפורום @פשוט שחר"
הועבר לפורום "פיתוח אישי", נראה לי מתאים יותר.
תשמע, לימודי רפואה זה ארוך + התמחות ויש משהו בדברי האמא.
האם ההורים יסכימו שתשאר בביתם עד קבלת התואר או חלק מהזמן?
אם כן זו הזדמנות פז ללמוד בראש שקט לזמן מה.
אם יהיה לך זמן פנוי תמיד תוכל למצוא משהו לעבוד בו בחצי משרה בשעות שיתאימו לך.
השאלה השניה, אם תתחיל מייד את לימודי הרפואה האם ההורים יממנו חלק משכר הלימוד תמורת נתינת"נחת" להורים.
כמובן שאיני מייעץ רק שאלתי שאלות להבהרה.
יכול להיות שאם תמשיך בעבודות מזדמנות עד גיל 27 ההורים אולי ידרבנו אותך לעזוב את הקן.
כמו כן, אני מציע לך לעזור מעט במשק הבית ובמטלות שונות כהבעת תודה להורים שנותנים לך קורת גג בחינם.

כן להורים אין בעיה שאשר בבית גם עד שאתחתן.
מבחינת שכר לימוד אין לי ממש צורך בהורים. עוד חצי שנה כבר יהיה לי מעל 100K בחשבון וזה לא כולל את הפקדון שזה עוד 20K
משמע לפחות 120K שיכולים ללכת לטובת הלימודים. במקרה הצורך ההורים גם יעזרו אין לי ספק בזה אבל אני לא מעוניין ומעדיף לשלם לפחות את שכר הלימודים והעלויות הנלוות בעצמי..
ובקשר לעזרה, אתה צודק מאוד. לפעמים אני לוקח הכל כמובן מאליו וזה לא לעניין. תודה לך.

כבוד.

לפני 10 שנים הייתי ממסמס עיצות כאלה. היום אני סבור שאימך צודקת.
מה עם דרך האמצע? תעבוד קשה עד גיל 23, תמצא דרכים לחסוך 250,000 שקל, תשקיע אותם, תתחיל ללמוד, תחיה כמה שנים אצל ההורים ותסיים לימודי רפואה בסבירות גבוהה אדם עם גב כלכלי.
גילוי נאות: עזבתי את הבית בגילך ואילו יכלתי להחזיר את הגלגל אחורה הייתי חי עוד כמה שנים טובות אצל ההורים.
גם אופציה, אחשוב על זה. תודה רבה!

אתה יכול להתקבל כבר עכשיו לרפואה?
לא חבר
הממוצע בגרויות של חזק וזה כרגע הייתרון שלי אך אני עדיין צריך לעשות פסיכומטרי ולקבל ציון של 696 לפחות כדי לעבור את דרישות הסף. מעריך שזה עניין של חצי שנה- שנה עד שיהיה לי את הציון הזה ביד כי אני מאמין שאני אצטרך להבחן לפחות פעמיים שלוש כדי להגיע לציון הזה ואי אפשר לעשות מועדים צמודים בפסיכומטרי.

נערך לאחרונה ב:
רציתי להגיד גם תודה לכל השאר על התגובות.
אחרי שקראתי אותן אני מתחיל להגיע למסקנה שאכן אין לי יותר מדי זמן "לבזבז" על לעבוד ולחסוך ערימה של כסף. אני צריך להשקיע גם תקופה של שנה בערך רק כדי להתקבל למקצוע. אני בנובמבר יהיה בן 22, אם אעבוד 4 שנים אגיע כבר לגיל 26 ואז עוד שנה להשקיע על להתקבל בכלל משמע שאני אתחיל ללמוד רק בגיל 27.. אכן מאוחר מדי שכן המסלול ארוך מאוד.
הקטע שאני באמת מרגיש שזה משהו שאני רוצה ללמוד. אין אף אחד שלוחץ עלי ללכת להיות רופא, מעולם לא הרגשתי שאני רוצה לעשות משהו בצורה טהורה כל כך. אני כאילו אומר לעצמי שאני לא רוצה ללכת ללמוד רק כי כולם לומדים אך אני מרגיש כי אצלי הדבר הוא באמת אמיתי ומגיע ממקום של אהבה למקצוע מסויים ולאוו דווקא הרצון להשתכר בצורה טובה יותר.

חשבתי לעצמי שכנראה עדיף לי להקדיש את עצמי כרגע לשירות האנושות במקצוע הרפואה ובו בזמן אשמור אצלי את עקרונות החסכנות, מינימליזם ופשטות מרצון. עקרונות שכנראה יישרתו אותי כל החיים וגם אם אני לא אוכל כרגע להשקיע כי אני באמת צריך כסף נזיל לטובת הלימודים אני מאמין שעדיין אמצא את עצמי חופשי כלכלית הרבה יותר מהאוכלוסייה הכללית והרבה יותר קרוב לאן שאני רוצה להיות.
ואולי בכלל לא אצטרך לפרוש לעולם כי אני רודף אחרי מקצוע שנמצא עמוק בלב שלי...
דעתכם?

מה השאלה? בכל אספקט אמא שלך צודקת.
באופן כללי אני דוגל שכדאי לעשות עד כמה שניתן רק מה שנהנים ממנו. ואם עובדים - לעבוד עד כמה שאפשר רק בדברים שמפתחים אותך, רצוי בתחום שבו עתידך או קרוב אליו (למשל במקרה שלך: להיות מתרגל באנטומיה בשנה ב' במקום למלצר).
- באספקט של אושר והגשמה עצמית- כמובן שאין סיבה לדחות את החלום תמורת עבודות סוג ז' בשביל לחסוך כסף.
- באספקט הכלכלי- גם כאן ההחלטה הנכונה היא ללמוד רפואה. בהנחה שתלמד בכל מקרה רפואה- שנים שבהן תעבוד כרופא הן שנים שבהן תרוויח הרבה יותר מאשר בעבודות המזדמנות שאתה בונה עליהן. לכן בעיניי ברור שצריך לשאוף להתחיל ללמוד כמה שיותר מוקדם.

לו השיקול היה שאתה מעוניין ליהנות עוד קצת מחיים חסרי מחויבות (לטייל חודשים ארוכים, לצאת עד השעות הקטנות של הלילה וכו')- אז מילא, אבל אם השיקול הוא רק כסף - לדעתי לך על זה. דרך אגב: גם בזמן לימודי הרפואה אפשר לעשות את כל אותה הדברים חסרי המחויבות שמניתי :)

נתחיל בזה שעד כמה שהבלוג מדבר על עצמאות כלכלית כיעד, הוא לא היעד הראשי של רובנו, ולכן אין גם לשים אותו לפני מטרות אחרות.
אם אתה רוצה להיות רופא יותר משאתה רוצה להיות פנסיונר (ואפילו יש כאן סתירה ברמה מסוימת), מטרת העל ומטרות הביניים להשגת המקצוע אמורות לבוא ראשונות, ומטרות החסכנות שניות.

שנית, אם מישהו שוקל בנקודת הזמן הזאת מה לעשות עם חייו אבל הוא יודע בהכרח שהוא רוצה ללמוד במהלך חייו הצעירים - אין ממש סיבה להסתכל על אובדן ההזדמנות והכסף האבוד שמושקע בלימודים, כי הוא יושקע בכל מקרה. אלא שעדיף להסתכל על כמה לדעתך תרוויח בסה"כ בכל אחד מהמסלולים.
לדוגמא, אם תעבוד עוד 4 שנים ותצבור 400 אלף שקל ותשקיע אותם במקביל, ואז תתחיל מסלול שיקח לך 8-9 שנים, עבור תשואה ממוצעת מאפיקי ההשקעה שאתה חושב להשקיע בהם אתה תצא עוד 13 שנים עם X כסף (400 + ריבית על ההשקעה).
אם לעומת זאת תתחיל את מסלול הלימודים עכשיו ועוד 9 שנים תתחיל לעבוד כרופא ולחסוך באגרסיביות, האם כמות הכסף שתצליח לצבור בתור רופא במשך 4 שנים תעלה על X? אם כן, כלכלית כדאי לך. אם לא, אז להפך. ואם ההפרשים קטנים, אז למה לבזבז עכשיו את הזמן על עבודות מאומצות שלא הכי מעניינות אותך כשאתה יכול להרוויח את אותו כסף בעזרת מקצוע חייך?

כשאתה יכול להרוויח את אותו כסף בעזרת מקצוע חייך?
יש לי בעיה עם המילה "יכול" בהקשר שכתבת
כסף בכיס היום, חשוב יותר מכל מקצוע שכדי ללמוד אותו "לעתיד" וגם לסיים בהצלחה, כמות הדברים שעלולים ויכולים (השימוש הנכון) להשתבש עלולים לזרוק אותו לנקודה שבה אין לו שקל בכיס ו"כמעט" תואר עם שנים מבוזבזות
@פשוט שחר
אני מציע לאסוף קצת כסף, לדחות את המועד בשנה שנתיים שלוש, מה הלחץ? גיל 30 זה לא סוף החיים זה בטוח
עדיף לראות קצת את ה"עולם" ואולי לקבל מושג אמיתי מה רוצים לעשות בעתיד ולא איזה חלום\משאלה שהגיעה בירושה

ההורים שלי דחפו אותי ללמוד מחשבים, אז הלכתי, למרות שלא שנאתי, החלק של ה"עבודה" בזה לא היה בשבילי
האם יכולתי לעבוד בזה ולהרוויח כמו הייטקיסט ממוצע היום? כן
אחרי שהתחלתי ללמוד, החלק של העיסוק בזה לא העסיק אותי בכלל וכל מה שרציתי זה כסף בארנק כדי לחיות, לקנות, לבלות
האם יש קשר למה שאני עוסק היום במה ש"רציתי" ללמוד? ממש לא
וטוב שגיליתי את זה לאחר שנה למרות שהמשכתי שנתיים, הייתי סובל נורא לשבת על התחת כאפשר (וצריך) לעבוד במקום, הבעיה שלי "היתה" שהכסף הלך לצריכה לצרכי הנאה בלבד וללא חיסכון בכלל

כסף בכיס היום, חשוב יותר מכל מקצוע שכדי ללמוד אותו "לעתיד" וגם לסיים בהצלחה, כמות הדברים שעלולים ויכולים (השימוש הנכון) להשתבש עלולים לזרוק אותו לנקודה שבה אין לו שקל בכיס ו"כמעט" תואר עם שנים מבוזבזות
איזה אחוז מהסטודנטים שהולכים ללמוד תואר ברפואה (ומתקבלים!) לא מסיימים את התואר? וכמה זמן רוב הסטודנטים האלו "בזבזו" על הלימודים? אין לי נתונים אבל מתחומים אחרים אני יודעת שרוב הנשירה קורית בשנה הראשונה, וגם היא בדרך כלל של תלמידים שמראש היו יכולים לדעת שהם חלשים. אז לדעתי אתה מגזים בהערכה שלך של הסיכוי שמשהו ישתבש ברמה כזאת ששנים רבות של לימודים ילכו לאיבוד. אגב, ללכת ללמוד בגלל שההורים רצו בהחלט מגדיל מאד את הסיכוי לנשירה. אבל זה לא המקרה של פותש.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
איזה אחוז מהסטודנטים שהולכים ללמוד תואר ברפואה (ומתקבלים!) לא מסיימים את התואר? וכמה זמן רוב הסטודנטים האלו "בזבזו" על הלימודים? אין לי נתונים אבל מתחומים אחרים אני יודעת שרוב הנשירה קורית בשנה הראשונה, וגם היא בדרך כלל של תלמידים שמראש היו יכולים לדעת שהם חלשים. אז לדעתי אתה מגזים בהערכה שלך של הסיכוי שמשהו ישתבש ברמה כזאת ששנים רבות של לימודים ילכו לאיבוד. אגב, ללכת ללמוד בגלל שההורים רצו בהחלט מגדיל מאד את הסיכוי לנשירה. אבל זה לא המקרה של פותש.
אני מסכים, חוץ מהחלק של ההגזמה, לתכנן תוכניות זה יפה אבל בפועל הדברים יותר קשים מזה כי יש הרבה חלקים נעים שיש לשים לב אליהם
כדי להיות יותר בטוח ורגוע (גם כלכלית) יש להיות עם כיס שיש בו כסף פרטי ולא כזה שהוכנס לשם ע"י מישהו אחר, ככה אני רואה את זה

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
C הפציעה קטעה לי את הקריירה, ובגיל 30 אתחיל לימודים אקדמאים התפתחות אישית 10
L יומן מסע- בניית בסיס כלכלי לחיים, לימודים וקריירה יומני מסע אישיים 13
מ החזר מס לאזרח אמריקאי בגין לימודים מיסים 3
A חיים לא פשוטים לימודים ומה בעתיד ?סיפור חיי ובקשה להכוונה התפתחות אישית 28
A הפסקת לימודים בטכניון - לאן הולכים מכאן? קושי נפשי גדול התפתחות אישית 40
א ייעוץ לימודים התפתחות אישית 3
M לימודים אקדמיים יומני מסע אישיים 24
S עוד צעיר בהתלבטות לגבי לימודים. להיות זנב לאריות או ראש לשועלים? התפתחות אישית 16
A צריך קצת יעוץ לגבי לימודים. שווה עדיין ללמוד מדמ"ח היום, בהינתן מצב השוק היום והתפתחות ה-AI? התפתחות אישית 55
W פטור ממס - מלגת לימודים מיסים 0
J עלות לימודים באייבי ליג התפתחות אישית 2
K החלפת כסף לקראת לימודים בחול שוק ההון 3
M לימודים בניגוד להיגיון - בן 24 יומני מסע אישיים 46
G מתלבט בין שתי תוכניות לימודים התפתחות אישית 1
D ייעוץ לגבי לימודים אוף טופיק 2
ETF Shark לימודים בבאר שבע והסיכונים הכרוכים במעבר התפתחות אישית 2
ח מתכננת להתחיל לימודים בסמסטר הקרוב בטכניון וחוששת לבחור בתחום שאני רוצה יומני מסע אישיים 19
עידו ג לימודים דיגיטליים התפתחות אישית 3
עידו ג לימודים - לרוחב או לעומק? התפתחות אישית 8
ע לימודים / שינוי קריירה התפתחות אישית 3
ע בת 24 לקראת לימודים, מתלבטת איפה לשים את החסכון יומני מסע אישיים 15
ס שינוי מסלול לימודים התפתחות אישית 13
M התלבטות בבחירת מוסד לימודים לכלכלה התפתחות אישית 7
M המלצה למוסד לימודים מעודף לתואר שני במדעי המחשב התפתחות אישית 58
J לימודים - כלכלה התנהגותית התפתחות אישית 27
ה סבסוד לימודים לאוכולוסיה במיעוט - תכנות התפתחות אישית 18
ד בחירת מסלול לימודים - העברית? רייכמן? התפתחות אישית 5
E התלבטות לגבי בחירת תחום לימודים התפתחות אישית 13
N התלבטות לגבי לימודים התפתחות אישית 9