אני כרגע מעוניינת לערוך שינויים בפנסיה שלי (אני משוחררת יחסית טרייה והקרן שלי קיימת כולה 7 חודשים). התחלתי לחקור את הנושא לעומק ועלו מן הסתם כל מיני תהיות. כרגע הפנסיה שלי נמצאת במנורה במסלול יעד לפרישה 2065 (למיטב הבנתי במסלול הזה אחוז הכסף שמושקע במניות בקרן הוא משהו כמו 40 אחוז וזה יילך ויירד אוטומטית עם הגיל שלי). את המסלול אני בהחלט רוצה לשנות (לא סגורה בדיוק איזה- אם צמוד למדד סנופי, או חו"ל, או מנייתי...). אבל אני גם לא בטוחה האם אני בכלל רוצה להישאר במנורה, בעיקר בגלל העניין של המאזן האקטוארי. למיטב הבנתי, זאת החברה שמחזיקה בהכי הרבה קרנות פנסיה בארץ, וגם הרבה ותיקים מן הסתם. במסלול שלי ספציפית המאזן האקטוארי הוא 0.01 בשנה האחרונה (הגיוני, כי כל מי שנמצא שם צעיר והצטרף עכשיו) אבל במסלול המנייתי במנורה מדובר במינוס 1.64 אחוז בעשר שנים האחרונות. האם כדאי לי לעבור לאחת מהקרנות בחברות חדשות יותר וקטנות יותר כמו מיטב דש אול אלטשולר שחם? ופשוט לעבור לחברה אחרת אם בעוד כמה שנים המאזן ישתנה לרעה? אם המאזן האקטוארי משפיע על התשואה השנתית אז אוכל להרוויח מה"זגזוג" הזה לפחות לכמה שנים הקרובות, אבל מן הסתם יש עוד מרכיבים שמשפיעים על התשואה בסך הכל, ואולי עדיף להישאר במנורה למרות המאזן האקטוארי השלילי שחוזר שוב לאורך שנים... אני תוהה האם זאת רק אשליה ופשוט בארץ יש הרבה תביעות יחסית בביטוחים בקרנות פנסיה, ולא משנה איפה בחרתי לעשות את הקרן בסוף אידפק בגלל הדמוגרפיה, כי הרי יעברו 40 שנה עד שהפנסיה שלי תתחיל לפעול ועד אז גם הקרנות עם המבוטחים הצעירים יהיו מלאות בותיקים שיתבעו. כל זה גורם לי לתהות האם עדיף לי בכלל להעביר את החסכון מפנסיה לקופת גמל? ואפשרי בכלל לשחק ככה בין חברות, מוצרים ומסלולים כאוות נפשי בלי קנסות או מסים כלשהם? זה מומלץ?
ועוד דבר - כרגע דמי הניהול שלי בפנסיה הם 1.5 על הפקדה ו0.2 על צבירה. למיטב הבנתי זה דומה לממוצע, אבל תמיד טוב להוריד כמה שאפשר... אז איך אני יכולה להתמקח על זה? למי אני מתקשרת בכלל כדי להתמקח? לסוכן שדרכו עשיתי את הפנסיה (אין לי מושג מי הוא כמובן) או לחברה עצמה? מה אומרים?