תראה, ספציפית לגבי ה"לישון טוב יותר בלילה" אני מניח שהוא מדבר על עניין התנודתיות. שוק ההון יכול להיחתך ב-20%, 30% ויותר, מה הסיכוי שדירה בישראל תרד בערכה בשיעור כזה? שדירה ששווה 3 מיליון פתאום תהיה שווה 2?
קודם כל, אני אישית מכיר דירות שירדו בשליש מערכן
(דירה שנמכרה ב83 תמורת 60 אלף דולר, נמכרה שנה אחרי זה בכ-40 אלף דולר).
אגב, מי שלקח משכנתא צמודה באותה תקופה (ואם אני זוכר נכון, הציעו רק צמודה) -
ראה במקרים מסוימים את המשכנתא מגיעה לגובה של פי כמה וכמה מהדירה, ובישראל המשכנתא אינה נון-ריקורס כמו בארה"ב שבה אפשר פשוט להחזיר את הנכס ולא משלמים.
ובאופן כללי לגבי התנודתיות בשוק ההון:
הכל שאלה על איזה טווח זמן מסתכלים.
למשל ל"השקעה" במזומן יש אפס תנודתיות לטווח קצר, והפסד וודאי (בגלל אינפלציה מתוכננת) לטווח ארוך.
לעומת זאת, להשקעה במדד רחב יש תנודתיות של עשרות אחוזים לזמן קצר, אבל כנראה אפס סיכוי להפסד בטווח ארוך.
לדירה ספציפית אין סטטיסטיקות - זה בכלל לא משנה מה עשה הממוצע בישראל, אם נפלת על דירה שאף אחד לא רוצה לקנות או לשכור בגלל שכן פושע (מכיר מקרה כזה). וזה נכון לא רק לדירה, אלא גם לכל נכס ספציפי כמו מניה בודדת.
בכל מקרה, אני מניח שרוב האנשים שמבינים מה זה מדד רחב ישנים די טוב בידיעה שהכסף מפוזר על פני מגוון רחב של חברות, מדינות וסקטורים.