תחשוב למשל על נאצים בסרטים (אינדיאנה ג'ונס וכאלה), הם תמיד הרעים. אבל אם גרמניה הייתה מנצחת ואחראית על תעשיית הסרטים העולמית, זה היה הפוך. מה שהוא כתב זה שהמנצח קובע את הנרטיב.
אפרופו: מחשבה שמנקרת בי, לו יצויר ששנה שנתים לפני קריסתה של גרמניה, לאחר שכבר נטבחו כמה מיליוני יהודים, היטלר היה עושה איזה הסכם שלום/הפסקת מלחמה, הוא היה נחשב היום בראי ההיסטוריה בעיני העולם כמנהיג לגיטמי אך שנוי במחלוקות, כמו רוצח ההמונים סטאלין,
הסיבה שהוא נחשב היום למוקצה זה רק בגלל שניצחו אותו, ונרטיב הרע והאויב התקבע אצל העולם, רצח היהודים זה כבר הסיבה המשנית. (שוב-רק בעיני העולם)
@חתול לילה
השאלה אם זה אומר שזה לא יקרה, או שזה פשוט לא נושא אינפורמציה? יש לי לפעמים הרגשה שהם ככ התרגלו לדיבור הפוך שאולי כן אפשר לגרד מזה מידע, ״המשטר האיראני חושש לגורלו״, ״הם לא היו מוכנים למה שהכנו להם״ וכו. אבל אני, עוד באירופה.
@חתול לילה
השאלה אם זה אומר שזה לא יקרה, או שזה פשוט לא נושא אינפורמציה? יש לי לפעמים הרגשה שהם ככ התרגלו לדיבור הפוך שאולי כן אפשר לגרד מזה מידע, ״המשטר האיראני חושש לגורלו״, ״הם לא היו מוכנים למה שהכנו להם״ וכו. אבל אני, עוד באירופה.
תראה, לפחות לגבי לבנון מסתבר ש"עליית המדרגה" היא שהפצצנו להם תחנות דלק שמזוהות עם חיזבאללה. להגיד שזה מה שיביא את השינוי? לא יודע, אולי כץ באמת מאמין בזה.
אני חושב שהמלחמה מתקדמת די מהר. קריסת משטר זה כמו מעבר פאזה. מתחמם לאט לאט עד שרותח.
יש לאירן את האופציה גם להכנע בלי קריסת שלטון מוחלטת. שיעברו להיות מדינת חסות של ארה"ב. כמו יפן מערב גרמניה ודרום קוריאה לפני 80 שנה.
אני חושב שהמלחמה מתקדמת די מהר. קריסת משטר זה כמו מעבר פאזה. מתחמם לאט לאט עד שרותח.
יש לאירן את האופציה גם להכנע בלי קריסת שלטון מוחלטת. שיעברו להיות מדינת חסות של ארה"ב. כמו יפן מערב גרמניה ודרום קוריאה לפני 80 שנה.
יש לך מקרה בוחן מהעבר המאוד מאוד קרוב. אנחנו כתשנו את חיזבאללה במשך יותר משנה עד סוף 2024. יעדי התקיפה היו קרובים, לא הייתה הגנה אווירית, תא שטח היה מאוד קטן, הרגנו מנהיג אחר מנהיג, יכולת לעשות מה שבא לך, הייתה כניסה קרקעית, היו ביפרים , אפילו היה לך כח צבאי מקומי שיכל לקבל שליטה על השטח ו...מסתבר שהם חיים ובועטים.
למה אתה חושב שעכשיו זה שונה כשיש לך הרבה פחות יכולת?
מציע לקרוא ניתוחים בעיתונות בינלאומית. נושא הדיון העיקרי הוא מי ינצח, ארה״ב או אירן. יש דעות וניתוחים לכאן ולכאן. באופן מוזר הם לא חושבים שכמות משגרים שהושמדו או מנהיגים שחוסלו זה מדד לניצחון במלחמה. כרגע הרוב חושבים שהיתרון אצל איראן, ארה״ב יכולה לקחת אותו בחזרה אבל לא בטוח שיש הרצון והיכולת הפוליטיים לעשות מה שדרוש. הדיון בארץ... מנותק מהמציאות, לפחות זו שמשתקפת בשאר העולם. בהחלט יתכן כמובן שרק כאן מבינים.
היכולת שלנו והמאמץ שלנו זה לא הפרמטר החשוב להחלפת משטר. אלא הנסיבות המערכתיות.
אירן היא מדינה מסודרת עם הרבה אפשרויות להתנהל ולשמור על עצמה מבחינת זהות לאומית ומבחינה ביטחונית. חיזבאללה תלוי באירן ומגן על המיעוט השיעי הקטן והעני, הוא צריך להתחשב בעדות האחרות בלבנון והמטרה הראשית שלו הוא שהשיעים ישרדו. חמאס הוא משטר שמייצג מיינסטרים של התושבים שלו שאין להם הגדרה עצמית מלבד השנאה לישראל.
כלומר דווקא להכניע את חמאס יותר קשה מלהכניע את אירן. בעזה לא היו הפגנות גדולות נגד חמאס. עזתי שמוותר על הזהות הפלשתינית שלו (כלומר השאיפה להשמיד את ישראל) נותר ערבי דחוי בעולם הערבי.
הפלה של המשטר שם היא הרבה מעבר לעלייה בבורסה האמת.
לדעתי זה יתבטא גם בבורסה בגלל פרץ מטורף של אופוריה (מוצדקת בחלקה), השוק ימשיך לתמחר צמיחה שנתית גבוהה וכו ויגרור משקיעים וספקולנטים כאחד. אולי זו תהיה שירת הברבור של הסייקל, כי המחירים כבר היום לא זולים בכלל.
(יש את עיראק שכנראה תתפוס את מקום השיעה המוביל ותהפוך לאוייבת משמעותית, ויש את טורקיה שאחרי טראמפ).
אם המשטר באיראן לא יפול זה ישאיר את חיזבאללה והשאר רלוונטיים. ויחייב מערכות חוזרות ונשנות נגד אוייב נקמן. דעת קהל שלילית בארה"ב והעולם וכו. לא פשוט.
אי אפשר למשוך את המלחמה יותר מידיי בגלל הורמוז וכו. עניין של ימים לדעתי לראות כיוון בשוק. ספקולציה אישית.
1. אם הם בגישה הזאת הם היו צריכים לפני תחילת המלחמה להבטיח לטראמפ הבטחות ולחכות שהכוח הצבאי שלו יזוז מהאזור. הם הולכים על כל הקופה.
2. לכאורה רק ברגע שחסימת האינטרנט תופסק בדרך כזאת או אחרת נוכל לדעת מה המצב, כרגע הכל AI...
3. כרגע נראה שגם אם ישראל מראה יכולות משמעותיות מאוד יש סיכוי טוב שהם יספיקו להשמיד עתודות נפט עצומות ולגרום נזקים כלכליים ברמה שיקח לחלק מהסקטורים שנים ארוכות לחזור לשיגרה. מה שאומר שצריך להבדיל בין סוגי החברות והמדדים ולהבין ממה הם מורכבים.
נ.ב. כרגע מסתבר שישראל כץ דיבר על תקיפת מתקני הגז.
לאן לקחתם את השרשור שלי.....
בקיצור ציפיתי שגם הפעם כמו ברוב המלחמות השוק יתחיל בירידות אבל יעבור לעליות שיתמחרו את "הטוב של אחורי המלחמה". בינתיים זה לא קורה. הפלת המשטר או שהיתה כבר מתומחרת, או שהחמיצות מחוסר ההצלחה מול חיזבאללה או שבאמת המכפילים אצלנו פשוט גבוהים.
בפועל ההימור בינתיים על מניות סחיר ומעוף לונג פי 3 עלו לי בהפסדים כבדים בשבועות האחרונים, בריאות והארכת תוחלת חיים זה לא מביא לי.
עדיין מאמין בעליות בשוק המקומי באם המלחמה תסתיים אפילו בלי גיים צייגר כמו תפיסת האורניום המועשר ונותן סיכוי בכל זאת לשוק (תודה לי באמת) לשלם לי בחודש הקרוב כמה גרושים.
האיראנים הפנו את האמריקאים ללמוד מההיסטוריה של המניפולציה בוויאטנם
קווי הדמיון ברורים כל כך, זה מדהים
אני לא חושב שיש טעם לשרטט אותם, זה אותו דבר פשוט [טוב, כמעט]
זה נותן יותר מכיוון לגבי הימורים על תבוסה איראנית במלחמה
היכולת שלנו והמאמץ שלנו זה לא הפרמטר החשוב להחלפת משטר. אלא הנסיבות המערכתיות.
אירן היא מדינה מסודרת עם הרבה אפשרויות להתנהל ולשמור על עצמה מבחינת זהות לאומית ומבחינה ביטחונית. חיזבאללה תלוי באירן ומגן על המיעוט השיעי הקטן והעני, הוא צריך להתחשב בעדות האחרות בלבנון והמטרה הראשית שלו הוא שהשיעים ישרדו. חמאס הוא משטר שמייצג מיינסטרים של התושבים שלו שאין להם הגדרה עצמית מלבד השנאה לישראל.
כלומר דווקא להכניע את חמאס יותר קשה מלהכניע את אירן. בעזה לא היו הפגנות גדולות נגד חמאס. עזתי שמוותר על הזהות הפלשתינית שלו (כלומר השאיפה להשמיד את ישראל) נותר ערבי דחוי בעולם הערבי.
אבל אני לא דיברתי על עזה, אנחנו מדברים על לבנון. יש ציבור גדול שמתנגד לחזבאללה וחלקם אפילו שונא אותו, נערכו בלבנון מספר הגנות ענק נגד חיזבאללה לאורך השנים, לציבור הזה יש אפילו צבא (חלש אמנם) ועדיין לא הצלחנו להכניע אותו אחרי יותר משנה למרות שחיזבאללה ולבנון קטנים וחלשים בהרבה.