אז מה דעתכם, שווה עדיין ללמוד מדמ"ח או שזה ריסק גדול מדי לקחת ב-2025?
בוא נתחיל בלרדת אל הקרקע, ולהפסיק לדבר במושגים אבסטרקטיים על ישויות מיתיות שגונבות לאנשים עבודות, כמו "AI" וכו'.
כדי שנוכל באמת להבין את התהליכים שמתרחשים בעולם ואיך להערך אליהם, צריך לנסח את החשש שלך בצורה כזו שיהיה עם מה לעבוד:
המקצוע של מהנדס תוכנה בישראל אכן נמצא בסכנה. אבל הסכנה היא לא "AI", אלא התקדמות לעבר שוק גלובלי שבו קל (יותר מבעבר) להעסיק עובדים מכל העולם וחברות כבר לא מוגבלות להעסיק עובדים ישראלים דווקא. עדיין יש קצת יתרונות בהעסקה של עובד ישראלי מאשר לעשות אאוט-סורסינג לאוקראינה או להודו. אבל היתרונות הללו הולכים ומצטמצמים ככל שהטכנולוגיה הולכת ומתפתחת (
"ככל שה-AI לומד ונעשה חכם יותר", אם לדבר בז'רגון המיתי המקובל).
מבחינתך כמחפש-עבודה זה אומר שיש לך יותר תחרות להתמודד מולה - יותר ביקוש למשרות מפתח ביחס להיצע, מה שמוביל לירידה במשכורות. היות וישראל היא מדינה שיקר לחיות בה, ויהיה יקר אפילו יותר בעתיד הקרוב, לא בלתי סביר שהירידה במשכורות תהיה כזו שתהפוך את המקצוע ללא-משתלם לעבוד בו והתואר "אומת ההייטק" יגרע ממדינתנו ויועבר למדינה "מתעוררת" כלשהי (הרי לו היו משלמים לעובד ישראלי כמו שמשלמים לעובד הודי, אף ישראלי לא היה מוכן לעבוד בתנאים האלו. ובהנחה שאין שום יתרון לעובד הישראלי, אז כל החברות פשוט יעברו להעסיק הודים בלבד)
ואחרי שניסחתי את החששות שלך לגבי מצב שוק העבודה, הנה כמה שאלות שכדאי לך לשאול את עצמך:
1. עד כמה אתה מוכן לתחרות? ה-AI הוא די מטומטם. אי אפשר לבנות תעשייה על בסיס עובדים שרק יודעים לכתוב פרומפטים ואין להם מושג מה הקוד שיוצא. אם הבינה המלאכותית מייצרת באגים (והיא עושה את זה לא מעט), צריך מישהו שיודע לדבג. זאת אומרת שתמיד יצטרכו מישהו שיודע תכנות ברמה גבוהה. לכן אני מאמין שיהיה לזה שוק, אבל הסטנדרט של מיהו מתכנת איכותי יעלה, ואתה תצטרך להשקיע הרבה יותר בלימודים (באופן משמעותי) בשביל לעמוד בו. תואר במדמ"ח כבר לא יהיה כרטיס כניסה להייטק כמו בעבר, אלא תצטרך להוכיח שאתה בטופ 5% מבחינתך כישורי התכנות שלך. והשאלה היא האם אתה מוכן לזה?
2. כמה חברות יעסיקו עובדים ישראלים ממניעים אידאולוגים אפילו שזה פחות משתלם להן? לפחות בצה"ל ובתעשיות הבטחוניות ברור שזה יהיה המצב. כנ"ל במשרדים ממשלתיים. לדעתי אלו תעשיות גדולות מספיק בכדי שזה ישתלם ללמוד את המקצוע. ואולי בעקבות המלחמה נראה גם חברות במגזר הפרטי שנוהגות כך? (קשה לי להאמין אבל מותר לחלום)
3. האם בא לך רילוקיישן? זה שוק גלובלי - אז מקסימום, תעבור לגור בחו"ל אם לא מצאת עבודה בארץ. עד עכשיו דיברתי על חצי הכוס הריקה של הגלובליזציה. אבל יש בזה גם צדדים חיוביים. פיתוח תוכנה הופך להיות מקצוע שאפשר לעשות מכל מקום, ולכן זה מקצוע מושלם למי שקוסם לו הרעיון. זה מקצוע שלא מקרקע אותך בכלל לישראל, נצל את ההזדמנות בשביל לגור איפה שאתה רוצה.
4. [הוסף כאן שאלות נוספות שלא חשבתי עליהן...]