ערך אינטרזי של פוסטר של נעה קירל, לא אומר שכולם צריכים לאהוב את נועה קירל.
מספיק שתוכל למכור לאמהות של ילדות חירשות כדי שלפוסטר יהיה ערך, וכמובן שתוכל גם למכור לחנויות פוסטרים שירצו את הפוסטר הזה כדי למכור לאמהות (כלומר, שימוש בכסף). או שתוכל למכור בכספת ולדעת שבעתיד אם תרצה לקנות ביטקוין תוכל למכור את הפוסטר לאמהות אז תמורת "שווי אמיתי" כלשהו.
מסכים לחלוטין.
האמונה באמהות שהפוסטר הזה שווה משהו ושל הסוחרים, גורם לפלקט הזה של נעה, להיות שווה משהו.
אין בו שום ערך אינטרזי.
לא מסכים. זה הערך האינטרינזי שלו.
אבל האמת שאני הולך ומבין שערך אינטרינזי זה מושג יותר מורכב ממה שחשבתי בהתחלה. אפילו חמצן הוא יסוד רעיל ביותר (אפילו תאי דם לבנים הורגים באמצעותו חיידקים), שרק עקב אבולוציה הפך לשימושי עבור מין מבעלי החיים המכונה ״אדם״.
ועדיין, יש מדרגות של ערך אינטרינזי:
1. חמצן/מים/אוכל: רכיבים שנדרשים לשרידותו של פרט מהמין ״אדם״, עקב תהליך אבולוציוני שהתחיל לפני כ 2 מליארד שנים. גם אם אין לו שום שווי כספי (כי הוא לא נדיר), עדיין מדובר במוצר עם ערך אינטרינזי גבוה. ביט לא יהיה עם ערך אינטרינזי כזה.
2. זהב: יסוד בשימוש האדם מלפני בערך 42,000 שנים, ובשימוש כאמצעי מסחר/ערך ב 3000 השנים האחרונות. גם כאן, מדובר גם בתהליך אבולוציוני (לפחות חלקית) שגורם לאדם להעריך את היסוד Au, ומקרה לו ערך אינטרינזי עבור פרט ממין זה. אם ביט יצליח, בעוד מאוד עד עשרות אלפי שנים הוא גם יהפוך להיות עם ערך אינטרינזי כמו זהב. אבל, יצטרך לעבור לפחות דור שלם (מדור ה Z) כדי שהתהליך יתחיל עבור ביט.
3. פוסטים של נועה קירל: בעל יתרונות חברתיים. כרגע ביט לא מספק ערך כזה. אם בעתיד תהיה מוסכמה שנשואים צריכים תמונה של טבעת חתומה דיגיטלית באמצעות ביט על פרופיל הפייסבוק, אז גם ביט יספק ערך כזה. כרגע אין משהו שבהסתברות גבוהה יספק ערך כזה (ותקנו אותי אם אני טועה).
וכמובן, כסף פיאט הוא בעל שווי אבל בלי ערך אינטרינזי. עפ״י הידע הכלכלי המקובל, השווי נובע מכוח הכפיה של הממשלה - כי תשלום מיסים בביט או כל מטבע פרט לשקל (או דולר בארה״ב) יגרום למשלם לאבד את חירותו. הסבר אלטרנטיבי הוא שמדובר רק באמונה, ואפשר להאמין גם בביט באותה צורה - נראה מה יקרה בעתיד.
הביט יצטרך לספק את אחת האופציות כדי להיות סחיר מספיק, מה שיאפשר לו לממש את הפוטנציאל כ SoV. בסוף זה לא מאוד שונה מסטרטפ שצריך לפתור אוסף בעיות טכניות כדי לממש את הפוטנציאל של החברה.
הבעיה עם הביטקוין שבגלל כל ההייפ קשה למצוא ניתוחים כלכליים טובים שלו (כלומר לא איך יראה העולם עם ביט אלא ניתוח מקרו כלכלי שמראה מה תריך להיות שווי הביט ביחס לכלכלה כזו). אני מניח שעכשין עם קפיצת המדרגה האחרונה זה יחקר יותר באינטנסיביות.
כנראה יהיו מחקרים מפורטים 5-10 שנים
אחרי שהביט יאומץ סופית.
בכל מקרה יש שני תיאורים מתחרים לביטקוין:
בועה טהורה (זה המקרה בו עומר מואב מתמקד אך הוא מדגיש שזה מתבסס על הנחות מסוימות שייתכן ושגויות)
נכס ספקולטיבי שעשוי יום אחד להיות זהב דיגיטלי ובסיס לכלכלה אלטרנטיבית כלשהי שאולי ואולי לא תחליף את הנוכחית.
בכל מקרה אפשר לסמן את הערך האמיתי של ביט כ״שווי פוטנציאלי״ * ״סיכוי שיגיע לפוטנציאל״ (יכול להיות סיכוי 0, 1, או מספר באמצע, תלוי מי אתה שואל) * volatility discount.
אבל, נראה לי ברור שאי אפשר לטעון שהיפותזת השוק היעיל החזקה תקפה כאן, ולכן אי אפשר לחלץ את הסיכוי שביט יממש את הפוטנציאל שלו מתוך השווי הנוכחי. זה חלק ממה שהופך את השרשור למעניין.