היי
@נורית ,
ראשית כיף שאת קוראת ומתעניינת. ותודה על התשובה המושקעת.
אני מסכים איתך לחלוטין שקרן הגנה לא יכולה לעזור לתשואה לפני מס, אלא אולי רק להקטין את סטיית התקן ולכן אין הבדל בין מי שמפוזר היטב לעם ובלי קרן ביטחון. בהקשר הזה, קרן ביטחון יכולה להקטין משמעותית את חבות המס, משום שככל הנראה לא ניתן לקבל זיכוי מס על הלוואות בפשיטת רגל (האם יש לכם לקוחות שהצליחו לקבל את זיכוי המס האמור?
אני מסכים איתך שטענות שונות לגבי הלוואות למקורבים הינן פסולות.
עם זאת, קשה לי להאמין שתיק ממוצע מקבל תשואה של 5%. כפי שכתבתי לעיל בפירוט רב (אשמח אם תקראי), אני חושב שהמספר הלא-ראליסטי הזה מגיע מחישוב התשואה העתידית בהנחת השקעה חוזרת (זה בסדר), ומהנחה שחלק מההלוואות בפיגור יחזרו (גם זה בסדר), אך ללא הנחה שהלוואות נוספות ייכנסו לפיגור (זה לא בסדר). פתרון מקורב, ופשוט לבעיה זו הינו להניח שההלוואות שכרגע בפיגור מהוות שיווי משקל בין הלוואות שנכנסות להלוואות שיוצאות מפיגור. בפועל זה אומר לוותר על ההנחה שההלוואות מפיגור יחזרו. לחלופין כמובן, אפשר לא לוותר על הנחה זו
וגם להוסיף הנחה שהלוואות חדשות ייכנסו לפיגור.
בפועל, בתיק שלי המפוזר על כ200 הלוואות וקיים כמעט מאז פתיחת הפלטפורמה, חישבתי שוב ושוב לאורך השנים את התשואה לפני מס, וקיבלתי שהחישוב האתר סוטה בכ3%. כלומר שכאשר באתר מופיע תשואה שנתית צפויה של כ3%, בפועל מדובר באיזור ה0%. הנחה זו נבדקה אחורה וגם קדימה (שמרתי את התשואה הצפויה בזמנים שונים בעבר שבדקתי מה קרה לאחר שנה).
בתיק שלי כרגע (ובדרך כלל, כך שזה לא מצב אנומאלי):
1. תשואה שנתית צפויה כ3%
2. תשואה כוללת מחושבת (ריבית שהרווחתי פחות הלוואות בפיגור): 0%
3. תשואה כוללת אחרי מס: מינוס מספר אחוזים (צריך להתחשב במועדי הפקדת הכספים וכו').
לסיכום הבעיות שלי עם אילואן הן כאלה:
1. תשואה לפני מס נמוכה מאוד (נעה בין -1% ל1% במשך כשנתיים, למרות פיזור נרחב). בפרט זה צורם בגלל חישוב התשואה השנתית הצפויה הלוקה חסר.
2. תשלום מס רווחי הון רב מדי (אפשר לפתור על ידי קרן ביטחון, או על ידי מתן זיכוי מס על הלוואות בפשיטת רגל, או על ידי יצירת 'קרן הלוואות').