הי. אז הנה המשך הסיפור. למעשה הבנתי שעקב כך, לא ניתן לתזמן את שוק ההון ובאופן כללי תמיד נכון להכנס אליו ואף פעם לא נכון לצאת ממנו.
הדבר הזה נכון בתאוריה. במציאות זה יותר מורכב.
נסתכל על באפט, גדול המשקיעים. לפעמים הוא (בעבר בעיקר, ובהווה מנהלי החברה שלו) יוצאים מפוזיציה במניות מסויימות (יוצאים באופן מלא או חלקי), נשארים לעיתים ב"מזומן", ולעיתים נכנסים לפוזיציות חדשות. איך קוראים לזה אם לא תזמון שוק (לפחות חלקי)? הרי כשהוא יוצא מפוזיציה הוא מהמר שהמנייה שהוא מכר תרד בעתיד (אם הוא נשאר במזומן) או לפחות תעלה פחות בערכה ממניה אחרת שהוא רוכש. אם אי אפשר לחזות מה תעשה מנייה אז למה שישנה פוזיציה?
כמובן שהתשובה יותר מורכבת. חלק מהתשובה הוא כזה: אם במקרה לא רכשת מנייה אטרקטיבית מבחינתך כשהיא היתה במחיר גבוה והיום במקרה המחיר נמוך, יתכן וכדאי לעשות זאת. מדוע הדגשתי את המילה "במקרה"? שוב כי לדעתי לא ניתן לחזות את השוק. מה שכן ניתן הוא לפעול בהווה אם השוק נמוך לדעתי.
במקרה שלי נניח ואני מושקע בנדל"ן עם כל כספי (והפנסיות וקרנות ההשתלמות במסלול שקלי) ונניח שבמרץ 2020 עקב הקורונה השווקים יורדים מעל 30% מהשיא שלהם. עכשיו נגיד ויש לי דירה שנושאת שכירות מצחיקה של 3000 ש"ח בחודש וניתן למכור אותה ב-1,250,000 שח. ונגיד וזה בניין עם מעלית משנות ה90 ולא דירת שיכון ולכן סיכוי אפסי לפינוי בינוי. ונגיד שניסיתי לגייס את הדיירים לתמא 38 והבנתי שתהיה מלחמה על כך. ונניח שיש מס שבח זעום על הדירה כי הוא לינארי משנת הבנייה (זו לא דירת ירושה שפטורה ממס שבח למרות שניתנה לי בירושה. הסיבה למס היא ירושה מדוד ולא הורים)
אז בעצם מבחינתי התרבו הסיבות באותה נקודה לתעל את התמורה מדירה זו לבורסה.
אני מאמין בכלכלת ארה״ב והאמנתי שימצא מתישהו חיסון וכל מניות הפנאי החבוטות וכן המניות הלא טכנולוגיות הקטנות שנחבטו חלקם עד כ-80% יתאוששו ויספקו לי תשואה הרבה יותר גדולה ממה שאקבל מהדירה בעתיד (בשקלול הסיכון שגבוה הרבה יותר במניות מבדירה).
נקפוץ קצת קדימה: בתחילת 2021 אני מבין שאני זקוק להרבה כסף בשביל להרוויח על פרויקט נדלן מסויים תשואה של כ10 אחוז נטו (היום זה כבר יותר כי השכירויות עלו..)
מצד שני המדדים תקנו עצמם ומגיעים לשיאים חדשים. התיק שלי עלה בכ100% ברוטו.
שוב, מערכת השיקולים שלי אומרת שהתשואה על הפרויקט הנדלני בצרוף סיכון מאוד נמוך, עולה על תוחלת התשואה להמשיך להחזיק בתיק (שקלול תשואה עתידית בתיק עם סיכון גדול) כמובן, שמחיר המניות העכשוי שברשותי, העלה עוד יותר את הסיכון בלהחזיק בהן מבחינתי.
המשך יבוא…