• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

ההשכלה הגבוהה בארץ ישראל

• פותח הנושא פותח הנושא Sinister
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך
אתה בא מהתחום של מדע ניסויי? מדע ניסויי צריך הרבה מאוד כסף וזמן בשביל לגלות משהו חדש (אחרת כבר היו מגלים אותו)
ברור לי שיש דברים שלא יהיו חופשיים כי הם תמיד יהיו יקרים כמו ניסויים באנרגיות גבוהות.
חלק מהכלים הניסויים לפחות יהפכו להרבה יותר זולים.
למשל כבר עכשיו אפשר לבנות מיקרוסקופ AFM במחיר של בין 500 ל1000 דולר.
http://www.instructables.com/id/A-Low-Cost-Atomic-Force-Microscope-低成本原子力顯微鏡/

מצטער, אבל אני לא מצליח להבין למה לדעתך אני לא מגיב לטיעונים שלך. לא מנסה לעצבן אותך, באמת שניסיתי לענות לעניין - כנראה שלא הצליח לי .

אולי אני פשוט אגיע לשאלה המהותית בכל הדיון הזה במקום לדבר על כל מיני דברים מסביב. האם יש משהו שישכנע אותך שהשכלה צריכה להיות פרטית ולא ציבורית?

למשל, אם אני אווכח שהשכלה ציבורית נותנת מוצר טוב יותר במחיר זול יותר ליותר אנשים אני אתמוך בזה. מה הקריטריון שלך?
תודה. רוצה מערכת השכלה גבוהה שמעודדת ומאפשרת מחקר בלתי תלוי ככל האפשר בכל תחומי הידע, ואשר מכשירה אנשי מקצוע וחוקרים עתידיים על ידי הוראה וחניכה כמו גם מנגישה את הידע לכלל הציבור.
מחקר בלתי תלוי זקוק לתקציבים, לתקציבים שמקורם איננו בנשוא המחקר (no strings attached, גם לא במשתמע), בחופש אקדמאי שמחוזק על ידי מערכת של קביעות; עיסוק בכל תחומי הידע דורש מימון תחומים שאין הצדקה כלכלית לשמר אותם; הכשרת דורות עתידיים דורשת משאבים, חניכה, תארים מתקדמים ועוד; והרגשת הידע דורשת השקעת כספים ללא תמורה כלכלית.
להערכתי מערכת השכלה פרטית לגמרי לא מסוגלת לענות על הקריטריונים הללו. לשם כך דרושה מערכת ציבורית. אין לי שום בעיה עם מערכת משולבת בה יש מוסדות ציבוריים לצד מוסדות פרטיים. זה מה שיש לנו היום במרבית העולם, כולל ישראל וארה״ב. בחלוקת העבודה הזו יש לשים לב המגזר הציבורי נושא לבדו בחלק גדול ויקר של הנטל למען קיום הקריטריונים הללו, ולכן כשמסתכלים על מוסדות פרטיים חשוב לזכור זאת.

חלק מהכלים הניסויים לפחות יהפכו להרבה יותר זולים

ברגע שמשהו הופך קל לעשייה, עושים אותו. מהר מאוד נשארים דברים שצריך הרבה זמן וכסף בשביל לעשות. המנחה שלי קורא לזה: 'חוק שימור הקושי'.

ברגע שמשהו הופך קל לעשייה, עושים אותו. מהר מאוד נשארים דברים שצריך הרבה זמן וכסף בשביל לעשות. המנחה שלי קורא לזה: 'חוק שימור הקושי'.
אבל זה לא רק קושי כלכלי או אתי. יש גם קושי אינטואיטיבי. אם משהו נוגד אינטואיציה, לא יעשו אותו.

@אורי בשורה התחתונה אני נוטה להסכים איתך, שמערכת השכלה 100% פרטית לא מסוגלת לענות על הדרישות שציינת. לצערי, גם המערכת הציבורית או היברידית הקיימת כיום רחוקה מכך, ולאו דווקא בגלל חוסר בתקציב:
* מחקר בלתי תלוי בכל תחומי הידע - הפקולטות למדעי הרוח והחברה מייצגים זרמים פוליטיים מאד מסויימים. אם מגוון הגזעים והמגדרים שם היה דומה למגוון הדעות, הם היו מתפוצצים מכעס. כפי שהסולידית עצמה כתבה לא מזמן: 'חשבו על אותם סטודנטים וסטודנטיות שיונקים את הרעל הזה בפקולטות למדעי הרוח והחברה, ויוצאים לעולם מתוך "ידיעה ברורה" שכל אי הצלחה בהכרח נובעת מ"הדרתם".'
לא הבנתי גם את הצורך בקביעות. הרעיון של קביעות הוא דבר מעוות, ויש תפקידים מאד ספציפיים שבאמת יש צורך להגן עליהם מפני רדיפה פוליטית. אני ממש לא בטוח שאיש אקדמיה זה אחד מהם.
* מנגישה את הידע לכלל הציבור - האקדמיה מקבלת מימון רב ממשלם המסים, ועדיין חלק גדול מהפרסומים האקדמיים נמכרים ביוקר, וחלק גדול מהתוכן חסום בפני הציבור: אתרי קורסים נגישים רק לסטודנטים הלוקחים את אותו הקורס, על צילומי הרצאות גם כן יש מגבלות.

מאפשרת מחקר בלתי תלוי
אין דבר כזה מחקר בלתי תלוי. זה נאיבי לחשוב שדבר כזה אפשרי. המחקר באוניברסיטאות הציבוריות תלוי בתקציב שמעבירה הממשלה.

בכל תחומי הידע
אי אפשר לחקור הכל. בסוף יש כמות סופית של משאבים. באוניברסיטאות הציבוריות בסופו של דבר מי שקובע מה יחקר ומה לא הוא הממשלה ע"י הבירוקרטים שקובעים את התקציב. אני אישית מעדיף שהשוק החופשי יקבע מה יחקר.

מנגישה את הידע לכלל הציבור
ויקיפדיה מנגישה את הידע לציבור הרבה יותר טוב מהמערכת האוניברסיטאית והיא לא עלתה שקל למשלם המסים.

@אורי בשורה התחתונה אני נוטה להסכים איתך, שמערכת השכלה 100% פרטית לא מסוגלת לענות על הדרישות שציינת. לצערי, גם המערכת הציבורית או היברידית הקיימת כיום רחוקה מכך, ולאו דווקא בגלל חוסר בתקציב:
* מחקר בלתי תלוי בכל תחומי הידע - הפקולטות למדעי הרוח והחברה מייצגים זרמים פוליטיים מאד מסויימים. אם מגוון הגזעים והמגדרים שם היה דומה למגוון הדעות, הם היו מתפוצצים מכעס. כפי שהסולידית עצמה כתבה לא מזמן: 'חשבו על אותם סטודנטים וסטודנטיות שיונקים את הרעל הזה בפקולטות למדעי הרוח והחברה, ויוצאים לעולם מתוך "ידיעה ברורה" שכל אי הצלחה בהכרח נובעת מ"הדרתם".'
לא הבנתי גם את הצורך בקביעות. הרעיון של קביעות הוא דבר מעוות, ויש תפקידים מאד ספציפיים שבאמת יש צורך להגן עליהם מפני רדיפה פוליטית. אני ממש לא בטוח שאיש אקדמיה זה אחד מהם.
* מנגישה את הידע לכלל הציבור - האקדמיה מקבלת מימון רב ממשלם המסים, ועדיין חלק גדול מהפרסומים האקדמיים נמכרים ביוקר, וחלק גדול מהתוכן חסום בפני הציבור: אתרי קורסים נגישים רק לסטודנטים הלוקחים את אותו הקורס, על צילומי הרצאות גם כן יש מגבלות.
לסוגייה הראשונה אתן לך שתי תשובות הפוכות. ראשית אני לא מסכים לקביעה שהפקולטות למדעי הרוח והחברה מייצגות זרמים פוליטיים (גזעים - מונח ממנו אני בכלל מסתייג ומגדרים) מסויימים. אין לקביעה זו סימוכין. לגבי נתונים דמוגרפיים יש בכך ממש, אבל זה הרבה יותר מסובך. לגבי פוליטיקה, זה בכלל לא משנה. מה משנה דעתו הפוליטית של מרצה להיסטוריה של ימי הביניים, או לאנתרופולוגיה תרבותי שחוקר את אפריקה, או מרצה לקולנוע שמתמחה בקולנוע העולם השלישי? מדוע אתה חושב שדעותיו הפוליטיות של אדם קשורות קשר בדוק כל כך למחקרו ותעשייתי האקדמית? מניסיוני הסובייקטיבי באקדמיה מרצים לא ערבבו את דעותיהם הפוליטיות בחומר הלימוד והציגו תמונה מאוזנת. התשובה ההפוכה היא ששתי פקולטות אלו עוסקות בניתוח ובביקורת החברה האנושית, ולכן זה רק טבעי שאנשים שמרניים שמרוצים מהמצב הקיים לא ימשכו לתחומים אלו ואילו אלו שהם ביקורתיים - כן. לכן בנוף הפוליטי הישראלי לא מפליא לגלות שבקרב העושקים במחקר חברתי יהיו יותר אנשים שלא מרוצים מהמצב ההגמוני הקיים (כיבוש השטחים, אפליה עדתית ומגדרים בישראל, כלכלה נאו ליברלית, ועוד) זה מבלי לציין את הנטייה האנטי-אינטלקטואלית הכללית של הפוליטיקה הימנית.

לגבי הקביעות, הביטחון התעסוקתי של אנשי האקדמיה הכרחי להבטחת מחקרם. הנה אתה עצמך למעלה קשרת בין פוליטיקה למחקר, ובלי קביעות טענות שגויות שכאלו יובילו לאיום על אנשי אקדמיה ולפגיעה במחקרם. אתמול התפרסם שמרצה למשפטים כלל תוכן פוליטי-סטירי בבחינה שנתן, ובפרסום אחר כבר דווח שרגב כבר דורשת את פיטוריו. לדעתי בחירת המרצה לשלב פוליטיקה בבחינה, גם אם נעשתה בתום לב, היא שגיאה. מכאן ועד פיטורין יש דרך ארוכה. ראינו את שקרי השטנה של תנועת ״אם תרצו״ כנגד אנשי אקדמיה ואת הדוחות המגוכחים שלהם, אבל יש מי שמאמצים אותם בחום. ללא מוסד הקביעות כבר היו מרצים מושלכים מהאקדמיה. אם אנחנו מבקשים מאנשי האקדמיה לחקור את האמת, אנחנו צריכים להגן על יכולתם לעשות זאת, וקביעות, על כל הבעייתיות שבה, היא חלק הכרחי מכך. דמיין איזה איש אקדמיה יפרסם מחקר על הימין המשיחי, יעז לטעון שבית המקדש לא היה קיים ולכן אין ליהודים שום תביעה היסטורית על הר הבית אם לא תהייה לו קביעות? אפשר להביא דוגמאות הפוכות 180 מעלות תחת שלטון השמאל.

לגבי הנגשת המידע, אכן יש עבודה רבה, אבל הנגשת פרסומים מדעיים איננה הדבר החשוב ביותר. רוב הז׳רגון המקצועי כלל לא נהיר לאנשים מחוץ לתחום. יש צורך בהנגשת המידע ולא רק בהפיכת המידע לנגיש. יש פרוייקטים שכאלו. צריך עוד. לגבי פתיחה לציבור של הרצאות או חומרי לימוד אני לא רואה לכך צידוק. לגבי פרסומים מדעיים, הם מפורסמים בכתבי עת מקצועיים שעולים כסף רב כי יש עלויות להפקתם. אם המדינה תממן אותם: אדרבה, שיחולקו בחינם. אשמח מאוד לקבל אותם, אבל מישהו צריך לשלם. הציבור לא משלם עליהם היום.

אין דבר כזה מחקר בלתי תלוי. זה נאיבי לחשוב שדבר כזה אפשרי. המחקר באוניברסיטאות הציבוריות תלוי בתקציב שמעבירה הממשלה.

אי אפשר לחקור הכל. בסוף יש כמות סופית של משאבים. באוניברסיטאות הציבוריות בסופו של דבר מי שקובע מה יחקר ומה לא הוא הממשלה ע"י הבירוקרטים שקובעים את התקציב. אני אישית מעדיף שהשוק החופשי יקבע מה יחקר.

ויקיפדיה מנגישה את הידע לציבור הרבה יותר טוב מהמערכת האוניברסיטאית והיא לא עלתה שקל למשלם המסים.
לפני שאגיב לגופן של טענות, אציין שנהגת באופן בלתי הגון. ציטוט חלקי מסלף את כוונת המחבר והתגובה לו היא תגובה לאיש קש. זאת עשית כשהשמטת את התואר ״ככל האפשר״ מהפסוקית ״ מחקר בלתי תלוי״.

לגופן של טענות.

מחקר בלתי תלוי: אתה טועה. כשמרצה להיסטוריה בתל אביב כותב על האימפריה הרומית, במי תלוי מחקרו? כשמרצה למתמטיקה בבר אילן חוקר משוואה מתמטית, האם פקידי משרד התרבות משפיעים עם מחקרו? כשחוקר קולנוע במכללת ספיר כותב על קולנוע ארגנטינאי בשנות ה-60 תחת אלו לחצים בדיוק הוא פועל? האמירה הקטגורית שלך שגויה עובדתית.
שנית, תקציב ההשכלה הגבוהה הציבורית לא מחליט מה מחקר ובידי מי. הוא מקצה תקציב ומכאן הדבר הוא בידיהן של האוניברסיטאות. יתכן והתקרנפות פוליטית קיימת מדי פעם, וזו הסיבה בדיוק מדוע אוניברסיטת אריאל מקבלת תקציבים ממשלת הימין. אבל זה בשוליים.
לבסוף, דווקא תקציבי מחקר פרטיים הם ספציפיים ומממנים מחקרים מסויימים, וכך נראים המחקרים על נזקי עישון במימון תעשיית הטבק, המחקרים על השמנה במימון תעשיית המשקאות הקלים, והמחקרים הפרמסוטיים במימון תעשיית התרופות. ככה נראה מימון בידי השוק החופשי, בדיוק ליהפך ממימון ציבורי.

הפסוקית ״כל תחומי הידע״ איננה זהה ל״לחקור הכל״ זהו עוד עיוות בטענותיך. אי אפשר לחקור ״הכל״, אבל בין אמירה סתמית זו לבין לדרישה שההשכלה הגבוהה תכלול את כל תחומי הידע יש פער גדול. אולי לא כל תל בארץ ישראל יחפר, אבל לימודי הארכיאולוגיה צריכים להתקיים. אולי לא כל שבט באמזונס יזכה למחקר אודותיו, אבל יש ללמד אנתרופולוגיה תרבותית, וכן הלאה. השוק החופשי לא יכול לעשות זאת ולראיה תחומי הלימוד המצומצמים במכללות הפרטיות.

לבסוף, וויקיפדיה היא מפעל מבורך ויש לו מקום, אבל אתה שוגה בטענותיך כלפיו בשני אופנים. הראשון הוא שויקיפדיה איננה תחליף לידע אקדמאי, אלא תוצר שלו. כאנציקלופדיה (על כל הבעייתיות שלה) היא, בהגדרה, מקור שלישוני, קרי מקור שמסנתז מקורות מחקריים משניים, המתבססים בתורם על מקורות ראשוניים. ויקיפדיה היא,מאם כך, מוצר נלווה של מחקר אקדמי, והיא איננה מחליפה אותו. שנית, ויקיפדיה היא מוצר בעייתי הסובל מבעיות רבות מאוד. היא מקור בעייתי מאוד שלא ניתן להסתמך עליו. אני לא חושב שזה המקום לפרט למה, אבל אנציקלופדיה, טובה ככל שתהייה, היא רק אנציקלופדיה, ולא מחליפה מידע מחקרי מעודכן, ספציפי, שנכתב ונערך בידי מומחים.

• אהבתי
Reactions: HHH
@GentleGiant:
א. הממשלה לא קובעת את נושאי המחקר באוניברסיטאות, אלא לעיתים מתעדפת תחומים מסויימים בהתאם לשיקולי ועדות מקצועיות שנסמכות בחלקן על גופים בינלאומיים.
ב. מטרת האוניברסיטה היא לא להנגיש ידע לכלל הציבור אלא לאפשר לחלק מהאוכלוסייה המעוניין בכך ומסוגל לכך ללמוד בה ברמות שונות. מאמרי מחקר מדעיים לא יהיו מובנים מטבעם לרוב רובה של האוכלוסיה (כולל חוקרים מדיסיפלינות אחרות) אבל גרסאות מרוככות של החידושים הבולטים ימצאו את דרכן לתקשורת הפופולרית ולספרי הלימוד או לוויקיפדיה.
ג. לגבי טענתך שהשוק החופשי יקבע מה יחקר - מעניין אותי לדעת האם אתה מבין שאם המערכת הייתה נוהגת כך עד היום רבות מהתגליות המדעיות הגדולות לא היו מתגלות עד כה? לעיתים חולפות שנים מרגע גילוי עד להפיכתו למוצר פרקטי. כמה זמן לדעתך חלף מרגע שאיינשטיין ניסח את תורת היחסות הפרטית ב-1905 ועד למכשיר הראשון שהתבסס על עקרונותיה (ה-gps למיטב זכרוני)? איזו חברה מסחרית הייתה משקיעה בפיזיקאי תיאורטי כמוהו? מי היה משקיע בדוקטורנטית צעירה (רות ארנון) שחקרה את מערכת החיסון של עכברים ומצאה בטעות תרופה שמניבה את מירב הרווחים של החברה הישראלית הגדולה ביותר (הקופקסון של טבע)? האם עדי שמיר ביחד עם ריווסט ואדלמן מ-mit תכננו למצוא פרוטוקול הצפנה שישנה את העולם ויאפשר העברת מידע בטוחה (RSA)?
יתרה מכך, יש לזכור שכל תגלית מדעית בנוייה על קודמותיה, כך שכל אחד מהנזכרים לעיל ועוד עשרות אלפי מדענים שהניחו את היסודות לכל מכשיר שנמצא סביבך התבססו על מחקרים שפורסמו בעיתונות מדעית. מה היה קורה אם המחקרים הללו היו נשארים חסויים מטעמים כלכליים אצל החברות המממנות אותן?

פני שאגיב לגופן של טענות, אציין שנהגת באופן בלתי הגון. ציטוט חלקי מסלף את כוונת המחבר והתגובה לו היא תגובה לאיש קש. זאת עשית כשהשמטת את התואר ״ככל האפשר״ מהפסוקית ״ מחקר בלתי תלוי״.
אכן הציטוט החלקי גרם לסילוף של דבריך. זאת לא הייתה הכוונה. למרות הניסוח הפסקני, הכוונה שלי הייתה לפתח את הדיון. אנסה לחדד את טיעוניי:

לגבי מחקר בלתי תלוי -
העובדה שהתקציב מועבר לאוניברסיטאות והן מחליטות איך להשתמש בו ממש לא מבטיחה שהן יהיו בלתי תלויות. בסוף הן יודעות שיש שר שיכול להוריד את השאלטר. אבל אני מסכים שיש להן עצמאות מסויימת.
כל הסוגיה של עצמאות מחקרית רלוונטית פחות למדעים מדויקים (המחקר המתמטי לא מושפע מזהותו של ראש הממשלה הנוכחי, אני מקווה), אבל בתחומי מדעי הרוח יש לא מעט מקום לאג'נדה וזה מאד מקשה על חוקר להיות בלתי תלוי. גם אם האוניברסיטאות יהיו לחלוטין בלתי תלויות בממשלה, החוקרים עדיין תלויים באג'נדה של האוניברסיטה. אני מעדיף חוקר שיחקור עבור מוסד פרטי שהאג'נדה שלו ברורה ומוצהרת, על פני חוקר שמתיימר להיות אובייקטיבי ובפועל מיישר קו על פי המוסד שמשלם לו משכורת.

לגבי תחומי הידע - ההגדרה של מהו תחום ידע אינה חד משמעית. האם ארכיאולוגיה היא תחום ידע? או שמא ארכיאולוגיה של א"י? או ארכיאולוגיה של א"י בתקופת בית שני? הנקודה שלי היא שתמיד יהיו תחומים שיחקרו פחות וזה בלתי נמנע. אם תחום מסויים הוא מספיק חשוב, הוא יחקר עם או בלי תקצוב ציבורי.

לגבי ויקיפדיה - היא כמובן אינה תחליף לידע אקדמי אלא רק כלי טוב להנגשתו לציבור. ברור שיש לה בעיות מסוימות, אבל זו דוגמה טובה לאיך יוזמה לא ממשלתית עושה עבודה מצויינת בהנגשת ידע לציבור.

אין לקביעה זו סימוכין
דווקא יש

מה משנה דעתו הפוליטית של מרצה להיסטוריה של ימי הביניים, או לאנתרופולוגיה תרבותי שחוקר את אפריקה, או מרצה לקולנוע שמתמחה בקולנוע העולם השלישי? מדוע אתה חושב שדעותיו הפוליטיות של אדם קשורות קשר בדוק כל כך למחקרו ותעשייתי האקדמית? מניסיוני הסובייקטיבי באקדמיה מרצים לא ערבבו את דעותיהם הפוליטיות בחומר הלימוד והציגו תמונה מאוזנת.
ברמה האינדיבידואלית זה אכן לא משנה. ברמה הכללית - כשהאקדמיה שחוקרת תחום מסויים לא מייצגת דעות לגיטימיות בו, אז משהו חסר. אנשים שמתעקשים שחייבים מגוון אתני ומגדרי בפקולטות שלהם, לא יכולים לרחוץ בנקיון כפיהם כשהן לא מייצגות לחלוטין ציבור ענק שהוא ממש לא כולו טיפש, חשוך, בור או גזען.

התשובה ההפוכה היא ששתי פקולטות אלו עוסקות בניתוח ובביקורת החברה האנושית, ולכן זה רק טבעי שאנשים שמרניים שמרוצים מהמצב הקיים לא ימשכו לתחומים אלו ואילו אלו שהם ביקורתיים - כן. לכן בנוף הפוליטי הישראלי לא מפליא לגלות שבקרב העושקים במחקר חברתי יהיו יותר אנשים שלא מרוצים מהמצב ההגמוני הקיים (כיבוש השטחים, אפליה עדתית ומגדרים בישראל, כלכלה נאו ליברלית, ועוד) זה מבלי לציין את הנטייה האנטי-אינטלקטואלית הכללית של הפוליטיקה הימנית.
הייתי יכול אולי איכשהו לקבל את ההסבר של: 'אלה אנשים שרע להם ורוצים לשנות' עבור ישראל, אך התופעה קיימת ביתר שאת גם במדינות אחרות, בהן הימין לא שולט בפרלמנט באופן נצחי.

לגבי הקביעות, הביטחון התעסוקתי של אנשי האקדמיה הכרחי להבטחת מחקרם. הנה אתה עצמך למעלה קשרת בין פוליטיקה למחקר, ובלי קביעות טענות שגויות שכאלו יובילו לאיום על אנשי אקדמיה ולפגיעה במחקרם. אתמול התפרסם שמרצה למשפטים כלל תוכן פוליטי-סטירי בבחינה שנתן, ובפרסום אחר כבר דווח שרגב כבר דורשת את פיטוריו. לדעתי בחירת המרצה לשלב פוליטיקה בבחינה, גם אם נעשתה בתום לב, היא שגיאה. מכאן ועד פיטורין יש דרך ארוכה. ראינו את שקרי השטנה של תנועת ״אם תרצו״ כנגד אנשי אקדמיה ואת הדוחות המגוכחים שלהם, אבל יש מי שמאמצים אותם בחום. ללא מוסד הקביעות כבר היו מרצים מושלכים מהאקדמיה. אם אנחנו מבקשים מאנשי האקדמיה לחקור את האמת, אנחנו צריכים להגן על יכולתם לעשות זאת, וקביעות, על כל הבעייתיות שבה, היא חלק הכרחי מכך. דמיין איזה איש אקדמיה יפרסם מחקר על הימין המשיחי, יעז לטעון שבית המקדש לא היה קיים ולכן אין ליהודים שום תביעה היסטורית על הר הבית אם לא תהייה לו קביעות? אפשר להביא דוגמאות הפוכות 180 מעלות תחת שלטון השמאל.
אני מסכים שצריך להימנע ממצב בו פוליטיקאים רודפים אנשי אקדמיה, אך יש לטפל בכך באמצעות חיזוק הפרדת הרשויות ולא הפיכת האקדמיה לחונטה בה האליטה ממנה אנשים בצלמה ובדמותה, שהולכת ומתרחקת משאר הציבור הישראלי בדומה למערכת המשפט. אני יכול להעלות טיעונים מאותו הסגנון כדי לתמוך בקביעות בערך לכל עובד במגזר הציבורי, ואולי אף מעבר לכך.
את פירות הבאושים של חוסר היכולת לפקח על המערכת האקדמית אנחנו כבר רואים: מחקרים הזויים כמו המצאה של מעשי טבח יש מאין, טענות כגון "חיילי צה"ל כ"כ גזענים עד כדי כך שהם לא אונסים פלסטיניות", ופרופסורית לסוציולוגיה שדווקא קיבלה במה רחבה ונגישה לציבור הרחב ב"עיתון לאנשים חושבים" שיצאה נגד טיפולים פסיכולוגיים, כי מי שרע לו הוא בוודאי מדוכא וצריך לשנות את החברה ולא אותו (שוב מתקשר לפוסט האחרון של הסולידית).

לגבי הנגשת המידע, אכן יש עבודה רבה, אבל הנגשת פרסומים מדעיים איננה הדבר החשוב ביותר. רוב הז׳רגון המקצועי כלל לא נהיר לאנשים מחוץ לתחום. יש צורך בהנגשת המידע ולא רק בהפיכת המידע לנגיש. יש פרוייקטים שכאלו. צריך עוד. לגבי פתיחה לציבור של הרצאות או חומרי לימוד אני לא רואה לכך צידוק.
אז מה זה בעצם מבחינתך הנגשת המידע? להנגיש פרסומים אקדמיים - יוק, להנגיש חומרי לימוד והרצאות - יוק. נכון שלא כל הציבור הולך להבין כל פרסום, אבל הרעיון של "אני לא אספר לך כי אתה גם ככה לא תבין" תמיד יעורר אנטגוניזם, ואם זה לא מועיל, קשה לי לראות כיצד זה מזיק. כיום כשליותר ויותר אנשים יש תואר אקדמי, כמעט מכל פרסום יהיה מי שיפיק תועלת אם הוא היה נגיש יותר.
האם הפרויקטים שאתה מדבר עליהם הם כל מיזמי ה-OCW וקורסים מקוונים כגון coursera, udacity וכו'? אין לי בעיה איתם לכשעצמם, אך הם מהווים קמצוץ מהידע האקדמי, ועדיין קשה לי למצוא הצדקה לכך שיד אחת דואגת להסתיר חומרים קיימים, יד אחרת משחררת במשורה חלק קטן מהם, והפה אומר: "מטרתנו היא להנגיש ידע לציבור".
כאשר די ברור שהרעיון של לתת לכל אחד ללמוד באוניברסיטה מה שהוא רוצה בחינם הוא לא ישים, קשה לי לראות משהו מועיל יותר מאשר פשוט לפרסם כמה שיותר מידע.

לגבי פרסומים מדעיים, הם מפורסמים בכתבי עת מקצועיים שעולים כסף רב כי יש עלויות להפקתם. אם המדינה תממן אותם: אדרבה, שיחולקו בחינם. אשמח מאוד לקבל אותם, אבל מישהו צריך לשלם. הציבור לא משלם עליהם היום.
אני מסכים שהפרסומים עולים כסף, אך ניתן לשפר את המצב, למשל להוזיל אותם למחירי עלות. כמו כן, על חלק מהתוצרים האלה הציבור כן משלם ע"י מימון האוניברסיטאות, אז אין שום סיבה שהוא לא יהנה מהם.
כמובן שאם כסף הוא הבעיה של האוניברסיטאות, אז יש להן הרבה מה להתייעל לפני שהן מתחילות להפוך את הפרסומים שלהן לפרה חולבת. שכר הלימוד בארה"ב עלה יותר מאשר מדדים כגון האינפלציה, מחירי הדיור ומחירי הטיפול הרפואי. מה האוניברסיטאות שנהנות מחופש אקדמי וקביעות עושות עם הכסף שהן עושקות מסטודנטים שיסיימו אותן עם חוב עצום? ממשיכות להחזיק מערך אדמיניסטרציה מסואב, שלא קטן למרות המהפכות הטכנולוגיות שאיפשרו לתחום להתייעל בעשורים האחרונים, וממציאות תפקידים חדשים ומתגמלים, כמו "אחראי דייברסיטי" שעשושיים להרוויח שכר עתק של 200,000$ בשנה ויותר במוסדות העשירים. העיקר לא להנגיש לציבור את התוצרים שלהן, בתואנות שונות ומשונות, החל מ-"אין כסף" ועד ל-"הציבור גם ככה לא יבין".

• אהבתי
Reactions: ogi
@Jan Sobieski, האוניברסטיאות המובילות בארה"ב הן פרטיות, המצב שונה מבארץ, שם השוק החופשי שולט, לא?
מה הכוונה להוזיל את הפרסומים המדעיים למחירי עלות? גם כתבי העת שבהם מתפרסמים הפרסומים הם בבעלות פרטית... אני לא מבין מה הפואנטה שלך.

אין לי מושג מאיפה המסקנות, אכן יש תנודתיות בכל מצב, גם בברית המועצות הייתה תנודתיות. אני מניח שאתה חושב שאתה יודע מה טוב לחולים יותר משהם יודעים עבור עצמם, ושרופאים פרטיים הם אנשים שונים מרופאים בבית חולים ציבורי ולא נוטים לפרוצדורות או כל רעה חולה אחרת... לכן בוא נקבע לאנשים איך לנהל את חייהם במקום שהם ינהלו את חייהם בעצמם
אני לא משתגע על סגנון הדיון הזה. אבל אנסה לענות באופן ענייני.
1. התפקיד של מערכת הבריאות ובכלל זה של הרופאים זה לדעת מה טוב לחולים יותר ממה שהחולים יודעים מה טוב עבור עצמם. לחולה אין כמעט כלים לבדוק איזה רופא ואיזה טיפול עדיפים. אבל הדיון תמיד ישאר רדוד אם נסתכל על זה כמערכת של שחור-לבן. אנחנו תמיד נהיה איפשהו באמצע בין שוק חופשי לגמרי לבין שוק ריכוזי לגמרי. השאלה היא איפה רוצים להיות, וזה דיון על פרטים ועל ניואנסים.
(אגב בשוק חופשי לגמרי אפשר לוותר בכלל על רישוי ותעודות לרופאים. כל חולה יוכל להפעיל את שיקול הדעת המושלם שלו ולבחור את הטיפול שמתאים לו. בשוק ריכוזי לגמרי המדינה יכולה להצמיד לך רופא, בחינם, מהלידה על המוות שהוא ורק הוא יקבע אילו טיפולים אתה יכול לקבל. אישית, לא הייתי רוצה לחיות באף אחד מהאפשרויות האלה.)
כיוון שרפואה היא תחום שמצד אחד דורש מומחיות רבה שאין ל"צרכן" ומצד שני עוסקת בסיכונים אדירים ("החיים"), אני נוטה להעדיף גישה ריכוזית ושיוויונית, על פני גישה של בחירה חופשית ותמחור על פי ביקוש והיצע.

2. בישראל קיים מצב בו הרופאים הציבוריים נותנים גם שירותים בתשלום באופן פרטי. הרופא הוא אכן אותו רופא, אבל הטיפולים אינם אותם טיפולים. כסף יכול לקנות טיפולים שאינם זמינים בשירות הציבורי. ברמה מערכתית, יש מחקר שמראה שהיכן שהרפואה פרטית מתקיימים הרבה יותר טיפולים יקרים ומיותרים, יש עודף "מדיקליזציה" והטייה של הרופאים לכיוונים האלה כיוון שהם מתוגמלים על הטיפול ולא על הבריאות של החולים. זו עובדה, ולא סתם הדעה שלי.

בשוק חופשי לגמרי אפשר לוותר בכלל על רישוי ותעודות לרופאים. כל חולה יוכל להפעיל את שיקול הדעת המושלם שלו ולבחור את הטיפול שמתאים לו.
אין סתירה בין שוק חופשי לגמרי ובין רישוי ותעודות לרופאים, רק שבשוק חופשי לגמרי הרישוי הוא לא חובה ולא מונופול בחסות המדינה.

בשוק חופשי לגמרי ייתכנו התאגדויות וולנטריות של רופאים, שרופא יכול להשתייך לאחת מהם, אך לא חייב. גם בלי התאגדויות, ייתכנו מערכי רישוי וולנטריים לרופאים מטעם ארגונים פרטיים שעוסקים בכך.

אם זה נשמע לך דמיוני אז תחשוב על סימון מזון כשר או אורגני. יש יותר מארגון אחד שמסמן, ובמקביל, מותר גם לשווק מזון לא כשר או לא אורגני.

למה שרופא יטרח להשיג רישוי? מאותה סיבה שמסעדה טורחת להשיג תווית כשרות: כדי להשביע את רצון הלקוחות.

נערך לאחרונה ב:
תחשוב על סימון מזון כשר או אורגני
אני יודע שלהט הדיון כבר כבה. אבל ההבדל בין סימון כשר ואורגני לבין רישוי של רופאים הוא שאם תאכל אוכל שסומן כאורגני אבל הסתבר כלא אורגני לא יקרה לך כלום מלבד עוגמת נפש. אבל אם תלך לרופא שרלטן אתה עלול למות.
לכן, החברה שלנו החליטה שההכשרה, הרישוי והפיקוח על רפלקסולוגים, אסטרולוגים, ויועצים אירגוניים יהיה וולנטרי, ואילו ההכשרה הרישוי והפיקוח על הרופאים יהיה נתון בידי גוף מרכזי אחד.

ומבט נוסף: יש הבדל בין הצרכנים של מוצרים אחרים בשוק החופשי, לבין הצרכנים של רפואה. אמנה רק כמה מההבדלים הבולטים ביותר:
1. כולם צורכים רפואה. זה לא עניין של בחירה, (בניגוד לאוכל אורגני, למשל)
2. ברפואה, צרכן לא מרוצה עלול להיות צרכן מת, או נכה, שאינו יכול לבחור מחדש בשוק החופשי.
3. רוב הרפואה מושתתת על עקרונות שאינם כפופים לטעם אישי או העדפה.
4. במקרים בהם יש מקום לשיקול דעת ובחירה, לרוב המוחלט של הצרכנים אין מספיק ידע כדי לקבל החלטה.

אני יודע שלהט הדיון כבר כבה. אבל ההבדל בין סימון כשר ואורגני לבין רישוי של רופאים הוא שאם תאכל אוכל שסומן כאורגני אבל הסתבר כלא אורגני לא יקרה לך כלום מלבד עוגמת נפש. אבל אם תלך לרופא שרלטן אתה עלול למות.
לכן, החברה שלנו החליטה שההכשרה, הרישוי והפיקוח על רפלקסולוגים, אסטרולוגים, ויועצים אירגוניים יהיה וולנטרי, ואילו ההכשרה הרישוי והפיקוח על הרופאים יהיה נתון בידי גוף מרכזי אחד.
"החברה" שלנו לא החליטה כלום. השלטון החליט, מטעמים של לחץ גילדה של הרופאים הוותיקים, שנוח להם מצב של חוסר תחרות.
אם תו תקן מסויים הוא חשוב מאוד (חיים ומוות), אז בשוק חופשי הוא יהיה מוצלח יותר מכיום. כלומר, זה לא יהיה שקול לכשרות, אלא יותר דומה לתו תקן של
underwriters laboratory. זה תו תקן פרטי של בטיחות מוצרים שיש לה משמעויות של חיים ומוות בהרבה מקרים. הרקורד שלהם טוב בהרבה מסוכנויות ממשלת ארה"ב.

ומבט נוסף: יש הבדל בין הצרכנים של מוצרים אחרים בשוק החופשי, לבין הצרכנים של רפואה. אמנה רק כמה מההבדלים הבולטים ביותר:
1. כולם צורכים רפואה. זה לא עניין של בחירה, (בניגוד לאוכל אורגני, למשל)
2. ברפואה, צרכן לא מרוצה עלול להיות צרכן מת, או נכה, שאינו יכול לבחור מחדש בשוק החופשי.
3. רוב הרפואה מושתתת על עקרונות שאינם כפופים לטעם אישי או העדפה.
4. במקרים בהם יש מקום לשיקול דעת ובחירה, לרוב המוחלט של הצרכנים אין מספיק ידע כדי לקבל החלטה.

1. כולם צורכים מזון. צריך להלאים את כל אספקת המזון? לא עבד טוב בשום מקום שבו נוסה.
2. זה נכון גם לצרכן בניינים, כבישים, ומוצרי חשמל. זה לא שולל את תוקף השוק החופשי- לשאר הצרכנים יהיה עכשיו מידע על נותן השירות הרפואי עקב מוות\נכות של לקוח, מה שיפגע בכיסו מייד.
3. זה כי הרפואה כיום היא מולאמת ו"מערכת" במקום תעשיה. עדיין, גם הוראת המתמטיקה אינה עניין של טעם אישי, ואנשים בכל זאת משלמים למורי מתמטיקה.
4. רופא פרטי טוב יציג את הטיפול הטוב ביותר, ואם יש חלופות רלוונטיות יתן אותן ואת יתרונותיהן בצורה המתאימה לרמת הלקוח. בכל תחום מומחיות אחר אדם מקבל החלטות על סמך תמונת המצב שהמומחה מציג לו (תיקון רכב, תכנון אדריכלי, עיצוב וכו'), במה שונה המצב כאן?

"החברה" שלנו לא החליטה כלום. השלטון החליט, מטעמים של לחץ גילדה של הרופאים הוותיקים, שנוח להם מצב של חוסר תחרות.
אם תו תקן מסויים הוא חשוב מאוד (חיים ומוות), אז בשוק חופשי הוא יהיה מוצלח יותר מכיום. כלומר, זה לא יהיה שקול לכשרות, אלא יותר דומה לתו תקן של
underwriters laboratory. זה תו תקן פרטי של בטיחות מוצרים שיש לה משמעויות של חיים ומוות בהרבה מקרים. הרקורד שלהם טוב בהרבה מסוכנויות ממשלת ארה"ב.

1. כולם צורכים מזון. צריך להלאים את כל אספקת המזון? לא עבד טוב בשום מקום שבו נוסה.
2. זה נכון גם לצרכן בניינים, כבישים, ומוצרי חשמל. זה לא שולל את תוקף השוק החופשי- לשאר הצרכנים יהיה עכשיו מידע על נותן השירות הרפואי עקב מוות\נכות של לקוח, מה שיפגע בכיסו מייד.
3. זה כי הרפואה כיום היא מולאמת ו"מערכת" במקום תעשיה. עדיין, גם הוראת המתמטיקה אינה עניין של טעם אישי, ואנשים בכל זאת משלמים למורי מתמטיקה.
4. רופא פרטי טוב יציג את הטיפול הטוב ביותר, ואם יש חלופות רלוונטיות יתן אותן ואת יתרונותיהן בצורה המתאימה לרמת הלקוח. בכל תחום מומחיות אחר אדם מקבל החלטות על סמך תמונת המצב שהמומחה מציג לו (תיקון רכב, תכנון אדריכלי, עיצוב וכו'), במה שונה המצב כאן?
איך דילגת מ״רישוי״ ל״הלאמה״?

רישוי זה הלאמה חלקית. הטלת מגבלות על רכושו של מישהו אחר תוך איום בכוח הממשלה, אומר שבעצם הרכוש לא שייך לבעלים שלו.
עכשיו הבנתי למה אתה מתכוון וזה נראה לי מוגזם ולא מועיל להתייחס כך לנושא. זה אולי נכון באיזה מודל תיאורטי כלשהו, אבל אלא אם אתה חי על אי בודד בלי אף אחד סביבך, בכל חברה יש הגבלות מסויימות, ולדבר על כך במונחים של ״הלאמה״ זה לא ראלי, לא מייצג את המציאות, ולכן לא מועיל. לפי השיטה שהצעת גם בארה״ב חיים כולם במדינה בה כולם משועבדים לממשלה בכל שעל בחייהם: חוקי תנועה הם הלאמה של הרכב, חוקי בניה הם הלאמה של נדל״ן, FDA הוא הלאמה של מזון, IRS הוא הלאמה של המשכורת, החוקה היא הלאמה של זכויות היסוד, שכן היא מתירה קמצוץ ובמשתמע אוסרת הרבה יותר, וכן הלאה. קטגוריה שחלה על הכל פשוט לא יעילה בתור קטגוריה...

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
להלאים את כל אספקת המזון
מה ש@אורי אמר. יש פיקוח על איכות המזון, כי אכן "שוק חופשי" פותח פתח לסכנות שהצרכן הפשוט אינו יכול להתמודד איתן טוב.

זה נכון גם לצרכן בניינים, כבישים, ומוצרי חשמל
כנ"ל. אי אפשר לתכנן בניין בלי רישוי, ואי אפשר לשווק מוצרי חשמל בלי תקן. לא מחכים שבניינים יתמוטטו כדי לברור את הקבלנים הטובים. לא מחכים שחולים ימותו מרשלנות וטעויות כדי לנפות את השרלטנים. אנחנו מקדימים תרופה למכה ודואגים לכך שהרופאים יעמדו בתקנים מסויימים.

אני מרגיש שיש איזה זרם עמוק יותר בדיון שמזין את חוסר ההסכמה.
זו האמונה המוצקה שלהפוך תחום ל"תעשייה" הופך אותו בהכרח לטוב יותר. אני לא שותף לזה. זו לא רק שאלה ערכית, אלא גם שאלה אמפירית וכל אחד יכול לבדוק בעצמו האם תמיד להפוך תחום מקצועי לתעשייה ללא רגולציה מביא את האושר הגדול ביותר למירב האנשים. לדעתי ההסטוריה מראה אחרת.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ביולוג ירושלמי ההשכלה הגבוהה צריכה לעבוד דיאטה. מאמר שמסביר את האמת מאחורי הנתונים. אוף טופיק 110
McMurphy האם לשמור על ביטוח החיים, למרות העלות הגבוהה, בשביל לשמור על אפשרות לקחת משכנתא? צרכנות פיננסית 5
F מסחר בארהב דרך בנק בארץ - חישובי מס מיסים 9
B איפה הכי זול לשכור דירה חדשה בארץ? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 1
K מחירי אוכמניות בארץ צרכנות פיננסית 13
י קו אשראי בברוקרים (או בנקים) בארץ ברוקרים ופלטפורמות מסחר 0
Williamsburg איך לדעתכם השוק בארץ יגיב לנפילת המשטר האיראני? שוק ההון 426
B עלות השקעות בארץ צרכנות פיננסית 10
V קיזוז רווחי הון רווחי הון חול /להכנסות בארץ מיסים 10
M מס הכנסה אפס על הכנסות בארץ לתושב חוזר 2026-2027 מיסים 1
GeraltOfHaifa משכון נכס בחו"ל לצורך הלוואה - מי עושה את זה בארץ? צרכנות פיננסית 1
D יבואן אסוס מומלץ בארץ? אוף טופיק 45
ד האם יש אפשרות לפתוח קרן השתלמות מחקה ביטקוין באחד מבתי ההשקעות בארץ ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
D משיכת דולרים בארץ. צרכנות פיננסית 51
M עוסק פטור בארץ עם אזרחות אמריקאית - מיסוי ארה"ב מיסים 0
ל אזרח ישראלי-אמריקאי מתלבט: דירה ראשונה בארץ, בארה״ב – או המשך השקעה בשוק ההון? נדל"ן 14
A מבקש המלצה לבנק/סניף ספציפי בארץ לתושב חוץ צרכנות פיננסית 24
S קרן סל בנקים בארץ? שוק ההון 5
M עמלות מסחר בארץ / בארה״ב, תיק ישראלי / זר שוק ההון 31
W קיזוז הפסד הון בארץ מול רווח דיבידנד בחו"ל מיסים 25
צ איפה עדיף להשקיע בארץ או בשווייץ שוק ההון 5
F שני חשבונות מסחר - אחד בארץ ואחד זר שוק ההון 3
D כשאני קונה קרנות איריות דרך ברוקר ישראלי, הכסף שלי יושב בארץ או בחו"ל? שוק ההון 12
liranviper מחפש מלווה משקיעים בארץ נדל"ן 2
A איזה קרנות סל/עוקבות בארץ מחלקות דיבידנדים? שוק ההון 9
ח משכנתא מבנק מחו"ל לדירה בארץ אפשרי ??? פוסטים מאיכות נמוכה 2
benip MBA בארץ שווה או לא? יזמות והגדלת הכנסות 7
L פלטפורמה מומלצת להשקעה בארץ ברוקרים ופלטפורמות מסחר 6
Nons Ense 200,000₪ איזה מטבעות עדיף להחזיק ולמה בהתחשב באינפלציה בארץ שוק ההון 35
G המלצה לברוקר בארץ/בעולם למסחר ב CFD ברוקרים ופלטפורמות מסחר 1
W קיזוז רווח והפסד בשוק ההון בארץ מול חו"ל מיסים 27
א מה עשיתם בעקבות המצב בארץ? (בעיקר מבחינת מט"ח) שוק ההון 46
D GBTC VS BTC MINI בארץ קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 3
ריש-לקיש קרן עולמית חדשה בארץ - FWRA - FTSE All World Index שוק ההון 85
A מיסוי בארה"ב על מכירת דירה בארץ - כאשר נשוי לאזרחית. מיסים 2
N מדיניות דיבידנדים והשפעתה על הדיווחים השנתיים בארץ ובארה"ב שוק ההון 0
L מספר שאלות בקרש לקרנות צוברות בארץ ובחול שלא מצאתי להם תשובות שוק ההון 8
B קניית מחקה מדד\קרן S&P בארץ או בחו"ל הסוחרת ב GBP שוק ההון 2
tetanos עולה חדש פטור ממס על השקעות בחו"ל - גם על תעודות זרות נסחרות בארץ? מיסים 13
W קיזוז רווח והפסד בשוק ההון בארץ מול חו"ל - והעברת ההפסד לשנים הבאות מיסים 11
A לקיחת משכנתא מבנק בארה"ב עבור רכישה של נכס בארץ נדל"ן 11
O קרן השתלמות במסלול כללי פניקס 964, האם מומלץ לעבור למסלול כללי פסיבי 8629 לאור המצב בארץ? פוסטים מאיכות נמוכה 1
I מניות דיבידנד בארץ שוק ההון 6
U קיזוז רווח דיבידנד בחול כנגד הפסד במניות בארץ מיסים 9
ב אג"ח של בנקים בארץ שוק ההון 6
י קרנות בארץ/אירלנד שדומות ל VUG, VHT, SOXX, VFH, ITA שוק ההון 11
O משיכת פנסיה מחו"ל לקופה בארץ פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 15
G העברת ני"ע זרים (ארה"ב) מחבר בורסה בארץ לחבר בורסה בחו"ל (אינטרקטיב ברוקרז) שוק ההון 2
G העברת תיק ני"ע זרים מהבנק בארץ לחשבון ברוקר בחו"ל (IB) שוק ההון 1
R העברת מט״ח מפידליטי לחשבון בנק בארץ שוק ההון 3

נושאים דומים

Back
למעלה