זאת תכונה מעניינת של השוק , שקשה מאוד עד בלתי אפשרי לשכור אנשים שיכו אותו בשבילך בתור אדם פרטי.
מה שזה אומר שיכול להיות שיש יתרון ל"עשה זאת בעצמך " ברמת היחיד או הקבוצה ? כמובן אם מוכנים להשקיע הרבה זמן ולהתמקצע.
זה קשה לעשות את זה בעצמך וזה יותר קשה למצוא מישהו שיעשה את זה עבורך.
היתרון העיקרי שיש לך היא העובדה שאלו שטובים באמת יצברו מספיק כסף ככה שיצטרכו להתמודד עם הון משמעותי ועולם השקעות שהולך ומצטמצם....כשאתה מנהל מאות מילארדים(או אפילו כמה עשרות מילארדים) עולם ההשקעות הרלוונטיות שלך שיכול להזיז את המחוג הופך להיות מאד קטן.
(באפט אומר שאם היה מנהל "רק" כמה עשרות מיליונים הוא היה "בקלות" עושה 50% תשואה+ לשנה בשוק היעיל האמריקאי...אני אישית מאמין לו).
עבורך, יש עולם של 50000 אלף מניות בעולם...אין שום סיבה שתנסה להחליט מה העתיד של פייסבוק/טסלה או אפילו שתעבוד בתוך השוק האמריקאי...
סתם דוגמא, אחת מהקרנות שאני משקיע בהן...משקיעה חלק מההון בטורקיה. אף אחד לא נוגע בשוק הזה...מסיבות סופר מובנות, אינפלציה מטורפת, נשיא "בעייתי" עם מדיניות בעייתית וכו...היית קונה תעודת סל על טורקיה...היית מפסיד את המכנסיים...
הוא נכנס, הסתכל על החברות, ראה שאף אחד לא נוגע בשוק ולכן החברות נסחרות במחירים של מתחת לשווי הנכסים בחלק גדול מהמקרים, חיפש חברות שמקבלות הכנסות בדולר/אירו אבל מוציאות בלירה ושהן לא הונאה...והתשואה שהוא עושה עד היום היא לא נורמלית.
האם ההשקעה בחברות כאלו לעומת השקעה בסנופי במכפיל 25+ שהיה בשנים האחרונות היא ההשקעה היותר מסוכנת עם פוטנציאל התשואה הגבוה יותר?
וכן כמו שנאמר כאן, אין שום הבטחה להצלחה...אבל אם אתה מחפשת הבטחות, כנראה שאתה צריך להשקיע במק"מ(וגם אז, עדיף קצר).
וד"א בקשר לדוגמאות שלא ניתן להצטרף אליהן, מתוך ה4 שציינתי, 2 פתוחות למשקיעים כשירים, 2 פתוחות לציבור הרחב...השקעה בברקשיר או נגיד ב fundsmith:
https://www.fundsmith.co.uk/factsheet/
אני מושקע בברקשיר, לא מושקע ב fundsmith:

אבל בלי קשר למה שאני אומר, אולי יסקרן את חלק מהאנשים להסתכל על קרן שפתוחה לציבור, יש לכם את היכולת לקנות בה יחידות, קיימת מעל 11 שנה והביסה את תעודת השוק העולמי בצורה די משמעותית לאורך זמן...
היא לא עומדת בתנאים שלי משום שהיא מנהלת כבר מעל 20B, דמי הניהול הם לא רק מביצועים והרקע הוא רק 11 שנים, אבל כמעט כל שאר הפילטרים מתקיימים.
כמובן שלא ממליץ על השקעה ואני אישית איני מושקע...אבל אולי מקום שיכול לסקרן מישהו שחושב שפער כל כך משמעותי בתשואה לאורך תקופה די ארוכה הוא משהו
שאולי שווה לבדוק.
* ואני חייב לסייג שוב. אין שום סיבה אמיתית לרוב האנשים לצאת מתעודות סל רחבות. זה ברוב המוחלט של המקרים בזבוז זמן ודבר לא נכון לעשות.
הדיון כאן נועד לענות לטענות מסויימות. השוק אינו יעיל לגמרי(בוודאי ככל שיוצאים מארה"ב ובוודאי ככל שיוצאים מהמניות הגדולות), תשואת סנופי, היא תשואה נמוכה לאורך זמן. קיימים אנשים מוכשרים שיודעים לעשות משמעותית יותר מזה ...אבל אם אין ידע מיוחד או יכולות מיוחדות אז הפתרון של תעודות סל , המאפשר בעלות נמוכה מאד לקבל תשואת שוק...היא פתרון נהדר וטוב. הניסיון להוסיף ברוב המקרים יגרע. כמות המקומות והצורות שאפשר ליפול בהם בהשקעה מנייתית שאינה תעודת סל רחבה...היא גדולה מידי.