בלי להיכנס לכתבה הספציפית ששלחת, מצאתי את "הכלכלה האמיתית" כותבים בעבר פוסטים מאוד פופוליסטים ומטעים. הייתי נזהר מאוד מלהסתמך עליהם.
תהיות כלליות שאני רשמתי לעצמי לבדוק:
- האם יחס המשקיעים לדירות למגורים עלה בצורה דרסטית?
- איך היחס בין המשקיעים לדירות למגורים לעומת שאר המדינות המפותחות? לעומת זמנים של משברים?
- האם היחס בין גובה השכירות הממוצעת לגובה השכר הממוצע עלה בצורה דרסטית בשנים האחרונות? ולעומת שאר המדינות המפותחות?
השכר הממוצע בישראל בשנת 2006 היה בסביבות 9,500 ברוטו כ 85 משכורות ממוצעות לדירה ממוצעת, כיום השכר הממוצע הוא 9,800 ש"ח ברוטו לעומת מחיר דירה ממוצעת כ 1,640,000 ש"ח כלומר 167 משכורת ממוצעות.
באיזור המרכז המספרים קשים יותר, השכירות הכפילה את עצמה ויותר נומינלית החל משנת 2006 ומחירי הנכסים בתל אביב, בת ים עלו יותר מ 200% נומינלית. השכר עלה בשנים עלו ב 300 ש"ח ברוטו.
אין פה הגיון כלכלי אלא היעדר אפשרויות השקעה סולידיות בבנקים כבעבר, אוכלוסיה צעירה החושבת שמחירי הנדל"ן רק עולים או מבוגרים ששכחו ירידות חדות במחירי הנכסים בעבר (-30% בבת ים, -40% בבאר שבע וחיפה ) וחושבים שמחירי הנדל"ן רק עולים, ריבית נמוכה הסטורית לאורך זמן, חוסר ודאות לגבי הפנסיה דוחף אנשים לא מקצועיים להשקיע בעיתוי גרוע, כיום ניתן לרכוש דירות 4 חדרים חדשות באשקלון ב 1,300,000 ש"ח ולהשכיר ב 3,100 ש"ח בחודש כלומר תשואה של 2.9% מטר מעזה.
בדומה להשקעה במניה של חברה הנסחרת בבורסה כשמגיע הדו"ח הרבעוני והחברה לא עמדה בציפיות הרווח ואז היא עובר לירידה גם בנדל"ן לאורך זמן המחירים נוטים להתכנס למחירים בעלי הגיון כלכלי.