זה עניין חישובי. ככה קובעים ריבית שנתית ממוצעת. לא מחלקים. אם זה 30% ל5 שנים, אז שיגידו 30% לחמש שנים (שזה מקביל לכ5.39% שנתי). אבל להגיד שזה 6% שנתי זה פשוט לא נכון.
זה עניין חישובי. ככה קובעים ריבית שנתית ממוצעת. לא מחלקים. אם זה 30% ל5 שנים, אז שיגידו 30% לחמש שנים (שזה מקביל לכ5.39% שנתי). אבל להגיד שזה 6% שנתי זה פשוט לא נכון.
אם זה לא היה כל כך עצוב עוד הייתי צוחק.
אני מבטיח לך, מהיכרות אישית, שיש מספיק פתיים שזורקים סכומים כאלה לכל מיני השקעות - מפוקפקות או לא - בלי לחקור ולחפור. דגש על לחקור ולחפור כמו שצריך, לא מה שהם אולי מחשיבים כמחקר מספק.
7% מפתה אותם יפה מאד מאד. אפילו יותר מהבטחות של 20%+, כי 7 עוד נשמע להם "סביר וריאלי" וקרוב למה שהם שמעו שהולך בנדל"ן בארץ.
אנחנו סוטים, אז אני חוזר: אם אתה מלווה לי ל-5 שנים בריבית 6%, אז אחרי 5 שנים שילמתי לך 30% מסכום ההלוואה, לא משנה איך תחשב את זה. זה מה ש@Shaz כתב ואת זה ניסית לתקן.
השאלה מהי השיטה הנכונה במקרה הזה.
אם תמורת 100K הלוואה לחמש שנים, אני מקבלת לחשבון הבנק שלי 6% ממנה בשנה הראשונה וגם בשנה החמישית אז אין כאן אפקט של ריבית דריבית.
מצד שני, אם נחשב את זה כתשואת ריבית דריבית, זה יקל עלינו להשוות את ההשקעה הזאת מול השקעות אלטרנטיביות.
אין נכון ולא נכון, זה בסה"כ שיטת חישוב.
זה שקול לשאלה האם 3+3 זה שיטת חישוב טובה להגיע ל6 או שעדיף 2*3 ?
מקובל לשם פשטות ההשוואה בין השקעות שונות לעבור לשפה אחידה, ה"שפה" הזו בעולם ההשקעות היא תשואה אפקטיבית שנתית, או IRR או שיעור תשואה פנימי שזה הכל אותו הדבר וכולל חישוב ריבית דה-ריבית.
אפשר לחשב את זה על בסיס שנתי וזה בסדר ולמהדרין אפשר גם על בסיס חודשי.
בדיוק, את ה"המרה" הזו ניתן לעשות בנקל, כשאני מקבל כל מיני ברושורים להשקעות או שכותבים את הIRR או גם את הIRR וגם את הריבית, המקומות היחידים שראיתי שמציינים רק את הריבית הפשוטה בהשקעה רב שנתית הם השקעות שמיועדות להדיוטות.
הדיון הזה סתם מתפזר:
הטענה היתה ל"מודל עסקי" בו החברה מקבלת כסף להשקעה, משלמת מתוכו כל שנה 6% ואחרי 5 שנים אומרת ביי.
התוצאה הסופית היא שההשקעה נתנה תשואה של 6% שנתי, המשקיע קיבל בחזרה 30% והחברה נשארה עם 70%. אין קשר לחישובי תשואה, ומכיוון שאת ה-6% השנתיים לא משקיעים חזרה, אין קשר לריבית דריבית (כי שוב, לא מנסים לחשב כאן תשואה. אף אחד לא צריך חישובים כדי לדעת שזו השקעה לא משתלמת). המספרים הם מאוד פשוטים.
לא כל דבר הוא מסמר, גם אם למדתי פטישאות.
הטענה היתה ל"מודל עסקי" בו החברה מקבלת כסף להשקעה, משלמת מתוכו כל שנה 6% ואחרי 5 שנים אומרת ביי.
התוצאה הסופית היא שההשקעה נתנה תשואה של 6% שנתי, המשקיע קיבל בחזרה 30% והחברה נשארה עם 70%.
זה נכון.
אבל בכל זאת, לפעמים גם חישובי תשואה שכוללים ריבית דריבית יכולים להיות מטעים ולא רלוונטים(לפחות בעיניי).
מתי זה מטעה בעיני? כשסכום הריבית המשולמת לא מצטרף לסכום ההשקעה אלא ניתן בנפרד ובכל זאת החישוב הוא כאילו כן הצטרף לאותה השקעה.
ובאותו הקשר
אם אני לא מצרפת את הסכום להשקעה באותו נכס, איזו משמעות יש לחישוב שמתייחס כאילו כן עשיתי את זה? כי אם לקחתי את הכסף מהעו"ש והשקעתי במשהו אחר (נכס שונה, סיכונים שונים תשואות שונות) למה לערבב בין החישובים?