yanosh34
משתמש בכיר
- דירוג
- 1,924
לאחר שסיימתי לטפל בגמל ובקה"ש הגיע הזמן לטפל במפלצת שנקראת קרן הפנסיה.
אנסה לכתוב בצורה מרוכזת את מה שלמדתי שצריך לבדוק כאשר מבצעים ניוד של קרן פנסיה פעילה.
בהתחלה יהיה חסר קצת מידע ואולי יהיה מידע שגוי. בעזרת תגובות של אנשים אני אנסה לתקן ולעדכן בהמשך את הפוסט.
בשביל לא להתפזר אני אנסה להתייחס אך ורק לקרן פנסיה פעילה ולא להיכנס להשוואות בין קרן פנסיה למוצרים פנסיוניים אחרים, או לקרן לא פעילה.
אני מסתמך בעיקר על דברים שקראתי כאן ובבלוג של @נדב - pensuni
דמי ניהול
הדבר הראשון שבודקים. הכי קל להשוואה. עדיפות ברורה לקרן עם דמי הניהול הכי נמוכים.
כאשר הצבירה עדיין קטנה, יש לתת עדיפות במשא ומתן לדמי ניהול נמוכים מההפקדה. לאחר מכן דמי הניהול מהצבירה הם המשמעותיים. יש לשים לב שהקופה מתחייבת לא לשנות את דמי הניהול, אם אפשר לכל החיים.
מאזן אקטוארי
קישור לפוסט בהמשך השרשור שדן יותר לעומק בנושא של מאזן אקטוארי
יש לתת עדיפות לקופה עם מאזן אקטוארי יותר גבוה.
הנה השוואה מאמצע 2015 (נלקח מ http://www.futurevalue.co.il/pension/595.htm)
השאלה היא כיצד לכמת את המשקל שיש לתת למאזן האקטוארי? לפי X שנות דמי ניהול?
אם למשל נניח שאלטשולר נותנים 0.2% דמי ניהול בעוד שמגדל נותנים 0.1% - רק אחרי 5 שנים דמי ניהול הנמוכים יפצו על הגירעון האקטוארי הנמוך ב0.5%. כמה שנים לדעתכם הן שווי המשקל הנכון (עבור חוסך צעיר)?
דברים נוספים שקשורים למאזן האקטוארי:
א. יש לתת עדיפות לקופה עם ממוצע גילאים נמוך.
ב. יש לתת עדיפות לקופה עם יותר חוסכים שתחום עיסוקם מקטין סיכוי לתביעות אובדן כושר עבודה, למשל כל עבודה משרדית.
ג. דברים נוספים?
האם יש בכלל דרך לבדוק את הנתונים האלה או שאפשר רק לנסות להעריך אותם?
ביטוחים
לעמית פעיל אשר מנייד את קרן הפנסיה שלו אמור להישמר הרצף הביטוחי.
העלות הביטוחית אמורה להיות זהה בכל הקופות ולכן אין טעם לעשות השוואה של עלויות הביטוח.
ליתר ביטחון, יש לוודא את הדברים הבאים:
א. שאכן הרצף הביטוחי נשמר.
ב. אם אין בדיוק את אותו מסלול ביטוחי שהיה בקופה הקודמת, אז לבחור את זה שהכי דומה.
ג. שלא נפתחת תקופת אכשרה חדשה, גם לא על חלק מהשכר.
ד. חיתום רפואי: אם ישנה בעיה רפואית יש להעדיף קופה שלא דורשת חיתום רפואי מחדש. אם בריאים לגמרי דוקא עדיף לבחור קופה שדורשת תמיד חיתום רפואי. אם אתם חוששים שהחיתום הרפואי יכול לשמש את החברת ביטוח כנגדכם תעדיפו קופה שלא דורשת חיתום.
שירות לקוחות
באופן אישי, בקרן פנסיה איכות השירות לא כל כך חשובה לי.
אני הולך לסיים עם הפרוצדורה של המעבר ומקווה לא לשמוע מהם הרבה שנים.
רק אם כל שאר דברים היו שווים, הייתי נותן עדיפות לחברה עם שירות לקוחות טוב יותר.
גודל הקופה
קופות קטנות צריכות לבטח את עצמן בביטוח משנה.
זה אומר שהעלות הביטוחית בהן אמורה להיות יקרה יותר, אך אני לא יודע להגיד כמה זה משמעותי.
מעבר לכך, אני לא רואה סיבות אחרות להעדפה לקופה קטנה או גדולה.
מסלולי השקעה
לא נראה שבטווח הקרוב (אם בכלל) יהיה פה IRA על פנסיה.
יש להעדיף קרן שמספקת מסלול השקעה שהוא קרוב לאופן שבו רוצים שהכסף יושקע, הן מבחינת אופי ההשקעה (מנוהל\עוקב) והן מבחינת התמהיל (% מניות).
ככל הידוע לי, רק להפניקס יש מסלולים עוקבי מדדים וגם הם בסכנת הכחדה.
תשואות עבר
לא ממש מעניין, לפחות עד כדי מצב שהקופה מפגרת בצורה בולטת אחרי האחרות באופן עקבי לאורך זמן.
בשוק שלנו ממילא כמעט כולם מנסים להיצמד פחות או יותר לתשואת השוק.
נקודת נוספת:
המחמירים יגידו שיש לקרוא את התקנון של כל קרן כאשר עושים את ההשוואה.
אני חושב שזה קצת מוגזם. אם יש הבדלים הם אמורים להיות מינוריים, וגם הם אמורים להיעלם בתקופה הקרובה.
קישור: מהפכת סלינגר: תקנון אחיד על קרנות הפנסיה החדשות המקיפות
אנסה לכתוב בצורה מרוכזת את מה שלמדתי שצריך לבדוק כאשר מבצעים ניוד של קרן פנסיה פעילה.
בהתחלה יהיה חסר קצת מידע ואולי יהיה מידע שגוי. בעזרת תגובות של אנשים אני אנסה לתקן ולעדכן בהמשך את הפוסט.
בשביל לא להתפזר אני אנסה להתייחס אך ורק לקרן פנסיה פעילה ולא להיכנס להשוואות בין קרן פנסיה למוצרים פנסיוניים אחרים, או לקרן לא פעילה.
אני מסתמך בעיקר על דברים שקראתי כאן ובבלוג של @נדב - pensuni
דמי ניהול
הדבר הראשון שבודקים. הכי קל להשוואה. עדיפות ברורה לקרן עם דמי הניהול הכי נמוכים.
כאשר הצבירה עדיין קטנה, יש לתת עדיפות במשא ומתן לדמי ניהול נמוכים מההפקדה. לאחר מכן דמי הניהול מהצבירה הם המשמעותיים. יש לשים לב שהקופה מתחייבת לא לשנות את דמי הניהול, אם אפשר לכל החיים.
מאזן אקטוארי
קישור לפוסט בהמשך השרשור שדן יותר לעומק בנושא של מאזן אקטוארי
יש לתת עדיפות לקופה עם מאזן אקטוארי יותר גבוה.
הנה השוואה מאמצע 2015 (נלקח מ http://www.futurevalue.co.il/pension/595.htm)

השאלה היא כיצד לכמת את המשקל שיש לתת למאזן האקטוארי? לפי X שנות דמי ניהול?
אם למשל נניח שאלטשולר נותנים 0.2% דמי ניהול בעוד שמגדל נותנים 0.1% - רק אחרי 5 שנים דמי ניהול הנמוכים יפצו על הגירעון האקטוארי הנמוך ב0.5%. כמה שנים לדעתכם הן שווי המשקל הנכון (עבור חוסך צעיר)?
דברים נוספים שקשורים למאזן האקטוארי:
א. יש לתת עדיפות לקופה עם ממוצע גילאים נמוך.
ב. יש לתת עדיפות לקופה עם יותר חוסכים שתחום עיסוקם מקטין סיכוי לתביעות אובדן כושר עבודה, למשל כל עבודה משרדית.
ג. דברים נוספים?
האם יש בכלל דרך לבדוק את הנתונים האלה או שאפשר רק לנסות להעריך אותם?
ביטוחים
לעמית פעיל אשר מנייד את קרן הפנסיה שלו אמור להישמר הרצף הביטוחי.
העלות הביטוחית אמורה להיות זהה בכל הקופות ולכן אין טעם לעשות השוואה של עלויות הביטוח.
ליתר ביטחון, יש לוודא את הדברים הבאים:
א. שאכן הרצף הביטוחי נשמר.
ב. אם אין בדיוק את אותו מסלול ביטוחי שהיה בקופה הקודמת, אז לבחור את זה שהכי דומה.
ג. שלא נפתחת תקופת אכשרה חדשה, גם לא על חלק מהשכר.
ד. חיתום רפואי: אם ישנה בעיה רפואית יש להעדיף קופה שלא דורשת חיתום רפואי מחדש. אם בריאים לגמרי דוקא עדיף לבחור קופה שדורשת תמיד חיתום רפואי. אם אתם חוששים שהחיתום הרפואי יכול לשמש את החברת ביטוח כנגדכם תעדיפו קופה שלא דורשת חיתום.
שירות לקוחות
באופן אישי, בקרן פנסיה איכות השירות לא כל כך חשובה לי.
אני הולך לסיים עם הפרוצדורה של המעבר ומקווה לא לשמוע מהם הרבה שנים.
רק אם כל שאר דברים היו שווים, הייתי נותן עדיפות לחברה עם שירות לקוחות טוב יותר.
גודל הקופה
קופות קטנות צריכות לבטח את עצמן בביטוח משנה.
זה אומר שהעלות הביטוחית בהן אמורה להיות יקרה יותר, אך אני לא יודע להגיד כמה זה משמעותי.
מעבר לכך, אני לא רואה סיבות אחרות להעדפה לקופה קטנה או גדולה.
מסלולי השקעה
לא נראה שבטווח הקרוב (אם בכלל) יהיה פה IRA על פנסיה.
יש להעדיף קרן שמספקת מסלול השקעה שהוא קרוב לאופן שבו רוצים שהכסף יושקע, הן מבחינת אופי ההשקעה (מנוהל\עוקב) והן מבחינת התמהיל (% מניות).
ככל הידוע לי, רק להפניקס יש מסלולים עוקבי מדדים וגם הם בסכנת הכחדה.
תשואות עבר
לא ממש מעניין, לפחות עד כדי מצב שהקופה מפגרת בצורה בולטת אחרי האחרות באופן עקבי לאורך זמן.
בשוק שלנו ממילא כמעט כולם מנסים להיצמד פחות או יותר לתשואת השוק.
נקודת נוספת:
המחמירים יגידו שיש לקרוא את התקנון של כל קרן כאשר עושים את ההשוואה.
אני חושב שזה קצת מוגזם. אם יש הבדלים הם אמורים להיות מינוריים, וגם הם אמורים להיעלם בתקופה הקרובה.
קישור: מהפכת סלינגר: תקנון אחיד על קרנות הפנסיה החדשות המקיפות
נערך לאחרונה ב: