• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

איזון אקטאורי vs פרמיות ביטוח

wavyfabric

משתמש רגיל
דירוג
98
פעם אחת ולתמיד אני מנסה להבין את העניין של איזון אקטוארי.
אני יודע שזה נושא שעלה כאן בפורום מספר פעמים, למשל כאן.

אבל השאלה שלי היא יותר בסיסית. לפי מה שאני מבין:

1. בקרן פנסיה, יש את המרכיב של חיסכון, ריסק ואכ"ע. החברה שמתפעלת את הקרן מרוויחה מדמי ניהול (הפקדה וצבירה). מעבר לכך אין הוצאות שמוציאות כסף מהקרן למעט הוצאות ניהול השקעות, והקצבאות לעמיתים כמובן.
2. המרכיב הביטוחי בקרן ממומן ע"י "קופה צדדית" שבנויה מפרמיות הביטוח שהקרן גובה מהעמיתים (הפעילים? כולם?).
3. אם הבנתי נכון, הקרן לא מרוויחה כסף על המרכיב הביטוחי בכלל - זה במחיר עלות. גובה הפרמיות מוכתב ע"י המפקח על הביטוח (או הגובה המקסימלי?). אם הייתה גביית יתר, העמיתים יראו איזון אקטוארי חיובי, ולהפך.

מכאן, השאלות:

1. אם ממילא העלות הביטוחית היא "העלות בפועל", דהיינו, לפי כמות הכסף שהקרן הוציאה למי שמקבל ממנה קצבאות - למה בכלל צריך את המנגנון הזה? אפשר היה לעשות שהקרן גובה אפס על המרכיב הביטוחי, ובסוף הרבעון מתחשבנת (כלומר, כל העלות הביטוחית הייתה מופיעה בסגנון של איזון אקטוארי). למעשה, למה לטרוח לעשות תחזית אקטוארית ואז לתקן?

2. באותו קו מחשבה, אם העלות הביטוחית היא העלות בפועל, אז זה משחק סכום אפס במובן של: "קרן עם עמיתים שתובעים פחות [בממוצע] תגבה פרמיות ביטוחיות נמוכות יותר ו/או יהיה להן איזון אקטוארי חיובי". כלומר - בתור עמית לא באמת אכפת לי אם האקטואר של הקרן תותח (ומדייק) או לא, כל מה שמעניין אותי זה האם שאר העמיתים בריאים יותר או פחות.

3. בונוס: האם עמית בריא בקרן פנסיה ישלם פרמיה פחותה בהשוואה לעמית עם מחלות רקע חלילה באותה הקרן, בהינתן ששאר הפרמטרים זהים?

---
הסקת מסקנות נכונה?

אם ממילא העלות הביטוחית היא "העלות בפועל", דהיינו, לפי כמות הכסף שהקרן הוציאה למי שמקבל ממנה קצבאות - למה בכלל צריך את המנגנון הזה? אפשר היה לעשות שהקרן גובה אפס על המרכיב הביטוחי, ובסוף הרבעון מתחשבנת (כלומר, כל העלות הביטוחית הייתה מופיעה בסגנון של איזון אקטוארי). למעשה, למה לטרוח לעשות תחזית אקטוארית ואז לתקן?
עם מה תשלם את הקצבאות נכות ושארים?
זה בסדר להכנס לגרעון קטן, אבל את כל זה לחכות עד לסוף שנה לראות כמה יצא?

באותו קו מחשבה, אם העלות הביטוחית היא העלות בפועל, אז זה משחק סכום אפס במובן של: "קרן עם עמיתים שתובעים פחות [בממוצע] תגבה פרמיות ביטוחיות נמוכות יותר ו/או יהיה להן איזון אקטוארי חיובי". כלומר - בתור עמית לא באמת אכפת לי אם האקטואר של הקרן תותח (ומדייק) או לא, כל מה שמעניין אותי זה האם שאר העמיתים בריאים יותר או פחות.
בהנתן שהיה דרך לזהות חברות שבעתיד העמיתים יתבעו פחות, בהחלט.

בונוס: האם עמית בריא בקרן פנסיה ישלם פרמיה פחותה בהשוואה לעמית עם מחלות רקע חלילה באותה הקרן, בהינתן ששאר הפרמטרים זהים?
לא.

הסקת מסקנות נכונה?
מה המסקנות שלך?

עם מה תשלם את הקצבאות נכות ושארים?
זה בסדר להכנס לגרעון קטן, אבל את כל זה לחכות עד לסוף שנה לראות כמה יצא?
מבחינתי שתיקח חודש בחודשו את עלות הקצבאות מהקופה. למה צריך מראש לצבוע את הכסף? לא חבל על הטרחה?

ולסיכום: בגדול האיזון האקטוארי הוא רק חצי מהתמונה. החצי השני זו העלות הביטוחית; הסכום של שניהם הוא זה שמעניין.
תיאורטית, קרן יכולה להיות עם איזון אקטוארי חיובי מאוד אבל זה כי היא גובה פרמיה גבוהה מדי.

בהנתן שהיה דרך לזהות חברות שבעתיד העמיתים יתבעו פחות, בהחלט.
לאו דווקא? לכאורה, מספיק שבעבר קרה איזשהו אירוע גדול מימדים, שפגע דווקא בעמיתים של קרן מסויימת, יותר מעמיתים של קרנות אחרות. או שאותה קרן איכשהו מושכת אנשים עם פרופיל בריאותי "בעייתי" יותר.
אז עכשיו הקרן הזו "פתחה פער" שלילי מול שאר הקרנות.
למה שעמית שאיננו מקבל קצבה ירצה להישאר שם? הוא יכול להתנייד.

אפילו אם בעתיד יקרה אירוע אחר שיפגע בקרן אחרת, אפשר להמשיך להתנייד... וכו'.

המרכיב הביטוחי בקרן ממומן ע"י "קופה צדדית" שבנויה מפרמיות הביטוח שהקרן גובה מהעמיתים
לא בטוח שהבנתי אבל נראה לי שאתה מבלבל בין הביטוח, שעבורו משלמים פרמיה, לבין האיזון האקטוארי של הקצבאות שתלוי בעיקר בתוחלת החיים של העמיתים. הביטוח הוא וולונטרי, לא כולם לוקחים אותו.

לאו דווקא? לכאורה, מספיק שבעבר קרה איזשהו אירוע גדול מימדים, שפגע דווקא בעמיתים של קרן מסויימת, יותר מעמיתים של קרנות אחרות. או שאותה קרן איכשהו מושכת אנשים עם פרופיל בריאותי "בעייתי" יותר.
אז עכשיו הקרן הזו "פתחה פער" שלילי מול שאר הקרנות.
למה שעמית שאיננו מקבל קצבה ירצה להישאר שם? הוא יכול להתנייד.
בבקשה, אשמח לקרוא את הדיסרטציה שמראה את הקורלציה ברמת מובהקות שתדע למקם את זה ביחד עם התשואות ודמי הניהול.

מבחינתי שתיקח חודש בחודשו את עלות הקצבאות מהקופה. למה צריך מראש לצבוע את הכסף? לא חבל על הטרחה?
כי אתה לא משקיע בצורה זהה כספים שמיועדים להשקעה עשרות שנים קדימה, וכספים שהולכים לצאת בחודש-חודשיים הקרובים.

הביטוח הוא וולונטרי, לא כולם לוקחים אותו.
בפנסיה משלימה זה נכון, לא בפנסיה מקיפה.

אתה מדבר על ביטוח שארים, בעוד שהעלות האמיתית היא על אכ"ע ושארי נכה (שעליו אי אפשר לעשות וויתור)
אין לי אף ביטוח בכלל. אני חייב לדאוג לחדש את הוויתור כל שנתיים, אבל כן יש אפשרות לוותר על הביטוח כולו:

Clipboard-03-26-2026-01.jpg

בהקשר של השרשור הנקודה היא שאין קשר בין זה לבין האיזון האקטוארי של הקופה, אלה שני מסלולים שמנוהלים אקטוארית בנפרד והממשק בינהם הוא ברמה הניהולית והמיסויית.

בבקשה, אשמח לקרוא את הדיסרטציה שמראה את הקורלציה ברמת מובהקות שתדע למקם את זה ביחד עם התשואות ודמי הניהול.
גם אני הייתי שמח!
וברצינות רגע, זו פשוט הגיג.
אם אירוע עבר יצר כמות מסוימת של מקבלי קצבאות - שארים או אכ"ע, זו מעמסה מתמשכת על הקרן. כל אירוע מוות לא עלינו לעמית לפי פרישה גורר איתו שנים של תשלומי קצבאות לשארים, זה לא זבנג וגמרנו.

כל זה בניגוד להליכת אקראי בשוק המניות, שהמחיר של אתמול לא מעמיס על המחיר של היום.

דבר נוסף, אני לא מבין איך זה קשור לתשואות? ייתכן שקרן השתלמות מכה את המדד בגלל מזל או בגלל שיש לה מנהלי השקעות עם כדורי בדולח. אבל על אחוזי התביעות הם לא שולטים.

קשר לדמי הניהול אני יכול לראות, אני מניח שקרן באיזון שלילי תרצה למשוך חוסכים חדשים כדי להתמצע בתביעות. אז אולי מנהלי הקרן ייתנו הצעות אטרקטיביות כדי לפצות על האיזון השלילי. האם זו פרקטיקה נהוגה?

כי אתה לא משקיע בצורה זהה כספים שמיועדים להשקעה עשרות שנים קדימה, וכספים שהולכים לצאת בחודש-חודשיים הקרובים.
נקודה טובה.

בהקשר של השרשור הנקודה היא שאין קשר בין זה לבין האיזון האקטוארי של הקופה, אלה שני מסלולים שמנוהלים אקטוארית בנפרד והממשק בינהם הוא ברמה הניהולית והמיסויית.
מעניין. אז זה אומר שלמשל - אם אני עמית בקרן (לפני פרישה) ויש לי ביטוח אכ"ע אבל לא שארים - אז עודף/מחסור בתביעות מסוג שארים לא ישפיע על האיזון האקטוארי שלי? קול.

נערך לאחרונה ב:

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
אני מניח שקרן באיזון שלילי
אין דבר כזה קרן באיזון שלילי. כל רבעון הם סוגרים את החוסר/עודף.
וכאמור, לא נמצא מתאם כלשהוא בין רבעון אחד למשנהו. אם לדעתך יש מתאם, זוהי הדיסטרציה שאתה צריך להוכיח בשביל להגיד שיש משמעות ללכת לקרנות מסוימות על פני אחרות.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
K קרן פנסיה כללית/קופת גמל - איזון אקטוארי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
M קרנות אינדקס והעלויות של איזון מחדש שוק ההון 17
G דילמת איזון אקטוראי מול דמי ניהול פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
Z קרן פנסיה בהראל עם איזון אקטוארי שלילי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
P איזון אקטוארי של פורשים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
M איך עובד איזון אקטוארי בניוד? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
A איזון דירות נדל"ן 0
A איזון דירות נדל"ן 0
A איזון נכסים לאחר גירושין נדל"ן 1
M איזון אקטוארי בקרן פנסיה משלימה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
ה תדירות איזון מנגנון תשואה מובטחת בקרן הפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
M איזון אקטוארי? למה אומרים שזה שקר של סוכנים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 38
D איזון אקטוארי אינו תואם את הנתונים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
A גירושין - איזון משאבים אוף טופיק 8
S איזון תיק והוספת חלב וסוכר לתמהיל שוק ההון 12
J איזון אקטוארי - עד כמה משמעותי ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
א התייעצות לגבי איזון תיק מבחינת הרכב מטבעות שוק ההון 2
O חשיבות איזון/גירעון אקטוארי אל מול דמי ניהול פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
F קה"ש IRA עם הפקדות מעל התקרה - מכירה למען איזון תיק זה אירוע מס? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
N איזון תיק מנייתי בלבד שוק ההון 8
O כל כמה זמן מומלץ לשנות את הקצאת הנכסים בתיק השקעות ( לא לעשות איזון) בהתאם לשינוי פרופיל הסיכון? שוק ההון 1
Avi W איך איזון אקטוארי עובד? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
J איזון בין השקעות פרטיות לצמצום משכנתא קיימת ועתידית שוק ההון 33
ד שאלה של מתחיל לגבי איזון בין אג"ח למניות שוק ההון 3
אוגורן איזון בירידה - סכנה? שוק ההון 24
י איזון תיק מניות שוק ההון 4
נ איזון אקטוארי: שיקול בבחירת קרן פנסיה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
C איזון אג"ח ארוך בתיק הארי בראון שוק ההון 10
deussex איזון נפשי וסדרי עדיפויות התפתחות אישית 15
Y איזון פורטפוליו עם נכסים תנודתיים שוק ההון 8
G איזון תיק השקעות באמצעות קופת גמל להשקעה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
מ איזון התיק שלי עקב הוספת ערך של - 50% שוק ההון 4
A מכירים אתר השוואת תיקים שלוקח בחשבון מס על איזון? שוק ההון 19
פ איזון התיק איך עושים את זה פרקטית שוק ההון 6
א איזון תיק ללא מס שוק ההון 1
S מהי אסטרטגיית איזון התיק שלכם? שוק ההון 11
א איזון עם קופת גמל שוק ההון 4
א האם איזון קשור לשיפור תשואה? שוק ההון 5
N איזון תיק שוק ההון 3
ח איזון תיק בקנייה בלבד שוק ההון 5
N איזון פנימי בחלק הלא ממוסה של תיק השקעות שוק ההון 19
לאונל איזון תיק שקלי-דולרי והשקעה עקיפה בזהב שוק ההון 4
T איזון בין צמצום משכנתא ותיק השקעות שוק ההון 27
Homer איזון החלק המנייתי : האם אתם מאזנים במיקרו או במאקרו? שוק ההון 6
G ללא דיבידנדים - איך דואגים שתמיד יהיה אפשר למכור מניות בזמן הפרישה ולשמור על איזון? שוק ההון 4
L המלצה לאופן איזון של תיק השקעות שוק ההון 3
א איזון בתיק השקעות שוק ההון 2
דור דורים תזמון/איזון מבוסס שיעור ריבית – ההשקעה של יוסי שוק ההון 0
ה מציאת איזון בתחביב יקר מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 26
D חוות דעת על תיק השקעות ושאלה על איזון עם IRA שוק ההון 8

נושאים דומים

Back
למעלה