בגדול P2P בארץ הוא מאד לא שקוף ומאד לא הומוגני, יתכן ולך תהיה תשואה גבוהה בעוד לי תהיה תשואה נמוכה ואף שלילית.
מכיר רק את טריא, לא את האחרים, אבל אני מפזר את הכסף שלי שם על 1000-2000 הלוואות, ומגביל את הגודל של כל הלוואה בודדת ומפעיל את מנגנון ההגנה, אתה עדיין חושב שמדובר בשונות גבוהה? הנסיון שלי מראה על רווח מאד עקבי ויציב.
כשהתחלתי להשקיע בטריא, ההיפותזה שלי הייתה שמדובר בתשואה שקלית נחמדה כחלופה למזומן או אגח, אבל שהסיכון העיקרי יופיע כאשר יבוא משבר כלכלי בארץ, הרבה לווים לא יוכלו לעמוד בהחזרים, אחוז ההלוואות הכושלות יעלה ומשקיעים רבים ירצו למשוך את הכסף, ככל שמאזן המושכים יגדל על מאזן המפקידים, תהיה בעיה להנזיל את הכספים ומי שישאר בפנים ישאר עם אחוז הלוואות כושלות רב והיעדר נזילות למספר שנים בודדות (עד שהלוואות יגיעו לפרעון מלא). הערכתי את הסיכון כ-50% מהכסף שאוכל להוציא, וכ-10-20% הלוואות כושלות, כך שהסיכון לקרן הוערך בכ-5-10%, ובהינתן תשואה של כ-4-5% הייית מוכן לקחת את הסיכון. כל זה תחת תוכנית פעולה של אם מגיע משבר כלכלי בארץ, אני מושך את הכסף כולו ולא מחכה לגלות מה יקרה ללווים.
בבוא דצמבר-2019, הייתי צריך את הכסף לעזור למשפחה ומשכתי את רובו למעט חלק קטן שהשארתי כדי להשאר עם האצבע על הדופק בטריא.
תוך זמן קצר, תחילת 2020 אנחנו במשבר הקורונה, מיליון מובטלים בישראל, סגרים, קריסה בGDP בכל העולם. קשה לדמיין מקרה בוחן יותר טוב מזה. בגלל שהסכום שנותר לי שם היה קטן גם ככה, החלטתי במודע להשאיר אותו ולא למשוך.
בשיא המשבר, 15 למרץ 2020, הם שלחו את העדכון הזה:
לינק.
בחלוף משבר הקורונה, הכסף המושקע בטריא שרד והנזילות אותגרה אבל לא כשלה (ראו הודעה של אהוד למטה), לא היה אצלי אישית שום זינוק בכמות ההלוואות הבעייתיות.
אישית - עם הפיזור הרחב שאני כופה על המערכת של טריא (אלפי הלוואות, הגבלת גודל להלוואה בודדת, קרן בטחון), ועם מבחן האש של הקורונה שטריא עברה בהצלחה, ועם האחוז הגבוה של הלוואות מגובות בטוחות, אני לא רואה בהשקעה דרך טריא כ״אגח זבל״, זה לא פקמ ולא אגח ממשלתי, אבל אשמח לשמוע על תרחיש סביר שבו התשואה היא שלילית, או גרוע מזה שיש אובדן מלא או משמעותי של הקרן, בעתיד הנראה לעין.
יש תרחיש שבו החברה עצמה, בלי קשר ללווים או מצב השוק, פושטת רגל. ואז נכנסים לסרט מול הנאמן. בהנחה ולא הייתה מעילה שהעלימה פרופר את הכספים, הנאמן אמור להבטיח שהכספים יגיעו חזרה למשקיעים, גם אם זה יקח כמה שנים. אבל מודה שלא מבין בזה מספיק.
https://www.tarya.co.il/pdf/madad_tarya.pdf
מבחינת מה שהם כתבו:
"בחודשים מרץ-אפריל, כתוצאה מהפנמת עומק המשבר, נוצר לחץ בקרב חלק מהחוסכים באמצעות טריא למשוך כספים. כתוצאה מכך, התקבלו בקשות משיכה לכ- %20 מהכספים המושקעים בטריא. משיכות גבוהות כאלו בפרק זמן קצר מהוות סיטואציה המוכרת כ-bank the to Run . טריא פעלה בנחישות על מנת לאפשר את ההנזלות בקצב הגבוה ביותר האפשרי והעבירה בתקופה זו כ- 600 מיליון ₪ ללקוחותיה."
מבחינה אישית, אכן שיחררו הכל , אבל לקחת לזה כ10 חודשים להנזיל את הכסף.
"בשורה משמחת נוספת היא שלאורך תקופה זו, כספי המשקיעים המשיכו לייצר תשואה שנתית בגובה של כ- %16.5 ברוטו ולא פחות חשוב: הכספים שהלקוחות קיבלו היו בערכם המלא בתוספת הריבית שנצברה בתקופת ההמתנה להנזלה וללא הפחתות, כפי שנהגו בפלטפורמות אחרות. ומה בנוגע לכשלי אשראי? ניתן לציין שאחוז הכשל באשראי בטריא שעומד בימים כתיקונם על %25.0 נותר נמוך. אפשר לראות מה המספר ביחס לפלטפורמה וגם ביחס לממוצע הנהוג בפלטפורמות ה-P2P בארץ ובעולם. *"
מבחינת הכשלי אשראי, מבחינתי נשאר בתיק כ 0.3% שנמצאים בטיפול משפטי כאשר הייתי במסלול עם בטוחות בלבד...מעניין אם/איזה אחוז יתקבל בסוף.
יש נתונים נוספים על מבנה ההלוואות , הבטחונות ותשואות למי שמתעניין.