חציון שני 2023:
רקע:
למרות התוצאות הדיי עגומות של החציון הזה, זה אחד החציונים המאושרים והעמוסים ביותר שהיו לי. ולראיה אני מדווח עליו יותר מחודש באיחור מהלו"ז הקבוע שלי.
ההשקעה היזמית בארץ הגיעה לקו הסיום ממש לקראת סוף החציון. היו רגעים שהיינו קרובים לשבירה, אבל הצלחנו להגיע לקו הסיום בלי חריגות לא מתוכננות מהאקסל. הסוף הוא בהחלט החלק הכי קשה, מול כל בעלי המקצוע. בשלב הזה את/ה מבין למי באמת אכפת ולמי לא. את הפירות של ההשקעה הזו עדיין לא רואים בחציון זה לצערי, מקווה שבחציון הבא זה יתחיל לבוא לידי ביטוי.
סיימנו את חוזה השכירות שלנו 3 חודשים לפני תום החוזה. פנינו לבעל הדירה והסברנו לו שאם אנחנו נמצא מחליפים זה יהיה במחיר שאנחנו משלמים כיום, ואז עוד 3 חודשים הוא יצטרך לריב אתם על גובה שכר הדירה בחידוש כאשר הבנצ'מרק הוא מה שאנחנו משלמים כרגע. אבל אם הוא יפרסם את הדירה עם חוזה חדש הוא יוכל לקבוע את שכר הדירה שנה קדימה לפי מה שבא לו. באופן מפתיע בעל הדירה זרם אתנו והסכים לשחרר לנו את החוזה. מכיוון שמדובר בבנאדם מבוגר אז אנחנו הצענו לו לעזור ולפרסם את הדירה. הוא התעקש להמשיך לעבוד עם המתווכת הנוראית, שגם אנחנו וגם הוא עצמו היינו מאוכזבים ממנה. אבל מה שקרה אחרי זה הזכיר לי מהר מאוד "עם מי יש לי עסק". לא חלפו מספר דקות מסיום השיחה עם בעל הדירה, שבה סיכמנו שרק עוד שבוע נתחיל להראות את הדירה, מכיוון שהיינו באמצע בלגן של מעבר. התקשר אלינו מתווך נוסף למתווכת הגרועה. בהתחלה לא ייחסנו לזה חשיבות אבל הדברים הידרדרו כדרך הטבע. מסתבר שבעל הדירה לא סיפר למתווך שיש מתווכת נוספת שעובדת על הדירה, ולהפך. בפער של 24 שעות כל אחד הביא לקוח שרצה לסגור על הדירה. בסוף המתווכת הגיעה לקו הסיום מהר יותר. אבל אז המתווך התחיל לעשות לנו חקירת שב"כ, למה לא אמרנו לו שהגיעו לדירה עוד אנשים שלא דרכו. והדוגמא הזו בדיוק מסבירה את ההתנהלות הלא ישרה, מאז ועד היום, של בעל הדירה.
השקעות נדל"ן בארץ נתנו תפוקה מלאה. אחד השוכרים נתן התראה שהוא צפוי לקבל מפתח בחודשים הקרובים לדירה חדשה שרכש אז נאלץ להחליף אותו בהתראה קצרה. השוק כרגע מג'עג'ע. אני רואה אי אחידות במחירים של הדירות שמתפרסמות להשכרה. השערה שלי היא שהפילוג הוא לפי מי שרוצה להכניס שוכרים מהר מפרסם נמוך, ומי שלא לחוץ להכניס שוכרים מפרסם גבוה. מעניין לבדוק אם זה יתייצב או לא עד הקיץ.
השקעות בנדל"ן בארה"ב נתנו תפוקה מלאה בחציון הזה. עשינו ניסיון לפרסם את הנכס למכירה בשוק ולא הייתה היענות רצינית. הפרויקט שהיה מתוכנן לטווח של 3-5 שנים (התחיל לפני הקורונה) בקרוב יחרוג מההבטחה המקורית שלו. כנראה שעד שלא נראה ירידת ריבית בארה"ב עניין המכירה לא יתקדם.
במהלך החציון הגדלנו את הוצאות המימון. סיימנו בהצלחה את תהליך לקיחת המשכנתא. זה היה הרבה יותר מדיי ארוך ובמזל גדול סיימנו לפני הטירוף שהתחיל עם המלחמה. טרם סיימנו לסגור את כל ההתחייבויות הנוספות שלקחנו בחציון הקודם, בגלל העיכוב בלקיחת המשכנתא. זה בגלל שאנחנו עדיין לא יודעים מתי אשתי תחזור לעבודה. למרות שיש לנו את הכסף בחשבון, מכיוון שההלוואות נלקחו כשההכנסות היו גבוהות יותר, אז אם נסגור עכשיו לא בטוח שנוכל לקחת שוב את ההלוואות כל עוד היא לא חוזרת לעבודה.
מבחינת חיסכון מדובר בתוצאה השנייה הכי גרועה בכל הזמנים. זו פעם שניה שאנחנו מסיימים חציון בגרעון קליל (חד ספרתי באלפים).
הכנסות:
כוללות משכורת שלי, הכנסה משכירות ובט"ל.
ירדנו בצורה משמעותית בהכנסות בגלל חופשת הלידה של אשתי.
כל ההכנסות מההשקעות דופקות כמו שעון אם כי סך ההכנסות ירד בהשוואה לשנים קודמות כתוצאה מצמצום מקורות הכנסה פאסיביים לטובת ההשקעה היזמית.
הוצאות:
בהשוואה לחציון הקודם הצלחנו לרדת בהוצאות על ביטוחים רפואיים, מסגרות לילדים, תרופות ומוצרי היגיינה, ייעוץ מקצועי, חוגים, דלק לרכב, טיפולים לרכב, אוכל חוץ, חניה, חופשות בארץ, ביגוד.
מנגד עלינו בהוצאות על שכירות, החזרי הלוואות, הוצאות מזון, חשבון חשמל, חשבון מים, הוצאות חיוניות על ילדים, ביטוח רכב, ביטוח דירה (ביטוח חיים למשכנתא) וחופשות בחו"ל.
בחגים ניצלנו את השבועיים הפוגה מהלימודים וטסנו לחו"ל, היה מוצלח מאוד.
בתחילת החציון מכרתי את הרכב המשומש שרכשנו לפני קצת פחות משנה. גיליתי בדיעבד שיש לי רכב עם ביקוש גבוהה. למרות שהנסועה שלו הייתה דיי גבוה, הצלחתי למכור אותו באותו מחיר שקניתי. כלומר נסעתי ברכב שנה ולא הוצאתי עליו כסף מלבד ביטוח ודלק, לא עשיתי טיפול או טסט.
לאחר שעליתי על הפטנט הזה נאלצתי לחזור לדגור על לוחות המכירה. ממש במקרה מצאתי רכב ישן יותר, אבל דגם שאני יודע שהוא מאוד מבוקש במגזר מסוים. הנתונים היו נדירים ועם המזל שלי התקשרתי שעות ספורות אחרי פרסום המודעה. המוכר כבר קבע עם משהו למחר בצהריים, אבל התעקשתי להיפגש אתו לפני. הוא הסכים להיפגש איתי בבוקר, סגרתי אתו אלף שקלים יותר מהמחיר שהוא פרסם את הרכב ורכשתי אותו. אחרי 4 חודשים בלוחות הרכב נמכר ב-50% מעל המחיר שקניתי אותו (15 אלף ₪ רווח).
סה"כ הכנסות | ₪27,895.85 |
| |
| |
פירוט | ממוצע |
משכנתא / דמי שכירות | ₪5,833.33 |
ארנונה (חודשית) | ₪588.25 |
ועד בית | ₪0.00 |
ביטוח רפואי (כולל קופ"ח) | ₪762.58 |
הוצאות תחבורה ציבורית | ₪84.00 |
שמרטפים למיניהם (גני ילדים, צהרנים ועוד) | ₪93.88 |
ביטוח דירה | ₪0.00 |
החזרי הלוואות | ₪17,068.30 |
הוצאה חיונית חוזרת אחרת | ₪0.00 |
מצרכי מזון | ₪1,193.27 |
תרופות, בדיקות וטיפולים רפואיים | ₪21.35 |
מוצרי היגיינה (סופר פארם) | ₪27.00 |
חשבון חשמל | ₪466.23 |
חשבון גז | ₪0.00 |
חשבון מים וביוב | ₪295.30 |
חשבון טלפון עיקרי | ₪0.00 |
עמלות שירות ובירוקרטיה | ₪68.67 |
משיכת כספים (כספומט) | ₪0.00 |
מצרכי יסוד לבית (למשל: נייר טואלט, נורות) | ₪0.00 |
תיקונים דחופים בבית (לא שיפוצים) | ₪0.00 |
דו"חות וקנסות | ₪0.00 |
ייעוץ מקצועי חיוני (רו"ח, עו"ד, פסיכולוג...) | ₪31.67 |
הוצאות חיוניות על ילדים ותינוקות | ₪661.67 |
כספומט | ₪0.00 |
| ₪26,875.70 |
| |
| |
פירוט | ממוצע |
ביטוח רכב (חודשי) | ₪245.10 |
טסט לרכב (חודשי) | ₪42.11 |
ביטוח דירה | ₪155.82 |
טלוויזיה - כבלים / לווין | ₪0.00 |
תשתית אינטרנט | ₪78.00 |
ספק אינטרנט | ₪0.00 |
סלולארי | ₪0.00 |
חוגים לילדים | ₪623.26 |
כביש 6 | ₪307.31 |
שכר בעלי מקצוע (עוזרת, גנן) | ₪0.00 |
מנוי חדר כושר | ₪0.00 |
מנוי לעיתון / מגזין | ₪106.67 |
דמי חבר אחרים | ₪0.00 |
תרומות | ₪0.00 |
מותרות קבועה אחרת | ₪0.00 |
דלק לרכב | ₪244.33 |
טיפולים לרכב | ₪0.00 |
אוכל בחוץ (כולל מסעדות, בתי קפה, משלוחים) | ₪252.48 |
חניה | ₪51.88 |
מקס סטוק | ₪15.57 |
פאבים ומועדוני לילה | ₪0.00 |
תרבות וספורט | ₪0.00 |
חופשות בארץ | ₪18.83 |
חופשות בחו"ל | ₪2,395.34 |
ביגוד, תכשיטים וקוסמטיקה | ₪0.00 |
רהיטים, כלי בית וגן | ₪0.00 |
שיפוץ ועיצוב הבית | ₪41.63 |
גאדג'טים ואלקטרוניקה | ₪163.58 |
מתנות | ₪55.00 |
הוצאות טיפול בחיית מחמד | ₪313.17 |
השכרת רכב | ₪0.00 |
ספרים ומוזיקה | ₪8.67 |
צעצועים לילדים | ₪5.00 |
מותרות משתנה אחרת | ₪875.00 |
סה"כ מותרויות | ₪5,867.94 |
סיכום שנת 2023:
כפי שצפיתי זו הייתה שנה מאוד מאתגרת, גם מבחינה מנטאלית וגם מבחינה פיננסית. זה שסיימנו את השנה בריאים, שלמים ומחוזקים לדעתי הרבה יותר חשוב מאשר להראות מספרים טובים.
אני דיי בטוח ששנה הבאה תהיה שנה טובה יותר, בעיקר מכיוון שההכנסות מההשקעה היזמית יתחילו לזרום וזה ישנה משמעותית את פני הדברים.