@אורי ג. , תודה על הבאת הלינקים.
לגבי אורי כץ, זה באמת מתאר רק את העובדות שבא לו להראות כדי שיתאימו לתפישתו. משהו שכולנו לוקים בו.
אבל גם מתוך המאמר שלו וגם מתוך אתר הכנסת, עולות לי שאלות לגבי הרוב ולא המיעוט.
א) אני רואה שהנתונים של הכנסת מתייחסים לשנת 2012. עברו 4 שנים והממוצע והחציוני נשארו פחות או יותר אותו הדבר.
לא נכון, ב 2012 השכר הממוצע היה 8971
2013 היה 9212
2014 היה 9373
2015 כבר הגיע ל 9593.
ובינתיים לגבי 2016 יש נתונים רק עד פברואר וגם שם:
ינואר 2015 - 9433, ינואר 2016 - 9678
פברואר 2015 - 9299, פברואר 2016 - 9650.
לגבי השכר החציוני:
ב- 2012 היה 6541
ב- 2014 עלה ל- 6707, שזו עליה קטנה יותר מהממוצע אבל עדיין עליה
מקורות:
http://www.cbs.gov.il/www/y_labor/e4_03.pdf
ב) מה קרה להוצאות
ההכרחיות באותן 4 שנים? למחירי הדיור, המזון, התחבורה, החינוך (וטרום חינוך ציבורי)? גם נשארו באותה רמה?
דיור זו ההוצאה הכי כבדה והיא אכן עלתה, לגבי השאר ע"פ מה שידוע לי המחירים ירדו.
ג) הנה לך חצי שקר- נכון שיותר אנשים נכנסו למעגל העבודה. אז הם מקבלים עכשיו כל סכום שהוא יותר גדול מאפס בגין העבודה. אבל מה קרה לסכומים שהם קיבלו קודם לכן שלא דרך עבודה? לקיצבאות למשל? הרי זה לא נספר בד"וח התעסוקה. יש להניח שרבים מהמועסקים החדשים בחלקי משרה מקבלים שכר די דומה לקצבאות שלהם מקודם. לכן הם נשארו באותו מקום. לכלכלה הארצית זה אולי נפלא אבל לא להם.
ד) אחוז המועסקים מתחת לממוצע הוא בסביבות 70%. מתחת לשכר החציוני- 55%. כדי להגיע לממוצע כל-כך גבוה, ברור שהמיעוט שמעליו צריך להרוויח המון. אבל הוא לא מרוויח המון. רק 6% מרוויחים מעל 25,000 ש"ח והם אלה שמושכים את הממוצע למקום שהוא נמצא.
אז מה זה עוזר לרוב האנשים לראות שהממוצע הסטטיסטי הוא 9000 ש"ח?
ה) אין התייחסות בשני המאמרים לגבי ההתפלגות אצל העצמאים אבל ההשערה שלי שזה די דומה.
אני חוזרת על ההערכה שלי. קיים מיתון (אני אוסיף לסימנים מקודם את הירידה המתמשכת בקניית מזון. המחירים לא ירדו) אבל מי שמרגיש אותו זה הרוב הדומם והנחנק שלא נמצא כנראה בפורום הזה. כשחברי הפורום ירגישו אותו- אנחנו כבר נהיה בעומק רב של המיתון. לא עובדות, השערות.