• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

תיק פשוט למשקיע צעיר - אשמח לדעתכם

• פותח הנושא פותח הנושא Yuvalvv
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

Yuvalvv

משתמש רשום
דירוג
0
מה נשמע חברים,
אחרי הרבה קריאה בבלוג, בפורומים, וגם את The Bogleheads' Guide to Investing, הגיע הזמן לקפוץ למים העמוקים, ואשמח לחוות דעתכם לגבי התיק (המאוד פשוט) שבניתי.

קצת רקע: בן 27, סכום התחלתי של 30-40K, הפקדה חודשית של מינימום 5K (*יש יתרון כלשהו בהפקדה "מרוכזת" כל טווח זמן ארוך יותר, או שאין בעיה לעשות את זה בתדירות של חודש?), השקעה לטווח ארוך - לא צפויות (כרגע כמובן) הוצאות משמעותיות לפחות ב10 שנים הקרובות (לא דירה ולא רכב). על כן, ההקצאה שבחרתי היא 75% מניות, 25% אג"ח (סיכון שאני יכול לעמוד בו). את התיק אני הולך לנהל בבנק או בבית השקעות (עוד לא החלטתי, בבנק שלי יש לי הטבה שמשווה +- את התנאים שמפורסמים פה בפורום מבחינת דמי ניהול ועמלות ק/מ). יתכן ובעתיד אעבור ל-IB, אבל הבנתי שבכל מקרה בסכומים כאלו ההתעסקות היא לא כדאית.

התיק שבחרתי הוא בעצם התיק הפשוט של הבוגלהדס ("תיק 3 הקרנות"), בהרכב הבא:
--
מניות:
50% ארה"ב - קסם KTFי (4D)י S&P 500 (סימול: 5124482)
25% אירופה - תכלית TTF י(STOXX EUROPE 600 (4D (סימול: 5124524)
--
אג"ח:
25% ישראלי טווח בינוני - MTFי(00) ר. קבועה ממשלתית 2-5 שנים שקלית סד-2ד (סימול: 5122973)

את הקרנות הספציפיות האלו בחרתי נטו בגלל דמי הניהול - שלושתן עומדות כרגע על 0% (ברור לי שמתישהו דמי הניהול יעלו, אז אם כבר, עדיף "להתחיל" עם אלו שדמי הניהול אצלן מאופסות כרגע, לא? אני מניח שדמי הניהול לא יעלו מעבר לדמי הניהול בקרנות הוותיקות [0.25%], זה ע"פ הבדיקה וההשוואה שעשיתי בכל אופן). לא ממש בדקתי אפשרות של רכישת קרנות זרות דרך ברוקר מקומי (VTI+VXUS?), שוב - אני לא יודע עד כמה זה מהווה יתרון בסכומים כאלו? ובלי קשר, רציתי תיק כמה שיותר פשוט, וחישוב של עמלות המרה וכו' ככה"נ הולך לסבך את העניינים (או שלא - אשמח שתאירו את עיניי).
כמו כן, לא הכנסתי עוד קרן להשלים "כיסוי" עולמי - לדוגמה NIKKEI או שווקים מתעוררים. האם זה "קריטי" מבחינת פיזור ושווה את השורה הנוספת באקסל, או שאפשר להסתפק בארה"ב+אירופה?

כמובן שאני לא מצפה ליעוץ וכו', אבל אשמח לשמוע הערות/הארות/השגות. תודה!

אם הבנק משווה לך את התנאים לבית השקעות, אז זה בסדר. תבדוק טוב שהתנאים אכן זהים ואתה לא תשלם דמי שמירה או דברים אחרים.

בהפקדות בהפרשים של תקופות זמן ארוכות יש אפקט מסוים של איבוד תשואה אלטרנטיבית. מצד שני, אם קונים ניירות זרים אז זה יכול להצדיק את עצמו במצבים מסוימים בגלל העמלת קניה (לא רלוונטי לניירות ישראלים כמובן).

אישית, אני לא אוהב את הת"ס הישראליות. כמו שאמרת, דמי הניהול יכולים לעלות, זה חלק מהטקטיקה שלהם ללכוד לקוחות לת"ס חדשות. קח בחשבון שהרבה מהם מסתירים דמי ניהול דרך הדיבידנדים. אם לוקחים לך למשל 35% מהדיבידנדים אז אתה בעצם משלם בסביבות 0.7% דמי ניהול רק דרך הדיב'. העקיבה בדרך כלל סינתטית ולא באופן ישיר כך שלפעמים יש שגיאת עקיבה (לטובתך או לרעתך), יש גם סיכוני מנפיק. נראה לי שהיה מזמן פוסט של דורין על זה.
(לא ממש מכיר ניירות ישראלים, וגם לא בדקתי את הניירות שציינת)

למה דווקא אירופה ולא שווקים מפותחים עולמיים? שווקים מפותחים עולמיים מאפשרים לקבל פיזור עולמי טוב יותר, גם של מטבעות.

נערך לאחרונה ב:
...סכום התחלתי של 30-40K, הפקדה חודשית של מינימום 5K (*יש יתרון כלשהו בהפקדה "מרוכזת" כל טווח זמן ארוך יותר, או שאין בעיה לעשות את זה בתדירות של חודש?)

ראה בפוסט: http://www.hasolidit.com/נכנסים-לבורסה-בבת-אחת-או-במנות-קטנות
כתלות בהסכם העמלות בחשבון שלך- יכול להיות ש-5,000 ש"ח בחודש לא עוברים את עמלת המינימום, ולכן יותר יעיל (מבחינת עמלות) לרכז הפקדות למספר פעמים בשנה, ולא כל חודש.

כמו כן, לא הכנסתי עוד קרן להשלים "כיסוי" עולמי - לדוגמה NIKKEI או שווקים מתעוררים. האם זה "קריטי" מבחינת פיזור ושווה את השורה הנוספת באקסל, או שאפשר להסתפק בארה"ב+אירופה?
נדון בפורום בהרחבה- חברות רבות שמרכיבות את מדד 500 S&P הן חברות בינ"ל, שפעילות בשווקים ברחבי העולם, כולל זה היפני ושווקים מתעוררים. המצב הכלכלי בשווקים הללו משתקף, במידה מסוימת, גם במחיר המנייה של החברה. למיטב הבנתי את ראשי-הבוגלים, בשלוש קרנות רחבות אתה אמור לכסות בצורה יעילה מספיק את השווקים השונים. לא בהכרח הכי מדוייקת ביחס למשקלם היחסי בעולם, אך בחזית היעילה על ציר עלות-תועלת.
כמובן שאפשר להתחיל ולבחור באופן חשיפת-יתר לשווקים\ סקטורים ספציפיים, כי אתה מאמין ששם מתחבאת איזו אלפא.
אלו כמה תובנות אישיות שלי כמובן.
לא ממליץ ולא מייעץ.

תודה על התשובות!

@Nimrod, אין ממש סיבה למה ספציפית אירופה. אתה מתכוון לקרנות כמו MTF MSCI WORLD ו-תכלית MSCI WORLD TTF? אני חושב שבעיקר בגלל דמי הניהול הגבוהים (0.31% ו-0.37% בהתאמה). מה גם שעד כמה שאני מצליח להבין מהגרפים, קיימת קורלציה די גבוהה בין הקרנות המחקות של STOXX EUROPE לבין הקרנות המחקות של MSCI WORLD, ככה שנראה שהתשואה (או ההפסד) יהיו פחות או יותר זהים, ובהמשך למה ש @DaSolid אמר לגבי S&P 500, גם מבחינת פיזור זה בסדר. אני טועה?

לגבי דמי ניהול נסתרים - בתשקיף של שתי הקרנות שהבאתי רשום "מדד השקעה המשקף את השינויים בשערי ניירות הערך הכלולים במדד בתוספת השקעה של 100% מתקבולי הדיבידנד ו/או הריביות שחילקו ניירות הערך הכלולים במדד, לאחר ניכוי מס." אם אני מבין נכון, זה סוגר את הפינה של דמי ניהול נסתרים?

היתה אולי קורלציה בהתנהגות, אבל הפיזור והביצועים לא אותו הדבר. אם תסתכל על התשואה בשנה האחרונה תראה שיש 3% הבדל.
פיזור בכל אירופה הוא פיזור די טוב מבחינת מניות, אולי קצת פחות מבחינת מטבע. אין שם כלכלות מפותחות עם שווי שוק די משמעותי כמו קנדה, אוסטרליה, יפן, אבל סך הכל הפיזור סביר. קח בחשבון שפיזור טוב יותר יכול להיות יותר משתלם מאשר לחסוך 0.1-0.2% בדמי ניהול.

הן מחקות מדד NTR ולא מחלקות דיבידנד. הקרנות יחסית חדשות, כך שצפה פגיעה שהן יתיישרו בהמשך עם קרנות דומות בשוק.

אתה צודק לגמרי. לא חשבתי אפילו על קרן מחקה של MSCI, אחרי התשובות שלכם ובדיקה נוספת אני מבין שזה עדיף לי מאשר מניות אירופה בלבד, אז כרגע אני מחליף את הקרן האירופאית ב-תכלית MSCI WORLD TTF. תודה! D:

אם יש הערות/הארות נוספות, כמובן שאשמח לשמוע.

למה רק שקלי?
(*יש יתרון כלשהו בהפקדה "מרוכזת" כל טווח זמן ארוך יותר, או שאין בעיה לעשות את זה בתדירות של חודש?),
תלוי גם בעמלת המינימום. בבנק היא בד"כ לא מאוד נמוכה. אם אתה לא נופל על המינימום לדעתי אין סיבה לחכות לסכום גבוה יותר. (וגם אם כן לא בהכרח כדאי).
אם זה מטריד אותך, אתה יכול לשקול המרה וקניה של VT למשל. או להכניס קרנות ישראליות יקרות. בעיני עדיף להיות חשוף גם לשם, אבל זה כנראה לא מאוד קריטי.
כמובן שאני לא מצפה ליעוץ וכו', אבל אשמח לשמוע הערות/הארות/השגות. תודה!
טוב שאתה מתחיל להשקיע, ואם התיק מתאים למצב הפיננסי והפסיכולוגי, הוא בסדר גמור. תמיד יהיו פלפולי פלפולים, אבל סה"כ סבבה.

תודה @קפבלנקה ,
אחרי בירור עם הבנק אני אלך על אחד מהבתי השקעות אחרי שאעשה סקר שוק קצר.

לגבי למה רק שקלי - אין לי תשובה לזה. הכוונה שלך היא למה לא להוסיף עוד קרן אג"ח שונה לחלק האג"חי?

זה התיק שיש לי בבנק (עד כדי אחוזים)
הוספתי גם תא 125 ב 5% אבל זה מינורי

מחליף את הקרן האירופאית ב-תכלית MSCI WORLD TTF
לגבי TTF לעומת MTF - אמנם ל-MTF דמי ניהול גבוהים יותר, אבל פעם כשבדקתי ראיתי שהתשואות בקרנות של MTF גבוהות יותר משל המתחרות (שמחקות את אותו מדד). לא יודע למה ואיך אבל זה נראה קונסיסטנטי. אז אני מציע רק לבדוק אם זה כך גם במקרה הזה.
אם הגודל הוא שיקול, ל-MTF צבירה גדולה יותר.

לגבי למה רק שקלי - אין לי תשובה לזה. הכוונה שלך היא למה לא להוסיף עוד קרן אג"ח שונה לחלק האג"חי?
הכוונה בעיקר היא מדוע להחזיק רק ממשלתי שקלי במקום ממשלתי שקלי וצמוד.
אתה יכול להחזיק גם שקלי וגם צמוד באמצעות קרן אחת - אג"ח ממשלתי כללי. שם המח"מ סביב 6. אם אתה רוצה דווקא 2-5 (שזו עוד שאלה - האם בתיק לטווח ארוך בסגנון שגר ושכח לא תעדיף להאריך מעט מח"מ?) למיטב ידיעתי אכן צריך לפצל ל - 2. שקלי+צמוד.
בכל מקרה - התיק סבבה וזה לא קריטי. בטח לא בסכומים האלה. אישית, היית מעדיף לכסות את האג"ח עם ממשלתי כללי. לא המלצה.

בהחלט אבדוק את שני הדברים שאמרתם, תודה!

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
Y שאלות של מייק מתחיל לגבי תיק השקעות פשוט שוק ההון 33
? עובר לאיטליה, למכור תיק השקעות פשוט? שוק ההון 12
S בניית תיק פשוט מאפס לבן משפחה מבוגר שוק ההון 3
א איך הייתם בונים תיק ראשוני פשוט? שוק ההון 14
א תיק פשוט. שוק ההון 19
Y חוות דעת על תיק השקעות פשוט מני"ע נסחרים בשקלים שוק ההון 3
A ניהול פשוט של תיק עולמי שוק ההון 1
S תיק ראשוני: מורכב או ממש פשוט? שוק ההון 9
ס אווטסורסינג לבניית תיק השקעות פשוט (ללא ניהול) צרכנות פיננסית 3
R התייעצות לא מחייבת על הרכב תיק פשוט/פשטני? שוק ההון 3
M תיק מנייתי פשוט לטווח ארוך שוק ההון 56
P תיק מניות בישראל בזמן רילוקיישן לארה"ב מיסים 8
Y אסטרטגיה בבניית תיק השקעות שוק ההון 5
א קרן כספית - קניה דרך תיק מסחר עצמאי (כמו אקסלנס טרייד) או דרך הבנק. שאלה נקודתית שוק ההון 10
B תמהיל תיק השקעות - סיכון בינוני + שוק ההון 12
J האם יש לכם תיק השקעות אחד? שוק ההון 2
M הבנק מקשה על ניוד תיק ניירות ערך ברוקרים ופלטפורמות מסחר 8
א תיק מניות דיבידנד ישראליות שוק ההון 29
RL132 ניוד תיק השקעות מהבנק נתקל בסירוב ברוקרים ופלטפורמות מסחר 1
B התלבטות לגבי פתיחת תיק השקעות בצל רילוקיישן לאוסטרליה שוק ההון 5
D קושי בניהול אלוקציה ואיזון תיק לאורך זמן שוק ההון 4
R קופת גמל ira לפי 190 במקום תיק מסחר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
Y מה דעתכם על תיק השקעות מנוהל ? שוק ההון 1
D תיק ל 2025, מה חושבים? שוק ההון 15
D הוצאת קבלות מהכנסה פסיבית תיק 94 מיסים 4
T העברת תיק השקעות מאבא לבן שוק ההון 3
A קובץ אקסל תיק השקעות קריפטו קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 2
Gari שילוב אסטרטגיית "buy borrow die" מול תיק השקעות ב IB - עם אסטרטגיית אחוז המשיכה הבטוח שוק ההון 19
E רוצה לבנות תיק השקעות מפוזר. להיות ממוקד או לפזר? סביבות 400k שוק ההון 8
S עיתוי מכירת תיק השקעות לעניין סוף שנת מס שוק ההון 2
T תיק השקעות לבני 60+ שיקולים שאני מפספס? מיסים? שוק ההון 23
ה ניוד תיק השקעות מחשבון משותף לחשבון של אחד בני הזוג מיסים 2
א קופת גמל לפי תיקון 190 (מס 15% נומינלי) או תיק בית השקעות/ פוליסת חיסכון בחברת ביטוח (מס 25% ריאלי). שוק ההון 37
ע עצות במכירת תיק השקעות גדול שוק ההון 14
WRLD תיק השקעות לחייל משוחרר ברוקרים ופלטפורמות מסחר 15
E האם אפשר לבנות לבד תיק השקעות? 500K - לא צריך אותם לפחות ב-5 שנים הקרובות. שוק ההון 5
K חוות דעת לגבי תיק השקעות שוק ההון 16
C העברה/סגירת תיק לרילוקיישן (ארה״ב) שוק ההון 9
E תיק מסחר עבור אמא שלי בת 75+ שוק ההון 37
ישראלי מצוי עלות תיק מנוהל צרכנות פיננסית 8
tsachi123 התלבטות לגבי הפלח הסולידי של תיק ההשקעות שלי שוק ההון 11
X שאלות בנושא בניית תיק השקעות לאמי הפנסיונרית שוק ההון 1
פ העברת תיק *** ברוקרים ופלטפורמות מסחר 12
א עזרה בבניית תיק השקעות חדש שוק ההון 0
C הרכב תיק השקעות לטווח ארוך שוק ההון 2
A שאלות לגבי בניית תיק השקעות שוק ההון 13
C יועץ השקעות שעוקץ תיק של 6 מיליון שוק ההון 2
ס תיק השקעות ב IBI - שקלים דולרים ויורו. טווח של עשרים שנים. שוק ההון 6