באמת היה שיפור במצב בהורמוז. יותר נפט יוצא היום דרך הורמוז מאשר מלפני מבצע שאגת הארי. וכמעט אפס ממנו נפט איראני. ובכלל יש מצור כלכלי די יעיל על איראן.
אכן היה שיפור (לפי הערכות כמעט 3/4 מהכמות לנפט גולמי מלפני המלחמה) ונשאלת גם השאלה למה מראש לא פנו לאופציה הזאת כל עוד ארה"ב ידעה שהיא לא מתכוונת לשים מגפיים על הקרקע (וביתר שאת עולה השאלה למה טראמפ לא עשה את זה כשהוא ביטל את הסכם הגרעין ב 2018) , אבל גם יש משהו מאוד מטעה בנתון המעודד:
1. מדובר רק על נפט גולמי. תזקיקי נפט וגז לא מתקרבים לנתונים האלה, לא לדבר על מינרלים רבים שמיוצאים דרך המפרץ.
2. יש מחסור נפט בעולם, רוב המדינות השתמשו במאגרי הנפט לשעת חירום שלהם ובמפרץ פתוח היו אמורים לצאת הרבה יותר מיום ממוצע מלפני המלחמה.
3. עלויות העברת הנפט במפרץ גבוהות מאאאוד. יש מספר חברות מצומצם שמתמחות בהעברת הנפט ולוקחות סיכון, הם לא עושות את זה בחינם. לזה יש להוסיף עלויות הביטוח שלהם שמסובסדים, לפי מקורות, על ידי ארה"ב וכמובן כח צבאי רב ויקר שארה"ב מפעילה כדי לאפשר את המעבר ועדיין נפגעות אוניות.
4. חלק מהנפט הזה עבר עד לא מזמן בצינור הנפט הסעודי שכפי שהסברתי לך בעבר:
נכון. וגם יש להם יותר יכולת לייצא נפט (שעומדת בקרוב לגדול בהרבה) לא דרך הורמוז
צינורות נפט להוצאת נפט מהמפרץ דורשים תחנות כח, תחנות זיקוק ומשאבות גדולות. איראן הוכיחה שיש לה יכולות לפגוע במתקנים כאלה בעזרת הטילים והכטבמים המדוייקים שלה. סביר להניח שאם הם ירגישו שהמצור על הורמוז לא מספיק הם יפציצו את אותם מתקנים במידה והם יותקפו ונגיע לאותה נקודה.
תן לכמה שבטים באפגניסטן ובעירק כטבמים ורחפנים והם ישגעו את אירן יפה מאוד
ערב הסעודית ניסתה לעשות בדיוק את זה, הם היו הממנים העקריים של אל-קאידה שממנו גם צמח דאע"ש והיו אמורים להיות קונטרה למילציות השיעיות של אירן. לא ניראה לי שהם...
הוא הופצץ וזה נכון לכל צינור אחר שמישהו ירצה לעקוף איתו את הורמוז.
ארה"ב ואיראן כל אחת בדרכה אלו מדינות שנלחמות לאט. דרך אגב טילים הם כלי נשק גרוע למלחמה כזאת, כי הם יקרים ולוקח הרבה זמן לייצר אותם לעומת פצצות.
יותר נכון אולי להגיד שארה"ב זו מדינה שמנצחת מהר ומפסידה לאט. ברוב המלחמות הארוכות שלה היא הפסידה. פצצות דורשות מטוסים שיקרים ולוקח הרבה יותר זמן ליצר אותם, כך שטילים עדיפים למדינה שמוכנה להתפשר על נשק סטטיסטי ופחות מדוייק.
אני חושב שכמעט כל איראני מצטער מאוד שאיראן פתחה במלחמה ישירה מול ישראל כאשר היא שיגרה מאות טילים ומעל אלף כטב"מים לפני שנתיים וחצי. זאת הייתה סטייה מטופשת מהדוקטרינה של איראן - טילים כהרתעה וביצוע מתקפות על ידי הפרוקסיים שלהם נותנים נשק מתקדם בכמויות מדינתיות.
אני חושב שאתה מבלבל בין אירני חילוני לאירני דתי. אני בכלל לא בטוח שהשני חושב כך, ההיפך, הרגשה שלי שאירני דתי פנאטי מרגיש שאירן הצליחה להפגין את העוצמה שלה והכבוד שלה ואלה חשובים לו והוא מוכן להקריב בשביל זה את רמת החיים שלו (או החיים שלו בכלל), בדיוק כמו המתנחל בישוב המבודד או החרדי אצלנו (או תומכי בן גביר). לא לדבר בכלל שרוב התקשורת שהוא מקבל מגיעה אליו מאמצעי שידור תומכי משטר. אני בטוח שגם הישראלים היו יכולים להיות הרבה יותר מרוצים מה 4 שנים האחרונות אם כל מה שיכולנו לצפות בו זה ערוץ 14.
במלחמה הזאת הם איבדו את סוריה הפרוקסי שבו השקיעו הכי הרבה כסף. ונחלש להם משמעותית חיזאבאללה הפרוקסי הכי נאמן וותיק. וגם חמאס הפרוקסי שהיה הכי חשוב להתפתחות עתידית, כי הוא קישר ביניהם לעולם הערבי, הסוני, והשמאל הקיצוני. המתקפה בשמחת תורה הייתה לגמרי מתוכננת ומאומנת בעזרת איראן. התזמון והתיאום עם איראן כנראה שלא היו טובים. נראה לי שזה בגלל שחמאס חשש שלמודיעין הישראלי יש יותר כלים באיראן ובחיזבאללה ולכן לא תיאם איתם לפני. זאת הצלחה חלקית אך מאוד משמעותית של המודיעין הישראלי, וכמובן כישלון מודיעיני בעזה (שהרבה מהכישלון, להבנתי, נובע מסיבות פסיכולוגיות כמו הדחקה והכחשה. בהתעלם מהמחסום הפסיכולוגי היה מודיעין מספיק בשביל התרעה משמעותית כמה שעות לפני, אבל בגלל שהמקורות בעזה היו נדירים העדיפו לא לשרוף אותם ודווקא נתנו הוראה לצבא בלילה להוריד כוננות. ראש חטיבת המחקר אמר שהיה מספיק ראיות בלילה אבל לא היה לו מספיק זמן בשביל הפנמה שלהם ששוברת קו מחשבה שהתפתח בחטיבת המחקר עשרות שנים.
סוריה וחמאס הם לא פרוקסים אירנים, הם קיבלו ממנה כסף וסיוע צבאי, כמו שהרבה מדינות מקבלות מסעודיה או ארה"ב ומדינות נוספות, הם לא היו תחת מרותה. חיזבאללה אכן נפגע קשות, אבל יכל להיות היום תחת שיקום מואץ אם רק האירנים היו מקבלים את ההצעה הקודמת של טראמפ שהייתה מכניסה לאירן הרבה מאוד כסף וקושרת לנו את הידיים. כמו שכבר כתבתי אז:
כולי תקווה שהאיראנים יהיו מטומטמים כל כך שלא יסכימו לקבל את כל מה שהאמריקאים מציעים ו/או שטראמפ יתהפך שוב. עצוב שהגענו למצב שהאסטרטגיה שלנו מבוססת על כמה האיראנים מטומטמים או הטירוף של טראמפ.
המתקפה של חמאס הייתה פרי תכנונו של סינואר, ממזמן גורמי המודיעין שלנו מסרו שהוא מסוכן ואין להשאירו בתפקיד, הוא גם ביקש מאירן שתצטרף למהלך עם חיזבאללה וסורב.